Het Dak Eraf

Dit is de laatste “het dak eraf”, want het dak is eraf. Een balk zit er nog en die moet ook blijven omdat er met die balk niets mis is. De rest van het dak is gedemonteerd. Deze morgen ben ik eerst even alleen bezig geweest met het weghalen van een eerste balk. Daarna moeten we nog een keer naar de dierenarts in Chantada. Er moet nog een controle gedaan worden aan Antares. Als we er om 11 uur zijn, zijn mijn ouders ook in Chantada. Bij de dierenarts duurt het mij allemaal te lang, even later blijkt dat de spullen die hij voor het onderzoek nog niet binnen heeft. Lekker! Had hij daar dan niet eerder voor kunnen bellen? Dan hadden we namelijk niet naar Chantada toe hoeven komen. Nu moeten we nog een keer terug! Zonde van de tijd. Mijn moeder en Sol willen weer naar de Chinees. Dus daar ook nog even naar toe. 

Als we thuis zijn beginnen mijn vader en ik weer aan het dak als het weer wat beter is geworden. Voor we echt aan de laatste balken van het dak beginnen moeten we eerst het sloophout opruimen. De buurman heeft daarvoor zijn tractor met een kiepkar gebracht. De buurman vraagt of ik de tractor zelf bestuur en het hout daarmee afvoer. Het is erg lang geleden dat ik voor het laatst tractor gereden heeft. Het was op een dag die moeilijk te vergeten is, 13 mei 2000, de dag van de vuurwerkramp in Enschede. Dus het lijkt mij verstandiger dat de buurman komt als de tractor vereden moet worden. Maar als we de kar vol hebben is het misschien toch wel lastig de buurman te bellen, te wachten tot hij tijd heeft en de tractor verrijdt. Dus zelf maar eens kijken of ik nog weet hoe het moet. Even later staat de tractor met kar achteruitgestoken wen wel op de akker waar het hout moet komen te liggen. Dan komen de buren. De buurman vraagt of het allemaal wil lukken. Zeker! We staan op de akker toch? Als ik even later behendig de tractor weer achteruit de oprit oprijdt gaan de duimen van de buurvrouw omhoog. De kar laden we zo nog twee keer vol.

Nu is het dan tijd om de balken van het dak vakkundig en veilig (?) te demonteren. Alles is al een beetje wiebelig. Maar als de dwarsspanten doorgezaagd zijn ligt de een van de balken los maar wel onder spanning met spanbanden aan de balk die moet blijven liggen. Ik klim vervolgens op de 2 meter brede muur, maak een van de spanbanden los en zaag de balk die weg moet kort aan de muur door. Even later ligt de balk op de grond. Dan moet de nokbalk op dezelfde manier gedaan worden en ook die ligt even later beneden. 

Het dak is er dus af. Nu moet er weer een dak op, maar dat gaat nog wel even duren. Eerst moet de muur van keien hier en daar hersteld worden. Op een plaats zat al een gat, dat moet nu gedicht worden. Ook is er een muur die bestaat uit rode baksteen. Daar moet een laag van 5 stenen bovenop komen. Dan kan er pas aan het nieuwe dak begonnen worden.

8 reacties

 1. Hola,
  Vanuit het niets geboren vorige week samen deze echte sloopklus begonnen. Zoiets alleen moeten doen is onbegonnen werk en als 2 niet ervaren slopers moet het in goed overleg toch ook lukken. Dat de weergoden ons niet goed gezind waren daar hadden we lak aan ook al stond het water soms tot in onze onderbroeken. Je kunt toch maar ergens plezier in hebben. Eind goed al goed en het opbouwen kan nu gaan beginnen.
  Houdoe

 2. Ik hoop dat je een bouwvergunning hebt voor dit werk. De burgemeester zal zijn nadat u als niet.
  Goede vooruitgang in de gemeente van Chantada.

  • Hallo Fans,

   Een bouwvergunning lijkt mij niet iets wat nodog is bij een dakrenovatie. Had ik er nu niets aan gedaan, dan had het (ook zonder bouwvergunning) beneden gelegen.
   De zin van de burgemeester begrijp ik niet.

 3. Je hebt voor praktisch elke activiteit een vergunning nodig.

  Zijn die stenen gestapeld of zitten ze nog op ‘een of andere manier’ aan elkaar vast?

 4. Haja , met de tractor voor- en achteruit ! Alsof het dagelijks werk is. Net als fietsen , je verleerd het nooit ! Knap werk en fijn zo’n goede “hulp” . Veel succes. Groet 👊🤣👋

 5. Ik ben het wel een beetje eens met de opmerkingen over vergunningen. In het algemeen moet je in Spanje inderdaad voor bijna alles een vergunning hebben, of minimaal het werk melden. Dat geldt zelfs voor verbouwingen in het interieur. Bij een dakrenovatie is één van de redenen hiervoor, dat dan ook gecontroleerd kan worden of puin netjes verwerkt wordt en niet in een sloot belandt. Beter daarover eens bij de gemeente te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *