Het Lijkt Wel Lente

Het is erg mooi weer, maar nog een beetje koud. Ook het water in de keuken uit de geiser blijft koud. Maar daar is wat aan te doen, ik moet even gasflessen om gaan wisselen bij de Aira. Omdat die altijd tegen elkaar liggen te klotsen, maar ik eerst even een houten constructietje waar de flessen veilig in kunnen liggen. Als je het zo achter in de auto ziet liggen lijkt het op een soort raket motoren. 🙂

Dan moeten er nog wat plantjes geplant worden. We hebben een citroenboompje, een olijfboompje en een lust inimini boompje. Waar gaan we het zetten. Alles moet in de zon en liefst uit de wind. Nou dat gaat hier niet lukken of we moeten alles in de achtertuin zetten. Maar dat willen we niet. De citroen komt op een plaats waar nu nog een appelboom staat. Daar hingen afgelopen jaar 3 appels in. De houtworm doet zich al te goede aan de boom. Tijd om er brandhout van te maken. Als er van die boom nog een stomp staat graaf ik er een gat naast waar de citroen in kan. Eerste boom staat.

De olijfboom. Die moet in een ruim gat komen, in het gat moet de grond rul zijn. Beste meng je de grond met lavastenen. Bijmesten met koemest. Om de stam van de boom moet het vrij blijven. Open grond rond de stam af dekken met stro, bladeren of nog iets van dezelfde strekking. Beste de boom ook op een heuveltje te plaatsen. Dit staat allemaal te lezen op internet. Ik ga een gat graven op een ‘heuveltje’. Maar na 15 centimeter zit ik op een enorme steen. Ergens anders een gat gegraven, iets minder heuvel maargoed. Ik maak in het diepe gat de grond los.

Koeienmest hebben we genoeg voorhanden. Dus ik ga wat halen en meng wat in het gat met de rul gemaakte grond.

Lavastenen… dat is een probleem. Die zouden er bij moeten in het gat om er voor te zorgen dat vocht vastgehouden kan worden. Maar die hebben we dus niet. Oude dakpannen hebben we wel. Ik sla er 3 stuk tot ik kleine stukjes heb en meng die met de grond en koeienstront. Dan is het tijd om de olijfboom in het gat te zetten, het gat dicht te maken en af te dekken met stro, wat we ook genoeg hebben.

De volgende is de hulst doe geplant moet worden. Op internet leest ik dat deze boom tussen de 6 en 11 meter hoog kan worden. Mooi dan weet ik er een leuk plekje voor! Dat plekje heet overigens niets met die hoogte te maken, daar wilde ik hem zo ie zo weg zetten. Hier is het planten makkelijker dan de olijf, deze heeft geen speciale eisen. Wat deze wel eist is wat bescherming. De plant is nu 20 centimeter hoog. Ik zet er dus 3 paaltjes omheen en span een touwtje. Zo maai ik hem zelf niet om als ik met de bosmaaier aan de gang ga.

Al het bovenstaande ben ik aan het doen op het stuk naast de akker. Aan de kant van de weg heeft de akker een afrastering van gaas en die gaat over in een muur van keien. Ergens halverwege die muur heeft een kastanje gestaan. Die is al jaren weg maar de stronk blijft maar uit schieten. Daar ga ik vandaag korte metten mee maken. Ik breek eerst een stukje van de muur af. Dan knip ik een hoop van de nieuwe scheuten weg. Daarna is het de beurt aan de kettingzaag. Benzine er in en zagen maar. Ik zaag de stukken weg van de stronk waaruit telkens nieuwe scheuten komen. Als de stronk een beetje in model is en ik de vastgegroeide keien los heb ga ik de muur weer opbouwen. 

Ik had afgelopen zondag met de buren afgesproken dat ik even hulp nodig had met een tractor en een aanhangwagen. Daar waar ik de weipalen vorige week vervangen heb liggen nog stapels met oude. Ook bij de ingang van het bos en op nog een andere plaats liggen palen. Vandaag zou de buurman in de middag komen, maar het is al laat en ik reken er eigenlijk niet meer op als de buurman toch ineens aan komt. Vanuit de tractor wijst hij naar een stapel en zegt “dat”. Ja. Hij wekt de indruk dat het niet veel is. Deze ene stapel is ook niet veel. maar er zijn er 4 in totaal en de takken van de appelboom die ik vandaag ook om zaagde. Als alles opgeladen is zit de aanhanger toch veel voller dan dat hij dacht. Hij rijdt het naar de stapel die al op het weiland ligt. Ons plan was die in het voorjaar aan te steken. Maar we denken dat er vogels in nestelen. De stapel ligt ons niet in de weg, dus de fik kan er ook in het najaar in.

9 reacties

 1. Hola,

  Goed en gezond bezig zo in het “voorjaars/winter” zonnetje.
  Als ik het goed zie dan kun je als het goed is over een aantal jaren onder de olijfboom zitten als je met je telescoop ’s nachts bezig bent.
  Geniet.

  Houdoe

  • Hallo Dolf,

   De stapel waar ik het nu ofer heb gaat weg. Maar omdat we vermoeden dat er nu volgels in bezig zijn. laten we hem tot het najaar liggen. Op 2 plaatsen aan de rand van ons bos heb ik al iets gemaakt met snoeihout wat gewoon kan blijven. Ook aan de rand van de achtertuin is een stuk waar ik een ‘hekwerk’ van oude takken en ander snoeiafval heb gemaakt. Daarkomt bij dat we landelijk wonen met veelbos in de omgeving, dus de noodzaak om speciaal dingen voor dien te bouwen is er niet, er is genoeg. Anders is het natuurlijk als je in een bebouwde omgeving woond, maar dan heb je ook niet de hoeveelheid snoeihout die wij hebben denk ik.

 2. Goede middag ondertussen en leuk wat boompjes erbij hopelijk gaat de citroen het doen want die heeft meer warmte nodig. Ik denk eer jullie onder de olijfboom op een bankje kunnen zitten dat jullie dan al op leeftijd zullen zijn Maar dat mag de pret niet drukken. Fijne dag verder.

 3. Rob en Sol wij gaan ervan uit dat jullie nog 40 jaar kunnen genieten dus.. , ik vind het machtige mooie bomen omdat ze zo oud worden en altijd mooier worden ha..ha.., hang er wel jullie naam en het jaartal van aankoop bij !
  Groetjes, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *