Egaliseren

Vandaag ga ik de vloer van de keuken egaliseren. Daar voor hebben we gisteren 3 zakken gekocht met egaliseermortel. Ik vroeg toen om genoeg materiaal voor 16 vierkante meter. Volgens de man zou ik dat veel meer moeten kopen dan dat hij had liggen. Ik moet zeggen dat wat hij zei ik toen al vreemd vond. Ik heb de vloer met ongeveer 28 zakken cement aangesmeerd en op sommige delen is er toen zeker 5 centimeter op gegaan. Dus als ik nu wat kleine oneffenheden weg wil werken lijkt het mij sterk dat ik daarvoor dan weer 10 of meer zakken voor nodig heb. Ik denk dat hij mij verkeerd verstaan heeft, en neem van mij aan dat ik weet hoe ik 16 moet zeggen in het Spaans. Vandaag tover ik de eerste zak poeder met 6 liter water om in een slurry die net iets dunner is dat yoghurt (en dan bedoel ik niet de Spaanse yoghurt in de emmertjes). Ik draag de emmer van ruim 30 kilo vloeibare prut de trap op en giet het uit over de keukenvloer. Met een spatel help ik het spul een beetje met egaliseren. 

Het afmeten van water is een beetje lastig. Maar ik heb er wat op gevonden; van een collega eens een elektronische veerunster gekregen. Die hang ik op met de emmer er aan en mij hebben ze vroeger geleerd dat 1 liter water 1 kilo weegt, dus ik vul de emmer lekker makkelijk met de slang in plaats van met een maatbeker tot ik 6 kilo heb. Daarna de mortel erbij en mixen maar. En even later doe ik dat nog een keer.

De keukenvloer is helemaal bedekt met een mooie laag die nu mag drogen. 

Om dat drogen een beetje sneller te laten gaan, maar ook weer niet te snel, heb ik een electrisch kacheltje klaargezet in de keuken wat ik in de ruimte wil laten blazen. Ik heb het ingesteld op halve kracht en aangesloten met een verlengsnoer waarvan ik zo bij de stekker kan om de kachel aan te zetten. Als ik de stekker in het stopcontact steek gaat de kachel niet aan. Zucht…. ik heb de kachel wel ingesteld maar niet aangezet. Nu kan ik pas bij de kachel als de vloer minimaal 6 uur heeft kunnen drogen.

Nu de vloer klaar is en ik dus niet in de keuken kan komen moet ik wat anders uit de hoek zoeken. Opruimen dan maar. In de schuur staat de kooi nog waar Terra en Julio eerst in verbleven. Die kan afgebroken worden en dan kan ik de schuur verder opruimen. Het is er weer netjes en we kunnen er weer lopen zonder onze nek te breken. Daarna moet ik een lampje nakijken van Xavier. Het werk niet, het is een lampje wat in een rail zit. Als ik het met wat draden aansluit en ga meten, meet ik gewoon spanning. Ik steek er maar eens een lampje in. Dan blijkt het lampje gewoon te werken. Ik zet het weer in elkaar, het probleem moet dus ergens anders zitten. Waarschijnlijk in de rail bij hem in huis. Ik spreek hem later op de dag toch want hij moet een tractor weg brengen voor de keuring en ik moet heb daar even ophalen en thuis afzetten.

Omdat we op het moment niet kunnen koken gaan we maar een dagmenu scoren. Net als we weg willen gaan komt Xavier aan. We spreken af rond een uur of 4 in A Barrela, hij gaat eten en wij gaan naar het restaurant op de hoek. Het is er weer druk, dus kan ik geen foto maken met al die mensen binnen. Maar hier een foto van het suikerzakje, als je goed kijkt kun je zien hoe het er binnen uit ziet. Het adres staat er ook op, dus mocht je willen gaan dan weet je nu waar het is.

Als we Xavier terug naar huis brengen, gaan we even mee een bakkie doen. We kijken gelijk even naar de rail van de lampjes, er zijn 3 lampjes waarvan er 1 werkt in de rail en de andere twee niet. Ik neem de andere die het buiten de rail wel doet ook mee naar huis. Misschien is er toch ergens een contact los.

We gaan ook nog even naar Chantada naar een winkel waar ze badkamers en keuken meubels verkopen. Misschien verkopen zij de goodsteen die we zoeken. Maar we blijken voor niets naar Chantada te zijn gereden. Nu naar huis want ik heb geen zin meer nog verder rond te rijden op zoek naar een gootsteen.

11 reacties

 1. Hola,

  Inderdaad een misverstand tussen de man die jou egaliseer wil verkopen en jou. Egaliseren is alleen maar bedoeld om oneffenheden op te vullen en niet om een vloer te storten.
  Jammer dat je het kacheltje niet meer aan kon zetten nadat je de schakelaar vergeten was aan te zetten. Zou de leeftijd een rol gaan spelen?
  Je suggereerd dat jullie favorieten restaurant in A.Barrela wellicht ook iets voor de lezers is maar ja om nu 1836 km te gaan rijden voor een dagmenu te scoren lijkt me toch iets te gek. Dan zoek ik toch maar iets dichterbij.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik zou ook niet speciaal naar A Barrela komen voor een dagmenu, maar als je er toch bent…. Over het misverstand ga ik het denk ik morgen nog hebben. IK denk dat 16 m2 nog een keer verkeerd begrepen is.

 2. ZUCHT🙈🙈🙈, ik kon hem hier bijna horen! En geloof me als ik zeg dat ik heel erg ver weg zit.
  Maar wat kon ik me die zucht goed voorstellen….😉

 3. Nou ja de vloer is geëgaliseerd helaas wat langer wachten geheid de volgende keer denk je eraan, weer iets wijzer en nog niet aan de leeftijd denken hoor😁pa heeft deze keer ongelijk🥹
  Groetjes
  José

 4. Goedenmorgen 🤗! Dat ziet er uit als een “balzaal” de keukenvloer , bijna jammer er tegels op te leggen 😉. Toen ik de vloer zag , zat ik er ineens aan te denken ; waarom maak je geen mal en giet je zelf geen gootsteen ! ? Volgens mij moet jouw dat wel lukken , je maakt zoveel mooie precieze spullen . Misschien het proberen waard ? €500.= Verdien je er zeker mee ! Zou je graag willen helpen , maar helaas de afstand weerhoud me natuurlijk.
  Dat restaurant is idd. Typisch Spaans . Altijd vol met hele familie’s vooral op Zondag ! Heel gezellig en geheid goed en lekker .
  Fijne succesvolle fijne dag weer. Groet .👍👊😅👨‍🏭🧏‍♀️ (ps. Hoe gaat het met je r. lies? Denk eraan met tillen.)

  • Hallo Antounette,

   Een bak zelf maken. Daar heb ik al eens naar gekeken en is mij te veel werk. Je moet een perfecte mal maken en dan met speciale cement gieten en dat moet werk afgewerkt worden met spul. Mooi, maar heb er geen tijd voor en zin in omdat te doen.

 5. Ja sorry hoor maar ik moest er toch om lachen, zoiets overkomt je (meestal) geen 2de keer. Het begint echt mooi te worden. Misschien was het maar goed ook dat je even niet verder kon, heb je mooi weer iets anders kunnen doen. Werk blijft er altijd wel en zeker als je in een huis woont dat in de opbouwfase zit. Maar 1 ding is me nu nog steeds een raadsel, die witte keuken, is die dan ook van jullie en hoeveel keukens moeten er dan komen? De Spaanse eetgelegenheden, vaak voor tussen de middag, zijn best aan te bevelen. Ik heb er tot nu toe voor een goed schappelijk prijsje lekker gegeten, dus zo gek nog niet dat jullie er af en toe belanden. Morgen succes met de vloer en ik kij er naar uit hoe het wordt. Tot morgen

  • Hallo Lady Wieser,

   Nou vandaag doe ik bijna het zelfde als gisteren alleen nu met het koffiezetapparaat. Die keuken in het plaatje is een plaatje van een licht blauwe keuken die bij Leroy Merlin staat. Dan dat model hebben we kastjes gekocht. Niet een hele keuken. We hebben één keuken waar drie afzuigkappen in komen.

 6. Rob de vloer ziet er nu goed uit en kun je als die droog is gaan tegelen. Tja een foutje zoals deze is niet zo erg al moet je nu nog even meer geduld hebben. En het is geen straf dat je niet kunt koken want uit eten gaan voor die prijs hier in Spanje is net zo leuk. Succes morgen met de start van de vloer en ik geniet nog steeds van jullie belevenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *