Het Regent

Wat gaan we vandaag doen? Eigenlijk geen idee, dus ik kijk eerst tv en Youtube. Youtube zit ik wel vaker te kijken maar vandaag zoek ik de filmpjes waar, voornamelijk Amerikanen, vertellen hoe zij hun regenwateropslag hebben gemaakt. Wij willen er ook een gaan maken. Even simpel, 2 grote IBC (plaatje hieronder) aangesloten op de regenpijp. Wij willen het water verzamelen om daar dan de wc mee door te spoelen en de wasmachine de was te laten doen. Alles moet automatisch gaan straks, als het water op is moet het natuurlijk wel allemaal vanzelf op het gewone water verder gaan.

Uit de bron in het bos bij het bakhuisje komt nauwelijks nog water, we doen niets met dat water (omdat dat niet mag). Via een stoompje gaat het onder de weg door en loopt het een weiland op van ons. We aangesloten bron zonder pomp, geeft ook al minder water. Vandaag dat we dus regenwater op willen gaan slaan. Het moet een tussendoor project worden, geen haast er mee dus.

Nu weet ik wat ik wil gaan doen. De wei die we ooit bij kochten, moet ooit een keer fruitboom tuin worden. Dus een plek om lekker te zitten in de schaduw van de fruitbomen. Ook willen we daar een kas (zo’n plastic tunnel) weg zetten. Er is een ingang de wei op via onze oprit, maar die is alleen voor personen en koeien. Er is nog een ingang, maar die is met de wei van iemand anders. De andere aangrenzende wei is van ons, dus als ik daar een stuk van het keien muurtje weghaal is dat geen probleem. Zo kunnen we met een tractor als dat nodig is gewoon via onze eigen wei de fruitboom tuin op. Langs de muur staan nu ook allemaal nog oude weipalen, het meeste is afgerond en hangt met het prikkeldraad bij elkaar. Dat prikkeldraad en die palen moeten vandaag weg. Als dat allemaal weg is kan ik er namelijk makkelijker en veiliger met de bosmaaier langs om het schoon te maken.

Het is inmiddels alweer bloedheet de wei waar op ik aan het werk ben is kurk droog. Iedereen hier in de buurt heeft een tractor om zwaar werk te doen. Wij niet, maar wij hebben een Dacia! Ik ga nu niet met een handkar de oude palen naar de brandstapel brengen. Met de Dacia ga ik het weiland op, schuif de palen de auto in en rijd naar de brandstapel. Als het allemaal uitgeladen is en de Dacia weer in de schaduw staat, is het tijd voor koffie.

Na de koffie ga ik een stoel repareren, waar van de poten, alweer, los zijn gekomen. Het terug lijmen van de poten heb ik afgelopen week al gedaan, maar nu maak ik er een versteviging zodat de stoel nu wel in elkaar blijft staan. 

Sol gaat ondertussen verder met het schilderen van de kast van de buren. Er moet nog een witte laag op en er zijn nog wat delen die nog niet in de verf stonden. Als Sol ook klaar is gaan we naar het zwemparadijs. Als we met de handdoek onder de arm richting het zwemparadijs lopen zien we dat er een brand is aan de achterkant op de berg tegenover ons. Wij tellen 3 helikopters die af en aan vliegen om te blussen. 

Als we genoeg aan het water hebben gezeten gaan we terug naar binnen, Sol gaat met groente aan de gang die ik gisteren van de akker heb gehaald. Ik ga een nieuwe installatie tekening maken die bij de groepenkast hoort. Maandag maar eens gaan bellen of de elektricien tijd heeft om te komen kijken.

Dan gaat het ook nog onweren. Dat is minder, want de bliksem zou ook wel eens voor een brandje kunnen zorgen. Maar gelukkig gaat het ook regenen. Dit is de eerste keer in een maand denk ik dat het al wel 10 minuten geregend heeft, grote warme druppels. Maar helaas niet genoeg om de waterval in ons bos weer aan de gang te krijgen.

19 reacties

 1. Hola,

  Indanks de warmte toch weer volop bezig geweest als ik zo het hele dagverslag overzie.
  Je grote vriend (Dacia) heeft er een nieuwe functie bijgekregen……..tractor van Frean……
  Ook al was het maar 10 minuten regen het moet ergens beginnen. Goed idee om zelf water te gaan bufferen om nog meer zelfvoorzienend te worden.
  Het klinkt simpel maar zal toch nog een heel karwei worden of wil ze bovengronds houden?
  Prachtig schema wat je gemaakt hebt en nou maar hopen dat alles goedgekeurd gaat worden dan kunnen ter zijnertijd de stempeltjes komen om stroom terug te kunnen leveren.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Waarschijnlijk blijft het boven de grond. We willen het achter de schuur. Dat is waar de koeien ook wel eens lopen. Mochten we het onder de grond doen dan gelijk met een septic tank.

 2. Hoi Rob,
  Fijn dat het bij jullie even heeft geregend,bij ons zelfs geen 10 min. Maar we moeten niet zeuren wij waren uitnodigt door C en C om te gaan lunchen en dat was geweldig we waren in Vroenhoud een klein gehuchtje bij Roosendaal in de buurt. Gr. Ma

 3. Goedemorgen , heerlijk zo’n “werkauto” waar alles in- en door kan ! Dat scheelt een stuk gesjouw en gepakt heen en weer. Ooit komt er vast nog weleens kleine trekker met aanhanger . Loop je nog wel een keer tegenaan. Goed dat je verder voor je eigen watervoorziening gaat zoeken . Het is steeds harder nodig . 10 min. regen lost niets op maar….die geur 🙂😌😔.
  Er was/is ook brand richting Corona, hoop dat het onder controle is . De grootste zorg met al die droogte .
  Succes weer vandaag met je werkzaamheden.
  p.s. dat soort stoelen zijn voor vloerbedekking , gladde ondergrond geeft teveel weerstand. Goede oplossing!
  Groet.🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👍👊👋

  • Hallo José,

   Als ik soms zie wat er bij ons aan water van twee daken uit een regenpijp komt, als het regend dan, dan denk ik dat we daar heel wat wc’s mee door kunnen spoene en wasjes kunnen draaien.

 4. Regen! Komt goed uit met die bosbranden bij jullie. Hoewel 10 minuten voorlopig geen zoden aan de dijk zal zetten. Hier in Fuerteventura regent het haast nooit. Bosbranden zullen we ook niet krijgen, want er groeien amper bomen. Ergens in het midden van het eiland is een kleine oase met wat palmbomen waar af en toe wat water te bespeuren valt. Maar dat is het dan ook wel. Als het regent – en dat is dus heel sporadisch – schieten in een mum van tijd de bloemetjes uit de grond. Gewoon een wonder. Maar als de regen is opgehouden, zijn ze ook zo weer verdwenen.

  • Hallo Maria,

   Voor de bosbranden zou het echt goed zijn. Er zijn er nog al wat in Galicië. Laatst was er een (?) zuidelijk van Ourense, dat blijk gedaan te zijn door iemand de op verschillende plaatsen de boel aangestoken heeft. Dan ben je toch GEK.

 5. Hee Rob
  Goed idee van die ibc heb er ook staan
  Werkt goed als je ze hoog genoeg kunt plaatsen heb je geen pomp nodig
  Was hier niet moeilijk ons terrein heeft een verloop van ca 30 cm per meter
  Waar je misschien op moet letten om zwarte te nemen voor de alg groei
  En het warmt lekker op
  Kosten geen hol tweedehands ca 50€

  Mvg Montefrio

 6. Jullie zijn weer goed bezig geweest en dat document is abracedabra voor mij maar het is jou vak als jij het maar begrijpt. Heerlijk afgekoelt in het zwemparadijs. Hopelijk hebben ze de brand snel onder controle. Hier ook al bijna 2 maanden niet geregend zou zeer welkom zijn. Fijnamaandag verder.

 7. Ja die droogte he die weet wat. Ik woon in de provincie Alicante, halverwege en zo’n 20 km uit de kust, het heeft hier denk ik in mei voor het laatst geregend, ok af en toe een druppel maar dat is geen buitje. Soms kan je snakken naar een Hollandse bui. Jullie zijn weer aardig bezig, iedere keer iets, ja moet toch gebeuren al is er geen haast bij. Veel succes met alles, groeten vanuit een warm Benijofar het is nu dagelijks 35 graden pfff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *