Heilige Koe

Tot laat of vroeg, zo je wil, nog bezig geweest met de website. Maar om 7 uur gaat de wekker. Kort en ook niet goed geslapen vannacht. Het was koud, en Sol is als het sleuteltje op een blikje sardientjes. Zoals je met het sleuteltje de deksel openmaakt trekt zij het dekbed telkens van mij van mij af.

Eerst nog even wat aan de website gedaan in de ochtend, na verschillende bijdrage tot verbetering die ik in de mail kreeg. Hier en daar een spelfout, en er zullen er nog wel meer in staan. Ook een probleem met de automatische blog mail hopelijk opgelost, want als je ergens op een link klikte kwam je op de oude blog terecht. Hopelijk is dat dus nu niet meer. Ook maar een vertaal mogelijkheid er bij gemaakt. Ik heb namelijk ook volgers uit het VK en Spaanstalige. Ook was er iets met het menu als je op je mobiel keer. Dat menu is nu beter en duidelijker.

Dan is het tijd om de Heilige Koe, genaamd Dacia, een beetje schoon te maken. Net als de koeien die hier staan, heeft ook een Heilige Koe een kenteken. Die van ons heeft nog een Nederlands kenteken. Vandaag moeten we naar Monforte de Lemos voor een ITV, de Spaanse APK, keuring. Met de keuring van onze Heilige Koe zijn wat mij betreft alle spookverhalen over het verkrijgen van een Spaans kenteken te niet gedaan! Na door de keuringsstraat te zijn gegaan, wat anders gaat dan in Nederland, bleek er niets mis te zijn met onze Heilige Koe en de aanhanger. Een ding echter, en daar wisten we van, was het puntje trekhaak. Alle andere dingen die ik aan de Heilige Koe gedaan heb bleken geen probleem. We moeten zonder trekhaak terug komen en dan start het ITV station de kenteken aanvraag. Voor vrijdag aanstaande een nieuwe afspraak gemaakt.

Even tussen door voor de Nederlanders in Nederland. Lever je in Nederland je auto in voor de APK en wacht je op een telefoontje met de mededeling goed- of afkeur, gaat dat in Spanje anders, althans waar wij waren. Je rijdt met je auto de keurstraat binnen en volgt de instructies van de keurmester op. Eerst de voor en achter schokbrekers testen, dan de CO2 meting en jij moet gas geven. De remtest voor en achter, de verlichtingscontrole en dan nog de stuur inrichting en nog een paar dingen. Nu rijd je de staat weer uit en wacht even op de uitslag.

We zijn weer thuis als we een telefoontje krijgen van de ITV. Ik ben de aanhanger nog aan het terug steken als Sol het gesprek voert. Of we morgen om 10 uur terug kunnen zijn. Ja hoor, en de afspraak staat vast. Als ik dat even later hoor zeg ik dat ze maar terug moet bellen. Want dan moet ik nu de trekhaak nog demonteren. Geen idee hoe vast alles zit. Liever een dag er tussen. Maar het ITV station neemt de telefoon niet meer op. Dan maar plaats maken in de schuur, de auto achter uit er in en sleutelen. Na iets meer dan een uur is de trekhaak er onder uit en heb ik de stekkerdoos weggestopt in het reserve wiel. Tip van de keurmester was namelijk, ‘als wij de stekkerdoos niet zien is het goed’. Morgen vroeg weer naar Monforte de Lemos!

13 reacties

 1. Het gaat prima met je nieuwe site ontvangen, hoop dat de APK en registratie is gelukt. Wat zijn de kalfjes lief, echt knuffelbeesten!. Ook Jeanne geniet van je verhalen, wat een heel ander leven dan in Breda. Lieve groetjes Rob en Sol van Biddie

 2. Goedemorgen , kwam wel eerst op de oude maar , geen probleem met over/doorschakelen. Professioneel hoor . Succes met de ITV en het monteren van je trekhaak . Groet en fijne dag.

 3. Beste Sol en Rob.
  Leuk dat de/het blog is gelukt enhorabuena!!
  Het is voor ons een herbeleving van wat jullie meemaken mijn vrouw en ik bouwden in 1994 ons huis in Spanje Benissa ook niet echt aan de kust. Wij komen hier al vanaf 1980 als toerist.
  Het contact met de Spaans bevolking gaat ons goed af zij zijn zeer gastvrij maar hebben toch ergens een ander denkpatroontje. het Spaanse leef/eet ritme is geweldig.
  De Spaanse jongen die achter mijn dochter aanliep (is niets geworden) is nu mijn beste maatje.
  Geniet van alles wat er is te beleven.
  Ëén vraagje waarom moet de terkhaak er af? bij mij werd hij direct mee gekeurd.

  • De trekhaak moet er af omdat die niet op de technische papieren staat van de auto. Had daar ook de trekhaak op gestaan dan was het geen probleem geweest. Maar dan moet het een af fabriek trekhaak zijn.

 4. Hartelijk dank ik vind het zo leuk om die belevenissen in het Nederlands te lezen De vriendin van mijn zoon kommt uit de buurt van Alicante We wonen in Duitsland Verder alles goeds gewenst in Galicië

 5. Beste Rob, Sol en Antares (hoewel Antares wat moeite zal hebben om dit te lezen),
  Leuke site en leuke verhalen. Vooral jullie verhalen zijn zeer herkenbaar. Ik woon namelijk ook in Galicië, een kilometer of 12 ten zuiden van Ourense.
  Ben benieuwd hoe het afloopt met het overschrijven naar het spaanse kenteken. Ik heb er drie maanden over gedaan, ha ha. En….het gaat nergens over. Papiertje hier, papiertje daar, stempeltje dat ontbrak enz. enz.
  Succes in ieder geval. Hoop dat jullie er eerder klaar mee zijn.

  • Hallo Martin, vandaag zijn we zonder trekhaak terug geweest. Er kwam even iemand kijken of er echt niets meer onder zat. Na een half uur hadden we papieren waar mee de gestor verder kan. Lijkt er op dat het tot nog toe soepel verloopt.

 6. Zo leuk om jullie belevenissen te lezen, had je al eens n reaktie gestuurd. Woon al sinds 1972 in Spanje. Zag op de weerkaart dat Chantada vlakbij Melide ligt. Daar kom je doorheen met de Camino de Santiago , daar kun je de beste pulpo eten van heel Spanje. Grote zaak op n hoek, Net als een van de andere personen is jouw verhaal smorgens t eerste wat ik even lees. Is veel leuker dan de krant of het nieuws op tv.
  Groet uit Fuengirola.

  • Hallo Ludwina,

   Bij die zaak op de hoek moet Sol dan maar eens pulpo gaan eten. Ik wist niet wat het was, nu wel. Ik eet niets wat geleefd heeft in het water. Dus voor mij geen pulpo.
   Er zijn er vele die het blog even snel lezen in de ochtend. Heb ook het idee dat er zijn die niet naar bed gaan voor ze de mail ontvangen hebben met het blog. Gaaf hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *