En We Maken Electriciteit

Ik was al vroeg bezig met wat werk aan de electra. De heren voor de zonnepanelen waren wat later dan gister. Ze zaten her en der in de koeien spits. En uit ervaring weten we dat er koeien zijn die niet willen dat je er langs gaat. Die gister op dak bezig was gaat weer verder op dak, het is zo’n macho mannetje en volgens de andere is hij de chef. De andere gaat kabels trekken van de panelen naar een, zeg maar, groepenkast van de zonnestroom installatie. De kabels moeten door een flexibele buis en dat gaat altijd lastig. Hij vraagt of ik hem kan helpen. Dat dus gedaan en even later zaten de kabel op hun plek. Toen hier iemand van de installateur was om alles op te nemen, hebben we ook een muur uitgekozen waar die groepenkast en de omvormer moeten komen. De monteur waar ik net de kabel mee getrokken heb wil graag weten waar ik heb graag wil hebben hangen. En zoals het nu hangt hangt het naar mijn zin. 

Nu moet er nog een flexibele buis met draden van de zonnestroom groepenkast naar de groepenkast (van het huis). Die heb ik al veel eerder vervangen en aangesloten, dus de draden moeten wel zo lopen zoals ik heb wil. Dus ik help de monteur maar weer een beetje zodat het in ieder geval zo zit zoals ik het wil. De aardkabel van het aardpunt wat hij gister gemaakt heeft zit inmiddels ook binnen. Hij gaat zijn chef op dak de panelen aangeven. Ondertussen stuit ik de aarde aan op de aardrail van de groepenkast, dat was wel mijn werk volgens de afspraken. We hebben nu dus geaarde stopcontacten in huis, daar waar ik de installatie al vervangen heb. 

Als de panelen op dak liggen kan de chef ze gaan monteren en aansluiten. De monteur gaat de zonnestroom groepenkast bedraden en aansluiten. Ik sta er bij en kijk er na. De monteur heeft nu 2 chefs, een op dak en een die hem op zijn vingers kijkt. Hij wil nu ook weten of ik ook elektromonteur ben en of ik uit Duitsland of Nederland kom. Nederland natuurlijk!

Als de panelen vastliggen en aangesloten zijn komt de chef het dak af. Ik denk ‘nu gaat de chef de omvormer instellen’. Maar nee, hij gaat bellen. Hij snapt het niet, wat hij begint steeds harder te praten tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Iets met een app op de telefoon waarvoor hij iets moet scannen. De chef vindt het duidelijk niet plezierig dat ik ook hem op zijn vingers kijk. Het is bijna 5 uur en de chef begint haast te krijgen. Weer bellen, iets wordt anders aangesloten, weer bellen en whatsappen. Half 7 is het klaar en werkt alles. Enige wat wij nog niet kunnen is kijken hoeveel elektriciteit we maken. Daarover worden we morgen gebeld en krijgen we tekst en uitleg. 

Dan willen we nu graag strak blauwe luchten met veel zon bij een zo laag mogelijke temperatuur. Voor wie het niet weet; veel zon en lekker warm of zelfs heet, betekent dat zonnepanelen minder gaan opwekken. Dus, veel zon bij lage temperatuur is het beste.

Technische info: 

10 x Sunpower SPR-P3-415-COM-1500 (415Wp) panelen, omvormer Huawei SUN2000-4KTL-L1, Vermogen installatie 4,15kWp, geschatte jaarlijkse productie 3704kWh

2 reacties

  1. Hola,

    Ziet er ERG goed uit en de terugleverteller kan vanaf nu gaan lopen.
    Je zult zien dat je vanaf nu ook bewuster met stroom omgaat voor zover jullie dat al niet deden trouwens.
    Vanuit de app aan je moeder heb ik inmiddels al begrepen dat de eerste Kwh al binnen zijn. Top en proficiat

    Houdoe

  2. Er gaat niets boven zelfvoorziening ! Mooi hoor daar ga je plezier van krijgen. Wordt een nieuwe hobby ! Bij onze zoon in Nederland tenminste wel. We krijgen geregeld standen en gebruik door. Leuk. Groet , 👊👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *