In De Keuken

De keuken lijk wel een voorraadschuur. Er liggen een berg paprika’s die verwerkt moeten worden tot iets of klaar gemaakt moeten worden voor de vriezer. De peulvruchten die we gister geplukt hebben moeten opgemaakt worden om de bonen er uit te halen en alle kilo’s vlierbessen moeten in sap omgetoverd worden. Veel werk dus.

Ik begin vroeg met de vlierbessen. De sap is erg lekken meer het is ook veel werk om het te maken. In pan 1 kook ik telkens 1 kilo bessen met een liter water. Als dat goedje klaar is gaat het door de vergiet in een grote pan (ca 10 liter). Ik laat alles uitlekken en ondertussen gaat de volgende kilo in de pan om klaar te maken. Als dat weer op het vuur staat doe ik de uitgelekte bessen prut in onderdeel van de foodprocessor die eigenlijk bedoeld is om appelsap te maken. Uit de bessen prut kunt nog weer een hoop dikke sap. Dit verhaal is zo een aantal keren. Als ik voor de laatste keer de bessen prut door de foodprocessor haal doe ik alle prut die daar nog in zit en die ik verzameld heb weer in een pan met een liter water. Dat kook ik ook weer. En als dat lang genoeg gekookt heeft doe ik giet ik het door een zeef af in de grote pan. Meer sap kan ik uit de bessen niet winnen. Nu alle sap in de grote pan zit gaat er 800 gram suiker bij citroensap van 4 citroenen. Nu gaat de grote pan op het vuur. Die laat ik op een laag pitje een tijdje koken. 

Ondertussen haal ik de bonen uit de peulvruchten. Sol vult de vaatwasser met de gister gekochte bakjes. De vaatwasser gaat even later zijn gang. Gister heeft Sol ook al pastasauzen gemaakt van paprika, tomaat, ui en knoflook. Die gaat nu in bakjes en geen de vriezer in. Ik heb ondertussen al een halve emmer bonen en heb nu even geen zin meer om dat nog langer te doen. Sol neemt alles mee naar haar hobbykamer en gaat daar verder met de bonen en kijkt ondertussen TV.

Ik was even van alles af wat niet in de vaatwasser past of kan en ga dan verder met de paprika’s. Alles wassen, steeltjes eraf en door foodprocessor laten snijden. Alles doe ik in mooie porties in zakjes voor de vriezer.

De sap is nu ook koel genoeg om flessen te doen. 9 liter sap! 7 liter daarvan gaat de vriezer in. Bij de Chinees gister hebben we ook ijslolly malletjes gekocht. Dus we maken ook wat vlierbessensap ijsjes.

Als de keuken schoon is is het tijd om ergens anders schoon te gaan maken. Ter voorbereiding op het kastanje seizoen moet er onder de kastanjebomen schoongemaakt worden. Alles moet weg zodat wanneer de kastanjes vallen we ze makkelijk kunnen rapen. Het eerste stukje is gedaan, maar we hebben nogal wat kastanjebomen staan en bij vele moet er nog een hoop aan varens en braamstruiken weg. Na een paar uur maaien met de bosmaaier heb ik een stuk dus mooi schoon en is ook de brandstof op. Mooie tijd om het vandaag voor gezien te houden. Morgen weer een (bosmaaier)dag.

6 reacties

 1. Hola,
  Omdat jou werkterrein Rob de laatste dagen de keuken is bedacht ik dat je naast kok/keukenprins/ijsmaker ook boswachter/houtkakker/tuinman, schilder, monteur, filosoof (soms), fotograaf, sterrenkundige, weerman, elektricien, metselaar, boer/agrarier, dichter (soms), timmerman/meubelmaker en koeienfluisteraar bent. Ongetwijfeld ben ik nog een en ander vergeten. Je komt soms ook even relaxen net als Sol doet met boontjes doppen en tv kijken. Wel komt alles rustgevend over voor mensen die recentelijk “gechipt” zijn.
  Fijn weekend al dan niet met de bosmaaier.

  Houdoe

 2. Leuk en veel werk al dat inmaken En lekker In Duitsland bestaat een Saftborn Entsafter Een pan in 4 delen heel handig Op YouTube kun je het bekijken in de aanbieding ca 50€ Dat spaart veel werk en kun je dan direkt met een slangetje in de flessen vullen Succes verder

 3. Geweldig , van alle markten thuis en van alle producten die de natuur ons biedt wordt iets van gemaakt!
  Misschien een tip leg netten onder de kastanje boom dat bespaard het werk van oprapen!
  Heel veel succes en naderhand lekker smullen,
  José

  • Hallo Jose,

   Een net, dat zou handig zijn. Ware het niet dat er hier ook duistere figuren rond rijden die het voorzien hebben op de kastanjes. Met een net maken we het onszelf makkelijk, maar ook voor de ‘illegale rapers’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *