En De Keuken Weer In

Ik kan weer verder in de keuken. Of eigenlijk moet ik nu iets gaan doen waarvan ik gisterochtend nog een ander idee had; De Muur.

Ik weet niet of ik helemaal duidelijk was gisteren, of misschien voorgaande keren ook al. Mijn idee was om aan de binnenkant voor de buitenmuur een muur te zetten. Tussen de nieuwe binnenmuur en de buitenmuur had dan isolatie moeten komen.

Met de plaatsing van de nieuwe ramen gisteren blijkt dat een nieuwe binnenmuur niet gaat. Als we namelijk de nieuwe ramen open kantelen, voor ventilatie, dan zou het raam in de gekantelde stand niet buiten de nieuwe muur steken en werkt de ventilatie dus niet. Om die reden dus geen nieuwe binnenmuur.

Onder de nieuwe ramen zit een rij tegels die weg moet. Die hadden niet weg gehoeven met een nieuwe muur, maar nu wel. Ook de oude wateraansluitingen moeten nu wel weg. Ik begin met de tegels. Laten we zeggen dat tegellijm en tegels van vroeger van zeer goede qualiteit waren. Ik hak mezelf wezenloos. Maar uiteindelijk is alles er af en hoef ik het alleen nog maar wat te fine tunen. De buurvrouw komt en wil de nieuwe ramen zien. Sol en ik laten de ramen zien. Ze vindt ze mooi en wil weten wat ik allemaal aan het doen ben. Ik leg het uit en ik leg ook uit dat de muur nu aangesmeerd moet worden liefst door een stukadoor. Ik hoop dat ze toehapt. Maar helaas ze verteld dat het erg moeilijk is om aan vaklui te komen. In Santa Mariña do Castro, vlak bij ons, woont een metselaar. Toen zij die vroegen voor een karwei kreeg ze te horen dat ze 2 jaar moesten wachten. Ik laat het woord stukadoor nog een keer vallen, maar nee het kwartje valt niet. De buurman is namelijk altijd stukadoor geweest voor hij ook in de koeien ging. En zoals ik van hem een begreep is stukadoren iets wat je niet verleerd. Net als fietsen dus. Laat fietsen nou ook iets zijn wat ik kan, dus dan komt dat stucwerk, wat ik dus zelf ga doen, ook vast goed. 

Als de buurvrouw weg is ga ik weer verder met hakken en daarna slijp ik de wateraansluitingen zo kort mogelijk tegen de muur af. Ook de nieuwe waterleidingen kan ik, nu er toch geen muur komt, vast gaan zetten tegen de muur. Dat is een werkje van niets en als het gedaan is ga ik eerst maar wat opruimen en grondig stofzuigen. Grondig want die scherfjes glazuur die van de tegels af zijn gesprongen liggen overal en kunnen vlijmscherp zijn. Als alles, voor op een bouwplaats, spik en span is ga ik van een stukje kolom wat niet weg kan netjes maken. Ik wil graag hebben dat het een min of meer rechthoekige bovenkant heeft. Van wat afval plaatjes maak ik een bekistinkje om er vervolgens cement in de doen. Als het over een paar dagen is uitgehard is het stukje kolom netjes.

Vandaag was ik vroeg klaar met werken. Morgen eens opzoek gaan naar spullen om de muur aan te gaan smeren.

8 reacties

 1. Hola,

  Ik snap nog niet helemaal, maar dat zal wel aan mij liggen, waarom de keukenramen als ze op ventilatiestand staan met een muur voor de bestaande dat er geen sprake zou zijn van ventilatie. Op de slaap en eetkamer hebben jullie toch ook een diepe nis en dat zijn toch ook draai-kiepramen!
  Je stucadoorsuitdaging kun je volgens mij op 2 manieren oplossen.
  a. Gewoon aan de buurman zelf vragen.
  Bijna zou ik zeggen “geen reactie kastje komt
  nooit klaar”.
  b. Wij werkte vroeger op de boerderij altijd met
  “boerenpleisterwerk”. Is veel nostalgischer en
  iedereen kan het zonder stucadoorservaring.

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Ik was wel even bang met dat hakken, dat er splinters tegen de ramen aan zouden komen. Maar alles is goed gelukt. Over dat stukadooren , ik zou het op de man af vragen hebben hun ook gedaan met dat kastje. Doe je best. Gr. Ma

 3. Goedemorgen , om me aan te sluiten met bovenstaande personen
  ” Nee heb je niet , Ja kun je krijgen !” 🤣. Wat zijn we leep met z’n allen . Het gaat vast geweldig worden net als de rest . Of je “tegelt” eroverheen , ook netjes . Heel veel succes , fijne dag . Groet 🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👊👍👋

 4. Goedemorgen Rob sluit me bij de rest aan gewoon zelf vragen maar wat een werk heb je aan de keuken maar je zult heel blij zijn als deze klus is geklaard. Fijne vrijdag

 5. Beste Rob
  Zoals je weet volgen wij je met je bezigheden en zie je vaak handige dingen doen.
  Echter met de voorzet muur en het niet ventileren van de kiepramen om dat ze binnen de voorzet muur vallen maak je een vergissing.
  Met het wel plaatsen van een spouwmuur haal je echt een goede isolatie waarde.
  Je bent met de muur van gipsblokken uitgegaan, maar de Spaanse ladrillos zijn er in 5 cm en worden gewoon gemetseld met isolatie ertussen heb je dan wat je graag wil.
  Het is echt aan te raden nu het kan het spouwmuurtje te plaatsen.
  De ventilatie aan van het draaikiep raam werkt echt wel zoals je pa al opmerkt, warme lucht zit altijd boven in en wil graag bewegen.
  Een betweter ben ik niet, ik ben bouwkundig geschoold en heb mijn leven lang gebouwd met hoofd en handen, 2x een heel huis in NL en 1x een compleet huis hier in Spanje voor mijn dochters en ons naast mijn bouwwerkzaamheden.
  Goed… je kunt ook de wand maken van metalen u profielen waar in de isolatie past en bekleden met gipsplaat helaas weet ik de Spaanse naam voor de profielen niet gipsplaat heet pladur.
  Denk er nog eens over, betegelen straks tegen de buitenmuur geeft condens.

  Succes
  Ger Walman

 6. Ik heb er geen enkel verstand van en daarom kijk ik met enorme belangstelling uit wat dat alles gaat worden. Een ding staat wel vast, je bent een doordouwer, maar dat moet ook wel als je met zoiets aan de slag gaat. Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *