Keuken Plafond Op Dak

Gisteravond gaat de telefoon. Mijn ouders willen videobellen. We moeten even samen in beeld komen. Kerst is namelijk wat vroeger dit jaar. Ze willen weten of we al vast een Kerstcadeau willen. We snappen het niet helemaal, cadeau.. nu al? Ons Kerstcadeau van mijn ouders staat namelijk klaar in de winkel in Ourense waar we laatst het fornuis hebben gezien wat we graag willen kopen voor de keuken. Maar we hoeven het dus niet meer te kopen want we krijgen het als Kerstcadeau. Aangenaam verrast als we zijn dat Kerst zo vroeg is dit jaar, maar zijn we helemaal aangenaam verrast met het fornuis als Kerstcadeau!! Dankjewel Kerstman en vrouw!

Geen idee waarom, maar mijn alarm is niet afgegaan. Zal wel een reden hebben. Toch? Vandaag niet eerst in de keuken aan de gang. Gisteren heb ik een lap dik zwart plastic gekocht. Dat moet eerst over het stookhout gedaan worden in de half ingestorte stal zonder dak. Het is namelijk droog. Net als ik klaar ben met start het weer met regenen.

Even later ga ik, als het weer droog is, een rondje lopen met Antares als ik onderstaande foto maak. Het is heel raar, er moet ergens een gat in de wolken zijn waar de zon doorheen schijnt, maar ik zie nergens iets, alles is grijs. En dan gaat het weer regenen.

Dan ga ik nu de gipswand stucen tegen de slaapkamer. Dat is een vlakke muur van ongeveer 4 meter lang. Eerst sluit ik de stopcontacten weer terug aan die ik gisteren weg heb gehaald om te stucen. Als die aangesloten zitten moeten de stopcontacten weg in de wand die ik nu ga doen. Daarna kan ik gaan smeren. Het hoeft niet helemaal tot op de vloer gedaan te worden. Alles wat onder het aanrecht komt laat ik voor wat het is. Ik moet even kijken hoe het straks is als het helemaal droog is. Het zou namelijk kunnen dat wat naden in drogen en dan moet er nog een laagje over heen. Daat gaat maar over twee naden, over de andere komen tegels en daar is het dus geen probleem.

Als ik klaar ben steek ik het houtfornuis weer aan om de temperatuur wat op te voeren. Ook de keukendeur wil ik terug hangen. Maar dan moet er wel eerst een stuk vanaf. Even later hangt er een ingekorte deur en kan het lekker warm worden in de keuken. Het drogen van het pleisterwerk gaat langzamer dan ik het verwacht. Ik dacht dat dat binnen een dag wel droog zou zijn. Maar op internet lees ik bij Knauf dat het wel 48 uur kan duren, allemaal afhankelijk van de temperatuur. Voorlopig kan ik dus niets meer doen aan de muren.

Maar er is nog meer werk in de keuken. De balken van het plafond moeten nog in de verf gezet worden. Daarvoor moet in Naar Leroy merlin in de juiste kleur te gaan zoeken en kopen. De balken moeten nagenoeg dezelfde kleur gaan krijgen als het aanrecht. Ook het plafond zelf moet nog dicht gemaakt worden. Bij baas Tito waar we eerder de balken kochten hebben ze ook planken voor, in ons geval, het plafond. Nu ik daar toch langs kom ga ik maar gelijk kijken of het wat is. Ik vind het wat dus koop 16m2 planken om een plafond te maken. We leggen alles op dak van de auto, ik maak het vast, betaal en rijdt naar huis. 

Het zijn planken van 16 centimeter breed heb hebben een V groef als ze tegen elkaar liggen. Voor de planken op de balken kunnen als plafond moeten die ook eerst in de verf gezet zijn. Dat is namelijk makkelijker verven dan boven je hoofd werken.

20 reacties

 1. Hola,

  Kerst is iets wat ooit door (gelovige) mensen aan iets gekoppeld is en wereldwijd geprikt is op 25 December. Wetenschappers zijn het echter nooit over eens geworden of dat iets ook iets te maken heeft met die datum. Het ligt zelfs waarschijnlijker dat het iets in de eerste week van Januari ligt. Wij vonden echter dat we net zo goed nu al konden zeggen dat er iets in Ourense gereed staat en dat noemen we dan kerstcadeau. Even hebben we overwogen het te “komen brengen” maar dat vonden we toch iets te ver.
  Er blijven bij jullie magische dingen gebeuren. Zon te zien op het land en in de vallei terwijl er in de lucht geen zon te zien is. Muren die zomaar om gaan vallen terwijl ze er al jaren staan. Mogelijk heeft alles een betekenis in Frean.
  Stook de keuken niet TE HARD aangezien dat te snel drogen ook niet goed is voor stucwerk en uitharden van de vloer.
  Als je straks aan het plafond kan beginnen word het pas echt leuk en ga je meters maken.

  Houdoe

  • Hoi Ma,

   Hopelijk kunnen de planken er snel op. Maar eerst moeten die in de grondverf en in de gewone verf. Ik wil ze namelijk eerst schilderen anders sta ik straks een heletijd boven mijn hoofd te werken.

 2. Hee Rob de klusser
  Het gaat goed hee
  Je bent met kerst een eind op scheut
  Mooi fornuis daar komen straks ook mooie en lekkere dingen af
  Nog een klein advies voor je wanden om later misschien teleurstelling te voorkomen
  Laat even strijklicht over je wanden gaan
  Dan zie je gelijk wat je ziet als je het licht aan doet
  👍👍

 3. Nou dat is nog eens een mooi Kerstcadeau 👍zo kunnen jullie altijd aan pa en en ma denken als je lekker staat te koken 🥬🥘
  Succes en hopelijk droogt alles goed,
  José

 4. Eerst even een vraag wat is een strijklicht? Zo jullie worden wel eens heel erg verwend door pa en ma daar heb je heel veel plezier aan en steeds denkend aan jullie ouders als je staat te koken. Een wijze beslissing om de plafondlatten eerst te verven en dan pas te bevestigen scheelt inderdaad een stijve nek. Het schiet lekker op in de keuken. Nog een fijne vrijdag samen.

 5. Net als jullie was ik ook verrast, wat een ontzettend leuk cadeau. Betekent natuurlijk wel, omdat je het aan je lezers laat zien, dat we wel allemaal uitgenodigd willen worden om de maaltijd die op het nieuwe fornuis is gemaakt te proeven. Hahaha. Geweldig iedereen wil wel zo’n mooi kerstcadeau.
  Nog even nieuwsgierig zijn maar er zit nu toch wel schot in de keuken. Wordt vast heel mooi. Ben wel heel nieuwsgierig hoe lang nog. Hier is het nog steeds geweldig weer, wij verlangen wel eens naar een lekker buitje maar ja, het weer doet wat het zelf wil, daar hebben wij (gelukkig) geen invloed op. Heel veel plezier van jullie prachtige kerst geschenk.

 6. Wat een geweldige ouders hebben jullie.
  Heel benieuwd naar het eind resultaat van de keuken, het begint al
  aardig op de schieten. De foto bovenaan met uitzicht en de zon door de wolken is
  weer prachtig

  Groet nu uit de Dordogne waar wij een paar dagen zijn bij mijn moeder (89 jaar) alvorens wij weer richting Nederland rijden voor de Kerstdagen. Ben benieuwd wat wij met kerst krijgen
  Françoise

  • Hallo Francoise,

   Tja, wat jullie voor de Kerst krijgen weet ik natuurlijk niet. Al zou ik het weten dan moet ik het natuurlijk geheim houden van de Kerstman 🙂
   Ik hoop in ieder geval dat het geen te koude Kerst en winter wordt, ik denk dat dat een mooi cadeau is op het moment voor een hoop mensen.

 7. Oohooh evenals de anderen vinden we jullie Kerstcadeau super natuurlijk en eigenlijk ook wel verdiend . Zo denken je ouders ook vermoed ik . Ook een teken dat ze supertrots op jullie zijn dat het daar samen zo fijn gaat en lekker opschiet !
  Nog weer een hele klus voor de boeg met het schilderen van de plafond-balken en -planken . We gaan het vast wel weer zien hoe het opschiet. Heel veel succes en…oja, de regen is hier nog niet over gekomen , helaas. Groet .👊🙋‍♀️🙋‍♂️😉👍👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *