Het Is Warm

Het is hier de afgelopen dagen, met uitzondering van maandag, weer lekker warm, heet wat ons betreft. Al maanden kan ik niets met de telescoop doen omdat het telkens bewolkt is. Maar nu zijn er toch een paar dagen geweest waarmee ik met de telescoop aan de gang kon. Er is een sterrenstelsel, ver bij ons vandaag, met de naar Pinweel Galaxy of M101. Daarin in dat sterrenstelsel is een ster die supernova is gegaan. Als je weet waar je moet kijken dan is de ster nu ook met het blote oog te zien, normaal is dat niet het geval. Goed, eerlijk is eerlijk, tussen al die witte puntjes aan de nachtelijke hemel weet ik ook niet om welke ster het gaat, maar de telescoop weet wel waar die moet kijken als ik die daar opdracht voor geef. 

Als het koud is, bedien ik de telescoop van binnen uit. Nu is het warm en blijf ik bij de telescoop. Ik moet wel gewoon de volgende dag gaan werken, dus dat betekend, of niet te lang met de telescoop, of buiten bij de telescoop slapen tot die klaar is. Ik heb gekozen voor het laatste. Heerlijk fris, met het geluid van de krekels om in slaap te komen. Overigens moeten jullie nog wel even wachten voor ik een uiteindelijke foto van de Pinweel galaxy kan laten zien. Nu geen tijd om aan de foto te werken.

Foskie en Antares hadden het ook warm. Daarom zijn we afgelopen vrijdag met hun naar de trimsalon in Carbaliño geweest. Beide hebben nu weer een ‘s zomers kapsel en kunnen er dus weer tegen. Voordeel voor ons is ook dat als ze door het hoge gras struinen ze niet weer als zaadballen tevoorschijn komen. Want als het gaat over bestuiving van alles wat in de weilanden groeit, dan kunnen Foskie en Antares er ook wat van en zijn bijen niet per se nodig.

Als Antares en Foskie onderhanden worden genomen gaan wij Carbaliño in om boodschappen te doen. We gaan ook ergens op een terras zitten. Achter ons zitten een man en een vrouw en soms heb ik het idee dat ik ze kan verstaan. Is het nou Nederlands of Duits of iets uit Oost Nederland wat ik hoor? Tijd om maar gewoon te vragen of ze in Galicië op vakantie zijn of hier wonen. Nee, vakantie. Dat wil zeggen, ze wonen in een camper en rijden door Europa voor ze het niet meer kunnen doen. De man vraagt aan mij of ik heb verstond. Ja, zeg ik. Maar we spraken toch Duits, zegt hij. Ja maar ook Nederlands volgens mij. Klopt zegt de vrouw, ik ben Duits, hij is Nederlands en we woonde in Duitsland en spreken een beetje Duits en Nederlands door elkaar. We maken een praatje en ze staan voor 3 maanden op een camping in Carbaliño om zo Galicië te verkennen. Nou, als jullie zin hebben, kom dan een keer een bakkie doen in Freán. Na het uitwisselen van de gegevens, gaan Sol en ik omdat de honden klaar zijn. Ik ga nog wel even naar de WC en op de WC vraag ik me af hoe iemand die op de wc-pot zit bij het wc-papier kan.

Het blijft warm, maar er moet toch gewerkt worden. Als ik voor de tweede nacht met de telescoop aan de gang ga, werk ik ook maar wat aan de zijkant van de akker, waar ik laatst het gras gemaaid heb. Als ik vlak bij de weg ben, hoor ik geluid maar ik zie niets. Met het lampje van mijn telefoon schijn ik over de weg om te kijken of ik wat zie. Dan schijn ik recht in de ogen van een hert wat naarstig op zoek is naar een vrouwtje. Blijkbaar denk het dier dat het met mij ook wat kan en komt op me af rennen maar ziet dan ineens het hek en rent een andere kant uit. Ik hoor hem even later door het bos rennen onder luid geblaf (zo klinkt het een beetje). 

Ik was al klaar met het kastje van de buren. Nu is het dus aan Sol. Die is daar de afgelopen dagen aan begonnen en het kastje staat nu in de grondverf. Eerlijk gezegd kan het wat mij betreft niet snel genoeg weg zijn. Ook is er al een buurman (Louis) aan de deur geweest die de weilanden wel van ons wil huren. Hij wil zelfs meer betalen dan de buren en heeft de stal niet nodig. Sol heeft zo ie zo nog geen zin om iets aan iemand te verhuren en zij heeft de boot nog even afgehouden. Van mij mag het, geeft wat mij betreft ook een duidelijk signaal aan de buren af. Probleem met deze buurman is wel dat we met hem min of meer van de regen in de drup komen. Goed, hij wil meer betalen, maar als we ons daarmee weer gedoe op onze nek halen. 

Mañana mañana… iedereen kent het wel in Spanje. Maar dan heb je nog niets te maken gehad met het kadaster! Heb ik ergens eind maart, begin april op de website van het kadaster dingen geregeld dat stukken grond samengevoegd worden, kreeg Sol daar twee weken terug post over met de vraag of zij daar als mede eigenaresse problemen mee heeft. Ook weer via de website hebben we laten weten dat Sol daar geen problemen mee heeft. Hebben we nu al op internet op de kaarten van het kadaster kunnen zien dat het allemaal al geregeld is. Voor een ambtelijke organisatie, vind ik het supersnel geregeld in 2 maanden tijd! Nu ook maar eens kijken welke stukken we willen verkopen, zo hoe ik ze ook niet netjes te houden.

De katten. Zero is helemaal beter. Sol wilde haar ook een nieuwe naam geven. Omdat ik de afgelopen dagen een keer een supernova heb gefotografeerd, leek ons de naam Nova wel een geschikte naam voor deze poes. Voor de liefhebbers hier een katten actiefilm van 25 minuten. Eerste deel is als het nog donker is en de camera met infrarood filmt. Daarna is het met licht en zie je alles in kleur. 

7 reacties

 1. Hola,

  Vroeg erbij vandaag dus kan ik ook vroeg reageren.
  Het weer bij jullie lijkt el wat op dat bij ons. Afgelopen weekend was heet hier ook 30+ nu GELUKKIG ’n graad of 10 minder met een heerlijk windje.
  Ook al moeten we nog “even” wachten op de fotowerking van je nachtelijk telescoop werk ook zonder peiltje had ik natuurlijk meteen de Pinweel Galaxy herkend natuurlijk (ha,ha).
  Kijk maar uit met een bronstige reebok. Hij zal je maar aanzien in het donker voor een vrouwtje. Dat geluid wat jij geblaf noemt noemen ze BURLEN. Hij is er trouwens wel vroeg bij aangezien dat meestal (athans hier) rond September pas is. Maar ja ik heb natuurlijk ook geen verstand van Spaanse reebokken.
  Ik vermoed dat je de haren van de viervoeters niet bewaard hebt maar anders had Sol ze kunnen gaan vilten om er een mooi kleedje van te kunnen maken. Is nog warm aan je voeten ook.
  Zondag schreef je op Spanje Vandaag ook al over jullie ontmoeting van het Duits/Nederlands stel.
  Het lijken me echte levensgenieters. Je weet hoe ik ben en ben natuurlijk gaan snuffelen en denk dat ze op camping Manucipal Parque Etnografico net buiten Carballino staan ca. 35 km bij jullie vandaan. Dus een volgende ontmoeting zal er zeker inzitten.
  Wel heel tof dat jullie in het huis van die kennis mogen tijdens het werk aan de hal. Je vergeet trouwens voor de niet Spanje Vandaag lezers te vermelden dat de vloer die in de hal komt dezelfde is als in de keuken. Dat gaat dus gegarandeerd mooi worden.
  Ook “vergeet” je te vermelden dat je een werkvacantie hebt genomen om dat karwei goed en snel te kunnen doen. Dus even geen boerderijwerk.
  Op zich is het natuurlijk fijn als je de weilanden weer meteen kunt verhuren dan worden ze vanzelf kort gehouden maar jullie moeten er wel een goed gevoel bij hebben en zeker niet “van de regen in de drup komen”. Goede afspraken maken en op papier zetten met korte betaaltermijnen zou ik zeggen. Als je een aantal vrij liggende weilanden kunt verkopen is het natuurlijk nog beter en heb je er ook geen omkijken meer aan en is de bodem van geldput ook verder uit zicht.
  Het katten filmpje heb ik nog niet gezien dat komt later ik ga nu eerst naar de voetbal kijken van het Nederlands jongeren elftal. Binnenkort krijg ik het weer heel druk aangezie het zondag alweer F1 is en de tour de France begint.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ja de pinweel zal voor iedereen wel duidelijk zijn. De pijl is voor se supernova, die is niet voor iedereen duidelijk 🙂
   Verhuren gaan we voorlopig niet doen, aan niemand. Goede afspraken maken kan alleen bij een notaris en daar lijkt niemand naar toe te willen.
   Ik schrijf gewoon maar wat natuurlijk. Ik heb eerste geprobeerd om het blog en spanjevandaag op elkaar aan te laten sluiten. Maar dat werkt niet natuurlijk. Zelfde als in het AD iets lezen en het vervolg in de Telegraaf. Nou net al die sport op TV heb je wel mazzel dat ik nog maar 2 blogs per week schrijf hahaha

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat is dat een goeie zet geweest die trampoline voor de katten. Ik heb het filmpje natuurlijk wel versneld gekeken. Sol Ik vindt het een mooie naam Nova weer een sterre dier, heel leuk. Ik ben benieuwd naar de foto’s. Gr. Ma

 3. Lang niks meer laten horen (waren met de caravan op pad in Frankrijk) door het slechte internet moesten naar de VVV en och .. eigenlijk was het ook eens lekker om niet veel te horen van wat er allemaal in de wereld gebeurt , ik heb nu wel het een en ander van jouw blog een beetje ingehaald ,Van alles gebeurt en gelukkig met goeie afloop, grondstukken enz. en dat het met Zero goed gaat heel leuk de nieuwe naam ‘sterretje ‘ Nova hij zal er snel aan wennen. Leuk filmpje 😻
  Succes met alles en de vloer hetzelfde als de keuken zal heel mooi worden .
  José

 4. Goedenmorgen. Nou dat filmpje was een hele “zit” maar zeker de moeite waard . Wat leuk als je die “bende” samen ziet raushen en rennen. Pantertje blijkt toch wel de aktiefste van het stel. Dank je wel , een goede keuze zo’n klim/hang-toren voor ze . Lachen.
  Groot gelijk dat je niet weer gaat verhuren. Zo kun je zelf weten wat je er e.v. mee wilt gaan doen , zonder dat er een huurder in de weg zit . Mooi ook de “sterren” foto maar wacht wel op een mooiere 😉.
  Was weer gezellig deze blog , dank je wel . Ook hier is het al een poosje erg warm maar met af en toe een licht zeebriesje wel vol te houden. Op tijd alles?dicht tegen de warmte en een wat uitgebreidere Siesta werkt ook goed . Veel succes met je hal-vloer , de resultaten gaan we vast wel zien.
  Groet . 👊👍🐈‍⬛🐈🐈‍⬛🐈🤪😂💘🙋🙋‍♀️👋

 5. Wat een leuke film van die katjes ze vermaken zich zeer goed dus geen miskoop. Een wijze beslissing dat je nu niets doet met de weilanden. En wat leuk dat je weer eens verschillende avonden naar de sterren heb kunnen kijken hier is hij voorlopig ingepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *