Kastanjes

Gisteravond zie ik de buurman met zijn tractor en een maaier het bos in rijden naar het weiland wat we daar hebben. Ik weet wat hij gaat doen, maar ik dacht dat er meer moest gebeuren voordat hij gaat doen wat hij nu gaat doen. Antares en ik gaan op onderzoek uit. Boven treffen we de buurman die druk in de weer is braamstruiken aan het plat maaien is. Er is aan de rand van het weiland (waar je alleen kan komen via het bos) een strook van 4 tot 5 meter breed en heel het weiland lang wat vol staat met braamstruiken van ongeveer een meter hoog. Er staat dus nogal wat.

Ik dacht dat het plan was vóór er iets met een tractor gedaan zou worden, we eerst hier en daar wat aan bomen zouden snoeien zodat de tractor onder de bomen door kon rijden met de maaier en zo alles in een keer kon doen. Nu is de buurman alleen bezig onder een Kastanjeboom. De braamstruiken moeten weg om de kastanjes straks te kunnen rapen. De buurman stop het werk even en komt naar ons toe. Ik vraag naar de takken. Er hangen nu takken vol met kastanjes, dat is zonde die nu af te zagen, zegt hij. Daar zit wat in. Hij vertelt er gelijk bij dat de rest een andere keer gedaan wordt en nu dus alleen onder de Kastanjeboom. Waar hij niet bij kan en echt helemaal aan de rand moet ik doen met de bosmaaier.

De bosmaaier is dus het stuk gereedschap wat ik vandaag het meest vast gehad heb. Daar waar de buurman dus niet kon komen doe ik nu met de bosmaaier. Ook op de camino publico moet ik nog eens met de bosmaaier langs. Hier komen nieuw scheuten van braamstruiken omhoog. Ik maai alles plat. In het andere weiland, wat ook grenst aan de camino publico moet ook een en ander gedaan worden. Op de plaats waar ik de vorige keer een salamander vond ga ik nu verder. Hier is het allemaal wat natter en drassiger. Volgens de buren zou hier op deze plaats een drooggevallen bron zijn. Blijkbaar blijft het er dan toch natter dan op andere plaatsen. Als ik lekker aan het maaien ben zie ik een ineens slang weg kruipen. Ik pak hem bij de staart en trek hem uit het holletje waar die in wil kruipen. In de ene hand (met handschoen) heb ik het diertje vast en met de andere hand probeer ik met de telefoon wat foto’s te maken. De slang is geen slang, het is een Hazelworm, een soort hagedis maar zonder pootjes. Ik ben er al eens eerder een tegen gekomen en nu heb ik er een te pakken.

Deze hagedis is niet giftig.

Op deze plaats is het dus blijkbaar een plaats waar zich diertjes ophouden de het graag vochtig en donker hebben. Ik besluit daarom hier wel verder te maaien, maar niet alles tot op de grond af te maaien. Volgende keer als het weer nodig het de braamstruiken daar te maaien doe ik het weer zo. Ik geen braamstruiken en zij een plekje om te leven. Op andere plaatsen maar ik alles weer tot de grond gelijk. Met de kettingzaag haal ik nog even wat uit de kluiten gewassen zijscheuten van bomen weg. En dan is daar het moment dat de jerrycans leeg zijn en kan ik niets anders doen dan stoppen.

Ik zag ook nog een kleine paddestoel. Als ik hem later terug zoek om er een markering bij te zetten zodat ik hem laten met een echt fototoestel kan vast leggen, kan ik hem niet meer vinden. Jammer, dan deze foto maar.

De zon heeft de laatste dagen iets minder geschenen, de tomaten rijpen dan dus ook minder snel. Vandaag toch maar even wat tomaten gaan plukken.

5 reacties

  1. Hola,
    het was dus echt een NATUURDAG vandaag. Niet alleen veel buiten lekker werken maar vooral ook respect voor de natuur. Alleen jammer dat pakketjes opsturen zo duur is naar Nederland anders zouden wij ook graag ECHTE tomaten proeven in plaats van rode waterbollen ! Blijf genieten en koester vooral “je grote vriend” de bosmaaier.

    Houdoe

  2. Fijn dat je weer een hazelworm bent tegen gekomen!!! Het zijn hele nuttige en mooie beestjes. Ga maar goed opletten tijdens warme dagen, dan kom je ook de groene hagedis tegen. Prachtige beestjes en ook zeer nuttig op jullie land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *