Het Dak Eraf

Het regent pijpenstelen. Als het een klein beetje droog lijkt te zijn ga ik in de stal waar het dak al ver van af is wat opruimen. Er staan oude planken in die ik eerst wilde bewaren, maar ze blijken slechter dan ik dacht. Weg dus! Achter de stapel planken kom ik echter wat moois tegen. Moet iets antieks zijn. Ik heb het vermoeden dat het een onderdeel is van een ploeg van erg lang geleden. Een die met paarden of koeien over het land bewogen werd. Later laat ik heb aan de buurman zien en die verteld dat Alberto, de vorige bewoner, eigenlijk altijd met dat ding gewerkt heeft.

Nadat Sol de koeien eten gegeven heeft en zij dat open hebben gaan we de koeien buiten zetten. Maar net als de meeste mensen hebben koeien er ook niet veel zin in om in de regen in een weiland te staan. Na enig aandringen bij de koeien gaan ze dan toch de wei in. Even later zijn mijn ouders er en het is na de koffie tevens tijd om de melk te gaan halen. We gaan deze keer met z’n alle. We willen het kalfje zie waarvan ik gistermiddag al een hoefje gezien heb. De buurvrouw laat ons zien waar de kalfjes zijn. Er liggen er drie, en het kalfje wat we wilde zien is een mooi bruin stiertje. Maar ook de andere kalfje zijn om zo mee naar huis te nemen. Een van de kalfjes mag dan even later bij zijn moeder gaan drinken. Het bruine stiertje heeft op mijn hand staan sabbelen en denk nu dat ik zijn moeder ben en wil met me mee lopen als ik de box wil verlaten. 

Als we thuis zijn regent het nog steeds. Tijdens de koffie vliegen de variaties aan dakbedekking over tafel. Tot het droog is dan. Mijn vader en ik gaan aan de slag. Mijn vader gaat het dak op de planken er af halen, die ik vervolgens sorteer in afval en stookhout. Telkens als het gaat regenen gaan we koffie drinken, een rot houten dak dat dan door de regen ook nog glibberig wordt is niet echt veilig. Er zijn inmiddels 3 stapels afval hout en 2 stapels stookhout.

Tijdens de het opruimen van het hout wat mijn vader laat vallen zie ik een ijzeren plaat liggen. Als ik hem pak en omdraai gaat het dak er bij mij vanaf! Ik weet inmiddels ook al waar het vroeger hing. Daar gaat het binnenkort terug gehangen worden.

Het regent weer, het is laat en het eten is klaar. Als mijn vader de samenvatting van de formule 1 kijkt, help ik de buurman de koeien van de wei naar de stal brengen. Sol geeft ze eten en straks nog wat stroo 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *