Kilometers

Als mijn ouders klaar zijn voor vertrek van de camping in Monterroso en heel wat kilometers voor de boeg hebben vandaag, zit ik te ontbijten. Wij gaan vandaag ook kilometers maken! Wel minder dan de ca 500 die mijn ouders gaan doen.

Vandaag moeten voor de laatste keer voor de auto wat doen in Monforte de Lemos. De papieren van de trekhaak zijn klaar en die kunnen we bij de ITV op gaan halen. Eerst gaan de koeien naar buiten. Geen idee wat er met die beesten gaande is, maar net als gisteren, luisteren ze voor geen meter. Een van de koeien gaat er als een speer vandoor en schiet een wei in waar ze vorige week stonden. Laten we zeggen dat ik bepaalde kracht termen heb gebruikt die in de dorpjes naast ons ook begrepen zijn. Als de koeien dan uiteindelijk in de wei staan kunnen wij vertrekken. 

Op naar Monforte de Lemos. Bij de ITV aangekomen zijn we zo aan de beurt en zijn ook zo klaar na het zetten van een handtekening. We krijgen de papieren mee en daarmee mag ik nu ook weer (legaal) met een aanhangwagen rijden. Alles met de auto is nu geregeld, ik moet alleen de papieren voor BPM teruggaaf nog invullen en opsturen. Maar dat is wat voor later.

Nu moeten we naar Lugo. Via een weg die we nog nooit gereden hebben komen we in Lugo aan. We parkeren en lopen naar een kantoor waar Sol alleen naar binnen gaat. De notaris hebben wij ook gevraagd de boerderij in te laten schrijven voor de belasting. Dat is dan nu geregeld en we moesten daarvoor een pak papieren ophalen en betalen. Nu we toch in Lugo zijn….

We willen een vaccinatie. Maar met een particuliere zorgverzekering kom je daar niet voor in aanmerking. Een sociale zorgverzekering hebben wij niet. Daarvoor moet je werk hebben. Volgens onze buurman klopt dat niet en heeft iedereen recht op een sociale zorgverzekering. Zuid Amerikanen die hier naar toe komen krijgen er ook een en als je vluchteling bent krijg je hem ook. Dus waarom zou een Europeaan die in Spanje komt wonen er geen af kunnen sluiten. Zit wat in natuurlijk, de andere -hierboven- genoemde personen hebben ook geen (wit)werk. Volgens mijn buurman moeten we in Lugo zijn bij de Seguridad Social. Als ik met Antares in een parkje op Sol zit te wachten, blijk ik tegenover het hoofdkantoor van de Seguridad Social te zitten. Helaas blijkt het kantoor in maart voor bezoek te zijn gesloten. Alles moet via internet gedaan worden.

We gaan nog even ergens een bakkie doen op een terras en rijden daarna weer naar Freán. Thuis controleer ik de brievenbus. Kaartje dat Correos is geweest met een pakje. Raar we verwachten niets. Wel is er een pakje wat veel kilometers aan het maken is. Voor de verjaardag van mijn vader stuurde we een pakje naar Nederland. Stom, maar ik zet in plaats van huisnummer 74 47 op de doos. Pakje maakt kilometers naar Nederland en kan niet afgeleverd worden en gaat retour naar Spanje. Dan blijkt het pakje verloren. In Nederland is het volgens PostNL niet en volgens Correos is het ook niet in Spanje of ergens tussen Nederland en Spanje in. Nu mijn ouders dus net vandaag vertrokken zijn, denken wij dat het pakje voor mijn vader terecht is en er vandaag een poging gedaan is het bij ons af te geven. Morgen kunnen we het op het postkantoor ophalen en dan weten we zeker of het het verloren cadeau is.

Ook heb ik nog even wat foto’s bewerkt die ik een tijdje terug in de nacht heb geschoten.

8 reacties

 1. Hallo Rob,
  Je kunt gewoon verzekeren bij de seguridad sociaal.
  Als je geen inkomsten hebt vanuit NL.

  Nederland heeft namelijk verdragen met Europese landen…kom je met een uitkering of pensioen naar Spanje ben je via NL verzekerd en wordt er premie ingehouden vn je uitkering of pensioen.
  Heb je geen uitkering vanuit NL kun je dus kiezen voor part.verz.of seguridad sociaal.
  Dan krijg je gewoon een ziekenfondspas en heb je dezelfde rechten als ieder ander die verz.is.
  Dan kom je aut. in aanmerking voor vacc.

  • Volgens mij klopt het niet wat jij zegt, Willy. Als je geen inkomen via een baan, pensioen of uitkering hebt waarover je belasting afdraagt, dan kun je geen aanspraak maken op Seguridad Social en moet je een particuliere ziektekostenverzekering nemen.
   Het vaccinatieprogramma gebruikt de registratielijst van de Seguridad Social. Als je dus niet op die lijst staat, krijg je geen oproep. Dat hebben wij ook gemerkt, want wij hebben ook geen Seguridad Social. Je moet je dan melden bij de dichtstbijzijnde Centro de Salud. Neem je inschrijvingsbewijs in je gemeente mee. De Centro de Salud meldt je dan aan voor het vaccinatieprogramma. Wij kregen toen na twee dagen een oproep via een stemcomputer die je belt. Helaas maar voor een persoon, bleek later, omdat we samen 1 Spaanse telefoon hebben

   • Hoi Nanny,
    Toe ik 8 jr geleden naar Spanje kwam kon ik kiezen…de man van de seguridad sociaal zei me..of particulier of voor 85 € bij de seguridad social.
    Dat was toen mijn man (Spanjaard) zich liet registreren voor de ziekenfondskaart.
    Hij heeft nl vroeger in Spanje gewerkt en afgedragen…dus via hier verz.
    Nu zijn er wel meer instituten die van alles roepen maar de uitwerking vaak anders is.
    Dus goed mogelijk dat het dus anders is dan dat de man zei.
    Ik bleek via NL verz.te zijn CAK ivm kleine inval.uitkering…nu inmiddels mijn pensioen..

    • Sol is bezig. Kastje en muur zal ik maar zeggen. Veel wachtende voor u en telefoonmenu’s die je in een kring sturen. We hebben net weer een uitreksel van het bevolkingsregister bij de gemeente gevraagt. Dat is morgen klaar. We moeten daar dan weer mee naar Lugo. Hopelijk kan dat ook morgen.

     Voor een tijdelijke SIP pas is Sol al een tijdje bezig. Dat moet online, maar online loopt hier blijkbaar niet zo soepel.

 2. wij hebben een formulier moeten invullen die je moet aanvragen bij het cak in Nederland toen was het een E21 formulier maar het heeft nu een andere naam We kregen het toegestuurd hebben het ingevuld en terug gestuurd toen kregen we een formulier terug gestuurd en zijn daarmee naar het seguridad social. en zijn verzekerd we betalen in Nederland een bedrag en de rekeningen van hier worden dan naar Nederland gestuurd en betaald en een keer per jaar krijg je van het cak een bericht voor bijbetaling of teruggave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *