Vandaag, vrijdag, hebben we het plan om naar de grote Chinees te gaan, naar de Leroy Merlin, en naar de Mercadona. Alles in Ourense. De Chinees zit op een industrieterrein in Ourense, maar is van ons af gezien helemaal aan de zuidkant van Ourense en daarmee is het 50 kilometer rijden. Omdat het vandaag een feestdag is, bestaat dus de kans dat de winkel dicht is. Maar als Sol gister even met de zaak belt, krijgt ze te horen dat de winkel gewoon open is. Ook Leroy Merlin is gewoon open. Voor prullaria gaan we naar de Chinees en voor een Kerstboom gaan we naar de Leroy Merlin en de Marcadona gewoon omdat we iets te eten in huis moeten halen.

Als ik deze morgen, voor we vertrekken, de doos kerstspullen van de keuken zolder haal, blijkt dat we al een kerstboom… boompje hebben. Dat hoeven we dus niet naar de Leroy Merlin om daar een iets grotere te gaan kopen. Als we onderweg zijn richting Ourense vraag ik Sol wat we eigenlijk bij de Chinees moeten gaan kopen en of het misschien ook bij een Chinees dichterbij kan. 50 kilometer rijden om in principe niet meer uit te gaan geven dan 10 Euro is misschien wat overdreven. Als we bijna in Ourense zijn, besluiten we dat we de Chinees overslaan en op de terugweg bij een andere kleinere Chinees gaan kijken. Als we Ourense binnen rijden weten we wat we gaan doen, naar de Kerstmarkt en naar de Mercadona, maar als we dat tegen elkaar zeggen passeren we een gesloten Mercadona. Dus van alles wat we wilden gaan doen komt niets terecht en in plaats daarvan gaan we alleen naar de Kerstmarkt.

We zetten de auto in een parkeergarage en lopen richting het park in het centrum waar de Kerstmarkt is. Die blijkt overigens een stuk kleiner te zijn dan de Kerstmarkt die we als laatste in Nederland bezochten. We gaan eerst koffie drinken want we moeten naar de wc. Daarna lopen we over de Kerstmarkt. We komen voorbij een kraam met broekriemen en tassen van leer. Ik heb een nieuwe riem nodig, dus die kopen we een die op maat gemaakt wordt waar we bij staan. We komen voor bij een kraam waar grote stukken kaas liggen. Het ruikt heerlijk. Of we wat willen proeven? Natuurlijk! Heerlijke kaas. We vertellen het echtpaar dat we uit Nederland komen, hier wonen en de (meeste) kaas niet lekker vinden. Harde melk zonder smaak, zeg ik. De vrouw moet lachen. Tegen de man zeggen we dat we een stukje van die, die en die kaas willen. 43 Euro lichter lopen we voorbij een kraam met glühwein. We bestellen glühwein en omdat we de eerste zijn die glühwein kopen krijgen we het tweede kopje glühwein gratis. 

Als we de glühwein op hebben, hebben we de Kerstmarkt ook wel gezien. We lopen richting de parkeergarage en komen voorbij een Chinees. Het is opheffingsuitverkoop en alles is 20% goedkoper. Nou hebben we net voor 43 Euro kaas gekocht, dus als we wat goedkoper uit kunnen zijn bij de Chinees, dan moeten we hier naar binnen. We kopen wat spulletjes en gaan dan naar huis.

Nu we toch in de Kerststemming zijn, gaan we thuis gelijk aan de gang met de kerstboom. De lampjes die we bij de uitverkoop houdende Chinees kochten gaan in de boom, alsmede de kerstballetjes. Sol doet wat dingen binnen en ik ga buiten aan de gang. Temu, vast van gehoord. Dat is een online Chinese winkel waar alles bijna gratis is. We hebben er een tijdje terug kerstlichtjes gekocht. Die blijken echter een eigen leven te leiden en gaan aan en uit zoals ze zelf willen. Die lampjes had ik al opgehangen, maar gaan weer weg. Een andere sliert lampjes hang ik op aan het hek langs de oprit. Ook een kerstkrans voor op de voordeur hang ik op. Alleen niet aan de voordeur, maar achter het glas boven de voordeur.

Ieder zichzelf respecterende stad of dorp heeft een kerstboom staan. De een nog groter dan de ander. Daar kunnen wij als Freán niet bij achterblijven natuurlijk! In Ourense kwam ik op een idee voor een buiten kerstboom, die je net als die in Ourense, allen in het donker ziet. Volgend jaar maken we er een die groter is en met meer lampjes.

27 reacties

 1. Goed bezig. De maand december is goed voor tenminste 2 hoofdstukken in jullie voortdurend boek. Aldus een trouwe lezer.
  P.s. Het gaat er niet om hoe groot je kerstboom is het gaat er om hoeveel mensen hem kunnen zien.

  • Ahaaa de wijde omgeving kan zien dat er in/op Frean mensen wonen die van gezelligheid houden . Van heinde en ver kunnen ze jullie lichtjes zien . Volgend jaar gaan vast meer mensen lampjes buiten ophangen. Zo’n gezellige sfeer in de donkere dagen voor Kerst. Ook binnen ziet het er er gezellig uit !
   Wat een geweldige toepasselijke foto van dat mannetje met die krant , of heb jij dat zelf zo in elkaar gezet ? Heel mooi in elk geval .
   Een dagje shoppen in Ourense ging niet helemaal volgens plan , maar werd wel een leuk dagje , zo te lezen.
   Eet smakelijk met een lekker blokje kaas vanavond met een drankje .
   Groet .
   🤣👊👍🧀🥤☕️🙋‍♀️🙋‍♂️👋

   • Hallo Antoinette,

    Dat mannetje staat zo in Ourense in het park waar de kerstmarkt is. Hij staat er al lang. De tekst in de krant heb ik er in gezet. Lampjes…. die zijn er hier genoeg, maar misschien kan er een voorlbeeld aan onze lampjes genomen worden, geen vreemde knipperende kleuren. Gewoon witte lampjes die aan zijn, dat vinden wij het mooist

  • Hallo Erik,

   Daarom moet onze kerstboom volgend jaar ook groetrr zijn. Nu zien de mensen die voorbij wonen hem misschien en wij wonen achter af, dus veel zien hem vast niet. Als we hem echter hoger en groter maken, dan zien ze hem aan de andere kant van de vallei ook 🙂

 2. Het ziet er allemaal al heel gezellig uit, buiten van verre de kerstboom met verlichting misschien is een verlichte ster ook leuk omdat je wat met sterren hebt 😁 en binnen is het ook lekker gezellig , die 2 stoffen kerstballen aan de muur zijn heel mooi ik denk dat dit de creativiteit van Sol is👍.
  Nog even en het is al snel kerst en net ze snel weer voorbij.
  José

  • Hallo José,

   Mochten we een ster tegen komen….. bij een Chinees, dan wie weet. Het is idd zoi weer voorbij, daarom is een kleine kerstboom ook wel makkelijk. Kan nu met ballen en lampjes zo de doos weer in en is klaar voor volgende kerst 🙂 🙂

 3. Hola,
  Hola,

  Ja zit ons maar lekker te maken met heerlijke kazen!!!!!!
  Alle Kerst toestanden zien er leuk en mooi uit en de eigen gemaakte “Buiten Boom” is een schot in de roos. Ik kan niet precies zien waar hij staat maar op de juiste plek kunnen ze hem tot in de wijde omtrek zien denk ik zomaar. Onze vaste buitenboom en ’n paar kleintjes bij de voordeur doen ook al even hun best. Het idee van Jose om een ster in top te plaatsen vind ik wel een goeie gezien jou sterrenhobby.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Voorlopig gaan wij ons zelf ook alleen lekker zitten maken met die kazen, te duur om gelijk weg te werken.

   Met de buietn boom zijn wij ook blij, hij is gemaakt van de paal waar het weerstation ooit op stond, op de hoek van de akker.

   • Ik weet ook welke plek je bedoeld Rob! Lijkt me prachtig! Jullie hebben het erg mooi versierd! Tja en die overheerlijke kazen! Wij hadden in Galicië óók een blauwkaas gekocht; moet je van houden, maar deze was overheerlijk! De naam? Campingwinkel Potas, ja die Ton! Hopenlijk laten jullie katten die ballen met rust! Smul lekker van die kaas en allemaal een prachtige kersttijd gewenst! Want de straten zijn in Spanje in de steden zó geweldig versierd! De ene straat nog uitbundiger dan de andere! Genieten! Ja wij wisten het van alle feestdagen Mercadona en Hyperber etc allemaal dicht! Mooie tijd! 🫠🤗🌲

    • Hoi Joke en Otto,

     Mooi dat jullie weten waar onze boom staat 😉 Volgend jaar daar dus een hogere boom. Kaas… geen idee of er ook een kaasverslaving bestaat. Zo ja, dan hebben Sol en ik een probleem. Blauwe kaas ben ik ook fan van, eigenlijk eet ik alle kaas, behalve monzerela.

 4. Hoi Rob en Sol,
  Het ziet er heel gezellige uit, het is toch altijd weer gezellig bij ons is het ook klaar, je weet ik ben er altijd vroeg bij. Het zijn echt mijn maanden maar zo ik zie bij jullie ook. Gr. Ma

  • Hallo Elly,

   Heel verhaal hoor achter dat glas in lood raam. Als ik het goed vertel een mijn overgroot opa dat buit gemaakt tijdens de WO2 uit de kerk in Standaarbuiten. Het is bij Sol en mij gekomen na dat ik het tijdens een workshop ‘glas in lood’ met mijn vader heb gerepareerd. Al het lood is nieuwe en sommige glaasjes zijn vervangen.

 5. Hallo Rob en Sol, alles ziet er weer heel gezellig uit fijn weekend.
  en hele mooie liefde volle Kerstdagen en een Gezond 2024

 6. Wat ziet het er gezellig uit bij jullie! Ja, die feestdagen hier. Ik heb een overzicht gemaakt van alle feestdagen en dat zijn er heel wat. 6 december Dia de la Constitucíon en 8 december Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis) En omdat 6 en 8 december dit jaar gunstig vallen hebben de Spanjaarden een ´puente´. Puente betekent brug. Een lang weekend dus. Deze uiteenzetting is voor de lezers die geen idee hebben van al die Spaanse feestdagen, Een van de redenen waarom ik die feestdagen bijhou is dat ik niet voor een gesloten deur wil komen te staan. Mercadona neemt altijd alle feestdagen in acht. Ook de lokale! Trouwens, ik koop mijn kaas altijd bij Mercadona. De kaas is niet duur bij Mercadona. Volgens mij ook goedkoper dan in Nederland. Ik koop van alles en nog wat aan kazen: Spaanse, Franse, Engelse cheddar (de witte curado), Griekse feta, Italiaanse kazen en ook Maasdammer en geraspte Goudse kaas. De enige kaas die ik echt mis is Stolwijker gatenkaas van de boer. Maar ja, een mens kan niet alles hebben.
  Ik las tussen neus en lippen door dat Sánchez op de klimaattop in Dubai allerlei afspraken heeft gemaakt over het verminderen van CO2.uitstoot door koeien in Spanje. Zijn er zoveel koeien in Spanje? Kunnen jullie daar ook door getroffen worden? Eén groot verdienmodel is die klimaathoax.
  Buen finde, Marian.

  • Hallo Marian,

   Lastige met al die feestdagen is dat soms sommige winkels wel open zijn en dan weer niet. Ben of open of ben dicht. Omdat ik gewoon moet werken met de feestdagen vergeten we dus vaak dat het een feestdag is.

   Ja, ik weet dat er ook lekkere kazen in Spanje te koop zijn. Maar kaas uit Nederland is lekkerder 🙂 Vroeger toen we nog in Nederland woonde moesten we altijd kaas mee brengen als we bij de familie van Sol op bezoek gingen in Elche. Dat is niet voor niets natuurlijk.

   Hoe het met de koeien zit weet ik niet, CO2 is natuurlijk niet iets wat alleen in Nederland speeld. Of er ook gevolgens zijn voor mijn werk weet ik dus ook niet, maar ik denk dat dat wel mee valt, het waaid hier vaak en dan is de CO2 weer weg 🙂 🙂

 7. Wat een hoop gezelligheid bij jullie in en om het huis. Hier heb ik nog niets gedaan omdat de kerstspullen nog bij anderen is opgeslagen. Maar in een Eriba caravan heb je ook niet zoveel plek om iets weg te zetten. Heb wel een deurkrans die ik ophang en verder maak ik en kerststuk buiten van materiaal hier op ons land. Wij gingen 6 december naar Tarragona om bij Bauhaus spullen te halen en we kwamen een Mercadona tegen die gesloten was dus kreeg ik in de gaten dat het een feestdag was. dus onverrichte zaken terug naar huis gereden en zijn we de volgende dag gegaan. Nog een fijn weekend voor iedereen

  • Hallo Mieke,

   Wij hebben ook nog niet zo veel kesrt spullen. Hier en daar zit nog wat in dozen en die kleine boom hebben we omdat we voorgaande kerst in de troep zaten. Ik snap de Spanjaarden niet, willen die niet op een vrije dag naar een meubelboulevard 😉

 8. Hoe fijn om al die verhalen te lezen en hoe gezellig hebben jullie het gemaakt! Het glas in lood vind ik ook prachtig!
  Fijne feestdagen en geniet van alle lichtjes!
  Renée

 9. Gezellige kerst toegewenst ,genieten volop van jou prachtige verhalen,voor mij en je een duizendpoot heel veel bewondering zoals je alles voor elkaar krijgt ,hoop nog lang ervan te kunnen genieten. Nog vele gezonde jaren samen .groetjes Marja en Hans

 10. De laatste foto is de beste, hoe kan het anders 😉
  Heb zelf net ook een klein kerstboompje gekocht, veel leuker ook dan die enorm grote bomen

  Alvast een mooie kerst toegewenst vanuit een kil en koud dorpje aan de waddenzee

  • Hallo Henry,

   Kleine kerstboom is ook makkelijker als je het mij vraagt met twee honden en soms een kat die af en toe naar binnen glipt.
   Zit je bij toeval op een een van de eilanden? Laat iets gezien over Sunnenklaas, dat ziet er vreemd uit zeg.

   Jij ook vast fijne feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *