Zo, de laatste schooldag zit er op. Wat het gemaakte huiswerk betreft, was het weer hetzelfde als de andere keren. Maar een paar hadden het gemaakt. Als het huiswerk aangepast is op advies van de lerares is het tijd voor een koffiepauze. Daarna gaan we een oefening doen. Daarvoor moeten we op onze telefoons op internet naar een website gaan en inloggen met een code. De oefening is een spel en je telefoon doet dienst als knoppenkastje om de meerkeuze vragen te beantwoorden. We zijn met 22 in de klas, en na 80 vragen eindig ik op de 16e plaats. Probleem is dat je heel snel de vraag en de antwoorden moet lezen en dan dus het juiste antwoord moet geven. Ik lees wel Spaans en begrijp het meeste ook, maar dan moet ik het wel om mijn gemak kunnen lezen. Maar goed, als slecht lezende en minder snel begrijpende niet Spaanstalige vind ik de 16e plaats prima, het betekent per slot van rekening ook dat ik er 6 achter me heb gelaten. 

Dan is het tijd voor de laatste meerkeuze test. Net als de voorgaande keren krijgen we een blaadje met 10 vragen. Naam en NIE nummer invullen en de vragen beantwoorden. Ik gebruik mijn telefoon om de vragen en de antwoorden te vertalen en zo kan ik dan het juiste antwoord kiezen. Als ik vraag 7 net heb beantwoord zegt de lerares dat we moeten stoppen en alles in moeten leveren. De vragen zijn te moeilijk want we maken de verkeerde test. Ik ben er niet blij mee, want ik denk dat het vrij goed gaat. Ik ben overigens niet de enige die er niet blij mee is dat de test opnieuw moet.  We krijgen een nieuwe test en we starten allemaal op nieuw. Ik weet niet hoe ze er bij komen dat dit een makkelijkere test is. Ik zeg tegen de lerares dat ik de andere test af wil maken. Maar dan mag niet, ook al heb ik bij die test al 5 van de 7 vragen goed. Het probleem met de makkelijke test is dat de vraag makkelijker is, maar niet voor mij. Bij de andere test kon je uit de vraag het antwoord al een beetje destilleren. Nu is de vraag zo simpel dat het misschien voor een Spanjaard makkelijk is maar voor mij niet. Ook met Google translate heeft moeite met de vragen en maakt er gekke zinnen van. Dan komt achter uit de klas de eerste vraag: wat moet het antwoord zijn op vraag 10? Daarna volgen de antwoorden op de andere vragen ook. Ja… ik kap er mee en schrijf vrolijk mee met de antwoorden die nu door de lerares worden gegeven. 

Nu nog een enquête invullen en naar huis. Diploma zie ik wel verschijnen.

Democratie.

Volgende week zondag mogen we gaan stemmen voor de post van burgemeester. Daar zijn we afgelopen najaar al over ingelicht. In Nederland kan je niet stemmen op de burgemeester, dus de democratie staat hier in het klein ook hoog in het vaandel. Maar op wie kunnen we stemmen? Sol en ik verwachten met de post een keer een formulier waarop staat wie de kandidaten zijn. Maar twee weken na ontvangst van het papier waarmee we mogen gaan stemmen, weten we nog steeds niet op wie we kunnen stemmen. Gaan in Nederland van rechts tot links de straat op om foldertjes uit te delen, worden de gedrochten van de gevestigde politieke partijen uit de mottenballen getrokken om mee te werken aan de campagne, hier is dat niet het geval. Althans… Als we eens in Chantada komen zien we worden van verschillende partijen die een burgervader in de aanbieding hebben, ook in Ourense zien we dat. Eigenlijk zien we het overal, behalve in de gemeente Carballedo, waarin wij wonen. Nergens een poster met een kop erop om op te stemmen. Ook niets aangeplakt op de ruiten van het gemeentehuis. Online kunnen we ook niet veel vinden. Enige promotieteam dat we iedere dag tegen het lijf lopen zijn de buren. We moeten stemmen op de burgemeester die er nu zit, rechts en goed man, volgens de buren. Rechts, links het midden, als het om een burgemeester gaat zal dat niet zo heel veel uitmaken. Ik wil stemmen op de man of vrouw die de weg bij ons voor repareert met een nieuwe laag asfalt, of die ons glasvezel internet aanbiedt. 

Als ik vandaag zoek naar de zittende burgemeester, blijkt die democratisch gekozen met dictatoriale trekjes. De man moet de langstzittende burgemeester van Europa zijn. Hij is namelijk in 1983 gekozen en heeft zijn post nooit verlaten.

Dictatoriaal is natuurlijk een geintje, al gaan de uiterlijke gelijkenissen wel ver met een president die ook van geen wijken weet en een echte dictator is (nee niet Rutte).

Burgemeester Carballedo President/dictator Lukashenko van Belarus 

Om het stemmen nog een beetje moeilijker te maken, moeten we gaan stemmen in het schoolgebouw in Santa Cristina de Asma. Prima, de kerk van Santa Cristina de Asma zien we staan als we bij ons uit het raam kijken. We denken echter dat de gemiddelde leeftijd in Santa Cristina vrij hoog is en dat er daar geen schoolgaande kinderen te vinden zijn. Waar de school is, weten we dus ook niet. Volgens het campagneteam van de zittende burgemeester is de school tegenover de kerk. Maar volgens ons is dat een huis, wel een groot huis. We hebben nog een week om uit te zoeken waar we op wie kunnen gaan stemmen.

16 reacties

 1. Hola,

  Bij een resultaat met de term GESLAAGD hoort natuurlijk een PROFICIAT.
  Op welke plaats in de ranglijst je bij die ene test terecht bent gekomen is dan ook niet meer van belang en je hebt er over het geheel meer voor gedaan dan een aantal anderen zoals je schreef.
  Met dat stemmen kan ik je uiteraard geen advies geven maar uitgaande van de gelijkenis zou ik toch maar even goed nadenken. Of heb je gefotoshopt? Inmiddels weet natuurlijk al wel wat je met het advies van je buren kan………

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Het stemadvies van de buren leggen we naast ons neer hoor. We kijken wel waar we op stemmen. Aan de foto is geen photoshop te pas gekomen.
   De cursus, laat het papier maar komen, lijsten we het in hahaha.

 2. Heb al een paar weken geen opdate van je blog gekregen en de bijdrage aan “Spanje Vandaag” was er ook niet. Is er iets aan de hand?

  • HAllo Henk,

   Vervelend Allemaal. Ik heb even gekeken. Van af 26 februari zijn er 85 mails verzonden naar het yahoo.es email adres. Daarvan zijn er 70 geopend en heb je er op 69 geklikt. In de lijst voor de dagelijkse emails staat het ardes op actief. dus er worden mails naar je verzonden. Ik begrijp dat je ook niets krijgt van spanjevandaag. Daar ga ik niet over, maar ik denk dat de yahoo mailbox vol zit en er geen mail meer bij kan of om een of andere reden komen de mails van het blog en spanjevandaag in de SPAM te recht. Daar zou ik als eerste eens kijken en leeg de mailbox van yahoo een keer, dus ook de brullenbak leeg maken.

 3. Goed gedaan Rob, diploma en weer een “last” minder, hoeveel van de “leerlingen” heeft het gehaald?………………….en wat meerdere mensen omschrijven, die foto is wel een beetje :griezeling” maar goed als je weg geasfalteerd word en de bewoners zijn tevreden…..perfect is het nooit, wie er ook zit als de intentie maar goed is. ( al denkt onze “vriend Rutte” ook dat ie het perfect doet …………….:(……………

  • Hallo Aad,

   Er was er 1 niet tijdens de laatste les. Dat betekend dat die het automatisch niet gehaald heeft. Dat was ook die enen die naast mij zat. Als de lessen voor ze ingeleverd worden nagekeken worden om fouten te verbeteren en als de meeste antwoorden door de leraares gegeven worden, dan is dus iedereen geslaagt. Maar het zit er op. Ik heb weer tijd om andere dingen te doen 🙂

 4. Hoi Rob toch zeker een felicitatie waard. In Spanje in het Spaans een examen afleggen daar neem ik toch mijn petje voor af. Van het zoeken naar het stembureau snap ik niet zo veel, bij ons is het gewoon in het schoolgebouw, maar ja iedere gemeente kan het anders doen. Misschien even informeren bij het gemeentehuis of bij de politie. En wat zeggen de buurtjes , kunnen zij jullie niet even wegwijs maken? Hoe weet je nou wat de een wel voor elkaar krijgt en de ander niet, v.w.b die weg. Fijne zondag verder

  • Hallo Lady Wieser,

   Dankje.
   Het stemmen is hier dus ook in een schoolgebouw. Maar we weten niet waar het schoolgebouw is. Hier is alles buiten af en zoals in een dorp of stad geregeld. Aan het stem advies vies van de buren hebben we niets. Die weten alleen maar dat de man die er al jaren zit de beste is. …..volgens hun dan

   • Goedenmorgen . Sorry wat late reactie als verwacht , maar wil je toch laten weten respect voor je te hebben met ; Felicidades por terminar el curso!
    Volgens mij ben je vast geslaagd en als ik het goed lees heeft “de juf” veel antwoorden gegeven. Nou ik was denk ik op de 100ste van de 80 beëindigd . Knap hoor dat je het gedaan hebt. Idd het diploma een dikke lijst erom en pontificaal zichtbaar ophangen aan een boom bij de oprit naar jullie domein !!!
    Heb je weer mooi geflickt ! Heerlijk weer heel wat tijd nu voor je eigen werk thuis op de akker en zo. Geniet ervan. Succes.
    Groet. 👍👍👊👊🎉🍻salud🙋‍♂️💁‍♀️👋

 5. Opgehelderd: het verhaal achter de foto’s in iedere stad die we bezochten! Wij vroegen ons al af welke taak diegene zou krijgen! De burgemeester dus! Viel mij op dat er weinig vrouwen op de foto’s stonden! Enfin als jullie straat maar strak wordt! Gefeliciteerd met je diploma. Knap dat je dit kunt in technisch spaans. Nu kun je tijd vrij maken voor je tuin en andere klusjes! Wat een atletische koeien op je werk! Gekke beesten! 🤣🐄🐃 mooie zondag verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *