Efigalia

Efigalia, het zal de meeste niets zeggen denk ik, maar daarover zo meer.

Vandaag ben ik gestart met het verven van de balken van het plafond. Ik heb vernis gekocht met de kleur Roble (Eik). Vreemde verf! het is een dikke brij waarvan ik denk dat die meer op verf gaat lijken als ik maar lang genoeg roer. Maar het blijft brij. Ik ken verf en vernis zo niet maar kan je vertellen dat het heel goed schilderen is met dikke brij. Wat je ook probeert, je krijgt geen druipers! Het werkt perfect. Wat me wel tegenvalt is de kleur. Ik had gehoopt dat die donkerder zou zijn. Maar helaas. Morge die ik het nog een keer en dan zal het wel donkerder worden.

De planken die ik gisteren gekocht heb voor het plafond in de keuken zijn niet met mes en groef. Dus die schuiven/haken niet in elkaar. Op zich is dat geen probleem, ware het niet dat de planken twee en een halve meter lang zijn en de keuken net iets meer dan 4 meter lang is. De balken heb ik zo verdeeld dat zie mooi op gelijke afstanden liggen en de planken van 2m50 zijn mu te lang en te kort. Wazig verhaal tot nu toe en je snapt er vast niets van. Vanaf de muur gezien liggen er balken waarvan er één balk op ongeveer 2 meter uit de muur ligt. Leg ik daar een plank op, dan steekt die 50 centimeter door en dat stuk moet er af en is dan afval.

Vanaf de balk op 2 meter naar de buitenmuur is een plank van 2m50 te kort om bij de laatste balk uit te komen. Ik was van plan om een freesset te kopen om zelf een mes en groef aan de kopse kanten van de planken te maken. Maar zo’n set, een goede, kost meer dan 130 euro. Dat is dus ook weer een hoop geld. Maar ik heb een nieuwe oplossing bedacht om het probleem van het afval hout op te lossen en daarbij zijn de te lange en te korte planken ook geen probleem meer. Haal even adem voor je verder gaat met lezen….

Vanaf de muur naar de balk op 2 meter zaag ik 50 centimeter van de planken af. De plank van 2 meter 50 die tegen de ingekorte plank komt zou nu te kort zijn om uit te komen bij de laatste balk tegen de buitenmuur. De oplossing daar voor is om de balk te verschuiven naar het uiteinde van de plank. De plank komt nu wel op de laatste balk uit.

Tussen de balk voor de buitenmuur en de buitenmuur is nu een stuk waar geen plafond komt, maar een klein verlaagt plafond. De stukken van 50 centimeter die ik afzaagde zijn namelijk lang genoeg om tussen de balk en de muur te passen. In dat stukje plafond kunnen we dan mooi inbouwspots monteren om het aanrecht te verlichten. Probleem opgelost en het kopen van een freesset voor het maken van een mes en groef is niet meer nodig. Dat de balk is verschoven zie je alleen als je het weet, ook geen probleem dus.

We gaan naar Chantada. We gaan eerst ergens eten, maar het is niet wat we ervan verwacht hadden. Probleem was ook dat ons favoriete dagmenu restaurant dicht is vanwege vakantie. Dat kan natuurlijk, maar doe dat liever in overleg met ons zodat wij niet ergens anders hoeven te gaan eten. Na het eten moet ik even bellen met Diego van Efigalia om te vragen of de afspraak van 4 uur nog staat of dat het wat later wordt. Nee, 4 uur moet ik op kantoor zijn. Efigalia is de zonnepaneel installateur waar ik een sollicitatiegesprek heb. Hoe sollicitatiegesprekken doorgaans gaan in Spanje weet ik niet, maar na anderhalf uur liep ik weer naar buiten. In januari start ik voor een maand als proef. Vind ik het werk bij hun wat en vinden zij mij wat. Daarna kijken we verder. Wat ik niet wist is dat je om te mogen werken in Spanje je blijkbaar cursussen en een keuring nodig hebt. De cursussen zijn niet moeilijk, en zijn denk ik ongeveer gelijk aan de VCA en NEN cursussen in Nederland, de taal zou het wel moeilijk kunnen maken. Maar volgens Diego is moet je vooral luisteren en krijg je en certificaat voor aanwezigheid. Bij een andere moet je wel een examen afleggen, maar daar kun je wat bij geholpen worden. De keuring is een medische keuring. Een deel is voor mijn rekening en een deel voor Efigalia en moeten wel geregeld zijn voor januari. Nou dat moet geen probleem zijn denk ik.

En verder… blijft het maar pijpestelen regenen en dan met een lang weekend voor de boeg…..Pfffff. Richt ik me nu tot de Weergoden: Beste Weergoden, we willen graag een dag mooi droog weer in het lange weekend, en er zijn wat streken in Spanje die wat regen willen. Regelen jullie dat even aub?

14 reacties

 1. Hola,

  Gelukkig heb ik ook wel wat geklust en verbouwd in m’n leven dus snap ik je oplossing die je gevonden hebt voor je te korte of te lange planken. Perfect toch. Ik denk dat het ook voor boven de aanrecht erg apart uitkomt als het klaar is.
  Ik begrijp er ook niets van dat jullie favoriete restaurant in A.Barrela niet met jullie overlegt wanneer het uitkomt dat zij vrij nemen. Schande en zou niet moeten kunnen.
  Gezien de uitslag van je sollicitatiegesprek denk ik dat het goed is dat je met de keuken nog “even”
  1,5 maand vol gas gaat en dan vervolgens enkele weken ontspannen en voorbereiden op het Spaanse medewerkerschap bij Efigalia. Dat word weer eens een andere uitdaging dan klussen voor jezelf.

  Houdoe

 2. Met het plafond komt het wel goed en de spotjes op de aanrecht is alleen maar fijn als je daar aan het werk bent. En wat een goed begin van het nieuwe jaar nu al een (proeftijd) baan. Dat gaat wel goedkomen denk ik .Voor dadelijk een goede nachtrust en morgen een leuke zaterdag.

  • Hallo Mieke,

   Ik denk dat jullie maandag of dinsdag als spotjes in werking kunnen zien. Met die baan moet het zeker goed komen. Ik zeg altijd dat het makkelijker is een baan zoeken als je een baan hebt. Dus zou het er niet leuk zijn, dan zoek ik gewoon wat anders.

 3. Hallo Rob,

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Zoals je al vertelde heb je geen geldboompje in je tuin en is werken een noodzakelijk kwaad, maar het kan ook wel voor de nodige afleiding zorgen. Dat gaat vast goedkomen en zoals je het plankenprobleem voor je plafond zo inventief oploste zullen ze met jou ook vast blij zijn als er iets uitgepuzzeld moet worden! Hopelijk ben je dan grotendeels klaar met je keuken.

  Groetjes Corry

   • Buenas noches ,
    Heb het eens even nauwkeurig 2x gelezen en …ik snap het wat je bedoeling is met het keukenplafond , super oplossing. Zo zie je toch maar weer ;
    “Elk nadeel heb se voordeel!” , om even in herhaling te vallen .
    Die balkenklrur vind ik ook zo gek nog niet hoor , huizen in Spanje worden gauw te donker van binnen .
    Top dat je alvast een “proef” baan hebt per Januari . Veel succes met de voorbereiding daarvoor . Volgens ons hou je ons vast op de hoogte 😉.
    Hoera we hebben net een “bui-tje” gehad van 2 minuten. Niet veel maar..het ruikt zooo heerlijk .
    Groet . 🤪👍👊😂

 4. Het plafond zal vast mooi worden het lijkt mij een zonnige kleur ben benieuwd naar het geheel zo snap ik er geen snars van , over de sollicitatie moet ik toch lachen je krijgt een certificaat van aanwezigheid maar ik weet vast dat ze al zien wie ze naar binnen halen met jou inzicht en alle diploma’s .🧐
  José

  • Hallo José,

   Dat certificaat is natuurlijk niet voor de sollicitatie. In Nederland zijn er ook van zulk soort cursussen. Iedereen moet dat kunnen begrijpen (en halen) of je nu alleen de kleuterschool gedaan het of de universiteit.

 5. Hola, alles gelezen en goed tot me door laten dringen, dat moet wel want echt technisch ben ik niet. Allereerst wil ik even zeggen dat ik die kleur van de balken erg mooi vind, maar dat is een persoonlijke smaak. Maak het niet te donker want licht in een keuken is altijd welkom. Heb je trouwens wel eens in Nederland gekeken waar ze het licht in de keuken plaatsen? Ik kan het weten want ik heb me er jaren aan geërgerd. Sta je voor je aanrecht zit het licht achter je, wat heb je er dan aan. Maar ja mannen in de bouw koken meestal niet en weten dus ook niet dat het lichtpunt boven je aanrecht moet zitten. Ok natuurlijk kan de verlichting onder je keukenkastjes aan brengen, maar als zij eens in de keuken gaan staan weten ze hoe het moet en doen ze het anders.
  Maar dit heeft niets met jouw werk in de keuken te maken, dat vordert gestaag. Zal wel af zijn voor je voor het echie aan de bak moet. Voorlopig veel succes met de keuken enne maak het niet te donker, licht is echt belangrijk anders zie je niet dat je karbonade aangebrand zijn, hahaha, fijne avond.

  • Hallo Lady Wieser,

   Ik snap helemaal wat je bedoelt met de verlichting. Maar dat komt helemaal goed. Er komen spotjes tegen de muur bij de ramen en die schijnen op het aanrecht. Onder de keukenkastjes komt ook verlichting en dan nog de gewone keuken verlichting. Straks is het licht genoeg en staan we ons zelf nbiet in het licht als we iets aan het doen zijn in de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *