‘K Heb Hele Grote Bloemkolen

Nog even terug naar gisteravond. Ik ga na het eten met Antares een rondje lopen. Als we langs de wei lopen zie ik er maar 2 koeien staan. Nou is dat wel eens meer, maar dan staat een of de ander of allemaal in de tuin met fruitbomen. Maar nu zie ik er een ergens lopen waar die helemaal niet mag komen! Ik maak mijn rondje af met Antares en roep Sol om eventueel mee te helpen de kleine koe terug onze wei in te krijgen. Het is wat lastig om van een van onze weides in de wei te komen waar de koe loopt. Je moet door een dik bos varens en voorzichtig naar beneden gaan. Sol lukt het niet dus ik moet de koe alleen terug sturen. De koe vindt het leuk en denkt dat ik kom spelen. Als ik haar bijna op de juiste plaats heb waar ze het hek stuk gemaakt heeft moet ze over een laag muurtje. Maar dat doet ze niet! Ze kijkt om, kijkt naar mij, draaid om en komt zo gezegd ‘met gierende banden’ op me af. Ik heb alleen een blauwe zakdoek bij en zij is geen stier, dus dat moet goed komen. 2 meter voor me stop Lucie, zoals we haar noemen, en ze staat een beetje met haar voorpoten wijd en haar kop een beetje omlaag. Maar ik heb 2 stokken bij me, een lange en een korte, en zeg “hey, gekke koe, ga eens mooi terug”, waarop ze omdraait en keurig naar de plaats loopt waar het hek stuk is en stapt over het muurtje. Ik repareer het hekwerk een beetje en ondertussen gaat Lucie, spelenderwijs, het gevecht aan met Lola. Als ik dat aan het filmen ben komt ook de koeien parade van de buren voorbij, ze zijn onderweg naar de stal. Helemaal achteraan en een beetje los van het peloton lopen twee koeien…. of nee toch niet?

Vandaag eerst even naar Chantada naar de verfwinkel op de hoek. Kom er graag als ik wat nodig heb omdat de man graag Engels wil spreken. Misschien heb ik ook iets met verfwinkels op hoeken, want in Breda ging ik ook altijd naar de verfwinkel op de hoek als ik iets speciaals nodig had. De man in die winkel sprak vast ook Engels, maar dat was niet nodig natuurlijk. Goed, terug naar de winkel in Chantada. Ik leg de man uit dat ik spullen nodig heb op de muur te repareren en laat daarbij foto’s van de gaten en scheuren in de muur zien. Hij weet wat ik moet hebben en wijst naar een doos die ik moet hebben. Mooi, doe die grote maar. Ook heb ik nog wat afplakband nodig en van dat gaasplakband om grotere gaten/scheuren/openingen dicht te kunnen maken. Geen idee wat de naam is van dat plakband. Even later en 36 euro armer rijdt ik weer naar huis. Thuis zetten we eerst de koeien weer in de achtertuin om daar de laatste keer te laten maaien. Dan tijd op een papje aan te maken en de muur te gaan herstellen. Als alle gaatjes en scheurtjes zijn gedaan maak ik de volgende badge pap aan. Maar nu moet ik wel eerst wat met het gaasplakband gaan doen. Tussen de muur en de plafondplaten zit een opening. Eerst zou ik die met een lat afwerken, daarna bedacht ik dat het misschien mooier en makkelijker zou zijn het met dik touw te doen. Maar touw doen we al langs de balken en de plafondplaten. En om nou overal touw te hebben…. Dus gaasplakband tegen de muur en het plafond. Daarna de pap er tegen. Als dat dicht zit heb ik nog wat pap over. In de hal (bij de slaapkamer) kan ik nog wat dingen doen en ook in de andere hal (waar we binnenkomen) is nog wat weg te werken met het goedje wat ik over heb. De laatste scheur kan ik niet meer repareren. Dat is voor de volgende keer als ik wat muren moet herstellen.

Dan ga ik nog even de akker op. Kijken hoe het met de planten staat. Uien top, bonen en erwten ook top alle soorten kolen top, tomaten, paprika en aardappelen, tja ….. we zien wel. Er staan ook 4 meloen plantjes die vreselijk hun best doen en er komen al vruchtjes aan. Overal tussen alle planten doe ik even wat aan het onkruid. Als ik bij de bloemkolen ben schrik ik een beetje! Ik heb namelijk, om met de woorden van André van Duin te spreken ‘hele grote bloemkolen’ en wel 5! De volgende 3 zijn in aantocht en kunnen denk ik volgende week geoogst worden.

2 reacties

  1. Môguh, geweldig die opname van die koeien. Gelukkig had je het geduld tot de laatsten te wachten. Wat prachtig om te zien , zo hoort het te zijn.
    En verder….gefeliciteerd met je groentetuin , dat wordt bloemkool met aardappelen, bloemkoolsoep,bloemkoolrijst enz. Eet smakelijk. (p.s. Je kunt altijd nog op een marktje gaan staan😉)👊👋 Groet.

  2. Heel leuk dat koeien filmpje eigenwijs en zeer slim hier is inderdaad geduld vereist en van je groenten krijg altijd meer plezier als je ziet dat het lekker groeit en bloeit, heerlijk.👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *