Kastanje Snoeien

Vandaag heb ik allerlei dingen op de planning staan, kastanje snoeien, iets doen aan de groepenkast, iets doen op de akker en nog wat. Helaas heb ik maar twee dingen kunnen doen; een kastanje snoeien en wat op de akker.

De kastanje op de hoek van de oprit is een hele mooie. De boom heeft een beetje het model van een paddestoel, het is ook een lekkere boom om onder te gaan zitten, want het is ook een fijne parasol. Maar ook aan een kastanje die op een paddenstoel lijkt waar je onder kunt zitten om hem als parasol te gebruiken moet wel eens wat gesnoeid worden. Om te beginnen start ik met het nemen van een ‘takken af zaag les’ van een Belgische bomendokter. In een youtube filmpje van een kwartier legt hij uit dat je een tak eerst aan de onderkant een stukje in moet zagen en dan een aantal centimeters verder, richting het uiteinde van de tak aan de bovenkant. Zo breekt de tak af, als je ver genoeg gezaagd hebt aan de bovenkant, zonder schors af te scheuren wat een grotere wond zou kunnen geven. Klik hier als je het filmpje zou willen zien.

VOOR

Ik ga aan de gang, ladder mee, grote en kleine handzaag mee en de elektrische kettingzaag. Ik bepaal waar ik wat wil weghalen en even later breken de eerste taken af zoals in de video door de bomendokter verteld is. Ik zaag er lekker op los, niet dat ik als een wezenloze tekeer ga. Er zijn wat grotere en dikkere takken aan de beurt en die zaak ik met de kettingzaag af op de manier zoals ik alle takken al gedaan heb. 

VOOR

Buiten wordt het al flink warm, maar ik moet zeggen dat als in eenmaal in de boon gekomen ben en tussen alle takken en bladeren zit het eigenlijk wel lekker is kwa temperatuur. Ik moet de ladder gaan verzetten en klim dus uit de boom. Dan komt buurman Xavier aan rijden, die was ergens met de bosmaaier bezig geweest. Hij stopt en als echte gemeenteambtenaren van de buitendienst maken we een praatje… best een lang praatje. Hij vraagt naar onze tomaten en ik laat de planten op de akker zien. Van Xavier krijg ik bij de tomatenplanten uitleg dat ik meer zijscheuten weg moet knippen voor meer betere tomaten. Ik haal een snoeischaar en hij laat het zien. We hebben 10 tomatenplanten staan en die zijn nu allemaal door Xavier gedaan. Top dus! Ik weet nu waar op te letten, maar hief er vandaag niets meer aan te doen 🙂 We praten nog even verder en spreken voor morgen af voor visite bij hen in Cas de Pedro.

NA

Ik ga weer verder met de kastanjeboom. Nu ben ik op een punt dat Sol even moet komen helpen. Zij moet het eventuele verkeer tegenhouden als ik aan het zagen ben, omdat de tak ken die ik nu af ga zagen op de weg vallen, en eenmaal aan het zaken kan ik niet meer stoppen omdat er iets aan komt. Maar als Sol ook op de werkplek is komt de buurvrouw aan lopen. Ze heeft de koeien in de wei gezet en loopt nu terug naar huis. Ze maakt een praatje en loopt even later weer verder. Ik klim de boom weer in en ga zagen als Sol het verkeer regelt. Er komt niets, want ik heb het ook een beetje tijdens de siësta gepland de takken die op de weg vallen. 

NA

Daarna nog wat kleine takken en de boom ziet er weer netjes uit en alles wat over de weg hangt is weer hoog genoeg, dus als de gemeente met ‘snoeitraktoren’ langskomt trekken die geen takken af. Alles daarna klein gemaakt en opgeruimd, afval op de brandstapel en dikke stukken op de stapel voor stookhout.

Even over de rijlessen van Sol. De goedbedoelde adviezen slaan we in de wind. Sol heeft in Nederland ook al veel lessen gehad in een geschakelde auto. Dat is iets wat gewoon echt niet wil lukken. Vandaag lessen in een automaat. Kopen we als tweede autootje een automaatje ….. een DAF 66 😉 Overigens een hele fijne auto(maat). ik heb 2 DAF 66 gehad, heel kort een DAF 33 en twee Volvo’s 343, allemaal variomatic… en net zo snel vooruit als achteruit kunnen rijden.

6 reacties

 1. Hola,

  Het is niet echt goed te zien op de foto’s wat het verschil is in wat je precies gesnoeid hebt maar bij inzoomen zie wel dat het om behoorlijk dikke takken gaat. En ja ook al lijkt het soms zonde om te doen (voor de boom) noodzakelijk kan het wel zijn.
  Toch tof dat buurman Xavier je geholpen heeft niet alleen met het doen maar ook om het te leren hoe precies met je tomatenplanten.
  Het verhaal over je Dafjes van vroeger deed me ook terugdenken aan een van die exemplaren waarbij je geprobeert hebt er een formule 1 auto van te maken door er een Renault 1900 cc motor in te bouwen. Een circuit heb je er nooit mee gehaald maar wel menigeen met verbazing achterlatend bij het stoplicht. En natuurlijk dat hoeft Sol je niet na te gaan doen.

  Houdoe

 2. Hallo Rob,

  Leuk dat die opmerkingen over het al dan niet automatisch rijbewijs halen, gewoon naast jullie worden neergelegd met een goede reden vind ik. Ik heb wel in een schakelauto afgereden, maar dat heeft mij ook bloed, zweet en tranen gekost. Daarna reed ik gewoon in verschillende autos, als ze maar goedkoop waren! Ik heb ook een DAF 33 gehad en een DAF 66, tot mijn jaretelles in Amsterdam knapte haha. Maar ik vond het fijne autotjes en bij een stoplicht was ik vaak als eerste weg!

  Groetjes,

  • Is het mogelijk om een rijbewijs te halen alleen voor een automatisch geschakelde auto? Blijkbaar wel dus. En schakelen is zeker lastig om het echt goed te doen zonder slippende koppeling en schokken, ik heb er zelf ook even over gedaan… 😉 Grappig die DAFjes, dat zij nog ‘leven’, want dat is lang geleden!
   Wat een klus die boom: zelf heb ik ook van boven naar beneden zitten scrollen om de verschillen voor en na te vergelijken: hij ziet er meer uitgedund uit, met name onderaan.
   Heerlijk om te lezen dat buren elkaar helpen, even tijd voor een babbeltje en informatie uitwisselen, et cetera. Het klinkt heerlijk relaxed!

 3. Mooie foto’s , mooie boom en je hebt goed geluisterd en gekeken naar de adviezen van de bomendokter.
  Zoals ik al schreef in de vorige blog , Sol moet haar ding doen automaatje nemen en lekker tuffen in een Dafje of iets dergelijks , prima toch.
  Succes met de auto keuze,
  José

 4. Wat een mooie boom en die geeft inderdaad een heerlijke schaduwplek als je eronder zit. Fijn dat de buurman je geleerd heeft hoe tomatenplanten te onderhouden. Ik heb een keer in een daf 33 gereden en dat was ook de eerste keer in een automaat en vond het tof rijden. Zelf is het voor mij sinds 2009 dat ik geen auto meer rijd en nu doe ik het ook niet meer voel me niet fijn achter het stuur.
  Nog een leuke zondag verder.

 5. ik vind het fijn een man die echt alles kan maar ook doet, geweldig is het resultaat.
  Van aale stukjes kan ik echt genieten, heel veel succes met alles, fijne zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *