Feest Is Voorbij, Werk Aan De Winkel

Vandaag is het weer gewoon een normale werkdag, het feest is voorbij! Gisteren zijn ook de spullen die ik besteld heb voor de aanpassing van de groepenkast binnengekomen. Vandaag dus een dagje friemelen met draden en automaten in de groepenkast. In onze groepenkast zitten 3 aardlekautomaten voor de groepen, en nu zitten er per aardlek 4 groepen op. Een aardlek moet voor de natte groepen worden (badkamer, keuken ed) Daar ga ik als eerste aan werken. Zo kan ik ook de spanning op de meeste delen houden zodat de koelkasten en zo het even blijven doen. Ik bouw een pakketje van automaatjes en dan het ik een rits van 6 die op een aardlek komen. Als dat pakketje aangesloten zit op de aardlek kan ik de nieuwe groepen aansluiten. Dat doe ik zo 3 keer. Daarna moeten er ook nog wat aanpassingen verder in de installatie gemaakt worden. Het stopcontact voor de wasmachine (en de droger) moeten afgewerkt worden en boven het plafond moet er wat gedaan worden aan de badkamer groep. Die groep komt op draden die ik vorige week getrokken heb. Zo heb ik ook een groep waar alleen de koelkasten op zitten. 

Als dat allemaal gedaan is mag overal de spanning weer op. Ik meet overal even op stopcontacten of het allemaal goed zit en als dat zo is en alles weer werkt moet ik met een stift alle lasdozen langs om er nieuwe groep nummers op te zetten. Als laatste schroef ik de groepenkast dicht, ruim op en ben klaar voor vandaag. 

Ik ga nog even de akker op om te kijken of er nog hier en daar geoogst kan worden. Vandaag weer 3 courgettes en 3 broccoli. We hebben nog wat snij afval en dat gaat naar de kippen, de 4 dames zijn er blij mee! Al geruime tijd is er een kip die eieren legt met veel te zachte schalen. Bij het voer meng ik al een tijdje kalk speciaal voor kippen. Maar het blijft. Nou hebben we meer dan genoeg eieren dus ons hoor je niet klagen. Maar vandaag heb ik gezien hoe het komt!. Ik ga eieren rapen en er loopt een muis weg. Ik pak ook nu weer in de nattige drap van een kapot ei. Op de natte plek leg ik wat droog stro en dan loopt er weer een muis weg. Ik rommel nog wat aan een losse plank en er loopt er weer een weg. Zouden muizen soms iets doen met eieren? Internet heet daar vast een antwoord op. En ja hoor, muizen zijn niet vies van een vers gelegd eitje! Er is dus niets mis met de kippen en zitten muizen in het kippenhok. Maar ja, hoe krijg je die daar weg, ik kan nou niet zeggen dat kippen goede tafelmanieren hebben, voer ligt overal.

Nog even terug naar de stroom. Deze week moet ik even een nieuwe installatie tekening maken voor een elektricien uit A Barrela, die mag dan, als de tekening klaar is, komen kijken en een certificaat op de installatie afgeven. Als het nu nog niet goed is volgens de Spaanse regels weet ik het ook niet meer. Het is nu zoals hij vertelde, dus moet het goed zijn. Als we dan het certificaat hebben kunnen we daar mee naar het bedrijf waar we de zonnepanelen kochten. Die kunnen dan aan de slag om het verder te regelen zodat we terug aan het net kunnen gaan leveren. Ik heb afgelopen week in een verloren uurtje ook een pagina gemaakt waar te zien is wat onze installatie opwekt. Klik in het menu op MEER en klik dan op ZONNEPANELEN FREÁN. Op de pagina zie je onder andere een grafiek die de opbrengst weergeeft. Nou ziet die er misschien vreemd uit, maar omdat onze installatie op dit moment alleen opwekt wat we zelf verbruiken, zie je dus zo’n grillige grafiek. Hoge pieken in de grafiek van het plaatje hieronder zijn de droger, de vaatwasser en de wasmachine. Helaas is in de grafiek niet te zien wat we in het totaal, dus ook uit het net, verbruiken.

Op een telefoon is de pagina van de zonnepanelen slecht te bekijken, en daar kan ik niets aan doen.

17 reacties

 1. Hola,

  Ziet er met die draden HEEL indrukwekkend uit en voor een leek zeker niet te bedrijpen hoe je dat allemaal uit elkaar houd. Hopelijk ga je nu wel goedkeuring krijgen om uiteindelijk terug te kunnen leveren aan het net.
  Wat je zonnepanelen betreft: Als ik nu in het menu ga kijken en klik MEER aan dan staat er dat op die pagina niets staat en dat ik in het menu moet zijn.
  Ik voel me net een hond die achter z’n eigen staart aanloopt. Klik op de link (Fean zonder R) in je blog dan krijg ik wel een overzicht.

  Houdoe

  • Hallo pa (als ik zo vrij mag zijn),

   Ik heb ook op het overzicht gekeken en op de manier die Rob het aangaf ging het bij mij wel goed! Waar dat aan ligt weet ik ook niet hoor.

   Groetjes Corry

   • Hallo Corrie (als ik ook zo vrij mag zijn),

    Klopt wat je zegt maar omdat ik dat tot ontdekking kwam heeft Rob het meteen aangepast en ook voor mij (en dus voor iedereen) is het nu ter beschikking en leesbaar. Dus gratis service van mij voor iedereen (ha,ha).
    Fijn weekend en leesplezier.

    Houdoe

    • Pa,

     Heel erg bedankt dat u het probleem door Rob heeft laten oplossen en ik denk dat de rest van de lezers u ook heel dankbaar zullen zijn! Haha

     Groetjes Corry

   • Goedemorgen , Zondag -Rustdag ! 🤣😂.
    Nou die groepenkasten ,ik denk dat er in heel Spanje maar weinig zijn die er zo piekfijn uit zien . Eigenlijk jammer dat het afgesloten wordt , vind het er altijd zeer indrukwekkend uitzien en begrijp er ook niet zoveel van. Dit gaat goedkomen!
    Zou toch maar proberen de “muizenfamie” ergens anders te laten wonen , aan de bosrand of zo.
    “Tipje” ; vroeger droogden ze de eierschalen en die werden fijn gerold met een deegroller en teruggegeven aan de kippetjes . De beste proteïne voor ze. Misschien het proberen waard !?
    Hele fijne Zondag , ga samen gezellig wat leuks doen .
    Groet . 🤗😉🤣😂🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾🤔

    • Hallo Antoinette,

     Tja, soms zie ik hier groenkasten hangen waar ik van denk dat het levensgevaarlijk is. Wat de muizen betreft bij de kippen, die krijg ik daar niet weg natuurlijk. Het voer zit in een afgesloten ton. maar die kuppen maaken er zoi’n zooi van! Ik kan daar moetlijk iedered dag gaan stofzuigen. Dat kalk wat ze krijgen zijn volgens mij vermale schelpen, maar als het op is zak ik de eierschalen bewaren en die geven.

 2. Hoi Rob,
  Je bent weer terug op aarde, al zou je dat niet zeggen als je de stoppenkast zie. Maar alle gekhijd op een stokje, het zag er mooi uit. Gr. Ma

 3. Nou als dat stukje kunstwerk niet het certificaat verdiend dan weet ik niet wat de Spanjaarden willen ,dit is de beste reclame voor jou👍
  Fijne zondag,
  José

 4. Hallo Rob, complimenten voor al je talenten, veelzijdigheid is wel het minste wat je over jou( jullie) kunt zeggen.
  En o, wat kijken we ernaar uit om over een jaar of zo ook iedere dag bezig te zijn met onze eigen finca ,op knappen, groente te verbouwen, kortom onze handen uit de mouwen te steken ;bezig met aardse zaken die er echt toe doen.
  Jouw blogs zijn een enorme stimulans.
  Nogmaals, dank en weer een fijne ( klus)dag

   • Hoi Rob, dat klopt, we hebben 3 weken de tijd, eerste 2 dagen Santiago bezoeken, dochter margo komt een weekje mee( leuk!).
    We hebben al een lijstje met woningen die we willen bekijken , via idealista,een hoogtepunt is uiteraard contact met jullie.
    Volgens mij is het het verstandigst om de eerste week al , uiteraard als dat kan, met jou af te spreken zodat we met jouw ervaringen en advies op pad kunnen.
    Tot snel!

 5. Hoi Rob & Sol,

  Oppassen met eierschalen voeren aan de kippen, de kans bestaat dat ze hun eigen eieren kapot gaan pikken en leeg eten.
  Fijn gemalen schelpen dat is het beste.
  Met groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *