Eten In De Eetkamer

Vandaag begonnen met het nog een keer schoonmaken van de tegelvloer. De waas van het voegen zal nog wel even blijven. Maar na nog een keer schoonmaken vandaag is de waas al veel minder. We moeten maar gewoon op sokken gaan lopen, poetsen we het er gelijk af. 

Veel meubels hebben we uit Nederland niet meegenomen. Eigenlijk alleen de eethoek, een antiek bureau, een oude doktersstoel die ik als bureaustoel gebruik en nog wat andere kleinere dingen die meer voor de decoratie zijn. Die spullen heb ik destijd, sommige dingen al meer dan een jaar geleden, goed verpakt in plastic en vervolgens heb ik er toen houten kisten omheen gemaakt. De spullen in de kisten stonden in Nederland buiten onder de terrasoverkapping en hier stond het allemaal in de schuur. Vochtig dus. Nu de eetkamer klaar is wil ik alles binnen hebben. Zo ie zo moet de eethoek in de eetkamer staan, maar ook het antieke bureau en de stoel wil ik uit de schuur hebben. 

Al verschrikkelijk lang heb ik een oude kist. Die kist is erg lang geleden door iemand gebruikt om ook te emigreren. Voor zover ik weet is die kist van een vriendin van mijn oma geweest en die vrouw had haar roots in Indonesië. Zoals ik al zei heb ik die kist al heel lang. Sol vind de kist ook mooi. De kist is dus nog een keer voor emigratie gebruikt. De familie A.A.K. Kessels had dat waarschijnlijk niet verwacht toen zij de kist vulde en, ik neem aan, op de boot zetten aan de andere kant van de wereld met de bestemming Nederland. De kist ging vandaag als eerst van de schuur naar de eetkamer.

Daarna kon het antieke bureau naar boven. Toevallige is ookl dat de persoon die dit heeft laten maken in 1910 ook niet heeft kunnen bedenken dat dat wat zij lieten maken in Spanje zou eindigen. Op de kist staat ‘Den Haag, Nederland’, Den Haag daar komt het bureau ook vandaan.Wij hebben het verkregen via een website waar mensen dingen gratis aanbieden. De man waar ik het ben gaan halen in vertelde dat niemand het wilde kopen op marktplaats en dat ik de eerste was die reageerde op de gratis op te halen advertentie. Zo weet ik ook dat het bureau uit 1910 stamt en door de familie van die man is laten maken. 

Ik heb iets met klokken en een pendule wilde ik al heel lang, maar daar is Sol weer niet zo weg van. Maar toen ik deze voor een prikkie in het Oosten van Nederland kon kopen heb ik dat maar gedaan. Sol vind deze trouwens ook mooi. Ook deze pendule heeft al wat landen gezien. Het merk is HAID, dat is Duits of Oostenrijks. Ik kocht de klok van een Nederlands-Duits echtpaar wat vanwege de leeftijd kleiner ging wonen. Den Haag is ook een plaats waar deze pendule geweest is. Daar is het uurwerk gereviseerd volgens het stickertje aan de binnenkant. De eerste eigenaresse, de Duitse moeder van de Duitse vrouw, heeft waarschijnlijk ook niet kunnen bedenken dat haar klok ooit in Spanje zou belanden.

Dan het laatste wat naar boven moest was de eethoek, daar zitten geen verhalen aan vast voor zover ik weet. Wij hebben jaren geleden gewoon een bak geld betaald in een winkel op de meubelboulevard in Breda. Niets speciaals dus. Enige misschien wat hier nu speciaal aan is is dat ik met de tafel het meeste werk had. Het blad is loeizwaar en de poten had ik destijds bij aankomst hier gebruikt om tafel te maken voor het gasfornuis. Dat moest nu dus voorzien worden van nieuwe poten, van een andere tafel. En de poten moest ik terug monteren aan het tafelblad. De   deuvels waar de poten mee aan het blad zaten heb ik, in Nederland, uit moeten boren om de tafel de demonteren. Nu staat alles stevig in elkaar met een spanband. Nieuwe deuvels heb ik inmiddels gekocht en die zet ik er morgen op nieuwjaarsdag denk ik in. We kunnen in ieder geval op de laatste dag van het jaar aan een gewone eethoek eten.

Dan moet de TV nog even een tijdelijke plaats krijgen. Die staat nu even voor de nieuwe deur. Die hoeft toch niet open en een betere plaats hebben we nu niet. Voor vanavond even twee stoelen weg gezet en snel een ini mini salontafeltje gemaakt van een emmer met een steen erin en een ronde plank er op.

Wij zijn klaar voor oud en nieuw! Voor de volgens die deze post al op oudjaarsdag lezen een heel goed uiteinde, en voor iedereen een goed 2022!

17 reacties

 1. Ziet er leuk uit. Ik heb ook iets met items waar een al dan niet persoonlijke historiek aan vast hangt. Zo staat er bij mijn dochter een contrabas, waar mijn pa een groot stuk van zijn leven heeft mee opgetreden, die moet nu zowat 150j oud zijn en kwam oorspronkelijk uit de Koninklijke Harmonie van de gemeente Diksmuide in België. Staat er eveneens bij haar een oude Singer Naaimachine in perfecte staat, inclusief het instructieboekje en een spinnenwiel van vele generaties oud. Pure Nostalgie! Feliz Año Nuevo!

  • Hallo Beni,

   Beste wense voor jullie. Altijd leuk iid die meubelstukken waar iets van een verhaal of geschiedenis aan vast zit. Zo heb ik een glas in lood kerk raam wat mijn overgrootvader tijdens de oorlog uit de kerk gestolen heeft. Ik heb het een paar jaar terug helemaal opgeknapt. Binnenkort maar eens op gaan hangen.

 2. Rob en Sol voor jullie ook een Gelukkig liefdevol en heel gezond Nieuw Jaar gewenst. Wat hebben jullie hard gewerkt zeg en met meubels erin is het erg mooi. Toen ik mijn kamer liet stuccen heb ik zeker een maand op tuinstoelen gezeten, in de tuin zitten ze heerlijk maar in de kamer was het behelpen, zo zal het voor jullie ook zijn met de eetkamer tafel en stoelen nu – echt luxe😄

 3. Hola,

  Reageer je een keer niet als eerste, omdat wij om oud/nieuw te vieren bij 2 nichtjes waren die ook alleen waren, krijg je het om 00.02 uur te horen dat je ons als Blog reactie gemist hebt. Het moet niet gekker worden. Dat jullie de eetkamer nog “net op tijd” in het oude jaar in gebruik zouden nemen hadden we wel verwacht en gelijk hebben jullie. Het ziet er al tof uit en kan nu langzaam maar zeker verder ingericht en aangekleed gaan worden.
  Uiteraard ook op deze manier, ook al hebben we het al telefonisch gedaan, een heel gelukkig en voorspoedig 2022 met vooral een goede gezondheid. Wie weet voor verderop dit jaar tot ziens in Frean.

  Houdoe

  • Hoi Pa en Ma,

   Als ik voor 21 uur niet gepost heb dan krijg ik een SMS was de post blijft. Nu zaten wij dus in spanning op een reactie te wachten en die bleef uit. Dan slaat de paniek toe natuurlijk.

 4. Rob en Sol ,
  Veel Geluk gezelligheid en liefde in het Nieuwe Jaar , heel mooi dat de meubels in de woonkamer staan ziet meteen al warm uit.
  Die oude kist is prachtig , mijn moeder had ook zo eentje van haar oma mijn nichtje wilde hem persee hebben zij liet hem opknappen bij een antiekzaak en wat bleek onder die dikke laag verf zaten allerlei stempels en grote zegels van de scheepvaart over de wereld dus verrassend een stuk geschiedenis kwam tot leven.
  Geniet van alle mooie dingen,
  José

 5. Beste Rob en Sol namens ons een heel gelukkig en fijn jaar in jullie Spanje. Wat hebben jullie veel gedaan in dit eerste jaar. Blijf genieten.

  Bedankt voor jullie lieve wenskaart.

  Ome Karel en tante marianne

 6. Wat een mooie kist en pendule die hebben nu in ieder geval een hele mooie plek gekregen en zo langzamerhand komt de kamer tot leven en zal alleen maar gezelliger worden. Veel plezier met het aankleden ervan. en een gemakkelijke salontafel door gewoon een idee te hebben je kan nu in ieder geval daar koffie drinken en avonds tv kijken. Nogmaals wensen we jullie een heel gelukkig en gezond 2022 toe en dat doe ik dan ook maar gelijk aan alle bloglezers. Fijne dag verder.

 7. Hoi Rob en Sol,

  De beste wensen voor 2022
  Met veel geluk, gezondheid en plezier in jullie steeds mooier wordende huis.
  Jullie hebben al heel veel gedaan in en om je huis in 2021.
  Kun je trots op zijn..op naar de volgende klussen 😊
  Ik blijf het zeker volgen….succes!

  Groetend vanuit Randin,
  Willy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *