Het Dak Eraf!

Om aan de Spaanse regels te voldoen met de electra voor het verkrijgen van een certificaat moet er een aparte groep komen voor de wasmachine. Of daar de droger ook op mag hebben we gevraagd toen hier een keer een electriciën was. Nee, mag niet, alleen de wasmachine. Oke. Een extra groep bij maken in de groepenkast is geen probleem, maar om die groep aangesloten te krijgen op een stopcontact voor de wasmachine, dat gaat een hele toer worden. Ons huis bestaat uit twee delen, een oud deel waar de groepenkast hangt en een nieuw deel (wat ook al oud is) waar de wasmachine staat. Toen in het oude deel nog geen nieuw  plafond in de hal zat was het al moeilijk om naar het nieuwe deel te komen met electra buis. Toen heb ik er 3 groepen naar toe gebracht, een (natte) groep voor de badkamer, een (natte) groep voor de wasmachine, de droger en een koel vrieskast en een groep voor verlichting en stopcontacten in de logeerkamers. Nu moet er dus een buis bij komen en ik heb weinig trek om dan ook maar iets aan het plafond te gaan doen!

Dan is er nog een probleem; ik moet van hal 1 naar hal 2. In hal 1 is een luikje in het plafond. Maar dat zit te ver van de muur af om een gat te maken voor een buis. In de eetkamer zit ook een luikje en vandaag kan ik wel een beetje boven hal 2 komen. Lastig dus. Maar misschien kan ik wat als ik een hoop dakpannen weg haal. Dan kan ik boven hal 1 en 2 en de eetkamer komen. Maar dan nog weet ik niet goed hoe van het oude deel (hal 2) naar het nieuwe deel te komen. Ook van het nieuwe deel haal ik een hoop dakpannen weg. 

Het gaat lastig, maar nu kan ik wel met een flexibele buis onder de panlatten door met wat gefriemel in het nieuwe deel komen waar ook de eerder aangelegde flexibele buis uit komt, maar dan via een andere manier. Mooi! Het moeilijkste zit er in en de rest is appeltje eitje. Maar nu ik toch alles open heb liggen maak ik er maar gelijk een extra buis bij voor nog een extra groep mocht dat ooit nodig zijn. Doe flexibele buis wil echter niet vlotten en schiet, daar waar ik hem op moet vangen, telkens de verkeerde kant uit. Maar als dat gedaan is gaat de rest ook weer vanzelf. Dan is er nog internet. In het nieuwe deel werkt de WIFI niet van de hoofdrouter, met adapters om het internetsignaal via stopcontacten te versturen hebben we ook in het nieuwe deel een router aangesloten voor de WIFI daar. Maar met een vaste netwerkkabel is het eigenlijk beter. Je raad het al, ook hier voor maar ik een buis en trek er een netwerkkabel door.

Dan kan het dak weer dicht en ik leg de pannen terug van het nieuwe deel en start daarna met het oude deel. Heel de dag zie ik al wel telkens een wesp. Prima, maar ga je liever vervelen bij de zonnebloemen en niet hier. 

Maar bij het terugleggen van de dakpannen komen, als ik aan pannen rommel die nog liggen, telkens meer wespen. Het zijn maar kleintjes maar na 3 keer te zijn gestoken is het welletjes! Ik haal een spuitbus tegen wespen. Even spuiten en alles is dood. Maar ik vermoed dat er ergens onder de dakpannen een nest moet zitten. En ja hoor, als ik een paar pannen weg haal kom ik het nestje tegen. De spuitbus is bijna leeg, dus daar leeft niets meer in dat nest. Daarna haal ik het van de dakpan af en ga verder met het terugleggen van de andere dakpannen. Als het dak dicht is en alles is opgeruimd is het klaar voor vandaag. Morgen groepen bij maken in de keuken.

Dan nog even wat anders: Vast wel eens van een Maria verschijning gehoord? Dat is bij ons ook het geval. Goed, Maria is niet verschenen, maar wel het Heilige Maagd van Freán. Toen ik de buurvrouw gisteravond wees op de verschijning schrok ze zich het apezuur. 

De buren waren gisteravond bij ons om 2 van de 3 koeien naar de stal in Santa Mariña do Castro te gaan brengen. Charlotte staat al meer dan een jaar bij ons en is een flink beest. Klara staat in september een jaar bij ons. De kleinste van het stel mag niet mee omdat ze te jong is. Deze 3 dames staan nu al heel lang samen en Charlotte vindt het haar taak om de andere 2 te beschermen en die taak neemt ze serieus. Plan van aanpak van de buren is om het drietal eerst naar de stal te brengen, daar de jongste vast te zetten en met Charlotte en Klara naar Santa Mariña te lopen. Helaas denk Charlotte daar anders over. Ze loopt het koeienpad op en de buurvrouw loopt er achter aan. De buurman staan op de weg om haar de juiste kant op te sturen. Klara loopt daar al. Als Charlotte op de weg is schieten ze samen het bos in. Daarna loop Charlotte terug het koeienpad op waar de buurvrouw haar opwacht. De buurvrouw probeert nog een keer maar moet zich gewonnen geven, dan nog maar een nachtje in de stal. Maar ook daar denk Charlotte nu anders over en ze zet het op een rennen als ze vlak bij ons stal in. Uiteindelijk staan de dames weer met z’n drietjes in de stal. Wie denkt dat een koe zomaar een dom dier is heeft het mis. Ze was pas weer rustig toen ze bij de andere terug was.

10 reacties

 1. Hoi Rob,
  Je bent weer druk bezig geweest, de foto van de akker ziet er goed uit. En wat een verhaal van de koeien . De laaste foto vindt ik een hele mooie.
  Leuk om de pop te zien met de trouwjurk. Nooit iets weggooien. Gr. Ma

 2. Hola,

  Vraag me niet na te vertellen welke (flexibele) buis waar naartoe moest en voor wat maar het ging in ieder geval om een doolhof van 2 daken, 2 halletjes en de eetkamer. Het zal ongetwijfeld kloppen denk ik maar.
  Ik meen “iets” te herkennen in de Maagd van Frean aan de kledij. Volgens mij een verkleinde versie van wat een jou bekend iemand bijna 55 jaar geleden aan had maar dan in iets grotere maat. Gezien het feit dat jij en je broer er zijn is die eerste draagster zeker geen maagd meer.
  Probeer de zonnebloemen eens te schilderen in plaats van te fotograferen (ook al is dat ook zeer fraai) en wellicht bestaat er dan ooit een Vincent van Frean.

  Houdoe

 3. Goedemorgen , het was weer een werkzame dag voor je , zo te lezen. Jammer dat je het wespennest hebt moeten uitroeien . Van de andere kant maar goed dat je het tegen kwam , anders had je ze misschien binnen gehad later. Bijna je halve huis moeten afbreken voor een aparte groep voor de wasmachine pfff , España !
  Was een heel werk, maar toch nog tijd gehad voor een prachtige foto van de zonnebloemen en je verschijning .
  Groet . 🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾😴🤣👍👋

 4. Indrukwekkend stel Charlotte,, Klara en ? Heeft de jongste telg geen naam? Fraaie foto’s Rob en Sol. Wat wonen jullie in een mooie omgeving. Het electraverhaal is mij te ingewikkeld, petje af dat je het voor elkaar weet te boksen. De zonnebloemen doen het GOED! Het is fijn om elke dag naar de blog uit te kijken. Blijkbaar is het bij jullie veel en veel minder heet anders had je niet de klus onder handen genomen. Niet te doen in dit deel van Spanje, nog steeds temperaturen van dik in de 30C. Sol succes met de rijlessen. Geef niet op want het betekent autorijden betekent bewegingsvrijheid en zelf op pad kunnen. Groetjes uit Albatera (Costa Blanca)

 5. Heerlijke verhalen en mooie foto’s. En wat een energie om al dat werk uit te voeren, hoed af!!!
  Groetjes uit Wilrijk (Antwerpen)

 6. Jij bent ook niet voor een gat te vangen en je hebt het weer voor elkaar zonder te hoeven breken. en ook fijn dat je dat wespennest hebt kunnen verwijderen anders kan het wel eens heel groot worden. Je akker staat er echt mooi bij en de zonnebloemen doen het uitstekend. Wat een toestand met de koeien ze zijn echt sociaal en ook niet voor een gat te vangen Dat gaat nog heel veel moeite kosten denk ik om ze van elkaar te scheiden. Fijne zaterdag nog.

 7. Eerst die wespen dan de verschijning en ook nog die eigenwijze koeien tjonge tjonge zo beleef je iedere dag wel wat anders , het blijft spannend bij jullie,
  Succes ,
  José

 8. Ja ja wie zegt dat dieren dom zijn, is misschien zelf wel dom om dat te denken, ongeacht welk dier.
  Maar ik kan niet anders zeggen als dat je aardig bezig bent, neem je wel eens een vrije dag, behalve als jullie naar de bank of doe het zelf shop moeten. Ik ben wel heel erg nieuwsgierig naar het eindresultaat. Heel veel succes verder

 9. Schiet lekker op dat bij lezen. Hoeveel koeien hebben je buren eigelijk? Groetjes van uit tijdelijk verblijf in O porto Bares

  • Hallo Erik,

   Hoeveel koeien de buren precies hebben weet ik niet, die staan namelijk op verschillende locaties in de buurt. Bij ons staat er maximaal 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *