Instortingsgevaar

Net als gisteren ga ik ook vandaag weer een rondje lopen. Na het rondje kijk ik even TV en vraag me verder af wat ik op deze mooie dag buiten kan gaan doen. In de wind is het ook met de zon nog fris. Maar met een beetje werken merk je daar niets meer van. Tussen de stal en huis moet ik nog een kabel trekken, of beter gezegd, ophangen. Via mijn oud werkgever een tijdje terug een speciale kabel gekregen. Voor de kenners, een profibus kabel. Voor de leken, gewoon een speciale kabel met een paarse kleur. 

Die kabel is een mooi karweitje voor vandaag. De kabel komt bij de netwerkkabel die er al hangt, bij de stroomkabel van de stal. Ik pak de ladder erbij en moet eerst op dak van het huis wat doen om goed en makkelijk te kunnen werken. Daarna maar ik de kabel op lengte boven aan de dakrand bij de stal vast en trek hem even later strak richting huis. Dan moet ik telkens de trap verzetten om de kabel bij de andere vast te zetten. Nu nog even onder de dakpannen door aan beide kanten en de kabel zit er in. 

Als ik op de bovenverdieping van de stal bezig ben met de kabels trap ik bijna door een vloer plank heen. Uitkijken dus. Ik weet dat de vloer er niet goed meer is. Daar waar gaten zijn moet je niet lopen, dat is duidelijk en ook ongevaarlijk. Daar waar nog geen gaten zijn is het veel gevaarlijker!

Ook aan een muur is te zien dat verdiepingsvloer aan het zakken is. Ik weet niet of het op de foto te zien is, maar aan de bovenkant van de muur zit een horizontale scheur. Ik hoor de buren. Die zijn onder mij bezig in de stal. Ik ga de buurman even vragen of hij naar die muur kan kijken. Ik wil namelijk weten of het op een of andere manier ook een dragende muur is voor het dak. Ik vermoed van niet, maar hij kent de bouwstijlen van hier. De muur, en nog een andere, hebben geen functie als alleen maar afscheiding. Ze staan gewoon op de houten vloer die verder weg is dan ik dacht. Die muren wil ik er dus uit hebben, zodat er minder gewicht op de vloer staat. Dit ter voorkoming dat alles over een tijd beneden ligt.

Als ik helemaal klaar ben met werken en ik met Antares even naar buiten ga, komt de buurman weer aan, nu met de tractor en een frees. Hij gaat de akker, waar gisteren nog twee koeien liepen, om frezen. Er zal nog wel wat aan moeten gebeuren denk ik voor het helemaal weer een nette akker is die klaar is voor het planten van nieuwe groente. Als de buurman klaar is met zijn werk, trek ik er alle schrikdraadpaaltje uit de grond en ruim alles op. Koeien komen er niet meer op, dus schrikdraad is niet meer nodig.

We moeten nog even naar Chantada, printerpapier is op en er is een pakje voor Sol aangekomen bij een afhaalpunt. Pakje blijkt er nog niet te zijn, maar is wel onderweg. We gaan intussen even wat vragen bij de Movistar over ons telefoon abonnement. Er komt een deftige oudere man binnen. We herkennen hem niet vanwege het mondkapje waar alleen zijn ogen bovenuit komen. Het blijkt Mariano te zijn. Een man waar we al eens op de koffie geweest zijn. We maken een praatje en hij verteld dat hij ons bakhuis zo mooi vind, en zegt dat ik dat mooi op moet knappen. Het blijkt voor hem belangrijker dan voor mij en zeg dat hij het bakhuis kan adopteren om het dan op te knappen. Daar moet hij wel om lachen maar adopteren is niet nodig. Zijn telefoon zaken kunnen wachten zegt hij, we gaan eerst ergens wat drinken. Voor we het weten zijn we een uur verder. Het pakje van Sol is aangekomen en ons drinken is op, dus we gaan ieder weer onze weg. Pakje halen en naar huis.

6 reacties

 1. Goedemorgen , zo dat beloofd misschien wat met het bakhuisje ! Die man is blijkbaar ook begaan met de oudere bouw van vroeger . Idd moet je er dan zuinig op zijn . Ben benieuwd.
  Pas je wel op met “trekken” met allerlei materialen….dat is vaak zonder dat je het weet gevaarlijker🥺 dan zwaar tillen. Doe nog maar even rustig aan . Succes met alles.
  Groet . 😅🤣👍👋

 2. Mooi die uitspraak van die nette heer het geeft een boost om het oude Bakhuis mooi op te knappen
  prachtig weer hebben jullie al is dan nog koud en de groenten kunt inzaaien.
  Fijne dag,
  José

 3. Ik volg je nu enige tijd. Het valt mij op dat je vooral bezig bent met ad-hoc problemen. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk want je zit er nog niet zo lang en het moet een beetje leefbaar worden.
  Heb je een soort lange termijn plan voor bijvoorbeeld de indeling van de buiten en binnenruimte, de stijl, de mate van onderhoud die gewenst is, enz.

  • Hallo Dolf,

   Ik kan me niet helemaal vinden in wat je zegt. Onze slaapkamer heb ik aangepakt en die is klaar in de stijl zoals wij die mooi en leuk vinden. Het zelfde geld voor de eetkamer. Ik denk dat jij denkt dat ik van de hak op de tak spring. Maar soms zijn er zaken die eerst gedaan moeten worden omdat dat niet anders kan. Dat wat ik schreef over de vloer van de stal, heeft helemaal geen haast. Maar zakken die twee muuren echt door de vloer dan zijn we verder van huis. Kan ik er beter voorzorgen dat ze er niet meer staan. Zo gebeuren er geen ongelukken met de koeien die er onder staan. Ander punt waar je ook even rekening mee moet houden is dat we alles alleen doen.

   Plannen voor binnen staan vast, maar hoe we iets gaan doen is afhankelijk van wat we dan tegen komen. De gebouwen zijn meer dan 100 jaar oud. Dan weet je niet altijd wat je tegen gaat komen. Laat je alles doen, dan is het makkelijk. Voor buiten zijn er zeker ideeën, maar die passen we aan als we wat zien wat we (ook) leuk vinden. Zo ie zo is dat voor de vere toekomst. We maken nu een tuin, zodat we ergens rustig buiten kunnen zitten. Maar dat is dan de tijdelijke tuin voor de komende tijd.

 4. Hallo Rob,
  Ik volg al enige tijd je blog aangezien ik in de toekomst mij ook wil vestigen in Spanje.
  Wat mij niet duidelijk is, is dat je heel veel (schuren en akker) deelt met de buren.
  Wat is hier de constructie van? hebben hun dan een soort gebruikersrecht? Ik zou niet echt de buren op mijn erf of schuur willen hebben maar misschien is dat bij jullie anders geregeld. Verder hebben jullie een mooi stekje en het wordt nog steeds mooier, ga zo door!

  Groet, Marcel

  • Hallo Marcel,

   We hebben 8 ha, die kunnen wij zelf niet onderhouden. We kozen voor een boerderij, en de grond zat er bij. 1 of 2 ha had genoeg geweest. Maar terugkomend op jou vraag, wij hebben een contract met de buren. Dat zij de weilanden gebruiken en de stal tegen betaling. Worden we niet rijk van overigens. Het is ook iets wat hier gebruikelijk is. Er zijn hier veel mensen met grond, die ze zelf niet gebruiken. Maar als wij aan het einde van het contact zeggen dat het leuk is geweest en dat we het niet willen verlengen dan is dat aan ons. Maar dan moeten we het dus zelf gaan doen. Ander voordeel is dat wij nu een wei vol koeien hebben en dat vinden wij leuk om te zien, ze zijn niet van ons en hoeven er dus ook niet voor te zorgen. Dus gratis genieten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *