Het Is Helder

Het is de afgelopen dagen in de avonden en nachten helder. Dat wil dus zeggen dat de telescoop overuren maakt en ik delen van de nacht buiten slaap. Ook al hebben we beveiligingscamera’s, wil ik natuurlijk niet dat ik ‘s morgens terug moet kijken wie ook een telescoop wil hebben. Dus, ik blijf er bij. 

Twee nachten heb ik foto’s gemaakt van hetzelfde. Zo krijg ik een lange belichtingstijd en is het eindresultaat van de foto beter. De foto’s moeten altijd bewerkt worden als alle foto’s gestapeld zijn. Dan is het handig als je de sterren tijdelijk uit de foto kan halen. Als je dan een of ander object bewerkt, dat wat je eigenlijk op de foto wilde hebben, dan bewerk je de sterren niet mee. Als je dan klaar bent met bewerken, plak je de sterren weer terug. Maar daar is software voor nodig, en die heb ik eindelijk maar eens aangeschaft. Die software haalt dus de sterren weg uit de foto en maakt een aparte foto met alleen de sterren. Als je het niet meer snapt, dan geeft dat niet. Hieronder krijg je wel een idee wat het verschil is in bewerken, met en zonder sterren. Eerste is met sterren en dus zonder de software en de tweede is opnieuw bewerkt met de software.

The Wizard Nebula NGC 7380
NGC 7380_Wizard Nebula Versie 2

Vorige maand schreef ik wat over een sterrenstelsel met een supernova er in. Die foto is nu af en staat hier onder. De Pinwheel Galaxy, M101

M101 Pinweel Galaxy met supernova

De volgende foto heb ik de afgelopen nachten gefotografeerd. Dit is NGC 6992, of te wel de Eastern Veil Nebula.

NGC 6992 Eastern Veil Nebula

Alle nachtfoto’s zijn ook hier te zien.

Dan zijn we ook nog bezig aan het kastje van de buren. Ik wil dat het eind van de week klaar is en weg kan. Helaas moesten we naar de buren om wat te gaan meten aan het deel wat we al eens opgeknapt hebben. Voor we vertrokken wel met Sol afgesproken wat we niet zouden blijven voor een of ander, meten en weer weg. Tijdens het meten was de vraag of we nog moesten eten? Nee. Of we iets willen drinken? Nee. Dus meten en weer weg. De gedraaide poten die de buurman zou laten maken, komen niet. Draaibank van de meubelmaker zou stuk zijn. Dan maken we zelf wel wat, al heb ik geen draaibank natuurlijk. 

Als de nieuwe pootjes gemonteerd zijn en Sol heeft alles in de grondverf gezet en daarna de laag gebroken wit er op gezet, is het tijd voor de binnenkant van de kast. Het is een hoop werk zo die versiering tegen de achterwand van de kast, maar dan heb je ook wat!

We lijken eigenlijk wel gek dat we nog zoveel tijd in een kast steken voor iemand die vindt dat we niet genoeg doen en daarom maar de helft hoeft te betalen. Ik moet er niet te veel bij nadenken want dan word ik weer kwaad. Als het kastje eind van de week bij de buren staat, als ze ten minste betaald hebben, is het tijd voor het volgende opknapwerk aan een meubel. Maar dat is van Xavier en Mary.

Zoals ik laatst al schreef staat het onkruid op de akker er beter voor dan de rest aan de gewenste planten. Langs en tussen de aardappelen zijn we begonnen om alles er uit te trekken, ook de aardappelen. Het is nog veel te vroeg denk ik voor het rooien van aardappelen, maar door het onkruid zijn de aardappelplanten toch al dood. Ik denk dat wij hier in de omgeving als eerste aan het aardappelrooien zijn. Hadden we vorig jaar aardappelen waarvan wij samen twee keer konden eten, hebben we nu gewone aardappelen , als het om het formaat gaat en krielaardappeltjes. Eigenlijk gewoon prima voor ons.

20 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Als eerste, het zijn toch hele mooie aardappelen.
  Het bovenstuk van het kastje ziet er al heel goed uit. Jullie hebben echt goed je best gedaan. Wel eerst je geld vragen en dan afleveren.
  Je sterren foto’s zijn weer heel mooi , heel apart. Is het bij jullie heel erg warm? Hier is het gewoon lekker, vandaag een heel eind gefietst met je vader. Gr. Ma🌻🌻🌻

  • Hoi MA,

   Ja hoor, voor ons zijn ze goed. Zien er uit als die je in de Jumbo koopt. Die hele grote is leuk, maar daar is het mee gezegt.
   Zeker, voor ze het kastje mee krijgen eerst betalen!

   Hier is het wel wark, maar gelukkig niet als in Zuide spanje en italie, moety er niet aan denken dat we dat hier ook krijgen.

 2. Hola,

  Nu snap ik ook dat je zondag geen bijdrage voor Spanje Vandaag had.
  Je kunt immers niet alles tegelijk en het heelal blijft toch echt een fasinerend iets. De foto van de Super Nova vind ik het mooist als ik het zeggen mag.
  Ook al kom je met de aardappeloogst niet de winter door denk ik zo maar die je hebt zien er wel klasse uit.
  Het kastje kent voor jullie inderdaad een dubbel gevoel maar zoals je eerder zei dat ondanks alles “afspraak is afspraak” is.
  Wij hadden vandaag een extra snipperdag ingepland en zijn dus heerlijk langs rivier De Mark naar Belgie gefietst met een tussenstop bij de paters in Meersel-Dreef. Je weet wel bij die speeltuin waar wij regelmatig met jou en je broer naartoe gingen maar dat was in de tijd dat Rob nog een Robje was.
  Maar ja jullie hebben nu een ander soort speeltuin waar je je energie kwijt kan en binnenkort hebben jullie toch ook een extra vrije dag als de kalender aangeeft dat er weer een jaartje afgeturft kan worden.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Tussen Spanjevandaag en de sterren zit geen link hoor. Gewoon een keer geen idee wat te vertellen.
   Die spiraal is natuurlijk niet de supernova. Daar waar bij de vorige keer een pijl naar wees is de ster die supernova is gegaan. En dat jij die het mooist vindt mag. Ik vind hem ook mooi….. en de andere ook.

   De aardappelen zijn van de eerste 5 meter, en we hebben nog wat meters te gaan. Dus met de aardappelen zit dat wel goed. Op die dag, die jij bedoeld, werk ik niet.

 3. Hoi Rob,

  Jou sterrenfoto’s heb ik altijd al heel bijzonder gevonden.
  NGC 6992 Eastern Veil Nebula lijkt met wat fantasie op een lachend gezicht, heel bijzonder.
  Kan niet wachten ol nog meer van dit moois, ook al weet ik dat er veel werk in zit.
  Gr. Henny

  • Hoi Henny,

   🙂 Dankje. Sol en ik zagen er ook al een gezicht in, met als je goed kijkt in de rij boventanden een wat er een moet zijn met een steentje, die blinkt een beetje meer.

   Groetjes, ook aan Bea

 4. Prachtige foto’s en heel bijzonder dat je kunt zien wat zich afspeelt in het heelal.
  Wat het kastje betreft het ziet er heel mooi uit en de pootjes met debat reliëf vind ik mooier erbij passen dan gedraaide , dat ze maar eens op zoek gaan naar een meubelmaker met zaak ik denk dat ze dan anders kijken, gewoon boter bij de vis en klaar.
  De aardappeloogst als jullie ermee de winter doorkomen is toch prima , de rest komt wel je kunt niet alles werken en op het land bezig zijn , doe lekker met Sol jullie ding en vergeet niet te genieten.
  José 👍🌞🍀

  • Hallo José,

   Ja mooi allemaal als het donkeris, jammer dat je het niet kan zien zonder telescoop. Voilgens mij zijn ze niet eens naar een meubelmaker geweest om te vragen. Zouden allemaal niet meer bestaan of met kapotte machines zitten…. ja ja. Dit zijn nog niet alle aardappelen, dit is pas van de eerste 5 meter. Nog wat meters te gaan …. pffff

 5. Buenos días Rob, prachtige foto’s! Erg indrukwekkend.
  Vorige week zat ik een kennis-quiz te bekijken en werd er naar de naam van een bepaalde ster gevraagd. Het juiste antwoord bleek “Antares” te zijn. Ineens viel het kwartje bij mij. Jullie hebben jullie hond naar een ster vernoemd. Jee, dat wist ik niet!

  • Hallo Marian,

   Ik zal tegen Anbtares zeggen dat bij jou het kwartje gevallen is 😉 Het sterrenbeeld van Antares is Schorpioen en de helderste ster van dat sterrenbeeld is Antares en zo heeft Antares haar naam gekregen. Als je richting Zuid, Zuidwesten kijkt tussen 11 en 12 vannacht dan zie je een beertje oranje achtige (grotere) ster staan, met op geringe min of meer gelijke afstand,rechts van de grote ster 3 sterren staan. Dat is een deel van Schorpioen en die grotere oranje achtige is Antares.

 6. Goede middag ik moet vertellen dat dit voorlopig het laatste is wat ik kan schrijven want na dit weekend hebben we geen internet meer maar zodra we het weer hebben dan lees ik lekker alles weer bij en geef er antwoord op. We zijn volop aan het verhuizen en dat bij een hitte van over de 40 graden. Maar we doen het op ons gemak dit betekend veel pauzes inlassen en veel drinken. Pa Meerseldreef daar komt mijn man zijn familie vandaan hijzelf is op Galder geboren. Maar nu een antwoord op die prachtige foto’s van het heelal je blijft er naar kijken. Ook de oogst van de aardappelen is toch prima. Hopelijk gaat de afwikkeling met de kast soepel zonder gedonder. Iedereen alvast een hele fijne zomer en vakantie voor wie op vakantie gaat en we zien elkaar weer hier op deze mooie blog die altijd leuk is om te lezen.

 7. Hello jullie daar zover vandaan,

  Rob het probleem van de vertaling naar Frans is goed opgelost ! Dank je wel voor den tip.
  Ik wou ook reageren over het kastje, ik vind het heel mooi.
  De aardappelen zien er uitstekend uit !
  De fotos met de teleskoop zijn prachtig.
  Dus alles is ok. Groetjes uit Brussel

  Francine.

 8. Hola Rob en Sol, mooi de telescoopfoto’s, ik heb er absoluut geen verstand van, maar als het helder weer is, en het lijkt op de melkweg die aan de hemel staat ( zeg ik dat goed) dan ben ik al blij! Schitterend! Kastje: uiteraard boter bij de vis! Mand met aardappelen, nou die zien er puik uit! Lekker smullen!
  Mieke: heel veel succes met de verhuizing! Wat een onderneming met deze temperatuur! Rustig aan doen samen met je man. We kijken wel uit naar het vervolg van je verhaal! Succes allemaal! Saludos 👋👌👫

 9. Mooie hemel foto’s heb je gemaakt. Echt indruk wekkend. Je hebt een goede stabiele opstelling gemaakt. Als ik dit zo zie dan vind ik het jammer dat de kijker niet afgemaakt is.
  En wat de kast betreft, boter bij de vis en anders de kast weer naar huis.
  Sterkte aldaar, ..Henk

  • HAllo Henk,

   Mijn telescopop staat mooi stevig. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld met nietr afmaken. De telescoop zelf, de kop die zorgt dat ie mee draaid met wat ik fotografeer zijn ERG DUUR en laat ik niet buiten staan natuurlijk. Dus als jij bedoeld met de ‘kijker’ die paal die er staat, dan is dat wel degelijk af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *