Ik Mag De Keuken Niet In

Gisteravond de telescoop maar weer opgezet. Niet om foto’s te gaan maken maar om te zien of ik kan achterhalen waar het fout gaat. Maar deze keer heb ik ook een idee! Ik installeer een programma waarmee je je scherm kan opnemen. Dus alles wat je doet, al is het rondjes draaien met de pijl van de muis, wordt opgenomen. Met deze video kan ik dan hopelijk op een astrofotografie forum terecht met de vragen die ik heb over de problemen met de telescoop.

Gistermiddag bericht gekregen dat ze vandaag de nieuwe ramen in de keuken en in de slaapkamer komen monteren. Dat is wel heel snel! Begin augustus zijn ze komen meten en nu komen ze al monteren. De nieuwe waterleidingen hangen misschien wel in de weg voor de mannen die de ramen komen zetten. Daarom zet ik die met een beugeltje nog even snel vast tegen de muur, zodat zij er geen last van hebben en ze dus ook niet per ongeluk een knik in de leiding kunnen maken. Ze hebben niet gezegd hoe laat ze komen, maar als ik nog bezig ben komen ze aanrijden. Het is dan nog geen 10 uur. 

Ze gaan gelijk aan de gang. Schuiframen er uit en dan de schroeven van de kozijnen er uit, maar als die er uit zijn wil het kozijn er nog niet uit komen. Hamer… nee ook niet. Slijptol… nu wel. Dat is wel jammer want we hadden het willen bewaren, je weet maar nooit. Hadden we het geweten dan had alles gisteren al gedemonteerd. Als alles gemonteerd is in de keuken en de slaapkamer moet er alleen het glas nog in. Maar dat doen ze vanmiddag. Ze moeten nu eerst ergens een probleem op gaan lossen. Een van de mannen vraagt of ik de stuk geslepen kozijnen wil bewaren. Nou nee, daar heb ik ook niets aan, dus neem maar mee.

Ik kan dus niet in de keuken aan de gang vandaag, lso van de twee beugeltjes die ik gezet heb. Maar ik kan wel voor de keuken aan de gang. Onder in het stalletje moet ik de nieuwe warmwaterleiding nog richting de geiser in de schuur brengen. Ik moet dan wel eerst een gat boren door een muur van bijna een meter dik. In de schuur is de muur netjes aangesmeerd met een laag cement. In de stal kun je zien dat de muur uit een stapel keien bestaat. Er gaan al 2 leidingen door de muur, maar die gaan verschillende richtingen op. Ik begin maar gewoon te boren en ik zie wel waar ik uitkom. Hopelijk raak ik aan aan de schuurkant van de muur geen waterleidingen of electra. Ik ga boren en het gaat langzaam. Dat komt door de muur en duur de boor. Ik heb een steenboor van 1 meter lang. Die heb je van meer dan 100 euro en ik kocht 3 verschillende maten voor nog geen 25 euro. Zeker weten dat ik met een boor van meer dan 100 euro iets sneller door de muur heen zou zijn. Maar alle waar naar zijn geld en ruim een half uur later zit er een gat door de muur. Met de boor heb ik een waterleiding net niet geraakt.

Nu kan de leiding door de muur naar de schuur gestoken worden. Om de leiding vervolgens vast te zetten met beugeltjes. Als dat net gedaan is krijgt Sol een telefoontje.

De bezorger van MRW zit in het hotel in het restaurant in A Barrela te eten. Hij heeft het paspoort van Sol. Nu al? Dat zou 6 weken duren was Sol verteld in de ambassade op 5 september. Normaal geven ze alles af bij de benzinepomp, maar nu moet er ook betaald worden, dus of we naar het restaurant kunnen komen. Als we daarvan terug zijn en ik in het kippenhok achter de keuken de wildgroei aan planten aan het snoeien ben komen de heren ramenzetters weer aan rijden. 

Het glas gaat er in ze stellen alles af zodat het goed open en dicht gaat. Daarna werken ze af dat wat voor hun is. Ik had gehoopt dat ze het aan de buitenkant ook met cement af zouden werken. Maar helaas, dat is iets wat de klant, wij dus, zelf moeten doen. Bij de andere ramen ook moeten doen, dus niet zo’n groot probleem.

Een ander probleem is er echter wel, al is de oplossing er voor al gevonden. In de keuken zijn de ramen volgens afspraak gemonteerd. Dus hier geen probleem. Het zijn draai/kiep ramen. En hier begint het probleem. Als je het raam open kiep komt het ongeveer 10 centimeter naar binnen toe. Al is dan een muur voor de bestaande muur zet van blokken die 7 centimeter dik zijn met isolatie van 3 centimeter dik, dan komt de nieuwe binnenmuur dus in ieder geval 10 centimeter naar binnen toe. Dus bij een open gekiept raam is het eigenlijk nog dicht en heb je aan het kiepen niet zoveel. De oplossing van dit probleem komt van het bedrijf waar ik gisteren informeerde naar de blokken. Reageerde het bedrijf in eerste instantie heel snel op mijn eerste vraag, maar nadat ik doorgaf wat ik nodig heb en zij een offerte zouden maken, heb ik er niets meer van gehoord. De oplossing is dus geen spullen voor een muur, dus ook geen muur. 

Plannen zijn er om aan te passen, dus dat hebben we gedaan!

12 reacties

 1. Hola,

  Vandaag was je dus echt Guus Geluk met het gat in de muur boren om zo precies tussen 2 leidingen uit te komen. Dus gewoon ” zonder geluk vaart niemand wel “.
  Wat ziet het er mooi uit met de nieuwe ramen.
  In eerste instantie jammer dat het idee met de nieuw te zetten binnenmuur niet overeen stemde met het kiepen van de ramen. Maar gelukkig had je nog niets besteld aan de andere kant van Spanje.
  Zo zie je maar weer “voor iedere oplossing is er een probleem maar ook voor ieder probleem een oplossing”. Een van de vele wijsheden van Johan Cruijf maar jij houd niet van voetbal maar los het zelf op.
  Mooi voor Sol dat het paspoort er zo snel is en ze dus ook weer echt aan kan tonen dat ze Nederlandse is.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat fijn dat je je paspoort al heb, zo zie je maar niet alles is traag. En jij Rob je bent een echte Gus Geluk met die lijdingen. Maar jullie ramen zien er echt geweldig uit heel mooi. Gr. Ma

 3. Prachtig jullie ramen dit zal ook veel schelen in de stookkosten en je weet weer tot een oplossing te komen ,geweldig dat die firma ook snel heeft geleverd en met het paspoort van Sol ook , dus in een keer 2 dingen van de baan.
  Succes,
  José

 4. Goedemorgen , pfff wat een lef om zo te beginnen met boren !!! En wat een geluk om zo uit te komen , ge-wel-dig , hoe had je dit uit kunnen berekenen ? Guus Geluk ! Maar wat doe je, uiteraard, geen extra muur , maar …. Je maakt het wel weer spannend . Ben reuze benieuwd . De ramen zijn wel heel mooi ! Waarom zit die dorpel erin aan de onderkant ?
  Fijne dag . Groet . 👊🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👋

  • Hallo Antoinette,

   Die dorpel. Er zitten leine gaatjes in zodat water naar buiten kan stromen. Zit bij alle nieuwe ramen die we al hebben laten plaatsen. Idde wel gek wat je zou zeggen dat dat niet meer nodig is nu alles dubbelglas is en het alumunium thermisch is geisoleerd. Misschien kunnen we het ook als pennenbakje gaan gebruiken, 😉

 5. Zo inderdaad is het leveren van de ramen en paspoort snel gegaan zo heb je toch weer een meevaller en de ramen zijn geweldig. En zelfs het boren ging vlot en goed. Als de rest nu ook eens zo vlot ging dan was je helemaal een gelukkig mens Fijne donderdag verder

 6. Ja zoals iedereen al heeft gezegd, wat een geluksvogel, had geen 10 cm verder moeten zijn, wat zeg ik 10 cm. Het begint er op te lijken, met die nieuwe erin zeker. Waarvoor die muur snap ik niet helemaal maar misschien als het later af is dat het duidelijk zal worden. Sterkte en succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *