En Dan Komt Alles Tegelijk

Je raad het al, ik ga weer verder in de keuken. Daar waar gisteren kamikaze muggen op de natte verf vast kwamen te zitten heb ik die voorzichtig weggehaald en het plekje een beetje bij getipt met muurverf. Daarna kan alles wat we aan afplakplakband en plastic gebruikt hebben en ga ik daarna met een krabbertje en een sopje met schuurspons op mijn knieën de tegels controleren op verfspatjes. Als de vloer schoon is krijgt Sol telefoon. Ze komen het fornuis zo brengen.

We hebben wat zaken die we aan de witte muren op willen hangen. Niet te veel, maar we hebben twee dingen die we er willen hebben. Het een is een houten bord met tegeltjes, de tegeltjes zijn door mijn moeder gemaakt en het houten bord heb ik gemaakt van een deel van een oude salontafel. Op een tegeltje staan een wapen met de naam Killestein, dat is de achternaam van mijn opa aan moeders kant. Op het tegeltje er naast staat een kasteeltje, dat heet Killestein. En nee, voor wie denkt dat dat van oorsprong een Duitse naam is heeft het mis. Stein iets van een gebouw en een kill is een zij arm van een rivier. Daar verwijst het naar. Het andere is een klein schilderijtje wat we van een vriendin, Petra, van mijn moeder hebben gekregen. Als ik klaar ben met het ophangen er van krijgt Sol weer een telefoontje. Frean, bij Santa Mariña? Ja, nog een beetje verder rijden en dan zie je het vanzelf. Santa Mariña vlakbij Ourense? Bij Ourense zegt Sol verbaast. Nee joh, het is in de provincie Lugo. Ze komen dus wat later.

De bestelde kraan is afgeleverd bij de benzinepomp, ik moet toch even wat van de ferreteria dus het ophalen van de kraan gaat in een moeite door. Als ik weer thuis ben krijgt Sol weer telefoon, maar nu van een ander. De wasbak, die komen we vandaag brengen. Oke laat maar komen. Ik ga in de keuken vast een beetje opruimen en ook buiten de keuken moet er plaats gemaakt worden om met het fornuis binnen te kunnen. Als we aan het opruimen zijn krijgt Sol weer telefoon. We zijn in A Barrela, en nu? Sol legt ze uit hoe ze moeten rijden en even later staat er een bestelbus die een fornuis af komt leveren. Ze zetten het buiten de bus en vragen of het zo goed is. Nou… het moet die trap nog op naar de keuken. Als het fornuis net boven staat zie ik een kleine vrachtwagen aan komen. Ik ren naar boven naar de weg om tegen de chauffeur te zeggen dat hij even moet wachten omdat er een bestelbus binnen nu en 5 minuten weggaat. Als de bus weg is komt de vrachtwagen achteruit de oprit afrijden. Even later hebben we de wasbak gecontroleerd en gaat de vrachtwagen weer weg. 

Het fornuis moet ik nog op de bijgeleverde pootjes zetten en aansluiten. We testen het even en doen er daarna het plastic ter bescherming weer terug op. Ook de koelkast zetten we op zijn plaats en ik leg er even het aanrechtblad op. Op de foto’s krijg je nu een goed idee hoe het er uit gaat zien.

Met het fornuis kwamen ook de twee resterende afzuigkappen. Daar ga ik de rest van de dag mee verder. Ik schroef ze tegen elkaar boor er hier en daar wat gaten in, zodat de garantie er gelijk vanaf is, en monteer ze tegen elkaar. Ik ze de grote afzuigkap zo op het kookeiland waar we hem willen hebben en meet uit waar het gat in het plafond moet komen. Dat meten doe ik meer met een lange ijzeren U profiel om de hoeken aan te geven op het plafond. Daarna ga ik boren en zagen. Als het gat er in zit moet ik eerst wat plafond planken verstevigen. Daarna zet ik de afzuigkap op dozen en vanaf de zolder trek ik de afzuigkap met een spanband omhoog en bevestig hem aan twee ijzeren U profielen die ik net nog gebruikte om af te tekenen. 

** vandaag reageer ik even niet op de reacties. Ik moet nog even door, want morgen moeten we ook nog even weg.

28 reacties

 1. Tjonge jongen wat moooooooi ik ben er helemaal stil van, geweldig. En je heb het goed uitgelegd over de familie naam. Rob en Sol ik vindt het geweldig zo jullie gewerkt hebben. Gr.Ma

  • Goedemorgen !
   Zo dat was even hectisch met al dat verkeer regelen wat jullie spullen moest komen bezorgen . Pfff maar , gelukkig kunnen jullie nu de keuken nog mooier en completer maken . Kan me (bijna😉) voorstellen hoe blij en opgelucht jullie daarmee nu zijn. De afzuigkappen staan geweldig , het wordt een professionele keuken hoor , daar gaan vast heerlijke gerechten gebrouwen worden .
   Doe nu niet te gehaast en kijk goed hoe je het neerzet.
   Die eerste foto’s geweldig , mooi dat bord van je Moeder , is ze vast trots op dat het daar hangt . Ook het schilderijtje van Petra heel toepasselijk en staat mooi. En dan ….de pompoenen zo mooi en wat een kleuren ! Letterlijk en figuurlijk “een plaatje”!
   Fijne dag en succes hoor.
   Groet . 👍👍🤜🙋‍♂️🙋‍♀️👋

   • Hallo Antoinette,

    Ja het was even regelen, maar dan hebben we ook wat. Sol wil in de nieuwe over een keer een cace bakken. Prima zei ik, maar die er wel gelijk drie! plek genoeg in de oven hahahah

    Toen we de decoratie kregen wisten we eigenlijk al wat we er mee wilde…. in de keuken.

 2. Hola,

  Volgens mij nog even en er zijn verkeersregelaars nodig in Frean om alles in goede banen te leiden.
  Maar wel heel mooi dat nu een aantal elementen samen gaan komen en het geheel steeds completer maakt. Ik blijf van de ene verbazing in de andere vallen. De afzuigkap(pen) boven het eiland zien er verschrikkelijk mooi uit.
  Niet lang meer en er komt een spannend moment namelijk het zagen van een gat in het aanrechtblad voor de spoelbak. Daar mag niets mis gaan natuurlijk. Succes.

  Als amateur genealoog (stamboomonderzoek) even een kleine toelichting op de de achternaam van Rob zijn opa (dus ook zijn moeders achternaam) Killestein. Het is inderdaad een naam samengsteld eind middeleeuwen uit KIL (= een doodlopende zijarm van een oorspronkelijke rivier) En STEIN slaat op een stenen huis aan het einde van die KIL. Het kasteeltje KILLESTEIN heeft tot medio 1800 gestaan buitendijks in de gemeente Lexmond en is nu nog archeologische beschermde grond. In Lexmond is nu nog een Huize Killestein en een straat met die naam. In Paramaribo is ook een Killesteinstraat maar die word afgeraden er te komen !!!

  Houdoe

 3. Wow Rob en Sol, in een woord ongelofelijk! Het is zo mooi geworden en ik ben zo benieuwd als het dan helemaal af is! Complimenten. En een fantastisch idee de twee afzuigkappen tegen elkaar, hoe kom jij erop? Je mag terecht trots zijn. Hoe gaat het met de poesjes, zijn ze redelijk tam of blijven ze schuw, gaat het goed met hun en de hondjes of blijven ze uit de buurt van elkaar? Vannacht een koude nacht hier en toch moet er nog veel blad vallen. Lieve groetjes Biddie

  • Hoi Biddie,

   Bedabnkt voor de complimenten. Met Terra en Julio gaat het prima. Het moeten buiten katten zijn, maar het zijn er wel die om de haverklap willen kroelen en kopjes geven. Vandaag nog ga ik op mijn knieën buiten iets zitten doen. 3 tellen later hoor ik geknor, zit Terra achter mij en als ik kijk zegt ze miauw en komt ze op schoot en moet ik eerst aaien en kroelen voor ik verder mag. Met Julio is dat ook zo. Met de honden gaat het niet altijd goed. Sol gaat Anteres er achter aan, maar sons ook gaat Julio voor Antares staan en dan duft Antares niet verder. Als ik de katten eten geef en Antares is er bij dan geef ik haar ook wat brokjes. Dat werkt wel om ze meer te laten wennen lijkt het.

 4. Hey die Rob
  Ik sluit me bij de rest aan
  Verder ik vertrek morgen naar de richting tijdverschil 5 uur
  Dus zal ik het wat later gaan zien
  Maar blijf je volgen

  Voor de laatste keer
  Groeten ui Montefrio

 5. Hard en netjes gewerkt! Toen ik las dat er drie afzuigkappen gekocht werden had ik al zo’n idee dat dit de bedoeling was. Ziet er goed uit zo! Complimenten aan beiden.

 6. Prachtig pas nu snap ik hoe je die 2 afzuigkappen ging bevestigen, heel vernuftig idee en heerlijk dat de apparatuur nu in een keer compleet is aangekomen even stressen maar prima gelukt.
  Leuk die geschiedenis van de tegeltjes echt Hollands geeft tevens een thuisgevoel, gezellig.
  Succes met alles,
  José

 7. dag Rob en Sol,
  bedankt voor de felicitatie, en ik kan nu meteen schrijven dat de keuken super !!!! mooi wordt.
  elke dag lees ik jullie verhaal met veel plezier. we genieten in Prinsenbeek mee met jullie avontuur.
  groetjes Corrie en Wijnand

 8. Wow wow wow wat word het toch mooi en ook fijn dat alles nu binnen is en de echte afwerking kan beginnen. Je ziet gewoon iedere dag de keuken groeien wat een voldaan gevoel zal dat geven. Leuk die tegeltjes en die houten omlijsting maakt dat het een robuust geheel is. Nog een fijne vrijdag en dan is het weer weekend.

 9. Fantastisch ziet de keuken eruit! Echt prachtig. Ik vroeg me af hoe de afvoer geregeld is van de afzuigkappen. Ik heb een soort dikke zilveren slang die alles naar buiten afvoert.

  • Hallo Marian,

   Op het monet zit er nog geen afvoer aan de twee kappen. Ik doe of twee van die slangen of ik moet kijken of er een Y stuk te koop is. De afzuigkap boven het fornuis is wel aangesloten en blaast naar buiten

 10. Nou hoe leuk is de keuken en wat slim de afzuigkappen tegen elkaar!
  Leuk dat een “kunst” werkje van mij in Spanje hangt.
  Diepe buiging voor jullie werk! CHAPEAU‼️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *