Het Is Weer TIJD.

Vele kerken, kerkjes, stations en voorname gebouwen hebben een klok. Vele van die klokken staan niet bij of doen het gewoon helemaal niet. Vandaar natuurlijk ‘mañana mañana’ in Spanje. We hebben hier echter een buurman die tegen de 90 is, in Santa Mariña do Castro woont, ook daar trouwens een kerk met een klok die het niet doet, en een horloge heeft en dus nog goed bij de tijd is. 

Een tijdje terug, ergens in februari, staat hij aan de deur. Sol doet open en hij vraagt naar de baas. Normaal zou dat de vrouw des huize zijn, maar bij een oude Spanjaard is dat gewoon de man des huize, ik dus. Manuel is slecht te verstaan, hij stottert, heeft geen tanden en spreekt alleen Gallego. Er is iets met een boom op zijn weiland. Ik moet mee, maar omdat ik hem niet goed kan verstaan, moet Sol ook mee naar zijn wei en de boom. Misschien begrijpen we samen wat hij bedoelt. Zijn weiland grenst aan die van ons en aan dat van Louis. Op de grens van hem en Louis stond ooit een kastanjeboom, die is omgezaagd en de scheuten die uit de stronk tevoorschijn zijn gekomen zijn inmiddels ook alweer flinke bomen. 

Boom rechts in beeld is er nu niet meer.

Manuel wil mij de boom geven, helemaal voor niets, het is volgens hem allemaal mooi hout om weipalen van te maken. En daar heeft hij wel gelijk in. Als ik tijd heb en het weer meezit moet ik laten weten dat ik de boom om ga zagen. Hij moet namelijk kijken of ik niet te veel omzaag. Ik wil de boom als het even kan met Xavier omzagen, omdat het mij iets te gevaarlijk is met een oude man die ik niet versta bomen om te gaan zagen. 

Afgelopen vrijdag was het dan zo ver, het weer zat mee en Xavier zou om 5 uur bij de boom zijn. Als ik vroeg in de middag wat voorbereidende werkzaamheden ga doen en daar even later mee klaar ben en terug naar huis loop, zit Manuel al te wachten. Pfff… het is nog geen 3 uur. Sol moet maar weer even mee in de hoop dat twee weer meer verstaan dan een. We gaan zagen en de ene naar de andere meters hoge scheut komt omlaag. Dan is het tijd om er een om te zagen die een kleine 30 centimeter in doorsnede is. Maar het gaat niet goed! Ik ben geen houthakker en de priemende ogen van een soort politieman die ik niet versta, helpt ook niet. De kettingzaag slaat vast en er is geen beweging meer in te krijgen.

Manuel kijkt nog maar eens op zijn klok en zegt dat het al 5 uur geweest is. Gelukkig is Xavier er even later en een paar uur later ligt alles op de grond, schoongemaakt en gesorteerd. Manuel heeft het nu wel gezien. Ik weet inmiddels ook waarom ik een boom van hem kreeg. Die boom gaat te veel schaduw op zijn weiland.

Achter buiten bij de keuken is een ruimte waar vroeger de kippen liepen. Die hielden het een beetje netjes. Nu moet ik het doen. Het is mooi weer en dus tijd om daar maar eens met de grote schoonmaak te gaan beginnen. Voor de schoonmaak en andere plannen daar heb ik in ieder geval één dag uitgetrokken en heb Pablo om een extra vrije dag gevraagd. Afgelopen dinsdag ga ik aan de gang. Eerst alles snoeien. Daarna met de bosmaaier aan de gang. Kleine kleine ruimte, niets is gelijkvloers, dus het duurt wel even voor ik alles netjes heb.

Dan is het TIJD voor het andere project in die ruimte, ook meer in een van de muren van die ruimte. In de muur moet een uitsparing komen. Wij hebben dan wel geen kerk of station, maar ons gebouw is wel een voornaam gebouw! En sommige voorname gebouwen hebben een klok! 

Al jaren hebben we een enorme stationsklok, die heeft eerst in Nederland in de grond in de achtertuin gezeten, zo konden wij en de buren door uit het slaapkamerraam te kijken, zien hoe laat het was. Daarna heeft de klok nog op een andere plek in de tuin gehangen en voor vertrek naar het buitenland (toen nog Chili) heb ik de klok voorzien van nieuwe uurwerken. In de klok zit ook verlichting en die gaat automatisch aan en uit. 

TIJD om de klok dus ook in Spanje een plaatsje te geven. Als eerste dus, na de snoeiwerkzaamheden een gat in de muur gemaakt. Omdat ik niet alles op een dag heb kunnen doen, de volgende middag een mal gemaakt om de uitsparing in de muur een rondere vorm te geven met cement. 

De volgende dag, als ik de mal demonteer moet er hier en daar wat bijgewerkt worden met een beetje cement om alles netjes te maken. Ook wil ik het dak van het oude nachthok van de kippen repareren. Alles is stuk en ziet er niet uit. Als ik de ronding in de muur netjes heb, is het tijd voor het dak. Kapotte pannen er af en alles opnieuw op gelegd. Daarna de kanten met de muur aangesmeerd met cement. 

oplus_0

Vandaag, vrijdag, is het dan TIJD voor de klok. Eerst moet er buiten een stroomvoorziening gemaakt worden. Gelukkig is het niet veel werk en even later zit er een stopcontact tegen de buitenmuur.

Nu kan de klok naar boven en op de paal gezet worden waar hij vanaf nu voor nog vele uren zal blijven staan. Vanaf vandaag, 12 uur op 12 april 2024, kan iedereen zien hoe laat het is in Freán en hoe voornaam het gebouw, ons huis, wel niet moet zijn, want wij hebben een klok 🙂 …. die het doet.

Na de installatie van de klok is het TIJD om op te gaan ruimen. Snoei afval kan naar het bos en tuinafval kan in een van de stalletjes onder ons (voorname)huis.

36 reacties

   • Hola,

    Als jullie nu niet meer bij de tijd blijven weet ik het ook niet meer. Ben benieuwd hoe het er uit ziet als het donker is. Het lijkt me dan een klok die zo maar zweeft in de ruimte. Het ex. kippenhok ziet er ook weer puik uit. Gs je er verder iets mee doen? De senior uit het nabijgelegen dorpje is zo gek nog niet. Hij wil meer zon op zijn weiland en schenkt jullie het hout. Iedereen weer blij dus.

    Houdoe

    • Hoi Pa,

     In de volgende blog post ik een foto hoe het er in het donker uit ziet. Dus dat komt goed. Nee, we hebben er geen plannen mee, we willen het wel een beetje opknappen zodat het er vanuit de keuken wat netter uit ziet. Misscien dat in de andere hoek een verborge septic tank komt voor de keuken.

     Ja iedereen blij, maar meer bomen hoeven we op het moment niet meer. hahaha. Als iemand ons vraagt naar de boom, dan moeten we zeggen dat wer voor betaald hebben hahahaha

    • Heb het rapport gelezen over het op graven van de sluis. Ik moet zeggen dat jou verslag hier op dit blog interessanter was om te lezen dan het officiele rapport maar toch netjes dat ze jou in het dankwoord vernoemen. Respect.

     • Hallo Erik,

      Dank voor je reactie.
      Ik kan me voorstellen dat het officiele rapport anders overkomt dan mijn verhaal maar officiele instanties moeten nu eenmaal officiele rapporten schrijven en daar moet alles wetenschappelijk verantwoord zijn natuurlijk.
      Voor mij was het een leuke en waardevolle “reis” om mee te maken ook al had die wat korter dan 19 jaar mogen duren maar die ervaring en voldoening pakt niemand mij meer af.

      Fijn weekend

 1. Wij volgen jullie verhalen al vanaf dat deze in Spanje Vandaag stonden, wij genieten nu nog elke keer van de verhalen en van de vindingrijkheid.
  Prachtige mooie klok bij zo’n belangrijk huis en in zo mooi gebied .

  • Hallo Jan en Hanny,

   Dan lezen jullie dus al een paar jaar mee. Dat is mooi en daar doen we het voor 🙂

   Ben wat de klok betreft ook benieuwd was de mensen die voorbij komen er van vinden.

 2. Wat een werk heb je weer verricht maar de klok heeft een mooie plek gekregen en iedereen kan zien hoe laat het is. Een het oude baasje is denk ik dol gelukkig dat alles zo netjes is geworden. Iedereen een heel fijn weekend.

  • Hallo Mieke,

   Mañana mañana kan nu niet meer voor de mensen in de buurt, die weten nu hoe laat het is jajajajaja.
   Die oude Manuel is nog bijna dagelijks aan het werk. Ik denk dat de boom omzagen gewoon te veel van het goede is voor hem. Maar normaal doet hij alles met de zeis wat ik met de bosmaaier doe.

  • Hallo Erik,

   Deze zou op een tegeltje moeten.

   Maar ik las laats ergens dat de aarde door de klimaat verandering langzamer gaat draaien, dan zijn er dus meer uren in een dag. …. maar eigenlijk geniet ik elke seconde, ook van dat drukke gedoe in en om huis.

   • Dat is mooi om te horen/lezen. Wij zijn sinds 1 april hier in Galicia aangekomen.
    en vanaf dat moment is het overwegend lekker weer hier aan de kust. Wel moeten we nog even terug naar NL in mei maar daarna de hele zomer hier.

     • Tjeej zeg ,die staat daar idd wel heel belangrijk te zijn , die klok ! Geweldig , je ziet hem van verre . Die hele hoek trouwens weer keurig opgeknapt inclusief het dak . Komen er geen kippetjes meer , scheelt je een stukkie onderhoud en lekker verse eitjes ! Ben ook benieuwd hoe de klok er in het donker uitziet . In het dorp wordt er vast wel over gepraat . ” Heb je het al gezien …die Hollander heeft een “echte” klok !” TOP .
      Groet .👍😉🤪🤔🙋‍♀️🙋👋

     • Hallo Antoinette,

      Ja het ziet er weer netjes uit. Nee kippen komen er niet meer. De zus van mijn baas heeft een kippenstal met legkippen. Als onze eieren op zijn, dan hoef ik maar te vragen 🙂 Met koppen komen trouwens ook de muizen. Al pikken de kippen alles netjes kaal, met het voer zijn ze minder net en dat komen de muizen dan weer opruimen.

   • Hoi Rob en Sol,
    Het was weer gezellig lezen, en wat een werk heb je weer verzet. Het tuintje ziet er echt goed uit . De klok is geweldig als je de foto ziet dan heb je er geen erg in dat hij zo groot is. Fijn dat het bij jullie ook lekker weer is ,hier is het ook goed. We hebben een nieuwe tuintafel gekocht en je vader heeft de oude uit elkaar gehaald (de poten kan ik nog wel gebruiken) je weet het als wij iets weggooien kan niemand er nog iets mee doen. Gr. Ma

 3. Oh wat geinig Rob en Sol! Je zult de klok waarschijnlijk wel een handje moeten helpen om hem op de zomer en wintertijd te moeten verzetten? Het ziet er prachtig uit! Kun je óók de tijd vanaf de camping zien? Dat zou super handig zijn! Was een actief weekje Rob! Knots van een boom! Nooit een saai moment! ☺️🤠👌 goed weekend allemaal 👋

  • Hoi Joke en Otto,

   Ja, zomer en wintertijd moeten we zelf doen. Wintertijd is geen probleem, uur strom er af en klaar. Bijzetten gaat met wieltjes aan de buiten kant.Helaas is het practige zicht op de klok van af de camping niet te zien.

   • Zeker Rob, voor ons ook, nog een paar maanden en dan gaan we vanuit Nederland de Camino lopen , we hebben er 4 maanden voor uitgetrokken en dan zullen we voldoende tijd gehad hebben om de vervolgstappen te gaan zetten. Galicië; ja of nee. De tijd zal het leren , en die vliegt zoals je weet

    • Hallo Wim en partner,

     Ook al duurt het nog even voor jullie aan de camino beginnen nu alvast HEEL VEEL succes gewesnt van ons. Wij doen het jullie zeker NIET na.
     Onze sleurhut mag over een tijdje wel weer uit de stalling om de camino te gaan doen. Hij op 2 wielen en wij als trekpaarden er op 4 wielen voor.

     Fijn weekend en verdere voorbereidingen.

 4. Wat alweer een geweldig idee om die klok daar te monteren ik denk dat het in de omgeving een bezienswaardigheid wordt, er zullen heel wat nieuwsgierige op af komen 😁👍
  En die oude Manuel is maar wat blij en heeft in het dorp heel wat te vertellen, geweldig ze weten jou te vinden👍
  José

 5. Geweldig die oude klok, ben ik nou zo oud (81) of is het iets anders maar de klok doet mij herinneren aan het oude treinstation, de binnenstad van Den Haag en aan meerdere plaatsen in de omgeving van de grote stad. Heb jij enig idee hoe oud deze klok is en waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Raar hoor die jeugdherinneringen. De oude man die nog wat zonneschijn wil hebben om wat voor reden ook, geweldig toch dat hij zegt het hout mag je gratis houden. Hier moet je voor hout toch aardig wat neertellen. Mijn buurtjes stoken nog hout en gaan er best zuinig mee om, dankzij de prijs. Ook het verhaal van je vader is interessant om te lezen. Zo zie je maar de aanhouder wint.

  • Hallo Lady Weiser,

   Of de klok ook 81 jaar is weet ik niet. Het is in ieder geval een oude. Het is een stationsklok, in ieder geval heeft de klok het zelfde model.
   Ik heb jaren op industrieterrein Moerdijk gewerkt. Telkens kwam ik dan langs een bedrijf waar de klok stond. Later ging mijn broertje daar werken, hij heeft voor mij om de klok gevraagt toen die weg moest. Ik denk dat ik hem al sinds 1998 heb.

   Gelukkig hebben we voldoende stookhout in ons bos staan, maar wij doen er ook zuinig mee, wil ook niet dat het bos over 3 jaar weg is.

 6. Ik weet wat je bedoelt Lady Wieser. Het Staatsspoor in Den Haag. Ik kom ook uit Den Haag en ben bijna zo oud als jij. De laatste keer dat ik in Den Haag was was november 2022. Heel even maar, want ik moest er zijn voor ‘business’ so to speak, want eerlijk gezegd wil ik er niet dood worden aangetroffen. Als het aan mij ligt, ga ik nooit meer terug naar NL. Ik heb er niks meer te zoeken.

  • Hallo Marian,

   Ik begrijp wat je bedoelt met “ik wil er niet dood aangetroffen worden”.
   Maar op zich is het niet erg waar je dood aangetroffen word je weet er dan zelf immers toch niets meer van. Voor de vinder kan het erg zijn natuurlijk.
   Maar hopelijk geniet u nog lang in Spanje.

   Vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *