Gat Maken Met John En Patrick

Als eerste hier de foto’s die ik gisteravond ben gaan maken en later op de computer heb bewerkt. Er is een weggetje wat we wel eens nemen als we naar Chantada gaan. Er is daar een punt waar een heel oude Kastanjeboom in stukken gezaagd ligt. Grote delen van het binnenste van de boom bestaan zo te zien al jaren niet meer, dat is waarschijnlijk ook de regen dat de boom omgezaagd is. In iedere geval een mooi iets om wat foto’s van te maken. Als eerste paddestoelen in de holle boom en als tweede een mokrul van de bast van een iets jongere kastanjeboom.

Paddestoelen in holle boom
Macro van krul van bast van kastanjeboom.

Vandaag gaat het gebeuren, er moet een gat gemaakt worden waar een deur moet komen. Het bedrijf van de deur heeft gereageerd en we hebben een prijs. Maar die prijs kregen we pas toen ik al klaar was met het gat voor de deur. De deur zou over een maand klaar kunnen zijn. Hopelijk lukt het voor de kerstdagen. Het gat maak ik met John en Patrick, zonder was het niet gegaan. John is een grote slijptol en Patrick is een boorhamer…. dus geen klopboormachine voor de duidelijkheid.

Eerst moet ik aftekenen waar ik moet gaan slijpen. Daarna kan ik gaan slijpen. En dat slijpen gaat als een speer! Het stoffig maken gaat overigens ook als een speer. Het is niet normaal hoeveel stof ik maak. Een van de ramen heb ik open staan en daar gaan hele wolken naar buiten. Al hebben we alle ramen in huis dicht toch ligt het stof overal. Eerst had ik een soort tent willen maken om in te werken, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Ik dwaal af, terug naar het slijpen. Als ik een een kant het stuk muur onder het raam verschillende keren ingeslepen heb kan ik de stukken uitbreken. Daarna slijp ik de muur nog een paar keer in op de zelfde (uitgehakte) plaats. En hak vervolgens de stukken weer uit. Daarna moet ik dat aan de rechterkant ook doen. De eerste inslijping tegen de muur is de lastigste. Links liet ik de slijptol langzaam van boven naar beneden zakken. Nu moet ik de slijptol ondersteboven langzaam omhoog trekken, en dat is zwaar. Maar naar deze moeilijke inslijping gaan de andere weer van boven naar beneden. Ook hier hak ik de stukken weg en slijp en hak nog een keer. Ik had het slijpen nog een paar keer kunnen herhalen aan de binnenkant, maar het lijkt mij nu handiger langs de zijkant waar ik geslepen heb, gaten te gaan boden door de muur. Dat gaat nu wat makkelijker dan het slijpen en uithakken. Ik boor een hoop gaten onder elkaar aan de linker en de rechterkant. De ramen in het kozijn heb ik gedemonteerd, zodat ik nu met de slijptol aan de buitenkant de muur in kan slijpen daar waar de geboorde gaten zitten. Links en recht even slijpen en het eerste stuk muur, een enorme steen, kan ik eruit rammen en even later ligt de steen een verdieping lager in de tuin. De steen daaronder blijkt uit 2 stenen te bestaan. Die slijp ik binnen en buiten eerst los van elkaar en dan ram ik die vervolgens ook uit de muur. Dat rammen doe ik overigens wel met beleid. Nu alles beneden ligt ben ik eigenlijk klaar voor vandaag. Het afwerken is iets voor zaterdag. Nu puinruimen! Ideaal dat grote gat in de muur. Meeste van het stof veeg ik lekker naar buiten. Wilde dat eerst ook met alle stukken steen doen, maar dan had ik het buiten weer op moeten ruimen. Beter gelijk in zakken doen dus. Daarna alles slofzuigen en even een plaatje voor het gat gezet. Sol gaat daarna de rest van het huis stofzuigen. Stoffen doen we volgende week wel een keer als alles in neergedaald.

11 reacties

 1. Hola,

  Jou vriendenkring Rob word langzaam maar zeker steeds groter. Was het eerst alleen Antaris en en vrij snel in Spanje kwam daar je bosmaaier bij en niet vergeten mag natuurlijk worden je Dacia.
  Nu komen dan nu ook John en Patrick bij.
  Er is maar 1 advies op zijn plaats en dat is koester ze.

  Houdoe

 2. Echt een goeie naam voor een boorhamer! Ben blij dat ik heb kunnen helpen. Nu wel hopen dat ze de deur nog komen brengen, wordt anders toch fris van de winter.😉😀

 3. En weer geweldige foto’s , zowel van de natuur als van het “werkteam” . Weer knap werk verzet chapeau . Nu vandaag weer wat rustiger aan , niet gaan overdrijven als het goed gaat. Veel succes en …Antara houdt wel de wacht bij de nieuwe in/uitgang. Groet , fijne dag 👍👊👋

 4. Hopelijk was Antara niet bij jou in buurt je had anders een witte hond gehad dat arme beestje,
  mocht de deur niet passen /komen och jij vindt weer een goeie oplossing ,dus Patrick ze komen niet in de kou te zitten ha…ha…
  Gr. José

 5. Wat een prachtige foto’s zou ze uit vergroten en als wanddecoratie gebruiken. Je kunt ook in een kamer die al klaar is aan de binnenkant van de deur een nat laken hangen dat houd ook stof tegen. Maar als het straks allemaal klaar is is het een fantastisch huis waar jullie heel fijn in wonen. fijne dag verder

 6. Heel veel herkenning in de verhalen! Wij hebben sinds april een finca boven op een berg in Bullas, Murcia. We laten veelal klussen dus met name de ervaringen met werklui komen heel bekend voor. Ook hier nieuwe (voor)deur met kozijn (natuurlijk is die 1-2 groter dan de oude…) en bergen stof. En dan nog een dingetje met bij de (bouwmarkt) deur meegeleverde cilinderslot… En dat er dan om 22u een Slotenmaker komt die het fikst en maar 10€ wil hebben.

  • Hallo Daphne,

   Ja, duur is het hier niet. Misschien als ik straks een Spaans salaris verdien dat ik dan anders praat. Ding is dat het hier blijkbaar geen vaklui zijn. Toen ze de deru kwamen meten werd er al gelijk gezegt dat ik het gat beter zelf kon maken. Maar gelukkig kan ik (bijna) alles zelf.

  • Hoi Job,

   Ik weet dat jij het alles volgt 😉 Ja dat gat, voor het stof was dat makkelijker geweest. Het huis staat op een rots, die komt daar onder het huis uit (foto waar de brokken liggen, daar ligt modder over en gras en is dus erg ongelijk. Met een ladder kan ik daar niet veilig werken, want dat wil ik ook doen zonder dat RvD komt kijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *