Het Is Druk Vandaag

Gister heb ik een rubber achtige mat gekocht die dienst moet gaan doen op het dak onder de dakpannen. Er is namelijk een plek waar je zo naar buiten kan kijken. Het is nogal wat ruimte tussen de dakpannen en de dakgoot. Het regent niet binnen, maar vochtig wordt die hoek wel. Ik moet dus even het dak op. In het begin, als de pannen nog een beetje vochtig en glad zijn, moet ik erg voorzichtig zijn. Later als de pannen droog zijn kan ik er gewoon overheen lopen. De rij pannen die grenst aan de dakgoot schuif ik omhoog en ik leg de strook rubber op zijn plaats. Voor een deel komt de strook onder de pannen en de rest komt in de dakgoot te liggen. Zo is alles mooi dicht. De pannen kunnen weer terug en alles is weer netjes.

Als ik bezig ben met het dak laat Sol weten dat er zo iemand komt om de gaten voor de nieuwe schoorsteen van de nieuwe kachel te boren. Ik help de man op gang. Met een bak koffie in de hand kijk ik hoe hij te werk gaat. De muur is ruim 80 centimeter dik en bestaat uit twee muren, binnen bakstenen en buiten keien. Met een boor van 30 centimeter gaat hij boren, hij schiet door de stenen van de binnenmuur en gaat bijten kijken of hij de andere kant van de boor ziet. Ik vertel dat de muur 80 centimeter dik is. Nu gaat hij meten en boort aan de buitenkant naar binnen. Dan gaat bij binnen een groot rond gat zagen. En als dat gat er in zit is het gat wat hij van buiten naar binnen geboord heeft ook te zien. Laten we maar zeggen dat hij goed kan meten want het zit mooi tegenover elkaar. Hij ruimt op en vertrekt weer. Ik vraag nog of hij een koffie wil, maar dat is niet nodig.

Ook tijden de bovenstaande werkzaamheden komt de buurman met zijn tractor met de frees. Hij roept, als ik op dak sta, dat hij de akker komt frezen. Ik kijk het even aan vanaf het dak. Ik zie ook dat hij eerst iets strooit en dan pas gaat frezen. Later vraag ik wat het is. De naam ben ik vergeten, het is iets wat ook in brood zit, dus geen gif, wat er voor zorgt dat het onkruid niet groeit. Althans dat ik wat ik er van begreep.

Iedereen is weer weg, het dak is klaar dus tijd om het bos in te gaan. Ik moet er nog een en ander aan omgezaagde bomen opruimen. Al het kleine spul verwerk ik in de houtwal in aanbouw. Daarna verzamel ik het hout wat we volgend jaar op gaan stoken langs de kant van de weg en ga vervolgens met de auto en de aanhanger het hou ophalen. Het bos is weer netjes.

Tevens nog een nieuwe bewoner gevonden van de stal.

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *