Het Rijk Alleen.

Zoals in de vorige blogpost te lezen was, is mijn moeder afgelopen maandag 75 jaar geworden. Dat ging ze met vriendinnen vieren op 2 mei met een high tea in Klundert. Wat maar vier personen wisten is dat Sol als verrassing ook op de high tea aanwezig zou zijn. Mijn vader was op het idee gekomen en zo heeft hij een ticket voor Sol gekocht en heb ik haar gister, 2 mei, in alle vroegte op het vliegveld in Santiago de Compostela afgezet. 

We stonden om 4 uur op, vertrokken, met Foskie en Antares, om 5 uur naar het vliegveld en iets na 6 uur deden we op de ‘kiss-and- ride’ plaats wat je op de kiss-and -ride plaats moet doen. Kusje en verder rijden dus. Omdat het erg vroeg was en ik rond een uur of 10 met Frans en Jolanda afgesproken had voor koffie, ben ik ergens langs de kant van een donker weggetje nog maar even een dutje gaan doen. 

Mijn plan was om ook met Foskie en Antares ergens te gaan wandelen. Maar het weer heeft dat niet toegelaten. Iets na tienen zat ik aan de koffie met een stuk peperkoek bij Frans en Jolanda. Even ten noorden van Santiago hebben zij een huis, waar ze een aantal keer per jaar voor een paar weken naar toe gaan. We kennen elkaar via mijn blog en als zij deze kant uit komen krijg ik een app-je van Frans met de vraag of er nog iets van uit Nederland meegebracht moet worden. Deze keer Jenever in mooie flessen en Boerenjongens. Als we bijgepraat zijn, ga ik weer richting huis. Hopelijk klaart het op en kunnen we alsnog ergens onderweg een rondje gaan wandelen. Maar helaas, regen, dus in een streep naar huis.

Sol is inmiddels met de trein van Schiphol naar Breda gekomen. Daar staat mijn vader al te wachten. Mijn moeder weet niet beter dat hij zijn oude chef naar het ziekenhuis moet brengen voor een of ander onderzoek. Om 13 uur gaat de high tea van start. Dat moet een vrolijke boel zijn, maar, zoals ik begreep, zat iedereen te huilen toen Sol binnen kwam. Het feest kon beginnen 🙂

Het was dus voor mijn moeder met de verrassing van de komst van Sol een geslaagde dag. Voor mijn vader was de geslaagde dag niet minder! Zelfs de NS heeft niet voor vertraging gezorgd, zodat zijn plannetje helemaal soepel verliep. Voor Sol was het natuurlijk ook een leuke dag. En al was ik niet in Nederland, regende het hier zowat continu, ik heb ook een leuke dag gehad, gezellig bij Frans en Jolanda.

Zondagavond komt Sol weer thuis. Ik heb dus tot die tijd het rijk alleen. …. feest? Nee, gewoon werken.

Klokken. Die klok die buiten staat te staan en helaas tot op heden de tijd niet juist aan wil geven, staat daar niet voor niets. Ik vind klokken namelijk mooi. Daarom was deze klok in Nederland ook in de achtertuin gewoon in bedrijf. Want als je niets met een klok hebt, dan zet je er ook geen in de achtertuin. Ik heb ook wat met Art Deco meubels, en dan hoeft het niet speciaal iets van de jaren 20, 30 van de vorige eeuw te zijn. Iets nieuwer in Art Deco stijl is ook goed. Ik heb een verzameling lampenradio’s niet allemaal Art Deco, maar die heb ik er wel bij. Voor we vertrokken naar Spanje, heb ik bij mensen in het oosten van het land nog een mooie pendule gekocht, een lampenradio kreeg ik er bij. Aan die klok hoeft niets gedaan te worden. De klok loopt perfect, maar dat is waarschijnlijk omdat de klok voor de verkoop nog was nagezien door een klokkenmaker. 

Van mijn ouders kreeg ik, want Sol heeft niet zoveel met klokken of Art Deco, een pendule. Deze loopt ook gewoon. Maar hier moet hier en daar wat aan gedaan worden. Zo moet de wijzerplaat netjes gemaakt worden. Iemand heeft met een stift de cijfers wat duidelijker willen maken. Dat hadden ze wat mij betreft beter niet moeten doen. Ook is er wat met het slagwerk. Het prima en iedere 15 minuten laat de klok van zich horen. Maar er zijn twee toonstaven (Geen idee hoe het in werkelijkheid heet) afgebroken. Wat herstelwerkzaamheden dus in het vooruitzicht.

Klok nummer 3 kreeg ik van Frans en Jolanda, toen wij de eerste keer vorig jaar bij hen op de koffie gingen. Deze klok doet het ook gewoon, alleen liep die niet lekker. Nou heb ik al te weinig tijd in een dag, maar volgens deze klok was de dag ook nog eens een keer veel sneller om. Hij liep veel te snel. Met het verstellen van de klepel lengte, zat er ineens 26 uur in een dag. Na veel gefriemel loopt de klok nu eindelijk 24 uur in 24 uur. 

Zoals het klokje thuis tikt tikt het nergens. Als je wil weten hoe de klokken bij ons thuis tikken en staan, moet je de onderstaande video kijken.

De badkamer gaan we voorlopig nog niet verbouwen. Geld is op haha. Vandaag is het de schoonmaakdag van de badkamer. Maar voor ik met sop aan de gang ga wil ik eerst even wat gaten boren om een en ander op te hangen. De badkamer is best ruim, maar zo onlogisch ingedeeld dat er geen plaats is voor een kast waar je badhanddoeken in kwijt kan en zo. WC papier in een kast op de hal is niet handig als je net klaar bent en het laatste velletje van het rolletje aftrekt. Altijd een pak WC papier voor de pot dus. Al is het schoon, het is altijd een rommeltje. Ook hebben we geen WC rolhouder. Die hebben ze vast bij een of andere Chinees, maar als ik hem zelf maak kost het alleen wat tijd. Ook een opbergrekje voor WC papier en wat andere dingen is zo gemaakt. Voor de luchtontvochtiger had ik een tijdje terug al een nette plank op de badkuip gemaakt. 

Na wat klussen zit alles tegen de muur en kan ik schoonmaken. Dan kijk ik naar de lamp, zo’n plafonniere waarvan altijd een lamp stuk is en waar altijd dode vliegen in liggen. Als ik de glazen kap wil demonteren, heb ik ineens een kap in een hoop stukken. Shit! Net alles schoon en nu overal glas. Weer schoonmaken. Als alles weer schoon is, moet ik naar de Chinees. Ik wil een nieuwe lamp aan het plafond. Dus nee, de foto hieronder is niet van de volle maan, maar van de nieuwe lamp tegen ons plafond.

Poepen kan nu dus bij voldoende licht  met een rol WC papier aan een houder en genoeg rollen bij de hand mocht het nodig zijn.

29 reacties

 1. Hoi Rob,
  Wat we dat een verrassing ik had het liefst heel hard gehuild maar dat ging niet er waren anderen die die huilden (niet hard). Wij hadden het heel leuk en ik geniet er nog van. We hadden ook prachtig weer wat vandaag niet het geval was. Wat we wilde gaan doen kon niet het regende zo hard dat we maar naar een hobby di keel zijn geweest . Dat vinden we beide leuk. Nu is het opgehouden met regen en schijn de zon weer. Gr. Ma.🌞🌨🌷🌻

   • Hoihoi , wat een geweldig lief , leuk , fijn idee van Pa Ton om Sol stiekem op het feest te nodigen . En zeker geslaagd . Geniet nog even een paar daagjes van jullie schoondochter Ineke en Ton
    Badkamer weer keurig op orde en alles binnen handbereik , zelfs een grote “leeslamp ” !🤣😄
    Wat een geweldige klokken heb je , al een aardige verzameling en…hele mooie erbij . Wat een feest als ze allemaal gelijk slaan. Er zijn eebij met een prachtige slag. Hoef niet te ze zeggen dat je er zuinig op moet zijn ! 👊👍🤣
    Nog 2 nachtjes slapen , is je liefje weer thuis , dus ff volhouden.
    Groet . 😉🙈😴😴

    • Hoi Rob,

     Het was zeker een natte dag, tot op de dag van vandaag. Wij hebben maar besloten er toch nog een weekje aan te plakken. Wakker worden en er achter komen dat er stroom uitval was. Deze is nu net pas verholpen. Het was zeker weer even gezellig om bij te praten. Foskie en Antares vonden het vreemd zo zonder vrouwtje😪.

     Het verhaal van de klokken, klinkt me bekend.

     De groetjes van ons! En tot de zomer.

     • Hoi Jolanda,

      Hopelijk hebben jullie de extra week wat beter weer dan nu. Mooie ius dat wij dat dan ook hebben haha.
      Stroom uitval, altijd vervelend. Bij ons is het regelmatig. Meestal een paar seconden en dat dan 3 keer achterelkaar. We hebben al een keer gehad dat ik ons aggregaat maar aangesloten heb op het huis, omdat de stroom er erg lang af bleef.

    • Hallo Antoinette,

     Ja ja, we kunnen nu alles goed zien op de plee jajajaja. Een klok hebben we er echter nog niet hangen. Maar als we te lang blijven zitten dan horen we de klokken in de woonkamer slaan en weten dat het tijd is om gebruik te maken van de nieuwe wc rol houder 🙂

 2. Holla,

  EINDELIJK zit mijn zwijgplicht erop en ook al hef je niet altijd alles te vertellen alles verzwijgen rond de komst van Sol naar het meidenfeestje van haar schoonmoeder was soms wel een opgaaf.
  dat mijn oude cheffin in het complot zat is haar wel toevertrouwd al hoefde ze die dag helemaal niet naar het ziekenhuis. Uit de verhalen te horen van alle gasten en van Mistery Gast zelf is het wel een heel geslaagd iets geworden. Dat ik ook nog de meteorologen om meederking had gevraagt wist niemand maar het was, zoals op de foto’s te zien is heerlijk met 25 graden. The day after is 15 graden lager met veel regen hier.
  Dat Rob nu rustig aan de badkamer kon werken is ook moi meegenomen en moet hij maar denken “scherven brengen geluk” al is het opruimen na het opruimen niet leuk natuurlijk. Het klokkenconcert klonk erg mooi en heeft direct na het filmpje gezien en gehoord te hebben een magische werken aangezien onze huiskamer klokt meteen de oproep van zijn vrienden beantwoord.
  Wij vermaken ons hier nog wel en zullen zorgen dat de Mistery Gast zondagavond weer veilig op Schiphol staat voor de terugreis naar Santiag de Compostella. Zorg jij maar Rob dat je middernacht daar samen met de hondjes staat.

  Houdoe

 3. Super verrassing voor moeder Inneke en gezellig gevierd met de meiden club , maakt Sol dit ook eens mee , heel leuk en het weer zat ook nog eens mee.
  Nieuwe lamp was dan ook echt nodig en de badkamer kan er weer een tijdje netjes mee door.
  Rustig weekend zo zonder Sol je zult blij zijn als ze er weer is zondag.😁💐
  José

  • Hallo José,

   Ja gezellig die meiden club en ook leuk voor Sol om er bij te zijn. Maar meiden club…. zouden de dames op mijn werk ook een meiden club hebben, en lekker roddelen wie de meeste melk geeft? 🙂 🙂

   • Ha.. ha da’s een goeie wie weet wat ze allemaal over jou hebben te vertellen 😁😁gelukkig begrijp je al veel van die koeien taal…

 4. Wat een geweldige verrassing ! Wat zullen de dames van de high tea ook opgekeken hebben! Geniet nog een paar dagen van elkaar en Rob jij vermaakt je ook wel! Werk genoeg en diepvries zal goed gevuld zijn door Sol 😊🤗

 5. Memorabele blog Rob, een bijzondere verjaardag met een goed verborgen verrassing voor je moeder, spannend voor Sol (ook heel leuk) en een collectie fraaie klokken. Genieten!

 6. Van harte gefeliciteerd nog met je moeder Rob.
  Ik spaar de blogs op en lees er dan een aantal achter elkaar. Vandaar deze verlate verjaardagsgroet.
  Sol komt overigens vanmiddag even langs bij ons. Gezellig!
  Groetjes van ons allen.

 7. Leuke verrassing Rob voor je moeder….en jij lekker rommelen in huis……..mocht je een klok willen smeren, gebruik notenolie……want dat verdroogt niet. En die lamp……ach dit schijnt weer eens een nieuw licht op de zaak. Fijn weekend en groete groet

 8. Dat was nog ens een verrassing Voor je moeder en ook nog eens een paar dagen genieten van elkaar tof hoor. En jij hebt ook je best gedaan en leuke badkameraccessoires gemaakt Ziet er heel leuk uit.
  Nog even en je vrouwtje is ook weer bij jou terug en zal weer veel te vertellen hebben.

 9. Nog gefeliciteerd moeder van Rob! Felicidades. Wat een verrassing dat Sol aanwezig kon zijn bij de high tea. Zag de foto’s. Lekker, lekker!
  Daarna het klokkenverhaal. Ik heb de geluidsfragmenten beluisterd. Maar ik veronderstel dat die klokken normaal gesproken stil zijn. Kan me niet voorstellen dat je met al dat bimbammen kunt leven.
  En dan viel me nog iets op. Je had het over peperkoek Rob. Ik heb familie in Roosendaal/Bergen op Zoom en die hebben het ook altijd over peperkoek. In het begin wist ik niet waar ze het over hadden. Is dus ontbijtkoek boven de rivieren. Ook noemde mijn Brabantse schoonzus eieren tieten. Of dat een eigen verzinsel is weet ik niet. En verder sloten ze altijd af met houdoe. Kwam op mij over als houzee: een NSB-kreet. Kan er nog steeds niet aan wennen.

  • Hallo Marian,

   Nou die klokken slaan gewoon ieder half uur en die lichtbruine doet dat ieder kwartier. Maar op een gegeven moment hoor je het niet meer.
   Peperkoek… Geen idee of dat iets van beneden de riviren is. Ontbijtkoek ken ik ook, volgens mij gewoon het zelfde. Vraag me alleen af hoe het dan moet boiven de rivieren als je in de middag een stuk ontbijtkoek neemt. Ontbijten doe je ’s morgens over het algemeen. Peperkoek kan altijd 🙂

   Eiertieten… zal vast over eierkoeken gaan. Als eierkoeken voor je schoonzus tieten waren, dan had zij vast niet zo veel 😉

   Pepernoten ken je zeker ook niet, die noem jij vast kruidnoten?

  • Halo Marian,

   Het komt misschien wat vreemd over om als man over “TIETEN” te spreken maar ik geageer enkel op wat jij van je schoonzus altijd hoorde. Ik weet dat in het gebied tussen Etten Leur en Roosendaal vroeger altijd over “TIETEN” gesproken werd als het over KIPPEN ging en niet over eieren. Ik kende vroeger ook mensen die als ze in een buitenren kippen gingen voeren met graan dat ze dan altijd op een soort melodietje “TIET, TIET, TIET” riepen om de kippen te lokken. Wij wonen hemelsbreed ca. 7 km van Sint Willebrord en als we daar oudjes met elkaar, dus plat dialect, horen praten verstaan we er echt niets van terwijl we toch echt ras Brabanders zijn.

 10. Mooi die reacties van Robert en pa Ton.
  De platte eierkoeken van mijn schoonzus en kippen zijn tieten. Zo leer je nog ’s wat. Hahahahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *