Vandaag gaan we niet veel doen, wat niet wil zeggen dat we niets doen. Vandaag ben ik heks. Ik ga een groot deel van de dag boven een grote pan hangen en er met een pollepel in roeren. Ik ga vlierbessensap maken. Sol vind het niet lekker maar ik wel. En vlierbessen hebben we genoeg. De struik op de foto hangt vol en zelfs zo vol dat alle takken omlaag buiten.

Makkelijk trossen knippen dus. Ik knip een grote wasmand vol bessen en denk dat ik dan wel genoeg heb. Nu moet alles gewassen worden en de beestjes die boven komen drijven omdat ze water niet zo leuk vinden red ik van een verdrinkingsdood. Ik kan ze vast niet allemaal redden. 

Op internet staat dat je de bessen het beste met een vork van de trossen af kunt halen. Ik heb een betere manier, en wel deze; pak een tros en houd die in het water en wrijf die tussen twee handen kaal. Niet te hard drukken maar gewoon even in je handen wrijven met de tros er tussen. De bessen die er nog aan blijven zitten laat je lekker zitten, zijn in de meeste gevallen groen en niet rijp. Als alle bessen los zijn pak ik er een grote plastic bloempot bij. Met een grove zeef, zeef ik nu de bessen en doe dat nog een keer met een andere zeef om ook de laatste dingen die geen bes zijn er uit te halen.

Als alles schoon is heb ik ruim 8 kilo bessen. Vlierbessen sap is lekker, maar het maken ervan is hetzelfde als het klaarmaken van een verse rode kool! Voor de kunst historici onder de lezers van dit blog; van Gogh moet vroeger zijn rode en paarse verf van vlierbessen gemaakt hebben. Ik ben aardig aan het schilderen tijdens het klaarmaken van de sap, alleen ziet dat van mij er meer uit als iets van Herman Brood tijdens een stevige LSD tip. Alles zit onder 🙂 Ik doe een deel van de bessen met een beetje water in een hele grote pan. Kook alles een minuut of 20 en giet dan de sap af. Daarna doe ik de overgebleven bessen pulp in een keukenmachine waar je ook appelsap mee kunt maken. Nu haal ik uit de bessen pulp nog een beetje sap en wat overblijft is echt pulp. Ik zeef alles 3 keer. Daarna doe ik het nog een keer, want 8 kilo bessen kan ik niet in een keer koken. 

Als een echte heks laat ik mijn bril nog een keer beslaan door voor de derde keer boven de grote pan te gaan hangen en er in te roeren. De sap moet volgens de handleiding op internet nog een kleine 20 minuten op een laag pitje koken. Net als vorig jaar, gaat er ook deze keer weer honing bij. 

Als de sap klaar is en af kan koelen kan ik schoon gaan maken.

Tussendoor was ik even weg want ik moest naar de kapper. Ook zijn we tussendoor nog even naar Chantada geweest naar de dierenarts. Van de buren hebben we twee jonge katjes gekregen. Die wilde wij wel even laten bekijken door de dierenarts. Ze slapen nu en ik zal er morgen een foto van maken. Taak van deze twee nieuwe bewoners van Freán is dat ze de muizen gaan vangen. Maar dat zal nog wel even duren want ze zijn nog niet zo groot. En tijdens de momenten dat ik met de sap bezig ben, is Sol in haar theorie boek gedoken.

15 reacties

 1. Hola,

  Wat de vlierbessensap betreft laat ik een reactie graag over aan je moeder. Ik ben er van overtuigd dat zij daar wel iets op wil zeggen.
  De veestapel is dus uitgebreid maar die krijgen dus een functie van ter zijner tijd de andere (ongewenste) veestapel te verkleinen.
  Wat vandaag op je blog ontbreekt is het aangepaste kapsel van jou. Antaris moest er gister toch ook aan geloven!!!!!!

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Heerlijk al die sap,ik had deze week framboze gekregen en zo veel dat ik er ook sap van heb gemaakt. Heerlijk op ijs en kwark. Je vader dacht dat vlierbessensap wit was maar ik maakte het ook van de bloemen ook heerlijk en heel gezond. Gr. Ma

 3. Goedemorgen , het was weer een “vruchtbare” dag zo te lezen. Bovendien is vlierbessensap supergezond veel vit.C , antiocidanten enz. , helpt ook om luchtweginfectie’s tegen te gaan. Elke dag een aangelengd (met water) glaasje ! Bovendien is het nog lekker ook . Al verschillen daar de mening gen over. Goed dat je er geen suiker in hebt gedaan , dat werkt dan weer tegen.
  Ben wel heel benieuwd naar je kapsel en nog meer naar de poesjes. Hopelijk laat je ze wel helpen anders heb je er Veendam jaar zo maar een stuk of 8. Veel succes met alles en geniet van Galicië ! Groet . 👍👋😉🤣🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👊

 4. Hallo in Gallicie,
  In Duitsland bestaat al lang een vierdelige grote pan-Entsafter – onderste deel voor water, 2. deel met een slang om het Saft op te vangen en in flessen te doen, derde deel een grote zeef waar het fruit in komt en een deksel.
  Door de damp van het kokende water worden de schillen geopend ( sorry mijn NL is niet goed) en het sap loopt in de opvangpan met slang. Evt. Kann er direkt op het fruit suiker gedaan worden, in flessen en klaar!
  Het is enorm tijdbesparend want het fruit hoeft niet van de stelen afgehaald of geschild te worden, alleen kleiner gemaakt ( appels) en schoon. Misschien een tip voor de toekomst?
  Heel hartelijke groeten uit zuid Duitsland.
  Het is zo leuk iedere dag jullie Blog te lezen in het Nederlands

 5. Goedemorgen , het was weer een “vruchtbare” dag zo te lezen. Bovendien is vlierbessensap supergezond veel vit.C , antiocidanten enz. , helpt ook om luchtweginfectie’s tegen te gaan. Elke dag een aangelengd (met water) glaasje ! Bovendien is het nog lekker ook . Al verschillen daar de mening gen over. Goed dat je er geen suiker in hebt gedaan , dat werkt dan weer tegen.
  Ben wel heel benieuwd naar je kapsel en nog meer naar de poesjes. Hopelijk laat je ze wel helpen anders heb je er volgend jaar zo maar een stuk of 8. Veel succes met alles en geniet van Galicië ! Groet . 👍👋😉🤣🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👊

  • Hallo Antounette,

   Als je op internet leest waar vlierbessensap allemaal goed voor is dan snapje niet dat het tijdens de corona pandemie noet is ingezet als geneesmiddel 😉 Maar alles behalve de werking, vind ik het ook gewoon lekker.

   Mijn kapsel… Tja, dan moet je toch gewoon op de koffie komen. Als ik niet op de foto hoef, dan doe ik dat ook niet. Sorry

 6. Heerlijk en super gezond in rood vlees en in sauzen is het ook heerlijk je kunt er zelfs een alcoholische drank van maken , vlierbessenwijn of zelfs likeur ,dat hebben de Spanjaarden nog niet geproefd! Cadeau tip😁
  Die poesjes zullen het ook goed krijgen bij jullie het jachtgebied is immers groot en wie weet kameraadjes voor Antares en Foske als ze van klein af opgroeien met hun, wie weet.
  Fijn weekend,
  José

 7. O wat leuk dit allemaal te lezen. In mijn jonge jaren deed ik (ik woonde nog in Nederland) dit ook allemaal. Had er geen idee van dat er vandaag de dag nog mensen zouden zijn die dat ook allemaal nog doen. De interesse moet toch van moeder of ouders over zijn gegaan anders kan je dat niet weten, denk ik. Veel succes met alles en als het erg warm is een lekker koud glas water met sappie erin heerlijk.

  • Hallo Lady Wieser,

   Nou er zal vast iets via mijn ouders zijn gekomen, maar brandnetels heb ik die nog nooit zien klaarmaken. En zo zijn er meer dingen die ik gewoon eens probeer te eten. Ik kijk natuurlijk wel op internet of het ook te eten is. Vaak heb je onkruid in de tuin staan wat ze bij een sterren restaurant naar een aardappel weg leggen om iets duur te maken.

 8. Jazeker dat kan als je ze maar van jongs af vertrouwd maakt met de hondjes komt dat helemaal goed, en Lady Wieser heeft gelijk je krijgt een deel van je ouders mee die ook creatief en vindingrijk zijn dat hadden we al in de gaten, dus compliment aan Pa en Ma,
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *