Ik Denk Dat Ik Het Goed Doe

Vandaag dag twee op mijn nieuwe werk. Ik sta zoals gewoonlijk om 7 uur op en doe mijn ding en wacht tot het 10 voor 9 is want om 9 uur moet ik beginnen. Als ik om 10 voor 9 vertrek ben ik 5 voor 9 op mijn werk. Het is maar 1,5 kilometer bij ons vandaan. Als ik aankom ben ik de eerst. Stipt om 9 uur ga ik aan de gang. Op het scherm van de melkrobot kijk ik welke koeien al langer dan 10 uur niet bij de robot zijn geweest. Ik schrijf de nummer op en ga ze richting de robot loodsen. 

Dan schuif ik het laatste beetje voor wat nog voor de dames klaar ligt dichter bij zodat ze het laatste op kunnen eten en ik dat verder niet op hoef te ruimen. Als zij aan het eten zijn kan ik mooi wat schoonmaken en ook weer de bedden opmaken. Van dat bedden opmaken had ik trouwens wel spierpijn. Komt denk ik door het werk en ook omdat ik de afgelopen 2 maanden geen zwaar werk in en om ons huis gedaan heb. Het bedden opmaken, met de hark, gaat me nu makkelijker af en ik ben er een stuk sneller mee klaar. Ik wilde het als een strakke tuin hebben, maar dat is niet nodig. 

Als ik klaar ben met schoonmaken zijn de koeien die naar de robot moesten, gemolken en kan ik de ketting weghalen zodat iedereen die zin heeft weer gemolken kan worden. Ik ga nu de andere koeien te eten geven en controleren of alle kalfjes van een paar weken oud genoeg melk hebben gedronken. Ik weet helaas niet meer waar ik op moet drukken om die informatie te zien. Ik laat het maar zitten en vraag het straks, als Pablo er ook is, nog wel een keer.

Als de melkkoeien zijn uitgegeten veeg ik het laatste beetje bij elkaar en breng het naar een box waar kalveren staan die al wat ouder zijn. Dan komt Pablo aan rijden. Ik denk dat ik mijn werk goed gedaan heb gisteren omdat hij nu al later aan komt. Ik vertel wat ik allemaal gedaan heb en hij zegt dat het dan nu tijd is om melk op te warmen voor het kalfje dat gisteren is geboren. Omdat het diertje te vroeg is geboren heeft het nog moeite met staan. Maar gelukkig weegt het niet veel en is het makkelijk in bedwang te houden. Met een minuut of 10 heeft het kalfje de anderhalve liter op getutterd.

Dan komt de voermachine en schraapt een combinatie van gras en maïs bij elkaar en rijdt het uit bij de melkkoeien. Dan moet er een tweede lading gemaakt worden. Maar daar moet wat vloeibaar spul bij. de rijdende machine gaat onder twee bijpen aan het dak staan en ik zet een pomp aan tot de man in de machine laat weten dat het genoeg is. De machine gaan nu gras schrapen en gaat het bij de koeien brengen die in afwachting zijn van een kleine. De leidingen aan het plafond druppelen nog een beetje na. Ik vraag Pablo wat het is, de naam weet ik niet meer en waar het voor is weet ik ook niet meer, maar het is zoet zegt hij. Ik vraag of hij het wel eens geproefd heeft. Nee, zegt hij als ik mijn hand onder de druppelende leiding houdt. Niet gevaarlijk vraag ik. Nee. Nou dan kan ik het dus proeven. Als ik dat doe kijkt hij een beetje verbaast, maar hij kijkt nog verbaasder als ik zeg ‘zo dat ik lekker’. Dan probeer ik hem uit te leggen dat het naar drop smaakt. Maar ja, leg een Spanjaard maar eens uit wat drop is. Het smaakt iig naar iets wat ik ken van toen ik bij Astra Faam werkte. Beetje trekdrop achtig. Patrick enig idee, smaakt naar die blokdrop als die klaar was bij de Faam. Maar ik neem aan dat koeien geen drop krijgen.

Na nog wat schoonmaakwerk is het half 1 en is er eigenlijk niets meer te doen en gaan we vroeger siësta houden. Tijdens de siësta werk ik aan een nieuwe pagina voor de website. Een pagina waar foto’s op staan met huizen/boerderijen die Maribel te koop heeft staan. Op de pagina per item één foto en een korte stuk tekst. Klik je op de foto dan kom je op de pagina van Maribel met meer foto’s en een uitgebreide beschrijving. Mocht je willen kijken dan zie het in het menu nu ook ‘Te Koop’ staan. Klik er op en zo kom je op de nieuwe pagina. Als dat werkje klaar is kijk ik nog even TV, drink koffie en ga weer werken.

Om 5 uur ga ik weer aan de gang met de dingen die gedaan moeten worden. Geen Pablo. Het is 6 uur als ik de melk voor het kalfje op ga warmen. Die moet namelijk rond de 36 graden zijn. Als de melk klaar is ga ik het kalfje maar melk geven. Dan gaat mijn telefoon tijdens het tutteren van het kalfje.

Het is Pablo, of alles goed gaat. Ja zeg ik. Oké, als er wat is dan moet je maar bellen of whatsappen. Oké. Die komt dus vanavond helemaal niet. Tegen 7 uur ben ik eigenlijk wel klaar. Dan komen de opa en oma van Pablo. Je moet weten dat heel de familie bij elkaar woont in Cas de Pedro. Opa en oma heb ik al wel eens gezien alleen wist toen niet wie het waren. Ik maak een praatje met oma. Oma vraagt naar Pablo. Die is er niet zeg ik. Daarop zegt oma; O.. als je al klaar bent met het werk moet je maar gaan. Maar mijn werktijd zit er over iets meer als een uur pas op, dus ik zeg tegen oma dat ik nog wat moet doen en dat ik dan naar huis ga. Dan komt opa, die maakt ook een praatje en zegt dat als ik klaar ben ik gewoon de poort dicht moet trekken. Na nog wat kleine dingen weet ik het om half 8 ook niet meer en doe wat opa en oma gezegd hebben; naar huis gaan en de poort dicht trekken. 

29 reacties

 1. Hola Rob… Que bien que estes tan cerca del trabajo..asi vas practicando y quien sabe si en un futuro serás granjero en Freán.. Me alegro… Es muy buena gente.. Que sigas disfrutando de tú trabajo
  🙌

 2. Hoi Rob en Sol,
  Leuk dat je het allemaal al weet wat je moet doen, een echte boeren jongen. Wij zijn vanmiddag naar Corrie vd Berg geweest zei was jarig. Je vader is er niet dus op zijn reactie moet je nog even wachten. Gr. Ma

 3. Goedenavond , lekker
  ontspannend aan het werk geweest als ik je blog zo lees . Je doet het zeker goed , anders had Pablo je niet s’morgens de halve ochtend en de hele namiddag het werk alleen laten doen . Super dat er gelijk al zoveel vertrouwen naar jou toe is . Zal je goed doen !
  Straks regel jij daar het geheel en hoef jij je alleen maar te melden als je wat wilt weten . Super.
  Voor Sol een fijne onderbreking dat je de siestatijd thuis bent . Alleen jammer met zo’n gespitste dienst je de hele dag eigenlijk bezig bent . Vroeger had ik ook zo’n dienst af en toe van 8-12 en van 16.00 -20.00 . Weg dag. Fijne avond samen.
  Groet .👊👍😂😉🙋🙋‍♀️🍾🥂👋

  • Hallo Antoinette,

   Zeker is het fijn als ze er vertrouwen in hebben. Aan die gesplitste dienten ga ik nog wat doen. Nu is het van 9 tot 13 en dan van 17 tot 20. Lijkt me, als het kan beter van 8 tot 13 en van 17 tot 19 te werken. Maar dat is voor later.

  • Hola,

   Vandaag van mijn kant een korte reactie aangezien ik net (22.45 uur) terug kom van een vergadering. Ja ook oudjes kunnen het op hun manier druk hebben (ha,ha).
   Goed bezig als ik je blog lees en inderdaad heeft Pablo het volste vertrouwen in je. Leuk ook dat zijn Opa en Oma nog even komen kijken ook voor hun interessant wie die Hollandse vogel uit Frean is. Ongetwijfeld ga je nog dingen bedenken die het werk nog lichter gaat maken. Nog even en je ziet Pablo helemaal niet meer.

   Houdoe

   • Hoi Pa,

    Opa en oma, komen uit Cas de Perdo. Die heb ik al wel eens eerder gezien als ze voorbij komen rijden. Dat laatste is ook het plan van Pablo.
    Bij de kippen stal op de berg bij ons bos gaat hij ook alleen kijken als er wat is. Daar werkt een Colombiaanse die ook alles zelf regeld.

  • Hi Annie,
   Ja regaliz. Ik heb het een keer gekocht bij Mercadona, maar het smaakt heel anders dan Nederlandse drop. Ik ben er niet weg van. Maar om aan Pablo de smaak uit te leggen kan Rob natuurlijk wel wel zeggen dat het min of meer naar regaliz smaakt.

 4. Stille meelezen hier, mijn man staat op jullie mailinglijst. Als oud-melkveehouder lees ik geïnteresseerd mee! Het spul wat naar drop smaakt, is melasse 😉

  • Hi Monique,
   Melasse. Bijproduct van suiker heb ik me pas geleden laten uitleggen door een Tsjech die een bierbrouwerij heeft. Bij bierbrouwen wordt dus blijkbaar ook melasse gebruikt.

   • Hallo MArian,

    Je moet er maar eens op zoeken op wikipedia. Ze gebruiken het voor van alles en nog wat. Het word ook bebaalde broden gebruikt, waarschrijnlijk heb je het al vaker gegeten dan je denkt.

 5. Hey Rob,

  Ik kan me zo voorstellen dat de vloeistof die toegevoegd wordt aan het ruwvoer van de koeien propyleenglycol is. Of dat naar blokdrop smaakt weet ik niet zeker. Het geeft extra energie en kan slepende melkziekte/ ketose bij koeien helpen voorkomen. Propyleenglycol is wat zoetig van smaak, misschien heb je dat geproefd.

  • Hoi Patrick,

   Propyleenglycol klinkt als koelvloeistof voor je auto, en dat smaakt ook zoet 😉 tja, je moet alles proberen toch? Remvloeistof is bitter by the way. Dat wat Monique zegt is het wat op mijn werk staat en gebruikt wordt. Deze ochtend nog even gevraagt.

   De robot is trouwens een A3

   • Hoi Rob,
    Melasse inderdaad. Propyleenglycol wordt aan koeien gegeven maar meer individueel. Althans bij de robots waar ik aan werkte. Daar kon je het in het managementprogramma selecteren als een extra voersoort.
    Het werd bij koeien die het nodig hadden extra gedoseerd bij het krachtvoer dat ze kregen tijdens het melken.
    En ja Propyleenglycol is ook antivries.

    • Hoi Patrick,

     Bij de robot kan wel iets gedaan worden met voer. Er komt een buis van een silo en er zit een bak op waar je zakken voer in kan doen. Hoe dat allemaal werkt weet ik nog niet. Ik denk dat het gemixt wordt. Ik denk niet dat het hier al iets is wat bv per koe gaat.

 6. Ik lees net in de reactie van Monique dat het melasse is. Dat klopt, dat wordt ook aan ruwvoer toegevoegd. Vooral als een graskuil niet van de beste kwaliteit is. Dit voegt extra smaak en suikers toe.

 7. Je doet je werk perfect en Pablo heeft na 1 dag al vertrouwen in jou , dus hij weet wat hij binnengehaald heeft ,binnenkort ben jij de baas😁👍
  José

 8. Zeker nu al succesvol! Goed bezig Rob 👍. Wat fijn dat het zó dichtbij huis is! Zo krijgen wij als leken ook nog allerlei wetenswaardigheden over koeien te weten! Ik hoop dat het kalfje het haalt. Hoe is het met moeder koe? Mooie dag verder en ik kijk ook uit naar je volgende blog. Heb je wel weekend?
  Groetjes uit een te koud Nederland!

  • Hallo Joke en Otto,

   Wie weet een nieuwe rubriek : Koeien in het nieuws hahahaha

   Met het kalfje komt het helemaal goed. Met moeder niet, ze heeft een ointstoken uier. Komt dat niet goed dan gaat ze naar de slacht begrijp ik.

 9. Na één dag loopt het daar al op rolletjes!!! Ziet er ook heel verzorgd uit met tevreden dieren.
  Hoop dat het weekend verlossing brengt voor Cleopatra. Groetjes

 10. In Hamburg is een winkeltje dat alleen maar heel veel soorten drop verkoopt, veel drop uit de skandinavische landen, dat kan heel zout en heel erg scherp met peper of …… zijn, ik weet het niet, groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *