Feestdag In Galicië.

Omdat het vandaag 25-juli feest is in Galicië ging ik gisteravond met de telescoop vast op zoek naar een ster, gelijkende op die van Bethlehem van vele jaren geleden. Dat was natuurlijk gewoon een heldere komeet. Maar dat wisten de drie wijze uit het oosten niet! Dezer dagen moet er ook een komeet te zien zijn en dat is niet zo gek want er is er een jarig en dat is de patroonheilige van Galicië en Santiago (in het Nederlands Jacobus de meerdere) is zijn naam. De komeet die dezer dagen aan de nachtelijke hemel te zien is, is C/2017 K2 (PanSTARRS). Op het moment is hij niet zo moeilijk te vinden voor ons, al heb je echt een telescoop nodig om hem te zien. De komeet staat namelijk min of meer recht boven Antares, helderste ster van sterrenbeeld Schorpioen. En ja, onze dwerg Schnauzer is naar die ster vernoemt. Als ik de telescoop op gebouwd heb en ga kijken of ik de komeet kan zien gaat er natuurlijk weer van alles net niet goed. Maar als ik alles onder controle heb, zie ik daar waar de komeet staat een klein beetje iets wazigs. Volgens de diverse websites heb je in ieder geval een kleine telescoop nodig om hem te kunnen zien, dan zal mijn telescoop wel niet groot genoeg zijn. Ik had er meer van verwacht. Ik kijken nog een beetje verder naar wat dingen aan de heldere hemel en breek daarna alles af en ga naar binnen.

We gaan er maar van uit dat alles overal dicht is, dus gaan we vandaag niet naar Carballiño om Sol in te schrijven bij de rijschool. Vandaag maar wat kleine dingen uit de hoek zoeken. Als eerste ga ik wat doen aan de lamp die ik aan het maken ben. Ik moet wat zagen, frezen en lijmen. Als ik daar mee klaar ben kan ik verder even niets aan de lamp doen. 

Koffie. Sol laat me een website zien van een kozijnenbedrijf. Het zit in Carballiño. Daar kunnen we dan deze week mooi ook gelijk even gaan informeren als we toch voor de rijschool in Carballiño zijn. Na de koffie ga ik aan de groepenkast wat doen. Er moet wat aan aangepast worden, maar omdat ik niet wil dat het allemaal een zooi wordt en te vol wordt, heb ik gewoon een groepenkast bij gekocht. De kast is nog leeg overigens. Voor ik de groepenkast tegen de muur kan monteren moet er eerst een houten plank tegen de muur gemaakt worden waar de groepenkast op gemonteerd kan worden. Ik maak de plank op maat, maak er een gat in en schroef hem tegen de muur. Daarna maak ik in de groepenkast het zelfde gat en schroef die op de plank. Aanpassen van de groepenkast doe deze week.

Dan zijn er nog de lampen boven de eethoek. Die moeten nog met hamerslag verf geverfd worden. Lampen gedemonteerd en in de schuur een lik verf gegeven. Voordeel van hamerslag verf is dat je geen grondverf nodig hebt en je hoeft ook niet heel erg precies te zijn met het aanbrengen van de verf. Het effect wat de verf geeft zorgt er voor dat je bijvoorbeeld je aanzet met de kwast niet ziet. Wel opletten op druipers natuurlijk. Als de lampen in de verf staan hang ik ze te drogen aan de waslijn. 

Feest, het zou feest zijn in A Barrela. Laten we maar eens gaan kijken wat er gaande is. Het moet groots zijn als er zelfs een komeet voor Santiago richting de aarde wordt geslingerd! Maar A Barrela ziet er net zo dood uit als op een zondag. We rijden een blokje om in A Barrela en bij het gemeentehuis is wat gaande. Er wordt een kermis opgebouwd. ….Kermis? Ja een hele kleine kermis. We gaan naar de benzinepomp om te vragen hoe het zit met dat feest. De benzinepomp is het enige wat open is, vandaar dat we daar gaan vragen. Het blijkt een zelfde soort feest te zijn als in onze parochie. Oké dan hoeven we daar verder niet naar toe, we houden het op feestjes bij ons in de buurt en A Barrela is te voet net iets te ver lopen, daarom ook is het handig als Sol een rijbewijs heeft 😉 

4 reacties

 1. Hola,

  Inderdaad gemakkelijk als Sol haar rijbewijs zou hebben dan kun je ook meerdere feestjes gaan bezoeken en als tip dan om en om de BOB zijn.
  Dan nog even terug naar de Blog van gister en dan met name de reacties van verschillende blogvolgers als het gaat om wel of geen gastvrije Spanjaarden. Je zegt zelf ook dat datzelfde in Nederland van toepassing is. Hier doet zich gewoon, en dat is volgens mij overal ter wereld zo, “wie zaait zal oogsten”. Dat is niet alleen op de akker zo maar evenzo met sociale contacten opbouwen. En ook daar moet je wel eens onkruid wieden om alles op peil te houden. Klinkt misschien wat filosofisch maar maar laat het gewoon op je inwerken. Ik weet dat je het met me eens bent.

  Houdoe

 2. De lampen zien er mooi uit en je kunt de hamerslag goed zien, nu nog de andere lamp maar daar moeten we de spanning er nog even inlaten. Ja ieder dorp heeft zo zijn eigen feestjes en heiligen. En dan meestal midden op de dag rond 12 of 13.00 uur is er vuurwerk maar daar zie je toch niet veel van met al dat daglicht. Prettige dinsdag.

  • Hallo Mieke,

   Deze Heilioge is de patroonheilige van heel Galicië, daarom is alles dicht. En wat dat vuurwerk betreft, dat hebben we nog nooit begrepen, wie steekt er nu iets midden op de dag af. Laat dan knallen horen via een luidspreker, dat s beter voor het milieu 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *