Gepensioneerd 

In Nederland moet men meer gaan werken, of dat hier in Spanje ook is weet ik niet. Maar ik neem aan dat de problemen met de openstaande vacatures hier ook zijn, net als in Nederland. Misschien moeten wat gepensioneerde weer wat gaan doen? Ik heb vandaag in ieder geval hard gewerkt met een pensionado! 

Nadat mijn ouders van de camping vertrokken, heb ik er het gras gemaaid en op de akker heb ik een dag besteed om het onkruid te wieden. Daarna kwam er familie van Sol en was er geen tijd om iets op de akker te doen. Ook het weer werkte niet echt mee, als het mooi was gingen we ergens kijken en als het regende hoefde ik de akker niet op. De afgelopen dagen heeft het hier ook heel wat geregend. Daarmee is al het werk van het onkruid wieden teniet gedaan. Het staat er weer en niet zo’n beetje ook! Vandaag dus aan de slag op de akker. Tussen de aardappelen hoef ik gelukkig niets te doen. Die staan er goed bij en staan helemaal tegen elkaar aangegroeid. Onder het bladerdek van die planten heeft onkruid niet veel kans. Gewapend met de schoffel ga ik overal langs. Eerst de rij tomaten, paprika’s en de pepers. Daarna de rij uien, prei, spruiten, broccoli en meer. Ik schoffel de niet gewenste plantjes los en de rest laat ik voor wat het is. Als alles gedaan is, ook de rijen maïs en zonnebloemen is het tijd om alles met de drietand te gaan doen om alles onderste boven te halen. Maar als is bij de tomaten rij bezig ben gaat het met die drietand eigenlijk niet goed. Nu is het tijd op de pensionado van stal te halen! Vorig jaar namelijk een antieke vijftand uit Nederland gekregen. Vijftand, geen idee of dat de juiste benaming is. Het was helemaal niet de bedoeling ooit de vijftand nog aan het werk te zetten als gereedschap om grond te bewerken. Maar het werk gaat met de vijftand vele malen beter, makkelijker en sneller dan met de drietand! Geen idee hoe oud het ding werkelijk is, maar oud is het zeker. Opa vijftand mag dus weer gewoon aan het werk als ik op de akker bezig ben!

Als ik het onkruid bij de radijzen ga wieden blijken een hoop van de radijzen klaar om geoogst te worden. Ik ken een radijs alleen als een klein rood knolletje van ongeveer 1 tot 1,5 cm doorsnede. Maar aan de knollen die ik nu uit de grond trek heb je een hele maaltijd. Witte en paarse radijzen had ik trouwens ook nog nooit gezien.

Er zijn nog wat radijzen in de maak. Die haal ik wel even uit de grond omdat het dan wat makkelijker is om het onkruid te wieden. Daarna gaan ze weer terug de grond in.

In de keuken was ik de radijzen schoon en haal het loof eraf (kun je trouwens ook eten). Ik eet een paarse. In het midden is de smaak zoals ik die ken, aan de buitenkant is de radijs wat bitter.

Als ik mijn lunch, de radijs, op heb ga ik weer verder op de akker. Er is een stuk waar ik lavendel gezaaid heb. Helaas heeft dat niets gedaan, het gras echter wel. Volgens de buren had ik daar een paar weken terug al wat aan moeten doen. Maar toen wilde ik nog wachten op de lavendel. Vandaag heb ik het gras met de bosmaaier eerst kort gemaaid en daarna heb ik het stuk je omgespit. Ook de kant van de akker langs de is weer netjes gemaakt met de bosmaaier en al het afval…. tja waar blijf je er mee, heb ik aan de rand van een van onze weilanden gedumpt.

De akker ligt er weer netjes bij, al moet ik nog een stukje doen.

17 reacties

 1. Hola,

  Normaal zou je zeggen dat het onverantwoord is dat je een pensionada te hulp moet roepen om jou het boerenleven makkelijker te maken maar in dit geval weet ik zeker dat er mensen zijn die heel gelukkig worden dat ze hun erfstuk op jou akker terug zien. Ik weet ook zeker dat ze jou dat van harte gunnen en ik hoor het de dochter van de vroegere eigenaar als zeggen “die is nog van Papa”.
  Je akker ziet er trouwens uit als een plaatje en ja in deze tijd van het jaar zo blijkt dat je niet teveel familie of wat dan ook uit moet nodigen omdat het onkruid daar geen boodschap aan heeft.
  Houdoe

 2. Wat ziet dat er heerlijk uit al die verse groente zo van het land en ik denk dat de smaken intensiever zijn dan onze opgedreven massa groenten dus gezonder kan het vast niet en de regen moet je maar voor lief nemen hoef je niet te sproeien.
  Geniet van de zondag,
  José

 3. Hola Rob staat er weer geschoren bij
  Stro om de planten scheelt een hoop werk 10 cm dik
  En geen last van opspattend water met grond

  Montefrio

  • Hallo Jack,

   Ja stro, dat weet ik. Ben er al naar op zoek geweest, maar als ik er om vraag kijken we me aan of ze water zien branden. Ik wil dat spul wat je in een konijnen hok doet. Ik heb hier wel stro liggen, maar dat is gedroogd gras waar ook een hoop zaad van van alles in zit en dat heb ik liever niet op de akker.

  • Dank je José, ja, ik ben ook zo blij en enthousiast over de heerlijke verhalen van Rob ,wordt er zo vrolijk van.
   En natuurlijk het vooruitzicht dat we over een jaar misschien , gaan genieten van het leven daar, natuurlijk met alle dagelijkse beslommeringen , maar toch een (h)eerlijk bestaan daar, nou door rob voelt het alsof ik er al ben, geweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *