Dat ik hier en daar, ook deze week weer, met de bosmaaier bezig geweest ben, ga ik deze keer maar niet vertellen. Dat weten jullie nu wel. 

De akker, ook daar zijn we bezig geweest. Maar ik denk wel dat dit het laatste jaar is dat wij iets op onze akker weg zetten. Zeker de tomaten die er af komen zijn lekker, maar ik ben het eigenlijk een beetje beu. Onze tomatenplanten doen het niet. De tomatenplanten van Louis doen het wel. Dat is gek, want die plantjes hebben wij gekocht en geplant. Het zijn dus dezelfde als we zelf hebben. Sperziebonen doen het niet, kikkererwten ook niet. De sla is dood. De spruitjes doen het wel en de peperplantjes doen het ook. Verder doet alleen het onkruid het. Die tijd die we er in moeten steken, kunnen we beter in iets anders steken als het resultaat toch (weer) tegenvallend is. Tegen het onkruid is gewoon niet op te werken. Maar goed, we zien volgend seizoen wel.

Het terras. Daar begint wel schot in te komen. Van de stapel pallets heb ik er verder nog geen een aangeraakt, dus is het op de foto alleen te zien hoe het moet worden als je er ook mijn uitleg bij gehad hebt. 

Voor de roterende (oude) laser die ik heb, destijds 25 euro op Marktplaats, heb ik, ook op Marktplaats, een ontvanger gekocht, 15 euro. Met een zelfgemaakte baak (zo’n rood/wit groot liniaal wat je in de bouw en zo wel eens ziet) waar de ontvanger op kan, heb ik het uitgegraven terras vlak gemaakt.

Ik heb daarvoor de laser opgesteld en de ontvanger op de baak gezet en wel zo dat de ontvanger de laser ontvangt. Op dat punt is dan nu ook het nulpunt om verder vanuit te gaan meten. Door de baak telkens op een andere plaats te zetten gaf de ontvanger aan of de grond op de juiste hoogte is. Zo niet, dan moest er wat bij of af. Als ik zo een hele middag bezig ben geweest, is daarna de plaats waar de pallets moeten komen liggen op minder dan 5 mm nauwkeurig vlak. 

Toch even wat over de bosmaaier. Omdat er in de nieuwe tuin even geen paarden lopen van Louis, moet ik het gras (en de rest) dus temmen met de bosmaaier, zeker rondom het terras. Het is namelijk geen doen normaal te werken met hoog gras. Dus even met de bosmaaier aan de gang geweest om het netjes en werkbaar te maken.

De pallets moeten geïmpregneerd worden, zodat ze weersbestendig zijn. Onder de pallets wil ik ook een laag plastic, zodat er geen planten onder de pallets gaan groeien. Dat plastic hebben we gister gekocht en heb ik ook gelijk op zijn plaats gelegd. Zoals je op de foto ziet ligt het plastic ook tegen de zij- en achterkant van het terras. Daar waar je het tegen de zij- en achterkant ziet komen pallets te staan, die met palen in de grond vast komen te staan. Het terras wordt ca 6 bij 5 meter en is voor een deel zwevend, maar daar later meer over. 

Vakantieverslag 2024 Nr4

Jullie verhalen door Ton van den Wijngaart  VERHALEN


24 reacties

 1. Het is bijna opscheppen: “……de laser opgesteld en de ontvanger op de baak gezet.. ” Jalours makend als je dat kunt en Rob kan het! Bijzonder.

 2. Hola,

  Aan de ene kant jammer dat de akkeropbrengst zo tegenvalt maar teglijkertijd komt het goed uit zal ik maar zeggen aangezien jullie diepvriezen allemaal boordevol zitten met al dat vlees. Ook kun je natuurllijk nietr alles tegelijkertijd 100 % bijhouden en volgend jaar geen akkeracitiviteiten leverd weer ruimte op voor andere bezigheden. Daar hebben jullie toch geen gebrek aan. Mooi dat alles zo mooi vlak geworden is met behulp van je laser. Het ziet er nu al goed uit. Ik ben erg benieuwd hoe het er uit gaat zien als de eerste pallets erop komen liggen. Ik heb het gevoel dat je zelf ook niet kan wachten. Top toch.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Probleem is natuurlijk ook dat de akker niet mijn grootste hobby is en als dan ook nog de planten van een ander op onze akker het beter doen dan de onze….. Beter een mooi terras maken. Gister Lazuur gekocht en nog wat andere spullen om iig de achterwand te gaan maken.

 3. Hoi Rob en Sol,
  Ik weet niet zo veel te schrijven maar ik merk wel dat je heel blij bent met dat lezerapparaat . De veel plezier met je pellets leggen. Gr. Ma

 4. Het is hier in Noord Galicia het zelfde met de moestuinen. weinig of niets wil goed groeien behalve onkruid. De mensen in het dorp doen niets anders dan onkruid wieden. Nu je je plastic hebt liggen kun je mooi met water er op testen hoe goed je laser en jou nivelleer kunsten zijn 😉

  • Hallo Erik,

   We zijn zeker niet de enige met onkruid problemen, maar de meeste die hier wonen zijn gepensioeneerd en hebben alle tijd van de wereld voor hun akker. Waterp(l)as op het terras. Misschien kijk ik nog wel even hoe het water hyper vlak blijft liggen. Dat is dan een teken dat ik er misschien een heel klein beetje afschot in moet maken. Bedankt voor de tip, al wist je zelf niet dat je een tip gaf 😉

 5. Ik heb er natuurlijk geen verstand van mijn oude buurman heb ik wel eens horen zeggen als veel gewas niet groeit dan de hele boel omploegen en 2 jaar aardappelen poten daar zou de grond van herstellen , maar je zult het wel weten, jammer van zo’n groot stuk land.
  José

  • Hallo José,

   Veel verstand heb ik er ook niet van hoor, maar misschien is het wel een idee. Volgens vele is de gier die er altijd over uitgereden is een probleem. Nu is het mest met stro wat er door de grond zit. Moet wel zeggen dat we nu voor het eerst bloeiende aardappelplanten hebben.

 6. Jammer dat het niet wil vlotten op de akker. Wij wonen net als Erik ook in Noord-Galicië, en hier doet de moestuin het uitstekend. Onkruid groeit inderdaad ook goed, dus dat halen we weg rondom de gewassen. al is dat aanpoten. Waar het niet in de weg staat, laten we het staan.

  Mooie stapel pallets, waar heb je die vandaan? Fijn materiaal om mee te werken, lijkt me.

  Ik ben ook met de bosmaaier bezig geweest gisteren. Wij hebben wel paarden lopen maar die eten de varens en de bramenstruiken niet op. Maar ook met de bosmaaier is daar niet tegenop te werken dus we hebben een van de buren gevraagd of ze een keer met de trekker het land willen maaien.

  Succes met het bouwen van het terras!

  • Hallo Henk,

   Onkruid wieden met mooie oogst als resultaat is geen probleem, wieden onder oogst is zonde van de tijd. We zien volgend jaar wel weer….of het jaar daar op.

   Die pallets hebben we bij een bedrijf bij ons in de buurt gekocht. Als je op Wallepop (marktplaats) kom je veel verkopers van pallets tegen.

   In de tuin die ik aan het maken ben lopen ook paarden (nu even niet trouwnes) om het gras kort te houden. Voor de bramen en ander onkruid willen we, als de tuin klaar is, een paar geiten. Doei blijken het ook goed te doen als bosmaaier 🙂

 7. Ten eerste we hebben genoten van het verhaal van Ton en Ineke. Of we er zelf bij waren. En Rob je bent al heel aardig op weg met je terras en natuurlijk fijn dat je wat gemakkelijker kunt werken met de laser. Succes met het terras verder afmaken. Hier doen de tomaten en de paprikas het prima ik heb ze dit jaar nog wel in een pot staan, want ik moet de rest van dit terras nog vrij maken van struiken en dan het hoogte verschil nog wegwerken. Er is een hoogte verschil van ongeveer een meter. Op het terras waar we wonen loopt het schuinlopen op naar bijna 3 meter dus daar is groot materiaal voor nodig. Voor iedereen een heel fijn weekend.

  • Hallo Mieke,

   Waarom het allemaal niet wil groeien op de akker weet ik ook niet. Vuile grond (door jaren lang verkeerde bemesting) denk ik. We gaan maar eens doen wat José schrijf, 2 jaar alleen aardappelen.

 8. triest zo veel tijd in gestoken en geen winst in de vorm van groeten. Ik moet zeggen dat ik niet geheel een leek ben dus ben ik het met Jose’s buurman eens, is de grond niet goed geen resultaat. Heb je ook gelet op de plantpositie. Niet iedere positie is goed. Ook zou je de tomaten in grote potten kunnen zetten. Maar heb je genoeg om de winter door te komen is dat allemaal niet nodig. Ik ben wel benieuwd hoe je terras er uit gaat zien. Succes er mee

  • Hallo Lady Wieser,

   Dat van de aardappelen, klinkt mij ook goed. Wat ik hier veel zie is dat na de oogst van wat dan ook akkers vol staan met volgens mij lijnzaad. Ik heb daar iets over gehoord dat het ook goed is. Moet het eens uit zoeken

 9. Rob ga mooi met je terras aan de gang, géén oogst geen werk en dan kun je tenminste van je mooie terras gaan genieten! Paar mooie stoelen of loungeset op je terras en zitten! Als je tenminste zitvlees hebt, alhoewel daar twijfel ik aan! Maar Sol kan dan wel heerlijk genieten! Sol je mag toch niet te zwaar werk verrichten! Mooi plekje wordt het! Mooi uitzicht! Kan het zwembad er ook nog bij op?
  Schitterend verhaal van je pa en ma! Mooie retourreis! Mooie foto’s, alle geweldige plekjes ga ik zeker noteren!
  Goed weekend allemaal! 🇪🇦 ⚽️ + 🇳🇱 ⚽️ gaat het dat worden? Hopelijk schijnt de zon gauw in Nederland! 👋 Otto & Joke

  • Hallo Joke en Otto,

   Ik ga het een beetje netjes houden, en dat wat het wel doet probeer ik te redden. Maar verder ja ik op het terras zitten als het af is. Gewoon…. siësta houden 🙂

 10. Hoihoi , het is,wel weer een hele intressante Blog geworden . Het terras wordt vast een heel mooi exclusief terras ! Het lijkt wel super professioneel met al je apparatuur ! Wel fijn dat je het hebt daar en…je ook weet het te gebruiken
  “alleskunner” !
  Groot gelijk dat je de akker een jaar laat liggen , daar wordt je zo alleen maar verdrietig van , al je voor-werk en weinig tot geen resultaat . Succes verder met het terras , het wordt
  “siësta-tijd” binnenkort met de warmte.
  Alle voetbal/oranje-fans een fijne avond . Ben blij niet in een Nederlandse stad te wonen , hoe de uitslag ook wordt . Laten we hopen dat er heel veel sportieve /liefhebbers zijn ! ⚽️ 🧡
  Groet . 👊👍🙋‍♀️🙋👋

  • Hallo Antoinette,

   Om met de voetbal te beginnen, ik begrijp op tv dat Nederland gek gaat worden van toeterende Turken, ze gaan toeterend rondrijden als Turkije wint en als Nederland wint doen ze dat ook. Je zal vanavond maar Turkse Nederlander zijn, dan heb je dus altijd gewonnen 🙂 🙂

   Het is nog wel even wat werk om het voor de zomer af te krijgen…. en dan moet als het even kan het zwembad ook nog klaar komen

 11. Hoi Ma & Pa ,
  Alweer gewend in het Brabantse natuurlijk.
  Hartelijk dank voor,de intressante , mooie beschrijving van de routes. Lekker meegenoten , zag sommige plekken weer helemaal voor me . Wij reden liever op de kaart , kun je , je beter oriënteren waar je , je bevindt ( sorry rare zin)
  Nu alles weer op z’n plek en weer het ” gewone” dagelijkse leven !
  Groet .🙋‍♀️🙋👋

 12. Rob kijk uit dat je geen waterplassen op het plastic krijgt onder het terras want dan krij
  G je broedplaats voor muggen en dat is niet fijn als je daar gaat chillen, groet uit Asturias

 13. Heb genoten van de tekst over het chateau van Jonkvrouwe Emmy, herkende de foto meteen, Chapeau jonkvrouwe Emmy (en haar partner, ook bijzonder). Ma zal nog wel even last houden van de schaafwond maar gelukkig is de schade beperkt gebleven. Sol, geniet van het even niets doen en de tijd die nodig is voor je herstel. Hartelijke groet uit een snik en snikheet Albatera (40C in de zon hartje Crevillent vandaag). Te heet, in de middag, zwemmen, lezen, slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *