Folion De Carros In Chantada.

Vandaag niet veel gedaan, ik heb de oude wasbak uit de gesloopte keuken opgehangen in de schuur, zodat we daar onder de kraan ook een wasbak hebben. Dat is wel zo makkelijk.

Daarna met ik naar Xavier en Mary gegaan met een fles vlierbessensap en heb daar een deel van de middag gezeten. Daarna zijn we naar Chantada gegaan voor koffie bij de mensen waarvan we de boerderij kochten. Leuke was daar dat daar ook de zus was van Alberto, de man die hier als laatste woonde. Als de keuken klaar is komt zij en haar man een keer kijken. Kortom, niet veel gedaan, maar het was overal wel gezellig.

Gisteravond dan in Chantada bij de ‘Folion de Carros’ in Chantada. Zoals ik gister schreef adviseerde de buurvrouw om rond 19 uur in Chantada te zijn om een parkeerplaats te zoeken, want het zou druk zijn en de optocht van de wagens zou om 21 uur starten. 

Rond 19 uur parkeren wij de auto, aan de rand van Chantada omdat het, zoals de buurvrouw zei, druk zou zijn. En dat is het inderdaad. We lopen het laatste stuk richting het centrum en gaan tegenover een podium op een terras zitten. Dan gaan ze daar de muziek testen. De lol op dat terras verdween gelijk, en niet alleen bij ons. Volgens de mensen die met de installatie bezig waren was het nodig de muziek vele kilometers verderop ook te kunnen horen. We vragen ons af hoe de route eigenlijk is van de optocht. Op de website van de feesten in Chantada zie ik dan dat de optocht pas om 23 uur van start gaat. We gaan aan de wandel en lopen richting het startpunt van de optocht. Onderweg komen ‘gaitas’ (doedelzakblazers) tegen.

We lopen verder en komen bij het startpunt aan van de optocht. Alle wagens staan al opgesteld. We lopen een rondje langs de wagens.

Bij een klein tentje wat gerund blijkt te worden voor Venezolanen gaan we op het terras zitten. We bestellen een pilsje en een frietje. Hier eten we voor het eerst friet die duidelijk niet door Spanjaarden is klaar gemaakt. Spaanse friet ziet namelijk de frituurolie maar 10 seconde of zo, het is altijd slappe halfgare friet. We bestellen zelfs nog een goed gebakken bakje friet. 

Het wordt langzaam weer drukker en wij blijken op een perfecte plaats te zitten en gaan dus zeker niet meer weg. Sol gaat een keer een rondje langs de wagens lopen en ik doe dat ook een keer. Maar we houden ons tafeltje bezet. Het loopt tegen 23 uur en er zit in het starten van de optocht nog geen schot in de zaak. Dat is ook iets wat te merken is aan de mensen die meedoen aan de optocht. Ze worden ongeduldig. 

Dan horen we koeienbellen en we staan op. De koeien en stieren komen aan lopen. Ik ga wat dichter bij kijken. Het zijn enorme dieren! Er zijn er bij met mooie dingen op hun horens. Voor iedere wagen komen er twee te staan die de kar moeten gaan trekken.

 

 

Dan begint er langzaam beweging in te komen in de optocht. Ik ga vooraan staan Niet alles gaat vanzelf. Er zijn koeien bij die liever een andere kant uit willen dan de bedoeling is. Er is ook een wagen met problemen en daardoor vallen er gaten in de optocht. Maar al met al trekt de stoel langzaam aan ons voorbij. Als de laatste wagen gepasseerd is lopen wij richting de auto. Om een uur of half 2 in de nacht zijn we weer thuis.

 

9 reacties

 1. Hola,

  Ook al hebben we nog niet alle filmpjes gezien het ziet er wel erg gezellig uit. Het komt over als een soort mix van carnaval en bloemencorso.

  Houdoe

 2. Goedemorgen , wat geweldig die optocht in Cantada. Is dat als dank voor de Oogst ? Het valt me op dat de wagens allemaal zo groot en breed zijn , Canada heeft denk ik weinig kleine-smalle straatjes !? Dank je wel dat je het voor ons zo zichtbaar hebt gemaakt .
  Hier heeft het vannacht eindelijk geregend en geonweerd
  ( nog lang niet genoeg natuurlijk) het ruikt weer heerlijk en alles weer stofvrij .
  Fijne dag , nieuwe week en er moet weer gewerkt worden 🤣👍
  Groet .🤭👊🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾

  • Hallo Antoinette,

   Nee het is niet voor de oogst. Ze beelden er beroepen mee uit van vroeger. Volgend jaar doen ze dat weer, maar dan zijn de beroepen van vroeger volgens mij nog het zelfde. Mooi dat jullie eindelijk een beetje regen gehad hebben. Wij wilen hier ook nog wat als het kan.

 3. Het is niet zo aardig van mij dat ik het zeg maar het valt mij wat tegen, had er meer van verwacht en misschien jullie ook. Flinke uit de kluit gewassen koeien/stieren dat wel. Lijkt allemaal een beetje op elkaar. Oke ieder zijn ding toch. Als jullie maar hebben genoten dat is het belangrijkste.

  • Hallo Lady Wieser,

   Je haald de worden uit mijn mond. ook wij hadden iets anders verwacht bij de wagens. De carnavalswagens waar ik lang geleden aan mee bouwde waren vele male mooier. Maar goed, het was leuk om te zien.

 4. Je kunt het mooi vinden of niet ze hebben wel veel moeite gedaan om die wagens op te bouwen en de koeien op te tuigen, ik houd van pipe muziek dus geen harde trommelaars deze keer 👍
  Toch gezellig al ben je midden in de nacht pas thuis het is traditie en die houden ze in stand.
  De frietjes zien er heerlijk uit😋😋,
  Groetjes en op naar het volgende feest.
  José

 5. Vond de filmpje echt leuk en we hebben zo ook mee kunnen genieten van de optocht ook al lijken alle wagens wel wat op elkaar maar wat er in gebeurde komt duidelijk over. Leuk om een keer mee te maken maar ik denk dat je volgend jaar er niet naar toe gaat zeker omdat je dan ook zo laat terug thuis bent. En de beroepen van vroeger blijven hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *