Het Vervolg…

Koe 1230 gaat inslapen. Met die poot komt het niet meer goed. En stel dat de koe geopereerd zou worden, dat kan, dan bestaat de kans dat het een koe is die nooit meer zelf op kan staan. Ik vind het niet fijn dat je een dier zo afdankt, Pablo overigens ook niet, maar mijn salaris moet wel betaald worden en koeien die geld kosten en niets opleveren gaan ten koste van iets anders, misschien wel mijn salaris. Er is al iemand van de verzekering geweest nadat de veearts ook al had vastgesteld dat het niet meer goed komt met koe 1230.

Vanochtend nadat ik wat koeien bij elkaar gezocht had die te laat waren voor de robot, heb ik koe 1230 eten gegeven. Zielig hoe ze je aankijkt, alsof ze zeggen wil dat ze weet wat er te gebeuren staat. Vanavond heb ik weer eten gegeven. Een koe weet natuurlijk niet wat een galgenmaal is, maar het leek mij een goed idee wat van het voer te geven wat ze krijgen als ze in de robot staan en gemolken worden. Dat geeft bij koeien hetzelfde effect als bij mij een reep chocolade voor mijn neus houden. Dus haar galgenmaal heeft ze gehad. Ze heeft ook gelijk 3 emmers water gedronken. Wanneer ze een spuitje krijgt weet ik niet. Ik dacht dat dat iets voor een veearts zou zijn. Maar dat mag Pablo of zijn vader zelf doen. Het is gewoon euthanasie, volgens Pablo te vergelijken met een hele zware narcose, ze gaat slapen en wordt niet meer wakker. Als ik gebrekkig word, hopelijk duurt dat nog heel lang, dan wil ik ook zo gaan. Voorlopig geven we haar dus gewoon te eten en ze krijgt geloof ik ook iets voor de pijn.

Verder vandaag ook weer een nieuw kalfje geboren. Voor ik het weg ging halen bij de moeder heb ik eerst ander werk afgemaakt. Zo konden ze nog wat langer bij elkaar blijven. Wat ik een beetje raar vond, is dat de koe de placenta op eet. Volgens mij is dat een vleesachtig iets en een een koe geen vlees. Maar Pablo had er een logische verklaring voor; en is iets instinctiefs, ze eten de placenta op om roofdieren niet te laten weten dat er ergens een pasgeboren kalfje rondloopt. Het is eigenlijk iets voor in het wild, maar er zijn nog tamme koeien die het ook doen. Moeder en kind maken het goed.

Tijdens de siësta zijn we even snel om een boodschap gegaan en daarna ben ik gaan studeren. Zoutloos dit hoofdstuk. Je kan wel merken dat het geschreven is door iemand die de wet uit zijn hoofd kent maar niet op een gewoon niveau uit kan leggen hoe het zit. Dus veel bla bla waar moeilijk door te komen is en waarvan je je afvraagt of een metselaar het moet weten wat er in het koninklijk besluit 36/1997 staat. Maar goed, na alles gelezen te hebben, via Google Translate, en het beantwoorden van de 5 meerkeuzevragen had ik een 8.

De kitten scheten de hele logeerkamer onder. Lekker! Op internet staat dat je je kittens moet trainen om op de kattenbak te gaan. Ja! Het zijn er 6, als we de logeerkamer opgaan worden we telkens beklommen als of Sol en ik krabpalen zijn. Volgens internet moet je kijken als je kitten aanstalte maakt om te gaan poepen of plassen de kitten gelijk op de bak zetten. Maar we zitten er niet de hele dag bij want we hebben meer te doen. Gisteren heb ik ze gewoon allemaal op de bak gezet. Ze denken dat het iets is om in te spelen. Gisteravond hebben we dat nog een keer gedaan, en vandaag lijkt het te werken 🙂 🙂 

14 reacties

 1. Hola,

  Natuurlijk als je het uit liefde voor dieren bekijkt is het zielig te weten dat je haar haar galgenmaal gegeven hebt. Daar staat dan weer wel tegenover dat je ze niet onnodig laat lijden ook al zit er bij de boer natuurlijk ook een economisch motief achter. Hetzelfde hoef je bij mensen niet te proberen. Los van paleatieve zorg “moet” je mensen laten lijden ook al is er geen enkele toegevoegde waarde om het levvven langer te rekken.
  We weten nu ook wat jou wens is over hopelijk lange tijd en zeker na ons natuurlijk.
  Het nieuwe kalfje is wel een bleekscheet zo te zien maar ja daar kan hij off zij ook niets aan doen natuurlijk.
  Wij zijn net terug van een lezing en documentaire waarin Auswits overlevenden hun persoonlijke verhalen vertelde. Erg indrukwerkend.

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat leuk hij zit te poepen, dat gaat lukken. Ze hebben het beter als koe 1230, maar het is het besten als ze niet meer zelfstandige kan opstaan dat is niks. We zijn vanavond naar een lezing geweest over Auswits ik schrijf het verkeerd maar je weet wat ik bedoel. Naar de pauze was het heel indrukwekkend. De deuren zijn weer geschilderd. En de vakantie mappen zijn uit het stof gehaald. Gr. Ma

 3. Hallo Sol en Rob,
  Wat een zielig verhaal van koe 1230. En inderdaad, ze kijkt ook zo, alsof ze weet wat er gaat gebeuren. Wat lief van jou dat je haar wat extra lekker voer hebt gegeven. En ja, als ze toch nooit meer uit zichzelf op kan staan dan is inslapen voor haar het beste. Het beest heeft al veel pech in haar leven gehad. Zoals jij schreef, eerst de baarmoeder uit haar lichaam na de bevalling van het kalf en het gepest worden door de andere koeien en nu dit weer. Heel erg zielig allemaal.
  De katjes maken inderdaad een rotzooi. Ze zien hun moeder ook op de kattenbak gaan en dat gaan ze ook na doen. Kleine katjes zijn altijd heel snel zindelijk. Sneller dan honden.
  Hopelijk gaat het voor de koe niet te lang meer duren, want pijn is ook vreselijk voor zo’n dier.
  Groetjes van Yvonne

  • Hallo Yvonne,

   Je hoort wel eens zo iets dat de een sterft en er min of meer op het zelfdemoment er een geboren wordt. Nou vandaag dan misschien een reincarnatie, al was de volgorde net anders om. Kafje geboren en een uur of wat later is 1230 ingeslapen.
   Met de kittens komt het goed. En voor het rek met boeken moet ik wat gaan maken. Ze staan klaar om er in te klimmen maar kunnen dat nog niet.

 4. In ieder geval heb jij de koe nog een keer verwend en ze word uit haar lijden verlost. Leuke foto van het poesje op de kattenbak wie weet gaan ze het nu wel op de bak doen. Het nieuwe kalfje is wel wit maar haar moeder heeft ook winig zwart op haar lichaam. Fijne woensdag.

 5. Hola Rob en Sol, jullie hebben genoeg beleeft de laatste dagen, verdrietige en leuke dingen! We lezen al je blogs wel, maar als je van Spanje aan het genieten bent, schiet schrijven en reageren er een beetje bij in! Zelfs felicitaties aan je moeder heb ik niet gegeven! Alsnog moeder Ineke 🤗 🥳! Op naar een gloednieuw jaar met mooie hoogte punten! In goede gezondheid! Vrijdag pakken we ons boeltje op vanaf de Costa Brava en steken ‘even’ dwars door Spanje naar Andalucía naar Jerez ! Groetjes van ons aan iedereen! 🙋‍♂️🙋‍♀️🚐

  • Hallo Otto en Joke , weet niet hoeveel tijd jullie hebben maar, als je dwars doorsteekt laat je veel moois aan je voorbij gaan . Binnenland is nu erg dor en droog . Evengoed veel plezier en blijf genieten. Groet.👊👋

   • Ik weet het Antoinette maar ons doel is nu even Jerez de la Frontera, ik ben gek op Spaans dansen en aangezien de Feria de caballos op de 6e mei begint willen we dit een paar dagen meemaken! Ik heb in Breda ± 25 jaar les gehad en doe graag een Sevillanas mee! Vandaar! 💃🕺 hasta leugo!

 6. Goedenmorgen , wat geweldig van je de 1230 nog even aandacht te geven en te verwennen ! Het is goed zo.
  Hier lopen we denk ik ook een beetje achter met je blogs , hebben gasten en dan is de structuur helemaal weg. Wel heel gezellig .
  Wat betreft het laten inslapen / euthanasie ben ik dezelfde mening toegedaan . Ben er nog zekerder over geworden sinds het laten inslapen van Lotje in September. Zo is het altijd een mooie dood . Spanje is nog niet zover dan Nederland maar er wordt serieus over gepraat . Wel kun je al veel officieel vast laten leggen . (Kan je meer info geven als je dat wilt , via mail.)
  Sorry voor dit verhaal.
  Fijne dag en…werk ze!
  Groet . 👊👍🙈🙋‍♀️🙋🤣

  • Hallo Antoinette,

   Ik denk dat er heel veel mensen zijn die willen gaan op de manier zoals we vaak dieren laten inslapen. Informatie over hoe we willen sterven hoeven we nog niet. Is eigenlijk iets waar we nog niet bij stil willen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *