Kies Zelf Een Titel

Bij deze blogpost mogen jullie zelf kiezen wat een passende titel is. Nee, is geen wedstrijd en inzendingen zijn niet nodig. Het is alleen dat ik nu even geen passende titel weet.

Omdat ik vandaag een snipperdag had om met de Dacia naar de Renault garage te gaan voor een reparatie aan iets van de stuurinrichting aan de rechterkant waarop de auto een week eerder onder andere was afgekeurd. 

De auto was ook nodig aan een schoonmaakbeurt toe. Toen ik gisteravond alle werkzaamheden op mijn werk gedaan had en het wachten alleen nog was op de koeien die nog niet door de robot onderhanden waren genomen, leek het mij een prima plan om met de hogedrukspuit van het werk de auto onderhanden te nemen. Als Pablo met de hogedrukspuit de tractoren wast, zien ze er ook weer als nieuw uit. Pablo gevraagd of het goed was dat ik de auto even zou doen. Het was geen probleem. Na het met koud water afspuiten, heb ik de auto in het schoonmaakschuim gezet. Daarna moet het even inwerken en kon ik nog even wat koeien helpen.

Daarna de auto grondig met warm water afgespoten. Daarna nog met een spons na gelopen en ook de binnenkant van de portieren en de plaatsen waar je met de hogedrukspuit niet kan komen schoongemaakt. Hier en daar zag ik nog wat spetters, volgens mij net nieuwe spetters. Die heb ik gelijk weer met warm water afgespoten. Als de auto klaar is, loods ik de laatste koe door de robot en ben ik klaar met de koeien en mijn heilige koe genaamd Dacia.

Thuis neem ik de binnenkant onderhanden met een sopje en de stofzuiger. De hele auto ziet er weer spik en span uit.

Vandaag toog ik in alle vroegte naar Ourense om de auto in te gaan leveren. Stipt half negen lever ik de sleutels in en ga in de showroom zitten met een bakkie koffie, m’n laptop en huiswerk. Zo is de wachttijd nuttig besteed. Bij de Renault moeten ze onder de indruk geweest zijn van de glimmende Dacia. Om 11 over 11 komt de man van de receptie van de garage me halen. De reparatie is gedaan en ik mag af gaan rekenen. Grote meevaller! Schreef ik een week of wat terug dat het wat meer dan 200 euro zou gaan kosten, blijken de kosten net geen 170 euro te zijn. 

Als trotse bezitter van een mooie glimmende Dacia Logan MCV rijdt ik de garage uit op weg naar huis. Net buiten Ourense passeer ik met de 13 jaar oude Dacia de 190 duizend kilometer. Met losse handen en zonder zelf gas te geven rijdt de auto keurig rechtdoor. Ik moest natuurlijk even controleren of het uitlijnen, wat na de reparatie nodig is, goed gedaan is. En zelf gas geven hoeft ook niet meer nu de cruise control het weer piekfijn doet met de nieuwe bediening.

Thuis maak ik de rest van mijn huiswerk af en net na vier uur wil Sol nog even om boodschappen. Om vanaf de oprit de weg op te gaan, moet ik een bocht maken van minder dan 90 graden. Daarbij moet ik heel ver naar links sturen. Dan hoor ik een raar gravend geluid. Het klinkt als versleten remmen. Maar de remmen kunnen het niet zijn, die zijn vervangen en ik remde niet. Ik ga langzaam helemaal rechts op de weg rijden en stuur langzaam helemaal naar links, weer het geluid. Hier klopt iets niet. Ik ga kijken aan de rechterkant bij het voorwiel, maar zie niets. De garage sluit om 8 uur vanavond, dus Sol even wachten met de boodschappen, we gaan eerst naar Ourense naar de garage. Als we aankomen en ik uit stap, komt net de man van de receptie naar buiten. Is er iets? vraagt hij. Ja, zeg ik, met de reparatie heb ik ook een nieuw geluid. Hij loopt mee naar de auto en ik laat het even horen. Hij gaat links kijken en ziet dat het vervangen onderdeel de velg raakt bij geheel naar links sturen. Toch raar denk ik bij mezelf, rechts is een probleem verholpen en nu links een geluid. 

Het zou volgens een monteur die er bij geroepen is iets te maken hebben met de uitlijning. Zo verholpen, en of we een half uurtje hebben. Ja hoor, we wachten wel. Ondertussen bekijken we de nieuwe modellen van Dacia.

De man komt ons roepen en zegt dat er een probleem is, het zit niet in de uitlijning maar in het verkeerde onderdeel. Of ik morgen kan komen, dan wordt het gelijk vervangen door het goede onderdeel. Prima 15 uur eerder gaat niet in verband met mijn werk. Als we staan te wachten tot hij de auto van de brug gaat halen, loop ik er toch maar even naar toe. Onder de auto laat hij me zien wat er mis is en dat het voor nu geen kwaad kan als ik maar niet helemaal het stuur draai. Oké zeg ik. Maar waarom is er links iets vervangen als de ITV de auto op een onder deel rechts heeft afgekeurd? Hij kijkt me aan en zakt net zo ver door de grond als de Dacia nog op de brug boven de grond staat. 

Als hij weer boven de grond is, maakt hij zijn verontschuldigingen en zegt dat dan morgen alles vervangen wordt. Uiteraard kost dat niets. 

Zouden ze zo onder de indruk geweest zijn van onze ‘bling bling’ glimmende 13 jaar oude met afgelopen ochtend nog geen 190 duizend kilometers op de teller?

Maar goed, morgen poging 2. Ik stelde voor een leenauto mee te geven, maar die waren allemaal weg. Nieuwe Dacia kan ook, grapte ik.

11 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Pech voor Sol dat ze niet meer naar de winkel kon. Voor jou toch een geluk dat je wat van auto’s weet. Mij zouden ze alles kunnen vertellen. Gr. Ma

 2. Hola,

  Bij je verhaal over de reparatie kan ik me niet aan gefronste wenkbrauwen onttrekken.
  Zou de monteur niet goed wijs gekund hebben uit wat links of rechts is misschien.
  Of zou het toch komen door het bling bling effect.
  Uiteraard wel mooi dat ze morgen alles alsnog in orde gaan maken en uiteraard kosteloos verder.
  Wel jammer dat je er toch weer extra tijd en kilometers in moet steken.
  Belangrijkste is natuurlijk dat je volgende week met aan beide zijde vervangen stuurarmen naar de keuring kunt.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Tja, als je onder de auto staat en naar de achterkant kijkt, dan is wat eerst links is ineens rechts. Geen idee hoe het gegaan is, ze hebben zelf een kopie van de APK papieren. Nou duidelijker kan niet volgens mij.

 3. Gelukkig op tijd ontdekt en jij maakt de monteurs niks wijs 😁wel perfecte service 👍
  en de Dacia glimt van trots ,
  Fijn weekend,
  José

 4. Mooie blog Rob, ja je Dacia doet het goed, en als je alle cijfers vh kenteken optelt krijg en net als de Dacia een dikke …………………….. Fijne dag en hartelijke groet

 5. Hallo goede avond , ja dank je wel we hadden een voorspoedige reis naar het zonnige Nederland .
  Als titel kun je natuurlijk
  ” Dacia/Renault Special” doen en is er alles (bijna) mee vernoemd waar het over gaat.
  Je hebt straks weer een “nieuwe” auto en kun je zeker een veilig jaar ermee verder met die glimmende koets !
  Heb een zonnetje meegenomen in de koffer voor hier en dat is goed gelukt , hopelijk blijft ze ook nog even tot we weer terug gaan. In Het Zuiden ,van Spanje ,regent het nu eindelijk , we hebben er zo lang op moeten wachten. Hopelijk niet al te heftig want , dan is straks de helft van de aarde uit mijn bloem-plantenbakken gespoeld. Altijd spannend als je terug komt. We vermaken ons hier best. Gisteren de plaatselijke voetbalclub ,Heracles , kampioen geworden en mogen ze met de grootste eer (na 1 jaar) weer terug naar de eredivisie !
  Groet. 😂🎊⚽️🍾🥂🤣

  • Hallo Antoinette,

   Hopelijk heb je een paar dagen redelijk weer in Nederland. Ik hoop voor Spanje dat we hier niet dezelfde toestanden krijgen als in Ilatië. Maar ik begreep dat er in het zuiden nu sneeuw en hagel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *