Het Was Een Feest.

Afgelopen zondag is Sol weer teruggekomen. Ik heb haar opgehaald op het vliegveld van Santiago de Compostela. Met Antares en Foskie wilde ik er een dagje van maken en dus vertrokken we vroeg richting Santiago. Ook moest ik ergens, vlak bij Santiago, gedoneerde spullen ophalen voor de honden organisatie waar Sol bij helpt. Er zou veel zijn, dus nam ik de aanhangwagen mee. Helaas leek het er op dat de dag in het water gaat vallen, de regen komt met bakken uit de lucht. Maar meer richting Santiago klaart het op. Na het ophalen van de spullen gingen we naar een strand, dat is namelijk niet ver van de plaats waar ik de spullen moest gaan halen. In de Google Maps zoek ik een strand met een parkeerplaats erbij. Er is bijna niemand op het strand. Aan het strand is een parkje met bomen, picknicktafels en banken. We lopen eerst een ronde over het strand en Foskie en Antares gaan natte pootjes halen. Schuim wat het strand op waaid is erg leuk om mee te spelen, zeewier trouwens ook. Helaas moeten ze aan de riem blijven. Foskie wil er namelijk weleens vandoor gaan.

Daarna haal ik eten en drinken voor ons uit de auto en gaan we ergens zitten om te eten.

Als we het strand gezien hebben rijden we richting de luchthaven om Sol op te gaan halen. Ergens vlak bij de luchthaven parkeer ik de auto in een bospad en gaan we zitten wachten. Als ik op internet zie dat Sol is geland, rijd ik naar het vliegveld om haar op te pikken. We zijn allebei blij dat ze weer thuis is. Nu kan de rit naar huis beginnen. Ik vertel de navigatie dat we naar Freán willen. We gaan rijden en even later gaan we de snelweg op. Na X kilometer moeten we bij Lalin de snelweg af. Tot zo ver nog niets aan de hand, dat is namelijk altijd zo. Maar in het donker herken je het allemaal niet zo goed. De navigatie vindt dat we naar links moeten. Dat klopt ook nog. Maar daarna begint de ellende! We moeten weggetjes in die Google Maps, de navigatie, zelf net ontdekt heeft. Touristische routes vinden we leuk, maar wel overdag  en zonder aanhangwagen. We komen in een dorpje, 5 huizen, waar we met een auto niet door kunnen, laat staan met een aanhangwagen. Een straatlantaarnpaal geeft licht alsof het een kaars is op een romantisch gedekte tafel. Enige optie is achteruit een onverharde weg in steken en dan om zien te draaien. In het kort heeft de rit Santiago – Freán net zo lang geduurd als de vlucht Amsterdam – Santiago.

Het was een feest in Nederland, zo blijkt. Eerst het feest van mijn moeders verjaardag. Dan de dag er na waar Sol met mijn ouders leuke dingen heeft gedaan. Zaterdag heeft Sol een soort van verrassingsbezoek gebracht aan vrienden van ons in Zevenbergen. Gevolg: maandag heimwee naar Nederland. Nou, dan moet het allemaal wel heel leuk en geslaagd zijn geweest.

Aanstaande maandag gaat Sol in de supermarkt in A Barrela beginnen. Halve dagen en voorlopig alleen ochtenden. Als we afgelopen dinsdag even wat gaan kopen bij de supermarkt, zegt een van Sol’s aanstaande collega’s dat haar aanstaande baas haar al een hele tijd probeert te bellen. Een van de dames zegt dat hij in de apotheek is. Daar gaan we gelijk maar even naar toe. Blijkbaar heeft hij het nummer van Sol verkeerd opgeschreven. Maar zijn vraag was of ze al zin heeft om deze week een paar ochtenden te komen om vast een beetje wegwijs te worden in de supermarkt als medewerker in plaats van klant. Afgelopen woensdag en donderdag heeft zo dus al meegelopen, nu aanstaande zaterdag nog en dan maandag voor het echt.

De akker. Ieder jaar sla ik palen in de grond, maak er schapengaas tegen en dan planten we de tomaten die er dan tegen kunnen groeien. Drie nadelen: veel werk met weg zetten, veel werk met afbreken, tomaten zijn zwaar en dat kan het gaas niet goed houden. Dit jaar doen we het anders. We hebben een betonijzer mat gekocht van 6 bij 2,5 meter. Dat is veel steviger dan schapengaas. Als je houten palen in de grond slaat zijn ze er na een half jaar moeilijk uit te krijgen. Daarom heb ik stukken pvc pijp in de grond gezet, waar de palen ingezet worden, waar dan het betonijzer weer aan vast gezet wordt. Zo staan de palen eigenlijk los in de pvc pijp en de stukken pvc pijp zijn makkelijk uit de grond te halen omdat het niet aan de grond hecht. Zo is alles snel en makkelijk op te ruimen en weer snel weg te zetten voor het volgende seizoen.

Louis belt Sol afgelopen donderdag dat ze zo de aardappelen komen pooten en of ik dan wat later kan gaan werken. Dat is geen probleem. Tegen 18 uur zitten aardappelen van ons en van hen in de grond. Vandaag, vrijdag, zijn we plantjes gaan kopen in Chantada. Die gaan vanavond de grond in. In de middag is het te heet voor de plantjes en voor ons. Hopelijk hebben we dit jaar meer succes met de opbrengst van de akker.

Jullie verhalen, aanvulling op het verhaal van mijn vader en de sluis. Daar is nu ook een kort youtube filmpje over.

14 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Dat was weer een fijne blog,leuk fat filmpje van je vader. Leuk dat Sol al aan het proefdraaien is. Wij zijn aan het aftellen voor de vakantie en ook weer voor mijn tentoonstelling (een heel groot woord maar dat valt wel mee) en je vaders verjaardag, het begint wel te kriebelen. Ik hoop dat het bij jullie ook goed weer is hier in ieder geval wel. Gr. Ma🍱🍬🐞

  • Hoi Ma,

   Ik zie jouw reactie nu pas, had ik hem eerder gezien dan hadden we geweten dat ons pa deze week jaris zou zijn en misschien hadden we dan op tijd op de kalender gekeken.

 2. Hola,

  Dat jij Sol zondagavond van het vliegveld op moest gaan halen was ons bekend natuurlijk.
  Sol heeft het er maar druk mee gehad. Vorige week donderdag heel erg vroeg uit bed (00.40 uur) om op tijd het vliegtuig te halen naar Amsterdam. Dan met de trein naar Breda waar ik haar al op sta te wachten. Omdat het dan nog te vroeg is om naar het High Tea feestadres te gaan onderweg maar een terrasje gepikt. Dan als verrassing in Klundert opdoemen natuurlijk. Vrijdags naar Schijf naar een winkel voor hobbyspullen. Veel meer kon niet omdat het hier ook wel eens regend. Zaterdagmiddag naar een kunstexpositie in de buurt in de buitenlucht. Gelukkig weer mooi weer en dan ’s avonds naar de mensen in Zevenbergen. ’s avonds moest ik natuurlijk naar de dodenherdenking hier in Etten Leur immers moeten de mensen die ook voor mijn (onze) vrijheid gesneuveld zijn herdacht blijven worden vind ik. Zondagmiddag zijn trouwe bloglezers Otto & Joke ook nog op visite geweest aangezien die niet ver van ons vandaan wonen. En toen natuurlijk Sol naar Schiphol gebracht.
  Dat jullie de weg kwijt raakte op weg naar Frean is natuurlijk niet zo verwonderlijk ook al geef je de navigatie de schuld. Het gemis van VIER (4) hele dagen is ook wel erg groot om dan nog geconcentreerd auto te rijden.
  De voorbereidingen van de akker zien er goed uit dus laat het groeien maar beginnen. Mooi en fijn ook dat Sol maandag officieel kan beginnen in de supermarkt. Het zal vast even wennen zijn maar heeft toch ook weer zijn voordelen.
  Onze voorbereidingen richting Frean beginnen ook al langzaam op gang te komen en niet alleen de onze maar ook jullie “bestellijstjes”. Wellicht moet ik nog voorzieningen gaan treffen om achter de Clio niet alleen een caravan te hangen maar daarachter dan ook nog een aanhanger (!!!!).
  Een echte ROAD TRAIN dus.

  Houdoe

  • Hoi pa,

   Geen idee of het toegestaan is om met een aanhangwagen achter een caravan door europa te rijden, zeker als de plannen nog niet helemaal bekend zijn, maar het lijkt er op dat jullie Frankrijk 4 keer van oost naar west gaan doorkruisen en dan nog van noord naar zuid, en dat allemaal zonder tolwegen aan te gebruiken. Dat wordt lastig denk ik op de route national met al die rotondes.

 3. Wat een goed gevulde blog die weer heerlijk was om te lezen. Als wij door navigatie verkeerd rijden zeggen we altijd dat dit dan een toeristische route was. Maar het is niet fijn als het dan ook nog eens donker is. Sol zal zeker de accessoires die je in haar afwezigheid hebt gemaakt mooi hebben gevonden. Wat fijn dat Sol nu aan haar tijdelijke baan gaat beginnen Veel succes Sol. Een heel fijn weekend en tot de volgende blog.

  • Hallo Mieke,

   Ja touristische roetes vinden we normaal gesproken geen probleem. Maarja, nu was er van wegen de nacht ook nog een niets te zien. Volgende keer bepaal ik waar we langs rijden en niet Google hahaha.

 4. Heerlijk vrouwtje weer thuis, de honden zullen ook wel blij geweest zijn. Gaat niets boven het complete gezin. Kan gebeuren dat je een keer verkeerd rijdt vervelend maar meestal overkomt dat je maar 1 keer. Ik ben blij voor Sol dat ze toch eindelijk, al is het voor halve dagen, aan de slag kan. En jij hebt je best weer gedaan met die palen, is goed over nagedacht. Fijn weekend

  • Hallo Lady Wieser,

   Ja, iedereen is weer blij. Sol en ik zijn ook blij met de baan, ook al is het tijdelijk en voor halve dagen. Voor halve dagen is ook eigenlijk wel fijn hoor.

 5. Weer een blog met een verhaal Rob, een hele onderneming om in het donker thuis te komen! Flink druk geweest in de moestuin! Laat alles maar groeien en bloeien. Succes! Het was een leuke verrassing dat wij uitgenodigd werden door je ouders om Sol te treffen in Etten-Leur! Een ritje van niks voor ons! Was heel gezellig en erg leuk om Sol weer te zien! Wij hebben gezellig zitten kletsen, scheelt als we het over Frean hebben, dan weten wij gelijk hoe het er uitziet en wat wordt bedoeld! Spanje blijft voor ons aantrekkelijk, we zijn nog lang niet uitgekeken en uitgereisd. Zeker óók jullie mooie Galicië niet! Dus wie weet! Mooi weekend en Sol we waren zo druk met kletsen dat we een foto maken vergeten zijn 📸! Andere keer, niets aan te doen! 🫠🤗 Otto & Joke

  • Hoi Joke en Otto,

   Tja jullie zijn er zo ntuulijk van uit Oosterhout. Ik begreep al van Sol dat het gezellig was geweest. Hopelijk komt het dit jaar goed met de akker. Afgelopen jaar was een ramp.

 6. Alles is weer back to normal. Maar Sol die heimwee heeft naar Nederland. Oh jee. Daar heb ik nou helemaal geen last van. Gelukkig maar.
  Wat ik nou al een tijd wilde vertellen is dat ik vind dat jij Rob lijkt op de acteur Sam Elliot. Gisteren zag ik weer de film The Quick and the Dead (1987) met hem, Tom Conti en Kate Capshaw. Helaas in het Spaans (Los Rápidos y los Muertos). Ik hou niet van westerns, maar deze is erg goed. Vooral dat baardje en die snor, echt hoor, jij lijkt op hem.

  • Hallo Marian,

   Gelukkig heeft de heimwee maar een dag geduurt. Gelukkig ken ik heimwee ook niet. Moet er ook niet aan denken weer terug te gaan naar NL om te gaan wonen. Vakantie is wat anders natuurlijk.
   Sam Elliot, knappe man zegt Sol….. maar dat ben ik ook natuurlijk ;). Maar we vinden beide niet dat ik er op lijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *