In De Keuken.

Dolf, als je je erg opwindt door het lezen van het blog dan kun je er beter mee stoppen. Je reacties storen me enorm en zijn, in mijn ogen, altijd betweterig en negatief. Ik haal ze dan ook standaard weg. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar het is mijn blog 🙂

Oké, dat moest ik even kwijt. Nu over tot de orde van de dag. Vandaag ga ik met de balken die tegen de muur komen aan de slag. Het zijn de balken waar later de balken van het plafond op komen te liggen. De tussenmuur van de keuken en de bijkeuken had ik enige tijd geleden al wat voorbereid door er diverse verstevigingen aan te maken. Nu kan de balk er tegenaan gemaakt worden aan de keuken kant. Het is even puzzelen als het om het uitmeten gaat waar de gaten in de balk moeten komen voor de draadeinden waar de balk mee vastgezet wordt. Maar na wat gemeet en gereken was ik er uit waar de gaten moeten komen. Niet alle draadeinden zitten namelijk exact even hoog en het moet allemaal wel zo waterpas als mogelijk. 

Als balk 1 er tegen zit kan ik het tweede stuk inmeten wat in het verlengde moet komen. Ook dat was weer een gevogel om het allemaal goed te in te meten. Nu kan ook de eerste bal weer van de muur af. Dat is omdat er nog wat aan gedaan moet worden. De balken moeten met elkaar overlappen. Zo tegen elkaar kan niet omdat dat er raar uit gaat zien omdat de muur niet vlak is. Aan beide balkeinden haal ik over een stuk van 20 centimeter de helft van de dikte wel zo kunnen de twee uiteinden mooi met elkaar overlappen en aan elkaar vast gezet worden.

Nu kunnen de twee delen weer tegen de muur gemonteerd worden en aan elkaar vastgezet worden. Helemaal perfect is het niet, maar na wat schaven en schuren is alles vlak en het naadje en de schroefgaatjes maak ik dicht met wat kneedbaar hout. De gaten die nog te zien zijn werk ik later pas weg.

Dan moet de balk tegen aan de andere muur, met de slaapkamer, ook nog gemonteerd worden. Die gaat makkelijker. Deze balk hang ik tijdelijk op met twee beugels. Daar voor had ik al precies uitgemeten op welke hoogte ik veilig kon boren en geen gaten te maken aan de andere kant van de muur. In de slaapkamer zit er tegen de muur een enorme balk. Zoals ik het gemeten heb kom ik als ik door de, ca 5 centimeter dikke, muur boor in de balk terecht en dat is precies de bedoeling. Ik heb hele lange pluggen en schroeven, een soort slagpluggen.

Het idee is dat die door de nieuwe balk en de muur gaan en dan in de houten balk in de slaapkamer uit komen. Hiermee zet ik de nieuwe balk dus vast aan de muur en aan de balk aan de andere kant van de muur.

Ook hier bestaat de balk weer uit twee delen. Piekfijn hoeft het niet afgewerkt te worden, want van deze balk tegen de slaapkamer muur zie je straks niets meer. 

Had Sol gisteren alles nog netjes schoongemaakt in de keuken, dan is daar nu niets meer van te zien. Ik ga dus nog maar even met de stofzuiger aan de gang tot het weer netjes is.

19 reacties

 1. Hola,

  Oeps uit de start van je blog blijkt dus dat er uit diverse gaten al behoorlijk wat stoom gekomen is.
  Maar daarna was het dus weer “gas erop” en is de opbouw van de keuken gestart. Ziet er nu al goed uit ook al zal het best een gepiel geweest zijn om het goed uitgelijnd te krijgen. Dat je aan de slaapkamerkant straks de balk niet meer zien heeft zeker met een voorzetwand te maken die daar gaat komen ? De dwarsbalken straks zullen makkelijker zijn ook al zullen die (gezien de bouw bij jullie) ook wel niet even lang moeten zijn. Dus let op!!!!

  Houdoe

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Stoom, nou dat heb je dan niet helemaal goed gelezen hoor. Stoom is er niet aan te pas gekomen. Opbouwende kritiek van iemand is prima, op de rest zitten we niet te wachten.
   De slaapkamerkant; ja klopt. Zo ie zo ook als daar keukenkastjes komen te hangen dan kun je die balk ook noet meer zien of je moet op een trap staan.

 2. Zo Rob, dat heb je weer netjes gedaan, het zit er mooi tegen. We zijn vandaag naar Cees en clemie geweest . Cees was namelijk jarig, en dat was weer gezellig om ook in de polder te zijn. Gr. Ma

 3. Nou Rob het begin is er.
  Komt vast goed allemaal.
  Laat je niet gek maken.
  Zoveel soorten zoveel smaken.
  Ga lekker door met wat je/jullie doen…succes!

  Groetjes Willy

 4. Goed bezig Rob.
  Zoals het spreekwoord zegt, de beste stuurlui staan aan wal…..
  Laat je niet gek maken door een ander, heb je alleen jezelf mee.
  Ga vooral zo door en jullie huis ziet er staks top uit.

  Gr. Henny

 5. Goedemorgen , begin van weer een frisse dag . Jouw Blog , jouw regels !
  Het ziet er allemaal goed uit voor deze leek . Heel veel succes met de dwarsbalken.
  Gaat het goed met de poesjes ? Groeien zeker wel snel. Knuffelen jullie er ook wel mee of moeten het pure muizenvangers worden? Ik zou het moeilijk vinden eraf te blijven. Ben heel erg benieuwd hoe het later met de hondjes samen gaat . Fijne dag en succes. Groet. 🐱🐱🐕🐕👍👊👋

  • Hallo Antoinette,

   Vandaag een update op het blog over de poezen. Bedoeling is dat het huis/boerderij katten worden die als voornaamste dag taak muizen gaan vangen. We willen ze wel kunnen pakken en leren ze dat nu ook aan. Straks laten we ze ook wennen aan de honden en de honden aan de katten. Maar het is niet de bedoeling dat ze binnen komen.

 6. Lastig om te klussen in een huis waar niets recht is.. Zo’n huis hadden wij in Nederland ook. Hoop gevloek, altijd weer verrassend waar en hoe scheef iets bleek. Het was niet te zien namelijk, maar je wordt er wel creatiever door 😉
  En dat lijkt jouw basis instelling! Goede match met jullie huis dus.
  Suc6 vandaag!

 7. Alleen maar respect en vooral bewondering voor jullie beiden. Rob, geen klus lijkt je onoverkomelijk en ik bewonder jullie optimisme en werklust. Een huis met een ziel, zo zie ik het, al de energie en liefde die er aan wordt besteed. Gelukkig zijn de “Dolfen” in de wereld een minderheid. Ben benieuwd of het weer inderdaad gaat omslaan, dat is aan de Costa Blanca nog niet het geval, we snakken naar wat verkoeling en de grond schreeuwt om wat regen.

 8. zooo dat lijkt me duidelijk.
  ik geniet elke dag weer van jullie belevenissen en vind het zo knap die handigheid , ik zou je wel in willen huren… overigens is dat niet wat voor je, als zzp er aan de slag, zo te zien en te lezen doe jij het vaak beter en sneller dan de gemiddelde Spanjaard.
  dan heb ik ook nog wel wat werkjes voor in ons Spanje huis,en neem je Sol mee voor een leuke vakantie aan de costa Brava en combi werk, ik zeg goede deal;-)
  Ik heb 2 maanden moeten wachten op iemand voor mijn water ontharder, die er eens mee ophield…. en blijkt dat alleen de stekker in doorgebrand, dan moet ik echt wel heel diep zuchten

  • Hallo Simone,

   ZZP-er, ik denk er wel eens over. Maar werken voor een baas is makkelijker. Je hebt dan geen rompslomp. Van de andere kant, als ik maar 3 dagen perweek wil werken kan dat dan wel.

 9. Je hebt overal mensen voor en betweters zijn er ook genoeg maar jij doet gewoon lekker je ding en alles komt altijd op zijn pootjes terecht. Balken hangen weer netjes weer een klus gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *