Italiaans Of Spaans?

De dag start weer hetzelfde als gisteren, te laat wakker. Maar als ik uit bed kom moet de verwarming al aan zijn. Bij ons staat de thermostaat zo dat de diesel ketel of de pelletketel om 9 uur de temperatuur op gaan voeren. Maar het is nog steeds 14 graden in huis. Ik moet meer eens bij de ketels gaan kijken wat er is. 

De pelletketel staat vanaf gistermiddag in storing met ERR 09. Geen idee, maar ik heb de diesel ketel  in gekoppeld en aangezet. Nou moet ik zeggen dat hij de laatste tijd wel meer problemen geeft, maar ik heb nog geen idee wat het kan zijn. Ik reset de diesel ketel en wacht tot hij aan gaat, even later weet uitgaat en weer terug aan gaat. Mooi hij doet het. Dat aan en uit gaan doet hij al een tijdje. 

Als ik aan de koffie zit zoek ik op wat ERR 09 betekent bij de pelletketel. Water druk te laag. Raar want er zit genoeg in. Straks maar even verder kijken. Eerst kijk ik Freek de Jonge af, want internet wilde gisteren niet meewerken om het live te kijken. Als Freek zich druk maakt over van alles wat met evolutie te maken heeft krijg ik het koud van de temperatuur in huis die naar omlaag evolueert. 

Italiaans of Spaans?

De diesel ketel is er een van Italiaanse makelij en heeft de respectabele leeftijd van ongeveer 23 jaar. Hij begint nu dus wat gebreken te vertonen. De brander is er een van Lamborghini, ik weet niet hoe 4 wielige Lamborghini’s mee gaan als ze meest van de tijd vol gas moeten presteren, maar deze deed het tot een paar maanden terug prima.

De pelletketel is van Spaanse makelij en presteert wat ons betreft vanaf het begin al onder de maat. De ‘asbak’ die we, bij het verkooppraatje, eens per jaar schoon moeten maken, moet iedere maand schoongemaakt worden. De branderkamer ook. Na 3 maanden gebruik was het verbruik meer dan 6 kilo per uur. Ja dan is er wat mis, en er kwam een monteur. En daarna een echte monteur. Het verbruik ging drastisch omlaag. Maar de ketel had al wel zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. En ik kan nog even verder gaan hoor, met nu ERR 09 en de te lage waterdruk. Volgens de meter is de druk 1 bar. Dat was de enige juiste volgens hen bij de oplevering. Dan moet het dus goed zijn. Voor de zekerheid kijk ik wat het volgens de handleiding moet zijn, minimaal 1,5 bar en maximaal 2,4 bar. Mooi, dan stop ik er even 2 bar in. Maar de storing krijg ik niet weg. Na net iets meer dan een jaar met deze Spaanse ketel heb ik, en Sol ook, dat we niet weer voor een Italiaanse ketel hebben gekozen.

Sol belt de leverancier, Hermanos Sanchez. Je hoort ze al zuchten. De Italiaanse ketel was ons aangeboden bij Tien (een winkelketen) en toen wij vertelden dat we bij Sanchez wilde kopen waarschuwde zij ons al voor de service. En ze hebben gelijk. Ja…. er zit teveel water in het systeem. Als het zo koud is moet er minder water in het systeem. Zet de druk maar op 0,7 tot 0,9 bar vertellen ze aan Sol. Ik zat niet op een stoel, maar viel wel van de spreekwoordelijke stoel. Het had ze verboden moeten worden dat ze ooit met iets anders bezig zijn gegaan dan aanhangwagens voor tractoren en gier karren! Ik laat Sol zien dat er staat dat de druk te laag is, en er moet dus nog minder in? Ja… doe nou maar. Oké. Bijna geen water in het systeem en ik laat zien dat de storing niet weg gaat. Sol belt weer. Ja dan zit er niet genoeg water in. Je moet nu in kleine stapjes water bijvullen en telkens de stekker van de ketel uit het stopcontact trekken om te resetten. Ik denk ‘dwaas! Die computer in de ketel onthoud dat gewoon’ 

Nu gaat Sol op de knoppen drukken, maar dat helpt ook niet. Ze gaat weer bellen. Ja moeilijk het is zo druk met storingen dat er niemand van de fabriek tijd heeft. Weer een bewijs dat we voor een Italiaanse ketel hadden moeten gaan. Blijkbaar gaan alle Brompi’s stuk als het koud is. Laat ze maar, zeg ik tegen Sol, ik trek hem zelf wel open. Ik zie een stekkertje los hangen. Raar wat dan moet dat stekkertje nooit goed vast hebben gezeten omdat het een stekkertje is met een vergrendeling. Als het stekkertje vast zit en de waterdruk op 2,2 bar staat kan de ketel gereset worden en gaat hij aan. Nu alle radiatoren ontluchten en wachten tot het huis weer is opgewarmd.  Terra en Julio vinden het overigens allemaal best.

Als ik druk ben met de verwarming, is Sol ook druk met de verwarming in de keuken, maar die werkt gelukkig op hout en daar is het dus lekker warm. Sol is heel de dag in de keuken bezig met het inruimen van kastjes. In een hal, hal 3 voor bekende in ons huis, stond een rek met alles wat in de keuken thuishoort. Het stond daar tijdens de verbouwing. Het rek is leeg en kastjes zijn ingeruimd. Het rek heb ik maar gelijk afgebroken. Geen zorgen, het is ligt werk. Het gaat om een plastic rek van de Hornbach en weegt niets. Het staat nu op de bovenverdieping van de stal met verfspullen en zo. 


Er was een vraag over fotootjes bij reacties en hoe je daar je eigen fotootje/plaatje kan krijgen zoals sommige hebben. Ik heb het uitgezocht, het is niet moeilijk maar je moet er wel wat voor doen. Op deze website (in het Nederlands) https://nl.gravatar.com/ moet je een account aan maken. Ze hebben een naam, email en wachtwoord nodig. Je krijgt een email om je account te activeren. Daarna kun je inloggen op de site en kun je een fotootje of plaatje uploaden van je zelf of bijvoorbeeld je kat. Als je dan op mijn blog (of op een andere website die gemaakt is met WordPress) een reactie plaatst komt automatisch je avatar (fotootje of plaatje) er bij te staan.

13 reacties

 1. Hola,

  Het hele verhaal over service is volgens mij iets wat je overal tegenkomt. Moet je iets weten alvorens je koopt dat is het ALTIJD top natuurlijk maar je komt het pas echt te weten als je ze nodig hebt en dat is altijd NA de koop.
  In een HEEL ver verleden (nog voor jij deze aardkloot zag) heb ik een tijdje gedacht dat ik wel eens autohandelaar kon zijn wat er echter nooit echt van gekomen is. Als mensen dan vroegen “hoe lang heb ik garantie” dan was mijn vaste antwoord “TOT kapot” dus zonder tijdslimiet.
  Maar alle gekheid het is natuurlijk strond vervelend als je met dergelijke storingen zit maar het lijkt er op, als ik het goed lees, dat je de oorzaak gevonden hebt. Ik duim voor je.
  Ja en je oltimer de Lamborgini moet je natuurlijk zo goed als het kan vertroetelen. Beetje lastig natuurlijk omdat de meeste oltimers voor mooi weer zijn maar die van jullie uiteraard juist niet.

  Houdoe

 2. Goedenmorgen ,
  Wat ontzettend vervelend dat de kachels het niet doen ! Zeker daar met kou en regen, alles wordt klam en ongezellig . De service van de pallet ketel is natuurlijk beneden alle peil . Gelukkig maar dat jij zelf technisch bent en de oplossing hebt gevonden ? ” we crossed our fingers !”
  Ook heel goed dat je de diesel nog hebt , tenminste wat .
  Dat foto’tje ga ik proberen Woensdag . Morgen “verplicht” shoppen met m’n dochter 😂 . Ben daarna kapot , alleen nog de beentjes op de bank met een plaidje. 😉
  Wat heerlijk toch een “poezenleven” , je nergens wat van aantrekken en blijven liggen of het jou niet aangaat .🐈‍⬛🐈
  Trustuh .😴😴
  Groet . 👊👋🙋‍♀️🙋‍♂️😴😴

 3. Hopelijk is het euvel opgelost je hebt in ieder geval het stekkertje gevonden wat de oorzaak kan zijn, heerlijk die 2 samen in de mand zo krijgen zij het wel warm en fijn dat eindelijk de keuken netjes ingeruimd is dus weer een stapje verder.
  Succes,
  José

  • Hallo José,

   Dat stekkertje is het geweest hoor. Wel raar dat het los hing te bungelen. Het heeft nooit vast gezeten omdat je een schroevdraaier nodig hebt om het los te maken. IK denk nu dat ik weet wat er gebeurt is. Aan de achterkant van de ketel zit namelijk een gat waar van ik denk dat Terra of Julio naar binnen is gekropen en daar met een kabeltje hebben gespeeld en zo het stekkertje het laatste zetje hebben gegeven. Ik ga dat gat dict maken

 4. Wat vervelend dat gedoe met beide kachels maar hopelijk is het nu opgelost. Wat een leuke foto van de poesjes. Ik heb nu mijn foto erop staan toch leuk om te zien wie we zijn. nog een fijne middag en avond samen.

 5. Wat een trammelant allemaal, altijd juist als het niet gelegen komt, ok de kachel heb je aan bij kou dat weet ik wel, maar het huis kan ook al net verwarmd zijn en dan valt het mee. Personeel is heden ten dagen ook niet meer zo goed gekwalificeerd en kletsen uit hun nek. Dat blijkt wel, spreken elkaar Fijn dat je zelf zo kundig bent. Bij mij is een radiator lek en zit al 14 dagen op en monteur te wachten Corona tijd weet je wel, hoog seizoen weet je wel, feestdagen weet je wel, ik kan er nog wel een paar opnoemen maar afwachten tot ze komen moet ik toch. Wat een heerlijke schatjes de katjes hoewel het bijna al katten zijn. Waar je rustig aan tijd al goed voor is, je hebt helemaal geen hulp nodig, je ziet het maar. Fijne dag verder en o ja even een beetje jaloers maken, het is hier vandaag 23 graden (Benijofar), lekker zonnetje, heerlijk.

  • Hallo Lady Wieser,

   Wat mij betreft is het niet normaal, ze hebben hun geld binnen geharkt en zoek het verder maar uit.

   Als je hier iemand nodig hebt voor een klus die je zelf niet uitkunt voeren zit je met het zelfde als jij met de radiator…. wachten. Gelukkig hebben wij daar geen last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *