Feestdagen Dag 1

Vandaag is het dus de eerste dag van de feestdagen ter ere van Sta. Mariña en San Antonio. Vrijdagavond ben ik nog even gaan betalen en heb gelijk gevraagd hoe laat het start, want dat wat op de poster staat klopt niet helemaal. Bij de vrouw, de dochter van de buurman die vrijdag aan de deur stond, betaal ik en zij verteld mij dat het morgen om 1 uur van start gaat en het programma is als volgt; opening, dan de mis… die wij gaan missen 🙂 en dan gaat het feest verder.

Vandaag ga ik nog even wat bij de ferreteria halen. De koppeling van de slang die ik gisteren verving blijkt een beetje te lekken. Ik ga dus even een nieuwe halen. Als ik langs Santa Mariña do Castro kom is er nog niet veel gaande, het is nu 12 uur. Als ik even later weer voorbij kom, staat er een bierkraam en wordt er een oplegger klaar gemaakt voor de muziek. 

Als het 1 uur is rijden we naar Santa Mariña de Castro. Maar is niemand, alleen iemand van de muziek is bezig. We gaan nog even om een boodschap. Als we even later terug rijden, is het al drukker. Ik stop bij wat mensen waar ook de vrouw aan wie ik betaalde staat. Sol vraagt hoe laat het start. NU! 

We parkeren de auto en gaan bij de mensen staan waar we er een paar van kennen. Een oudere vrouw, volgens mij de vrouw van de buurman van gisteren, vertelt over het feest en hoe het door covid 2 jaar lang niet kon doorgaan. Maar nu is het vanavond feest! En vanmiddag? Nee, vanavond. Oké, zeg ik tegen Sol. Ik snap het, nu de opening, dan de mis, dan feest thuis met familie en dan vanavond feest met iedereen. 

We gaan een pilsje halen. Even later komt er een vrouw met een kind in de arm naar ons toe. Ze stelt zich voor, ik versta het niet goed, want de muziek is ook begonnen. Ze woont in ieder geval in het grijze huis met het zwembad. De live muziek doet zijn best, maar niemand gaat dansen, te heet. Meneer pastoor heeft zich ondertussen ook moet ingedronken om te gaan preken. Er klinkt 1 korte ‘kling’ van de bel van het kerkje. De muziek stopt gelijk en iedereen loopt richting het kerkje. Wij gaan naar huis. Maar niet voor gevraagd te hebben hoe laat we straks weer verwacht worden. Om 11 uur is het antwoord.

Thuis gekomen staat even later de buurvrouw op de stoep, ze heeft vis bij voor Sol en een krop sla. Ik was trouwens deze ochtend ook nog even op de akker en heb wat kunnen oogsten: twee aardbeien en een komkommer.

Ja…. moet ik nu stil gaan zitten? Nee, ik trek mijn korte werkbroek aan en ga de schuur opruimen. Er staan stukken die ik gebruikt het voor het werk aan de kast van de buren en alles wat ik gisteren gebruikt heb, heb ik ook laten liggen. Het is moeilijk om bij de twee vriezers achter in de schuur te komen. Voor ik op ruim haal ik eerst alles waarvan ik denk dat het misschien nog wel eens voor iets van pas kan komen uit de oude geiser. Alles wat over is leg ik aan de straatkant voor zigeuners om mee te nemen. Dan ga ik aan de gang en ben tegen 5 uur ver klaar en stop er mee voor vandaag. Ik ga nog even een frisse duik nemen in ons zwembad… hahaha

17 reacties

 1. Hola,

  Nog geen oogst om een veilingcontract aan te gaan zou ik zeggen maar je hoeft geen ruzie te maken hoeveel aardbeien ieder krijgt.
  Ik ben heel erg benieuwd hoe het feest gaat verlopen. Het podium ziet er in ieder geval voor zo’n kleine gemeenschap HEEL indrukwekkend uit.
  Heel veel plezier en hopelijk doen jullie mooie nieuwe sociale contacten op.

  Houdoe

 2. Hoi Rob
  Volgens mij is dit geen komkommer maar een augurk die aardig dik geworden is, augurken moet je klein plukken en dan evt in zoetzuur inmaken, voor te eten is het niks.
  Als je deze gaat eten moet je er alle pitten uithalen en in zout water leggen want hij is erg bitter.

 3. We wille jullie veel plezier wensen met de feestdagen en hopelijk is de muziek niet te hard anders kun je niet eens met elkaar praten wat toch ook de bedoeling is bij dat soort dagen.

 4. Als ik jullie was zou ik maar een paar uurtjes gaan rusten / slapen voor dat feest dat om 11.00 begint en misschien kun je dan midden in de nacht op de valreep nog mooie opnames maken op de terugweg.
  Ben benieuwd wat jullie geboden krijgen voor dat bedrag.
  Veel plezier,
  José

 5. Hier in de parochie ook antie werkdagen met een hoop geknal van vuurwerk werd het aangekondigd, het is een schande op die dagen te werken dus doe ik het rond om het huis, heeft niemand er last van ben een keer wezen kijken naar zo een feest, nooit meer dus vond er niet veel aan. Morgen maandag is alles weer normaal gelukkig. Groeten uit Serantes de Moraime met de heilige Carmen.

  • Hallo Henk,

   DAt vuurwerk hoeft van mij ook niet, zeker niet met de droogte van op het moment. Bij ons gaat het vuurwerk ook niet door om die reden. Wij zijn niet zo van die feest beesten, maar een keer per jaar, ach, kan geen kwaad. Ding is ook, voor ons, dat we de mesen uit de omgeving misschien wat beter leren kennen. Laten we ons gezicht niet zien, dan blijven wij altijd ‘die buitelanders van Frean’, en daar hebben wij geen zin in.

 6. O zo herkenbaar, in ieder dorp is op naamdag een feest(je), ook in de Gemeente waar ik woon. En zo’n feest duurt een hele week. De muziek gaat tot ’s morgens 07.00 uur door. Gelukkig woon ik niet in het dorp zelf, maar als je daar zelf woont en je moet de volgende morgen weer naar je werk, daar ben je dan niet lekker mee. De apotheek maakt overuren met oordopjes. Als de wind mijn kant opstaat hoor ik het als ik ’s nachts naar de wc ga wel en moeten de oordoppen in. Als het spectakel afgelopen is eindigt dit met een groot vuurwerk. Maar dan zijn we er nog niet want vergeet niet dat ieder dorp zijn heilige heeft dus is het naast gelegen dorp aan beurt om te feesten tot de vroege ochtenduurtjes. De man die bij mij het zwembad onderhoud vertelde eens dat veel bewoners er na al die jaren geen zin meer in hebben en er zelf een weekje tussenuit knijpen, zo gek nog niet. Ach het is weer eens wat anders dan carnaval, hoewel de feestgangers ook wel vaak verkleed zijn. Het naast gelegen dorp maakt er een enorm feest van met grote optochten en mensen die in de meest prachtige kleding lopen, maar ja wat ik al zei, na al die jaren heb je het wel gezien. (Ik woon al 21 jaar in Spanje, dus ik ben er ook zo een.) Ben benieuwd hoe het bij jullie is.

  • Moet toch kunnen , af en toe niet al te helder in je hoofd . Uiteindelijk moet er toch wat terug gekregen worden voor die €100. Hopelijk daarna een staartje met hoofdpijn , dat is dan weer minder.
   Ach en Zondag = Rustdag ! 😉🤣😅 .
   Fij e Zondag met nog een klein “feestje” toe.
   Groet . 👍👋🙆‍♀️😉🤗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *