Hobbyen

Na al het gefeest is het nu weer tijd voor al het normale. Dus… spelen met de telescoop. De foto van Saturnus was een probeersel met de nieuwe camera. Met de oude camera, een gewoon digitaal fototoestel, was die foto niet mogelijk geweest. Maar voor het fotograferen van planeten moet je een andere techniek toepassen die ik niet beheers op het moment. Bedankt voor alle complimenten, maar het moet beter. Het fotograferen van dingen op lichtjaren afstand gaat me vrij aardig af, al moet ik hier, met de nieuwe camera, ook weer van alles opnieuw leren. Voor wie het weten wil, ben ik aan het werk aan Sh2-163, maar daarvoor moet ik nog wat uren fotograferen met de telescoop. Sh2-101, of te wel de Tulp Nevel is klaar. Daar voor heb ik in totaal 2 nachten buiten gezeten/slapen en heeft de telescoop 190 foto’s gemaakt met elk een belichtingstijd van 3 minuten, totaal dus 9,5 uur belichtingstijd. Dat alles samen met nog een hoop calibratie foto’s een een paar uur werk op de computer, geeft uiteindelijk dit als resultaat.

Tijdens de siësta heb ik afwisselend gewerkt op de akker of aan het meubel van Mary en Xavier. Op de akker heb ik er wat planten uit getrokken waar toch niets meer aan groeit en ook de peperplanten het ik er uit gehaald. Daar heb ik nog wel alle pepers van afgehaald. We hebben nu alleen nog 5 spruiten staan waar we hopelijk over een tijdje spruitjes van hebben. Verder heb ik het wat netjes gemaakt met de bosmaaier.

Het meubel is bijna helemaal geschuurd. Hier en daar heb ik nog wat met houtlijm en lijmklemmen moeten doen. Enige wat nu nog gedaan moet worden is de lades opnieuw maken. Daarna kan het eigenlijk afgewerkt worden.

Op het werk was het woensdag een gekkenhuis. Eigenlijk was ik iets na 11 uur al klaar, maar ik moest wachten want er zou een veearts komen die ik in een andere stal moest assisteren. Als ik in mijn kantoor, de tractor, aan de koffie zit, is er een koe die maar niet wil stoppen met loeien.

Ik ga maar eens kijken wat er aan de hand is. Het geloei komt van de andere stal waar de koeien staan die droog staan en zwanger zijn. Tilburg, of kort Tillie staat te loeien. Ik noem die koe zo omdat haar nummer 013 is, laat dat nou ook het netnummer van Tilburg zijn 😉 Tillie staat buiten, maar aan de verkeerde kant van een hek. Als ik kijk hoe ze daar is gekomen, zie ik een kalfje liggen met daarbij een moeder. Als ik eerst Tillie terug zet waar ze eigenlijk moet staan, zie ik nog een kalf liggen. Als Tillie terug staat op haar plaats gaat het loeien gewoon door. Daarmee stop ze pas als ik de twee kalfjes, een tweeling, in de iglo’s heb gelegd. Stomme koe? Als die koe niet was blijven loeien, had ik niet geweten dat er kalfjes geboren waren. Zo stom is ze dus niet. Met moeder, dus niet Tillie, en de kalfjes gaat het goed. 

De veearts is door Pablo afgezegd. Maar een varken wat geïnsemineerd moet worden kan blijkbaar niet wachten. Want net voor ik ga werken laat Pablo weten dat de veearts staat te wachten bij de varkensstal. Ik vraag aan de veearts wat mijn taak is bij het insemineren van de enorme zeug. Het varken loopt los in een grote box en mijn taak is haar op een plaats in een hoek te drijven en op haar plaats te houden met een speciale plaat, eigenlijk gewoon een plank. Hij insemineert haar dan. Is dat bij een koe in een vloek en een zucht gedaan, duurt het bij een zeug zeker 10 minuten.

Vandaag, donderdag, is het een feestdag. Als ik ‘s morgens buiten kijk, is Xavier al bezig zijn maïs te oogsten. Gaat het op mijn werk met een machine, hij doet alles met de hand. Ik krijg net als ik op mijn werk aan kom een berichtje van hem met de vraag of ik moet werken. Helaas kan ik nu niet komen helpen. Maar ‘s middags tijdens de siësta, is hij nog net bezig als ik thuis kom. Ik ga maar even vragen of ik nu even moet helpen. Maar hij gaat stoppen. Andere bezigheden. Ik stel voor dat ik, als ik gegeten heb, even verder ga met het plukken van maïskolven. Het hoeft niet, maar het mag natuurlijk wel. Ik krijg eerst nog even instructies over hoe ik de ‘Bob de Bouwer’ tractor moet bedienen. Het is een oudje. Dus in de middag voor ik weer ga werken, heb ik even wat in een maïsveld gewerkt. 

Vrijdag is het dan zo ver, Lautaro (de zwarte) en Willem gaan onder het mes. Als ik deze foto neem, weten zij nog van niets. Wel leuk, hoe ze een dode muis meenemen om een middagdutje te doen.

13 reacties

 1. Hola,

  Wat een FANTASTISCHE foto van de Tulp Nevel. Ik was na je vorige blog waar je er al over schreef al op internet gaan zoeken. Helaas kom je daar dan ook gefotoschopte afbeeldingen tegen die mijns inziens geen goed doen aan de origineele. Die van jou hoort zeker bij de laatste categorie.
  Wat goed dat “die stomme koe” toch duidelijke signalen afgeeft dat er iets bijzonders gaande is en dan geconfronteerd worden met een tweeling. Toppie. Die tractor, zoals jij hem noemt (Bob de Bouwer) past uitermate goed bij jou maar dan is het “Rob de Bouwer”. Dat moet dus een goed koppel vormen. Succes morgen met het onklaar laten maken van jullie beide katers. Aandoenlijk die foto waarbij ze nog van niets weten maar hun prooi goed bewaken.
  En je bent weer een stukje verder in het reilen zeilen van het boeren leven nu je dus ook weet hoe het insimineren van zeug in zijn werk gaat.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Er zijn idd foto bij van dingen in het helarl waar ik de kleuren ook een beetje te overdreven vindt. Die koe is best slim en dat voor een koe die ik Tilburg noem hahaha
   Ik leer elke dag weer wat, gister een zeug en insimineren, vandaag een antieke tractor die weer net even anders werkt als die op het werk.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat een verhaal over de koe maar goed dat ze zo loeide . En wat een foto van die tulp nevel heel mooi, We hadden gisteren al op de computer gekeken daar kan je met gemaakt tussen staan . Heel erg mooi. Ja en dan onze kamertjes, wat liggen ze daar toch lief ze moesten eens weten. Vandaag regent het hier een beetje maar dat is wel lekker. Gr. Ma

 3. Prachtige foto wel heel bijzonder dat je dit nu zo kunt waarnemen ,mooie hobby👍
  Je ziet dat de koeien toch ongemerkt mekaar in de gaten houden en alarm slaan , knappe koeien !
  Die twee katertjes weten nog van niks en genieten van hun buit gemaakte muis, maar het is zo gepiept en ze herstellen heel snel, dus succes voor hun beiden,
  José

  • Hallo José,

   Ja, ik ben blij met de camera en dat ik nu, met die nieuwe camera, betere foto’s kam maken.
   Wat je zegt, die katers waren ’s middags al weer boven Jan, alleen nog een beetje onder invloed van de narcose.

 4. Leuk Xavier met zo’n ouwe trekker en de maiskolven met de hand plukken, dan heeft de tijd echt even stil gestaan maar ja wat is beter……..het geeft wel de nodige rust lijkt me……en als je dan evengoed rond kan komen waarom je dan zo druk maken. ps, je vinger weer helemaal okee? ……fijn weekend alvast en hartelijke groet

  • Hallo Aad,

   Xavier en z’n oude trekker en de stilstaande tijd. De tijd staat alleen stil voor de trekker, Xavier gaat de tijd gewoon door. Die repareerd pin automaten en is hier alleen in het weekend of met een vrijedag.
   Met mijn vinger is alles weer tip top, gelukkig helemaal nergens last van.

 5. Wat een prachtige foto van Tulp Nevel. Alvast beterschap voor de twee katertjes. Wat een antieke tractor maar zolang hij zijn werk kan doen is het goed. Wens iedereen al een heel fijn weekend toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *