Formule 1

Gisteravond om een uur of 8 staan de buren op de akker. ze hebben twee tractoren bij, een met de aardappelrooimachine en de andere met een aanhanger. Als een echte formule 1 coureur zet de buurman aardappelrooirondetijden weg waar Max Verstappen niet tegenop kan. Telkens als de buurman een rij aardappelen gerooid heeft rapen we met z’n 4 de aardappelen. 

Sol en de buurvrouw rapen voor de varkens en de buurman en ik voor ons. Die voor de varkens zijn te klein of hebben beschadigingen. Na 2 uur werken hebben we alles in zakken zitten en zijn er nog een paar aardappelen die ik met de hand moet rooien omdat die te dicht tegen andere planten staan en de buurman met de machine er niet bij kan. Maar dat is iets voor morgenvroeg. De buurvrouw vertrekt want de schapen moet snel binnen, er loopt een wolf rond en daar heeft iedereen het over. Ik heb nog niets gezien, maar het is ‘hot’ in de omgeving op het moment. Met de buurman laden we de zakken aardappelen op de aanhangwagen die hij vervolgens naar de stal onder ons huis brengt om alles weer uit te laden. We maken de zakken leeg op het papier wat ik eerder op de dag klaar gelegd heb.

Dat was gister. Vandaag ga ik al vroeg de akker op om de laatste aardappelen, onder toeziend oog van de inspecteur van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), met de hand te rooien. Om de inspecteur tevreden te houden werp ik haar af en toe een steen toe waarmee ze dan even bezig is. Als er dus in Nederland schandalen aan het licht komen waar de NVWA bij betrokken is, dan is de inspecteur ook vast iets toe geworpen. 

Na de aardappelen moeten de uien ook gerooid worden. Al zijn ze nog niet helemaal klaar, volgens de buurman kunnen ze beter vóór de regen het land af. Ben nu toch bezig, dus rooi de uien ook. Die moeten dan wel een dagje in de zon wat drogen, daarna kunnen ze naar binnen om verder te drogen.

De bonen moeten ook gedaan worden. Van de boterbonen pluk ik de laatste vruchten. Het is niet veel meer, een emmertje vol. Maar alles is meegenomen. Dan de andere bonen. Die moeten gedroogd worden om de bonen uit de peulvrucht te halen. Volgens de buren: plukken, drogen, in een zak doen er op lopen en daarna op een oppervlak uit strooien en de wind de schilletjes weg laten blazen. Ik heb een, denk ik, denk ik een beter idee. De planten worden al bruin, de boven zijn ver droog, ik trek de planten uit de grond en laat alles in één keer drogen, en doe daarna wat de buren doen. Voordeel: wij hoeven niet te plukken. Tijdens de koffie op internet lees ik dat mijn idee een goed idee is. Het blijkt namelijk gebruikelijk te zijn op die manier volgens die site.

Alles trek ik dus van het land, doe het in een oud laken en hang het op aan de waslijn. Maar we hebben nog meet bonen die ook gedroogd moeten worden. Ook die planten worden langzaam geler. Ik trek ook die planten uit om te laten drogen, maar ik zit met een probleem! Waar laat ik die berg, nog levende, planten drogen? Alles op een hoop gaat broeden en rotten, dus dat is niet handig. Maar ik heb er iets op gevonden. De aanhangwagen doet nu dienst als droogkar. Zon en wind, dan de luiken open, regen en nat, dan de luiken dicht. Er ligt een dunne laag planten op de bodem, de rest hangt over de touwen die ik gespannen heb.

Terug naar de formule 1, ik heb inmiddels begrepen dat Max iets minder in de zand/grind bak gezeten heeft dan ik. We hebben alle twee gewonnen, hij kwam als eerste over de streep in Zandvoort en ik ben voor de regen van (waarschijnlijk) morgen klaar.

9 reacties

 1. Hola,
  Wat is er nu mooier dan te vinden dat je gewonnen hebt. Dat heeft niets te maken met het soort van prestatie die je geleverd hebt maar met jullie eigen beleving en gevoel. Ik weet wel zeker dat het bij jullie zonder publiek voor veel minder spanning gezorgt heeft dan bij ons en voor velen op het race circuit en voor de buis. De euforie is er niet minder om.
  Voor de mobiele droogkamer die je verzonnen hebt zou ik patent aanvragen.
  Gelukkig voor jullie begint het oogstseizoen zijn einde te naderen anders kom en jullie nog in voorraadkamer problemen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Zonder publiek? Ons publiek is er dan wel niet live bij. Maar jullie kennen er ook de s’avonds in spanning zitten te wachten op wat we nu weer gedaan hebben.
   En dat patent, ik weet niet of dat gaat lukken, zijn er die zo iets maken maar dan is het voor het criminele circuit hahaha.

 2. Heerlijk om dit te doen je kunt trots zijn , wat is belangrijker een dure sport bedrijven of landelijke prestaties uit te voeren ( toevallig heb ik niets met auto races) ieder zijn ding natuurlijk.
  ‘n Fijne en tevreden week,

 3. Wat een werk zo elke dag maar zo leuk om te lezen en het mee te beleven op afstand. Maar wat als straks alles weer geoogst is en binnen alles naar jullie zin, hoe gaan jullie dan de tijd vullen? 😜 Ben benieuwd en volg graag jullie avonturen daar verder.
  Succes met alles!

  • Hallo Madzy,

   Er zijn verschillende opties:
   1) We gaan door met verbouwen, de stal waar de koeien staan, daarvan moet de bovenverdieping gerenoveerd worden om later te kunnen gaan verhuren.
   2) Ik ga schrijven hoe ik iedere dag naar mijn werk ga en wat ik daar meemaak.

   En een ander ding, als ik links het gras gemaaid heb, moet het rechts weer op nieuw maaien. En een bos schoon houden is ook nog een hele uitdaging. Dus onze tijd zit de komende jaren nog vol. hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *