Het Plafond

Vandaag, net als gisteren en de dagen ervoor, weer verder in de keuken. Als eerste zet ik de balken nog een keer in de vernis met een kleurtje. Als ze stof droog zijn bevalt ons de kleur al wat beter. Morgen nog een laagje en dan moet het goed zijn.

Ondertussen regent het gestaag door. Gisteren is er ruim 88 millimeter water gevallen en dat is nogal wat! 1 millimeter regen in een regenmeter staat gelijk aan 1 liter water per vierkante meter. Gisteren is er gedurende de dag dus bij ons in Freán ruim 88 liter water per vierkante meter uit de lucht komen vallen. En nu, als ik zit te schrijven is er al 46 mm regen gevallen. 

Hieronder een plaatje van de hele (regen) week

Maar genoeg over de regen, al loopt de beerput over. Zoals ik gisteren heb uitgelegd moeten er wat planken van het plafond korter gemaakt worden. Eerst maak ik alle planken korter. De uiteinden zijn namelijk niet helemaal netjes. Dus overal zaag ik het kleinst mogelijke stukje af zodat de planken mooie haakse uiteinde hebben. Daarna breng ik een hoop planken naar de keuken en begin met het leggen van de planken op de balken. Het is alleen maar om alle planken af te kunnen tekenen. Misschien had ik het allemaal uit kunnen meten, maar omdat er hier in huis niets recht is, is het beter de planken te leggen waar ze moeten komen en ze dan af te tekenen. 

Even later is te zien hoe de zolder er ongeveer uit komt te zien. Na het aftekenen van de planken het ik ze allemaal genummerd, want geen een plank is gelijk.

Natuurlijk maak ik ook even een foto van de onderkant om een idee te geven hoe het plafond er uit komt te zien. Stel je daarbij voor dat de planken gebroken wit zijn. 

Na de foto kunnen de planken weer naar de ‘zangwerkplaats’ en zaag ik er alle stukken af die weer ergens anders gebruikt moeten worden. De planken die, zoals ik gisteren beschreef, van ag de balk op 2 meter naar de buiten buur komen te liggen, hoef ik verder niet uit te meten.

Het is hier een lang weekend van 4 dagen. Leuk, maar als het zo blijft regenen wil ik wel wat te doen hebben. Morgen gaan de eerste planken in de grondverf en de dag er na wil ik ze in de uiteindelijke lak zetten om ze vervolgens maandag te kunnen monteren. Daarvoor moet ik dan wel even verf gaan halen in de kleur gebroken wit. Ook heb ik nog wat houtjes nodig om het stukje plafond te kunnen maken tussen de laatste balk en de buitenmuur. Hier moeten ook spotjes in komen, dus die koop ik ook gelijk. Nu moet ik ook even klagen! Alles wordt duurder! Ik moet stofzuigerzakken kopen voor onze stofzuiger. 5 zakken waren in september nog 15 euro en centen, nu is dat 17 euro en centen! Ik vind dat er een prijsplafond voor stofzuigerzakken moet komen.

Gisteren is er ook een nieuw moederbord voor de telescoop uit Engeland aangekomen. Dat moet natuurlijk wel even gemonteerd worden om daarna te kunnen gaan testen. Op de hand werk alles. Nu moet alles nog via de laptop getest worden. In mijn hobbyhok staat de telescoop nu veilig binnen en denkt dat hij de zon aan het volgen is en tot op heden gaat dat goed.

15 reacties

 1. Hola,

  Volgens mij geeft de telescoop aan wat jullie graag zouden willen: De zon.
  Alleen jammer dat de natuur bij jullie niet communiceerd met jou telescoop.
  Natuurlijk zeg ik eerst dat wij nu al een mooi beeld gaan krijgen van het plafond. Alleen met dat HELE lange weekend bij jullie raak jij ook een beetje de kluts kwijt denk ik.
  Je schrijft dat je morgen de plafondplanken in de grondverf gaat zetten.
  Vervolgens de “dag erna” in de lak (dus maandag).
  Tot slot zeg je dat je ze dan op maandag wil gaan monteren maar volgens mij is het dan toch echt dinsdag. Je hebt natuurlijk wel een uur langer te besteden of is dat bij jullie een soort extra onbenoemde extra maandag?
  Natuurlijk begin je langzaam maar zeker te balen van al die regen maar ja het landschap bij jullie is ook niet voor niets zo groen.
  De prijsstijging van de stofzuigerzakken is erg “gemakkelijk” op te lossen……..Na 1-e volmelding legen en 2-de kans geven dan kosten ze nog maar tussen de 8 en 9 Euro….tel uit je winst.
  Jij bent toch zo goed in cratief denken.
  Produktief lang weekend verder.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Tja, het is hier ook zo moeilijk de dagen bij te houden. Ze vliegen voorbij, weekend hebben wij niet en feesdagen zijn er ook een hoop. Maar ik zat idd nog op vrijdag tijdens het tiepen. Dus dinsdag gaan de planken er op.

   We doen al zuinig met de stofzuigerzakken. Ze gaan zo vol tot ze open scheuren.

 2. Hoi Rob,
  Jammer dat het zo regent bij jullie bij ons is het andersom vanmiddag reden we naar je broer en het was 22 graden daar zaten we met de deur open. Jammer voor jullie. Maar naar regen komt zonneschijn. Je bent weer heel goed bezig geweest, fijn dat je spullen voor je telescoop er zijn dan hoef je je niet te vervelen. Gr. Ma
  Alle mensen die ons geweldige ouders vinden, heel erg bedankt. Gr. Ma

 3. Ohh ht is nu al een prachtig plafond. en inderdaad de meeste tijd word met meten versleten. Maar je krijgt er iets moois voor terug. Jeminee wat een regen en vreselijk als dan de beerput ook overloopt zal lekker stinken. We zullen duimen dat het snel veranderd. En ook leuk dat je weer met de telescoop bezig kan zijn als alles weer is geinstalleerd. Hier is er nog weinig beweging in het kijken want het is steeds bewolkt. Welterusten voor zo.

  • Hallo Mieke,

   idd, als het allemaal af is willen we vast nergens anders meer zitten dan in de keuken 🙂 Wat de beerput betreft, daar ruik je eigenlijk niets van. Pas als je er bv met een stok in gaat roeren komt de lucht naar boven.

 4. Goedenmorgen , jaaa dat wordt mooi met gebroken wit ertussen . Tja en over de regen wil ik het helemaal niet hebben , zo ongelijk verdeeld in dit land ! Maar…. als het sneeuwt hoor je ons niet .😉. Fijn dat je weer verder kunt met je telescoop , helaas alleen binnen . Ik zie er ooit nog wel een draaibaar huisje komen !
  Succes met je 4 vrije dagen , gelukkig kun je verder met de keuken.
  Groet .🤪😂👋👍🙋‍♂️

 5. Na alle weken jullie energie en inzicht over je werk gelezen en bewonderd hebt kan ik alleen maar zeggen tjonge tjonge wat een, ik herhaal het nog maar eens, energie en vakmanschap met alles.
  Hou vol en geniet ervan.

  Ome Karel

 6. Mooi wordt het plafond met gebroken wit kleur nu heb ik begrepen hoe het wordt ! en bij de uitgekozen tegels zal dat zeker prachtig staan👍en de regen moet nu voorlopig genoeg zijn …
  Fijne vrije dagen😁,
  José

 7. Ook ik vind het nu mooi worden, ziet er al goed uit laat staan als het af is. Wat ik niet snap is die 4 dagen vrij. Hier nu alleen zondag, ok zaterdag misschien voor de bouw maar de winkels zijn gewoon open. Wat is er dan voor feest bij jullie wat wij niet hebben? Ja wat die stofzuigerzakken betreft, het is zeker een grote stofzuiger want als het een gewone is kan je er beter 1 hebben zonder zakken, scheelt toch best veel geld in jouw geval. Soms hebben ze bij de Aldi of de Lidl aanbiedingen van stofzuiger zakken en die passen dan in alle “gewone” stofzuigers. Succes verder.

  • Hallo Lady Wieser,

   Van die stofzuigers zonder zak hebben we er twee. Daar zitten zoveel verschillende filters in en die zitten telkens dicht. Je kan ze een paar keer schoonmaken maar moeten er nieuwe in…. duur. We hebben nu een profesioneler ding, groot en zuigt heel hard. Het kan zonder zak als het moet maar dan moet er een soort zak om het filter heen. De feestdag heeft iets met het herdenken van de doden te maken. We zagen dat er vandaag bloemisten open zijn.

 8. Ik heb er nog even over nagedacht maar op 1 november is alles gesloten en natuurlijk nemen ze die tussendag er ook bij, niet aangedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *