Genoeg Gras Gezien

Gras gras en nog eens gras, ik heb nu wel genoeg gras gezien en onderhanden genomen. Schreef ik de afgelopen keer dat ik gras gemaaid had en dat iedereen in de omgeving dat ook gedaan heeft of nog aan het doen is, heb ik afgelopen week in ieder geval de camping nog een keer gemaaid. Al het gemaaide gras heb ik een dag laten drogen in de zon om het de volgende dag, voor de eventuele regen kom, in een grote big bag te stoppen. 

De camping is klaar voor gebruik als mijn ouders aanstaande dinsdag arriveren.

Baas Pablo is volgens mij een van de laatste die zijn gras nog moet maaien en in moet kuilen. Gelukkig is dat iets voor komende week als ik vakantie heb. Wel heeft hij al wat kleinere weilanden gemaaid en van het gras bollen laten maken. Die bollen moeten op een plaat komen staan waar hoop troep ligt, hout en ijzer. Ik heb het er in de loop van de afgelopen maanden gedumpt om het aan kant te maken in de stal waar gewerkt wordt. Afgelopen dinsdag wilde Pablo het daar op gaan ruimen. Opruimen… dat betekent bij hem en de generaties boven hem ‘bewaren’ Oud ijzer is oud ijzer en dat gaan we niet bewaren. Je belt de Zigeuners en die komen het halen. Opa heeft een probleem met de Zigeuners, de laatste keer hebben ze niet betaald. Jammer dan, de troep komen ze gratis ophalen. Pablo wil wat mij betreft nog wel eens iets te veel naar zijn opa luisteren. Dan kan ik er beter voor zorgen dat het oude ijzer er ook beter uitziet als troep waar je echt niets meer aan hebt. Geprobeerd hem uit te leggen dat het heel veel meer tijd kost alles uit te zoeken en eventuele bruikbare stukken af te slijpen en te bewaren, dat wat je bewaart is toch altijd net te kort. Ik heb zelfs opa kunnen overtuigen, zo lijkt het. Verrot hout is een ander verhaal, opa ziet het al in zijn kachel. Ze kijken maar. 

Afgelopen dinsdag was ik dus in de siesta druk op de camping met de bosmaaier. 30 graden in de felle zon. Ik vind het werk met de bosmaaier heel leuk, maar er zijn grenzen. Mijn plan was om tijdens mijn avonddienst, met de bosmaaier de plaats waar de bollen komen staan schoon te maken. Maar daar heb ik voor gepast. Mijn nieuwe plan was, de dingen die ik in de stal moet doen, heel snel te doen, 2 uur eerder naar huis te gaan en de volgende dag 2 uur eerder, om 7 uur dus, met de bosmaaier aan de gang te gaan. Beter tijdens de koele uren te werken. Daarna was het dan tijd voor mijn gewone werk bij de koeien. Maar als ik daar bijna mee klaar ben, komt Pablo dat we zo bollen gaan verzamelen. Met twee tractoren gaan we even later op pad, hij met een kar er achter en ik met punten aan de voorlader om de bollen op de kar te laden. Leuke is in een tractor dat je hoger zit dan in een auto en dus op de weggetjes die je wel vaker rijdt, meer kunt zien. Gluren bij de buren 😉

We gaan eerst bollen laden die het verst weg liggen. Na 8 kilometer in een tractor over wegen met gaten ben je blij dat je even uit kunt stappen. Een tractor heeft geen comfort! De eerste bollen liggen op een schitterend weiland. Het is vlakbij maar op een plek waar ik nog nooit geweest ben. Mooi omgeven door bomen, ik hoor water stromen, verder geen geluid dan alleen dat van een tractor en vogeltjes. 

Dan op naar de volgende wei. Ook weer een plek die ik nog nooit gezien heb. Als er 8 bollen op de kar liggen, gaat Pablo die naar de boerderij brengen en ik wacht tot hij terug komt.

Ik stuur Sol een bericht dat ik wel eens later thuis kan zijn voor het eten. Half 3 zijn alle bollen opgeladen en naar de stal gebracht die ver weg liggen, even later ben ik thuis en gaan we eten. Na het eten ga ik gelijk aan de gang met het gras bij elkaar harken en in de big bag doen. De lucht ziet er namelijk dreigend uit. Daarna ga ik weer naar mijn werk, doe snel mijn ding in de stal met de koeien en ga dan nog een laatste stuk doen met de bosmaaier, zodat alles klaar is voor de bollen die nog in plastic gewikkeld moeten worden. Als ik daarmee klaar ben, en denk naar huis te kunnen, komt Pablo of ik even mee kan om de tractor te gaan halen. Als de tractor teruggebracht is, kan ik om 21 uur naar huis. Lange werkdag dus. 

In de wei van ons aan de overkant van de weg staan na het maaien van het gras afgelopen week, nu alweer koeien. De dames werken de kantjes bij, daar waar de maaimachines niet bij konden komen.

Vanaf ongeveer vorige week donderdag tot en met afgelopen dinsdag is het ook gedurende nachten goed weer geweest voor de telescoop. De telescoop heeft dus lekker ’s nachts zijn ding gedaan, ik ging gewoon naar bed. 

Twee nachten heb ik data verzameld…. zoals dat in het astrofotografie jargon genoemd wordt van NGC 6543 de The Cat’s Eye Nebula, of te wel De Kattenoog Nevel. Deze planetaire nevel staat op ca 6000 lichtjaar bij ons vandaan en is een extreem moeilijk object om te fotograferen.

NGC 6543_Cat’s Eye Nebula

Ook heb van NGC 7023 2 nachten data verzameld. Deze donker nevel had ik al eens gefotografeerd. Maar dat was toen nog met een fototoestel op de telescoop. NGC 7023 de Iris Nebula is een reflectie nevel en staat op ca 1300 lichtjaar bij ons vandaan.

NGC 7023_ Iris Nebula

Ik heb nog meer data verzameld, maar dat moet nog verwerkt worden. 

Meer nachtelijke foto’s zien? Kijk op https://naargalicie.nl/nacht-fotografie/

O ja, tussen de bedrijven door ook nog gewerkt aan een meubeltje. We kregen het van Remko en Patricia. Waar het moest komen staat paste het niet. Daarvoor moest het boven blad er af en smaller gemaakt worden. Daarna moest het grijs worden zodat het past waar het nu staat….. de muur en dat oranje en groen is nog van een verf test :0 de muur moet nog eens gewit worden.

Vakantieverslag Richting Frean 2024

Jullie verhalen door Ton van den Wijngaart  VERHALEN

8 reacties

 1. Hola,
  regen, regen en teveel regen en nu heeft de zon het weer gedaan. Als ik zo lees hoe Pablo jou dagen aan het indelen is dan hoef je volgens mij geen snipperdagen te nemen als wij er zijn. Mooi dat camping Frean er goed bij ligt we verwachten ook niet anders aangezien we tot nu toe op onze trektocht naar jullie ook mooie campings gehad hebben. De foto’s van Nebudanevels zijn weer fantastisch. Wij staan nu in Nantes en gaan vrijdag enorm grote mechanische dieren etc. bekijken. Bedankt voor het plaatsen van ons vakantie verhaal in jou rubriek verhalen.
  Houdoe en tot dinsdag op jullie camping

 2. Ja veel drukte nu en bij je thuis en op de boerderij, en wat een prachtige fotos waarmee je ons verblijd……..het heelal is werkelijk “schitterend” groet aad

 3. Zó Rob dat zijn werkelijk lange dagen! Geweldig de nachtfoto’s alhoewel we er absoluut geen verstand van hebben!

  Ton en Ineke wat een schitterend verhaal en indrukwekkende foto’s! Voor zoiets moois wat je ontdekt hebt in Brest, daar ga je dan achteraan wat maken extra km’s dan uit! Ben benieuwd wat de directeur met de informatie gaat doen of je er nog wat van hoort. Wat hebben die ouders van ons die de oorlog hebben meegemaakt, toch veel niet verteld. Kippenvel gevoel, ik snap dat Ineke emotioneel werd.
  Mooie reis verder. Groeten Otto & Joke

 4. Lekker bezig. De een verzameld oud ijzer en troep en de ander Data van hele oude sterren. Veel plezier met jullie camping gasten volgende week . Niet vergeten een bordje ‘Complet’ te plaatsen als je ze dan toch een plekje geeft voelen ze zich nog dankbaarder. Ha ha

 5. leuk altijd de verhalen, maar vandaag heb ik extra genoten. De foto’s, ik heb er geen verstand van maar weet wel dat ik ze heeeeel mooi vind. Ga zo door dan genieten je lezers net als ik dubbel.
  Veel plezier met je ouders, heel leuk dat ze komen maar ook fijn dat je ze nog hebt.
  Fijne dag verder

 6. Nou Rob je werkt nu wel lange dagen mag je die als vakantieuren opnemen? De camping ziet er zeker goed uit en wat een mooie foto’s uit het heelal weer. Prachtig die oude telefoon komt op een mooie plek te hangen. Geniet volgende week van de komst van je ouders en we duimen dat het mooi weer blijft. Fijn weekend voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *