Facelift Voor Pomphuisje

Ik heb het idee dat bedrijven het niet niet echt van belang vinden netjes te werken, of het nou gaat om de afwerking van de zonnepanelen en alles wat daar bij hoort, de pelletketel en alles wat daar bij hoort, enige die netjes gewerkt hebben zijn die de nieuwe deur geplaatst hebben. Nu er gisteren een nieuwe pomp in de put gegaan is en er vandaag een besturingskastje opgehangen moet worden en moet worden aangesloten door de leverancier van de pomp zag ik de bui al hangen! Dus dat kastje hang ik wel op en dat aan sluiten ervan doe ik ook, zodat het allemaal zit zoals ik wil. Netjes dus. Om 11 uur zou hij komen om het te regelen. Ver voor die tijd ben ik al klaar met de werkzaamheden. Enige wat ik nog wil doen is verlichting in het pomphuisje maken. Als de man komt, blijkt de eigenaar van het bedrijf te zijn, vertel ik hem dat hij alleen het nieuwe expansievat hoeft te monteren en even het kastje moet instellen. Ophangen en aansluiten heb ik al gedaan, zeg ik. Hij kijkt verbaast, en vraagt of ik vannacht niet geslapen heb. Hij monteert het expansievat, stelt het kastje in en daarna testen we alles. We hebben weer volop water onder hoge druk. We maken nog een praatje over de zonnepanelen en hij vertrekt weer. Betalen? Ja, kijk maar als je in Chantada bent.

Ik ga even naar de ferreteria voor een lamp voor in het pomphuisje. Ook moet ik wat spullen hebben om in het pomphuisje wat aan de waterleiding te doen. Een tijd terug heb ik op de akker op een paal een kast gezet met stopcontacten, daaronder zit een kraan waar nog geen water uit kwam. Dat heb ik vandaag ook maar gelijk gedaan. Als ik alles aangepast heb en er water op de akker uit de kraan komt en ik op ga ruimen, zie ik een toch wel belangrijk onderdeel liggen. Het is een stuk wat bij een koppeling hoort wat zorgt voor een lekvrije aansluiting. Op het moment lekt er niet, ik weet dus ook niet zeker of ik iets vergeten ben of dat het er al lag. Toch alles maar weer uit elkaar en gecontroleerd. Ik was dus iets vergeten. Maar nu is het allemaal tip top. 

Nog even verder met pimpen van het pomphuisje. Er liggen stukken beton cement golfplaat op en daar liggen dan dakpannen op en zoals het hier hoort leg je daar dan weer keien op. Dat gaan we anders doen. Ik wil er een nieuw mooie rode beton cement golfplaat op. geen gedoe met dakpannen en stenen. Dus op naar de zaak in Castro waar ze dat soort spullen verkopen. Twee platen met toebehoren gekocht en deze bij thuiskomst gelijk gemonteerd. Ik wilde het graag af (dicht) hebben voor het donker en dat s dus gelukt. Morgen moet ik het nog wel even afwerken met een randje cement. Maar voor nu, mooi facelift voor het pomphuisje.

De oude pomp, daarvan heb ik het pompdeel uit elkaar gehaald en die hier en daar beschadigingen. Daarna heb ik die maar weer in elkaar gezet. Leek de motor gisteren nog in orde, is dat vandaag anders. Met moeite gaat de motor rond. Dan gaat ook deze uit elkaar en dan komen de onderdelen me tegemoet. In de motor zitten twee mechanical seals. Een daarvan is beschadigd en van de andere is nog maar een klein stukje over. Dit kan erop wijzen dat de pomp op enig moment (kan al langer geleden zijn) heel lang zonder uit te schakelen op de druksensor heeft gedraaid en daardoor is warmgelopen. Vanaf het moment dat wij hier wonen hebben we knipperende lichten als pomp aan gaat. Nu met de nieuwe pomp is dat niet meer. Het moet dus al een tijdje gaande geweest zijn dat de pomp het aan het begeven is geweest. Vroeger was het ook dat er afsluiters verkeerd stonden waardoor de pomp naar een andere bron water pompte. Dit kan ook een oorzaak zijn van de vroegtijdige slijtage van de pomp (door het continu aan en uit gaan).

Dan de verf die telkens los komt. Dolf, een trouwe volger van het blog had een goede tip. Meet het vocht  in de muur eens met een multimeter. Zet de meter op het weerstand meten en bij een lage weerstand heb je vocht in de muur. Bij geen oneindig hoge weerstand is de muur droog. De weerstand waar de verf telkens los komt is laag, dus een vochtige muur. Ik weet nu ook hoe het komt. Waar de verf los komt is een muur een buitenmuur en de andere is een oude buitenmuur, nu een tussenmuur. Tegen deze tussen muur staat de muur van het, wat wij noemen, nieuwe deel. Tussen deze twee muren loopt een dakgoot waar het water zo uit loopt. Eer regenpijp zit daar niet. En op onderstaande foto, genomen vanuit de nieuwe deur, is duidelijk te zien dat dat het probleem is van het vocht in de muur. De plekken werk ik voorlopig niet meer bij. Een regenpijp komt er ZEER spoedig.

5 reacties

 1. Gelukkig dat nu de oorzaak is gevonden van het muurprobleem dankzij een van de meedenkers van deze blog👍, ik moet wel lachen over die opmerking van die Spanjaard ‘ vannacht niet geslapen? ‘
  ze zouden heel veel van jou kunnen leren dus ligt er een nieuwe uitdaging op de loer als er niets meer te klussen valt, 💁🏻‍♂️
  Gr.José

 2. Hola Beste Sol en Rob
  Wij genieten nog altijd van jullie bezigheden toppy hoor.
  De mooie decoraties van Sol zijn prachtig.
  Heb je mijn foto van de straatnaam SOL nog ontvangen?

  De pomp perikelen herkennen wij ook ik heb de pomp gereviseerd lagers keringen enz. hij loopt nu nog steeds.

  Het drukvat gaat soms heel lang mee en soms wat minder precies zoals bij een CV expansievat.
  Meer dan 2.5 Bar op de kranen in huis is niet verstandig dit zijn spindelkranen, buiten kranen zijn kogelkranen die kunnen meer verdragen.
  Mooi pomphuisje weer en inderdaad een scheef opgehangen schakelkast werkt ook denken ze in Spanje. Ha Ha ….

  Succes

  Ger /Wally
  Costa Blanca

  • Hallo Ger,

   Ja die foto hebben we ontvangen. Moet wel zeggen dat ik zo niet meer weet de welke van jullie komt. Die foto’s komen wel eens meer binnen namelijk.
   De motor van de pomp kan ik helaas niet verder uit elkaar halen om te zien of ik hem kan reviseren. Moet ook zeggen dat als ik hem uit elkaar gehad heb ik het een beetje eng vindt om hem dat eventueel weer eens onder water te laten zakken en dat aan te zetten. Voor je het weet staat het water onder stroom.
   Voor het expansievat heb ik uitleg gekregen dat ik het een of liever twee keer moet controleren op lucht druk (1,5 bar). Dat ga ik dan maar doen.

 3. Weer heel wat werk verzet en fijn dat jullie nu weer water hebben. Het pomphuisje ziet er goed uit met het nieuwe dak. En de volgende klus ligt weer te wachten maar als dat in orde is kunnen de muren drogen en kun je opnieuw de muur verven. fijne woensdag samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *