Gisteren na het posten van het blog zijn we richting Ourense gegaan. Als eerste zijn we naar Maderas Empalme gegaan. Voor wie het weten wil. Het zit net niet op de T splitsing in Cambeo, als je vanaf Chantada komt aan de rechterkant. Daar zijn we voor balken voor in de keuken gaan kijken. Eigenlijk is dit het enige bedrijf geweest wat gereageerd heeft op mijn mail. Zij hebben balken van 7 meter lan van 10 x 15 centimeter. Als we ons melden op het kantoor worden we geholpen door een oudere man die niets van de mail weet. Dat moet Dingetje (?) weten, maar die is al naar huis. Ik laat de mail zien op mijn telefoon. De man begint te vertellen dat er nog behandelingen nodig zijn voor het hout. Welke dan? Verf? Sol en ik snappen het niet. Er staat nog een man in werkkleding in het kantoor en die krijgt van de andere man de opdracht om ons de balken te laten zien. We moeten heel het terrein over en komen dan bij de balken aan. Ondertussen heeft de man aan ons gevraagd wat we van plan zijn met de balken. Aha… voor binnen dus. Ja. Dan is verf voldoende. De balken blijken echter niet geschaaft te zijn. Het is dus nog ruw. Ik vraag of zij ze kunnen schaven, maar dat kan helaas niet gedaan worden.

De man laat nog andere balken zien en zegt erbij dat de balken van 7 meter de beste zijn. Ik wil natuurlijk wel weten of deze balken uitgewerkt zijn en dus niet meer krom trekken als het hout wat bij Leroy Merlin staat. Hij moet lachen. Nee, trekt niet krom. Maar hout blijft natuurlijk altijd werken, zegt hij er achter aan. Goed we hebben gezien wat we wilde zien en lopen terug.

We rijden verder naar Ourense al waar we bij de Lidl verkoeling zoeken. Als we wat afgekoeld zijn rijden we 200 meter verder naar de Leroy Merlin. We moeten wat hout kopen voor de kast van de buren en wat hang en sluitwerk. Van alle prijskaartjes maken we foto’s omdat we dan de rekening makkelijker op kunnen maken voor de buren. Ook van de verf, die we nog hebben staan, maken we foto’s van de prijskaartjes. Voor ons zelf moeten we ook nog wat hebben. Daarna rijden we terug naar huis.

Vandaag sta ik weer om 6 uur op en ga de akker sproeien. Daarna koffie en tv kijken. Als ik weer weet wat er allemaal gaande is in de wereld. ga ik op de site van Leroy Merlin naar de ‘raam configurator’. Voor in de keuken willen we nieuwe ramen. Nu zitten er twee schuiframen. Nadeel van schuiframen is dat je altijd maar de helft open kan zetten. We willen dus nieuwe ramen met dubbelglas. De man die de ramen in de eetkamer gedaan heeft, heeft alles opgemeten in de keuken. Hij zou een prijsindicatie geven, maar we horen er niets meer van. Ook niet na verschillende app’s van Sol aan hem. Daan gaan we zelf ook maar op onderzoek uit, want we hebben namelijk geen zin dat als de keuken klaar is er iemand nieuwe ramen komt zetten. De raam configurator werkt erg makkelijk. Je kiest een raam of deur aan de hand van plaatjes. Daarna geeft je de maten in en geeft aan wat voor hang en sluit werke je bijvoorbeeld wil. Daarna heb je gelijk de prijs voor je neus en, zoals ik het op de site zag staan, zijn de ramen iets meer dan een maand klaar. We wachten nog even af of we nog iets horen van de man……

Als ik klaar ben met de ramen is het tijd om iets aan de verlichting te gaan doen in de eetkamer. Ik wilde daar onder aan een balk boven de eethoek twee lampen. De lampen die hebben we al heel lang. Ik meen dat ik die in 2009 of 2010 gedemonteerd heb bij een oud werkgever die vond dat ze weg moesten. Het gaat hier om lampen die in de hal zijn gehangen toen het pand ergens in 1930 (?) is weggezet. Ik mocht ze hebben. Veel waren het er niet meer, maar dus altijd bewaard. Nu wil ik er twee gaan gebruiken boven de eethoek. Maar ze moeten komen te hangen aan bakelieten lasdoosjes, ook antiek. die heb ik gekocht op Marktplaats en zijn uit Groningen via Etten-Leur in Spanje aangekomen. Ik wil dat de lasdoosjes verbonden zijn met koperen pijp, dat hebben we gisteren hier gekocht. Koperen beugeltjes om de pijp vast te zetten ben ik hier nog niet tegengekomen. Die beugeltjes zijn door mijn ouders bij de Praxis gekocht en meegekomen toen ze hier op vakantie waren. Nou een heel verhaal over twee lampen. Vandaag eerste de lampen in elkaar gezet. Daarna de lasdoosjes van een gat voorzien in het deksel zodat daar de lamp aan kan komen.

Daarna de lasdoosjes en de koperen pijp tegen de balk gemonteerd. Nu zou het kunnen dat er zijn die denken dat het gevaarlijk is stroomdraden door een koperen pijp. Geen paniek, de pijpen zijn geaard en ook de lampen zijn geaard, alles veilig dus. Het enige wat nog gedaan moet worden is de lampen een kleurtje geven, daar moeten we nog iets voor kopen, ook moeten er van die grote design lampen in komen, nu zijn het gewone peertjes.

Met pijn in ons hart namen wij gisteren afscheid van onze vaatwasser. Maar.. Halleluja!! Hij doet het weer. We willen als de keuken klaar is een nieuwe vaatwasser. Maar nu liever nog niet. Daarom heb ik hem toch maar eens opengemaakt om te kijken of ik iets kan vinden wat ik kan nog kan vervangen of repareren. In de meeste apparaten zit een ontstoor condensator. Die zijn dus voor het ontstoren, zo dat je bijvoorbeeld geen gekraak op je radio hoort als een pompje aan of uit gaat. Die condensator blijkt dus het probleem te zijn.

Omdat zo’n condensator niet perse nodig is heb ik die er dus gewoon uitgehaald. Test wasje gedaan. En ja hoor, herrezen uit het rijk der doden. We hoeven dus (nog) geen nieuwe te gaan kopen.

13 reacties

 1. Hola,

  Je houd het toch niet voor mogelijk dacht ik in eerste instantie dat er bij jullie WONDEREN gebeuren.
  Hoe kan een vaatwasser nu uit de dood herrijzen?
  Het lijkt wel Pasen en Hemelvaartsdag tegelijk maar nee Willy Wortel heeft zijn werk weer gedaan.
  Wat de balken betreft is voorlopig jammer dat ze geen geschaafde hadden maar wellicht kom je er met verder zoeken nog tegen.
  De lampen hangen perfect en ziet er heel mooi uit met die oude lasdozen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Hier gebeuren wonderen. Freán water hebben we ook al, dus we moeten nog iets met een grot hebben waar we een Maria beeld in kunnen zetten. Dan is het helemaal af 🙂

 2. Hoi Rob,
  Dat is wel heel fijn dat je de vaatwasser nog even uit kan stellen. Vanmiddag de Fam. Franken uit zevenbergen op visite gehad en ze vonden je lamp geweldig ze hebben er wat foto’s van gemaakt voor hun dochter die in de meubels zit.(je weet maar nooit) gr. Ma

 3. Lampen: worden een hit! Willy Wortel, een erenaam, komt je toe. Elke keer ben ik weer verrast als er een project voortvarend wordt aangepakt en het eindproduct zo fraai is. Leuk stel. O ja, deze week viel mijn blik op Antares, leuk dat de hond deze naam draagt. Heb je de eerste images van de James Webb telescoop gezien? Een historisch moment in de geschiedenis, al zal slechts een beperkt deel van de bewoners op aarde dit zo ervaren. Geweldig. Ik ben benieuwd naar de reactie van de buren als het kastje gereed is. Wat boffen ze met jullie. Groetjes uit een snikheet Albatera, temperatuur op het terras (thermometer uit de zon) 42.6 C. Temperatuur zwembadwater 30.5 C.

  • Hallo Margriet,

   Antares heeft die naam ook niet zo maar hoor. Haar sterrenbeeld is Schorpioen en de helderste ster in sterrenbeeld Schorpioen is Antares.

   De foto’s van de James Webb zijn erg mooi, dus ja die heb ik gezien.

 4. Goedemorgen , wat een fantastische lampen ! Zeker met de lampen die ze tegenwoordig hebben zullen ze helemaal geweldig zijn. Heb je weer mooi gefixd.
  Wat heerlijk dat Balay haar werk weer doet (voorlopig) , nu even volhouden tot de nieuwe keuken zo ver is .
  Je hebt weer heel wat ” op stapel” staan dus hoeven jullie je nog lang niet te vervelen .
  Mooi hè die telescoop foto
  geweldig dat zoiets mogelijk is .
  Succes met alles wat jullie doen , fijne dag .
  Groet . 👍👊🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾👋

 5. Herrezen uit de dood hahaha hoe verzin je het maar hij doet het voorlopig nog hopelijk tot de keuken klaar is. En wat een mooie lampen zijn dit staat fantastisch boven de tafel. Nog een fijne dag samen.

 6. Prachtige lampen passen heel mooi geeft meteen sfeer in huis, compliment dat je het euvel hebt gevonden van de vaatwasser ik dacht nl al die moet wel echt stuk zijn voor hij de deur uitgaat maar
  je hebt het weer gefixt, jij doet de wegwerpmaatschappij geen plezier., goed zo👍👍
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *