Eerste werkdag

Als eerste; vandaag reageer ik even niet op de reacties. Ik ben net thuis (21:00) en moet nog gaan eten. Maar dat doe ik na het schrijven van de blogpost. Dus even geen tijd als jullie het niet erg vinden. Maar in ieder geval bedankt voor alle positieve reacties en succes wensen voor Sol en mij.

Vandaag dus mijn eerste werkdag bij het melkveebedrijf een stukje verder op. Ik moet om 9 uur beginnen en als ik me 10 voor 9 wil melden dan dat alleen bij twee grote, zeg maar enorme honden. Als wachtend sta ik naar de koeien te kijken die straks vast en zeker allemaal mijn vriendin willen zijn 😉 Een van de honden wil aandag en vraagt dat op dezelfde manier als Antares. Duwen met een poot, alleen een poot van zo’n hond is net zo groot als mijn hand. Ik aai de hond wat over zijn kop als mijn nieuwe baas aan komt.

Ik krijg een groen oranje overall en rubber laarzen. Ik trek alles aan en dan begint de werkdag echt. Als eerste moeten we op de computer van de robot kijken welke dames al een tijdje niet gemolken zijn. Daarvan schrijven we de nummers op en gaan tussen de dames op zoek naar de dames die nog niet gemolken zijn. We helpen ze de juiste richting uit lopen en als ze allemaal in de rij staan voor de melkrobot sluiten we het stuk stal af met een ketting zodat ze niet meer weg kunnen. 

Daar waar de melkkoeien staan, ligt het voer aan de andere kant van het hek als waar de dames staan. Er ligt nog een beetje en dat moet opgeruimd worden voordat er een machine nieuw voer komt brengen. Het voer is een combinatie van gras en maïs wat in ingekuild. De machine schraapt het op en verdeelt het dan bij de koeien. 

Als dat gedaan is moeten we naar het andere stuk van de stal waar jonge koeien staan, de meisjes, en waar de aanstaande moeders staan. Daar moeten we brokken geven. Dat is van dat voer wat er uit ziet als pellets voor de pelletkachel. De meisjes worden helemaal gek als we met de kruiwagen langs lopen en het voor strooien. 

Als bovenstaande werk gedaan is is ook de machine geweest die het voer is komen brengen. Alles dames staan zij aan zij te eten en dat geeft ons de gelegenheid om 3 oversteekplaatsen schoon te maken. Overal gaat het ruimen van de poep eens in de zoveel tijd automatisch, maar op de oversteekplaatsen niet. Daarna moet ik de bedden op gaan maken van de dames. In het midden van de stal tussen de gangpaden in zijn bakken waar een hoop wit zand in ligt. Dat ze waar de koeien gaan liggen als ze daar zin in hebben. De bedden dus. Die moeten aan geharkt worden en er gebeuren wel eens ongelukjes en dan poept een van de dames in bed.

Als dat allemaal gedaan is moeten we in de andere stal, waar de meisjes en de aanstaande moeders staan, schoonmaken. Daar is ook een schraapmachine die de vloer schoonschraapt maar die is semi automatisch en moet dus in de gaten worden gehouden. Ik denk dat ik maar eens voor ga stellen dat toch iets meer te automatiseren. Als dat gedaan is is het middagpauze van ongeveer 1 uur to 5 uur.

Als ik om 5 uur weer op mijn werk ben ben ik weer alleen. Maar ik neem aan dat het de bedoeling is dat ik weer op de computer kijk welke koeien nog niet gemolken zijn. Ik schrijf ze op en ga ze zoeken. De dames weten donders goed dat ik ‘die nieuwe’ ben en als ik achter nummer 1178 aan ga blijft ze rondjes lopen. Als Pablo er even later ook is gaat het wat makkelijker om de dames naar de robot te sturen. Daarna is het een herhaling van de werkzaamheden van de ochtend maar dan in een verkorte versie. 

Als we bij de meisjes en de aanstaande moeders voer gaan geven ligt er een kalfje. Het is net geboren, want toen we er 5 minuten eerder liepen lag het er nog niet. Het is te vroeg geboren maar gelukkig helemaal gezond.

De moeder mankeert echter wat aan de uier en dat is waarschijnlijk ook de reden van de vroege geboorte. Met een grote kruiwagen gaan we het kleine kalfje op halen en in box (?) leggen. Als dat gedaan is gaan we de moeder halen en brengen haar naar de stal met de melkrobot. Daar moet gekeken worden of ze melk kan geven. Haar uier staat helemaal strak, niet omdat die zo vol zit, maar omdat die ontstoken is (?) Als Pablo met de hand probeert te melken lijkt het op zuren geklonterde melk. Niet goed dus. 

Voor het kalfje is er inmiddels al moedermelk ontdooid en die gaan we haar geven. Daarna is het einde werkdag en ga ik stinkend naar de koeienstront naar huis. De dag is omgevlogen, behalve de siësta.

21 reacties

 1. Hola,

  Net thuis van een lezing in Prinsenbeek en nog geen tijd gehad om koffie te drinken maar eerst jou ervaringen van de eerste werkdag bij je werkgever lezen.
  Alles wat je schrijft komt me bekend voor vanuit onze tijd dat wij tussen de boeren woonde in de polder. Ik merk ook al dat je meteen aan technische verbeteringen aan het bedenken begonnen bent. Dat de dag omgevlogen is geloof ik meteen alles is immers nieuw enmet dieren past wel bij jou. Er valt me echter ook iets anders op wat je schrijft. Gisteravond toen we telefonisch contact hadden begreep ik dat je van 08.00 tot 13.00 en van 17.00 tot 19.00 uur moet werken dus 7 uur/dag. Het is dus al meteen 2 uur overwerk. Of werkt dat daar niet zo?
  Je zegt dat je stonk naar de koeienstront maar ik noemde dat destijds “polderparfum”.
  Je moet maar denken alles went.

  Houdoe

  • Goedenavond ,
   Nou dat is dus heel anders dan je gewend bent. Maar toch wel interessant voor je omdat er toch computers en robots bij betrokken zijn . Zelfs al bezig in je hoofd met verbeteringen ! Super , dat is een goed teken de interesse is er al .
   Tja die siësta…dat is een loze tijd voor je en te kort om naar huis te fietsen ?
   Daardoor wordt je dag extra lang en geen 9 tot 5 baan.
   Hoop voor je dat je daar een oplossing/invulling voor kunt vinden.
   Je mag blij zijn dat het geen varkensboer is …dan stonk je nog erger ! 😉
   Hoe is Sol de eerste dag alleen bevallen , zal ook wennen zijn voor haar.
   Trustuh , slaap lekker ! Succes voor morgen . Sol sterkte met de eenzaamheid !
   Groet .👍👊🐄🐄 🙋‍♀️🙋👋

   • Hallo Antoinette,

    In de uren dat het siësta is kan ik zelfs naar huis lopen. 20 minuten ben ik thuis. Het is maar 1,5 km bij ons vandaag. De siësta houd ik dus thuis. Dus ik heb in de siësta tijd tijd om wat te klussen en te eten.

    Sol is het ook wel bevallen hoor. Alleen moet zij nu veel vaker met Antares en Foskie aan de wandel.

  • Hoi Pa,

   De uren. Klopt, maar ik vertelde het verkeerd. Het is van 9 tot 13 en van 17 tot 20. Dat is dus 7 uur per dag. Met dat kalfje wat er in eens was was er ook gelijk wat overwerk. Want ja, de rest moet dan ook gedaan worden.
   Als ik het straks alleen moet gaan doen wil ik wet even kijken of het werk van 8 tot 12 kan en van 16 tot 19. Maar dat is voor later.

 2. Tja dat is werkelijk heel ander werk ,maar je hebt al gauw inzicht ,daar had ik ook niet aan getwijfeld 👍alleen die 4 uur siësta is een ander ritme waar je aan moet wennen.
  Wel heel leuk hoe je de dag beschreven hebt met de jouw gebruikelijke humor😁 ik denk dat je snel geaccepteerd wordt zowel bij de koe dames en de honden.
  Heel veel succes,
  José

 3. Hallo Rob & Sol, wat gebeurt er veel in jullie leven, nogal een ommekeer, ik geniet elke dag weer van de blog. Ben heel benieuwd hoe het jullie verder vergaat en ben ook nieuwsgierig hoe je de lange siësta uren gaat invullen. Hoe gaat het met met de rijlessen Sol? Reuze benieuwd hoe het nu verder gaat met semi boer, electricien, bouwvakker Rob en met Sol die nieuwe wegen inslaat. Overigens, hier (?!) Albatera, al 32C en dat op 8 maart! Vandaag weer meer naar normaal. Weerplaza geeft aan dat dit uitzonderlijk is, de hoogste temperaturen in Spanje gemeten gisteren. Zie uit naar meer verhalen over het boerenleven en hoe het met het kalfje en moeder koe gaat. Hoe reageren Antares en Foske (en de katten?) wat een schatjes! Groetjes uit A.

  • Hallo Margriet,

   Ja er veranderd telkens een hoop. De siësta uren kan ik makkelijk in vullen. Ik ben zo thuis en kan dus gewoon thuis doormet werken. Het rijbewijs van Sol…. Ja daar moet ze aan gaan werken.
   Ik snap je vraag even niet over Antares en Foskie. Bedoel je hoe die reageren op het kalfje? Maar dat kalfje is niet bij ons, dat is op mijn werk.

 4. Mooie eerste werkdag Rob, na wat gewenning weet je niet beter (???) zelfs de geur vd meisjes poep niet…………..stallen lijken op de foto er meer open dan hier, is dat in de winter die bij jullie toch best fris kan zijn niet koud? Hoeveel koeien lopen er op het bedrijf en is er veel land bij? (zomaar wat vragen) Groet Aad

  • Hallo Aad,

   Die lucht die ruik ik niet eens. Het ruikt meer als ze het hier in de omgeving uitrijden over de weilanden. De stallen zijn idd open. Ik heb me gisteren laaten vertelen door mijn nieuwe baas dat een koe eigenlijk geen probleem heeft met de kou, maar dat de hitte een groter probleem kan zijn.

 5. Proficiat met je eerste goed gevulde werkdag! Jammer van die verloren uren maar daar zal je wel iets weten op te vinden! En al direct goede maatjes met hond en koe!!!
  Groetjes,

 6. Er is de eerste dag heel wat op je afgekomen maar het was leuk om te lezen hoe dat allemaal is verlopen. Je zult wel snel je routine krijgen en na een week loopt alles op rolletjes. Leuk dat kalfje en hopelijk red hij of zij het en komt het met moeder ook weer goed. Net wat je vader zegt de varkensgeur is erger dan koeien. Mijn vader heeft 40 jaar varkens geslacht op het slachthuis in Breda en hij bracht die geur mee naar huis en hij moest zich buiten ontkleden voor hij naar binnen mocht komen haha

  • Hallo Mieke,

   Het was idd leuk de eerste dag. En deze ochtend gingen de dingen al makkelijker dan gisteren. Al ruik je eigenlijk niets van die koeien en de poep. Dat is alleen als het uitgereden wordt over de weilanden. En dan is het zo dat je het verschil goed kunt ruimen. Als ze kippen poep uit rijden is het om misselijk van te worden.

 7. Nou Rob alle vragen die ik zou willen stellen hebben mijn voorgangers al gesteld, dus van mij geen vragen vandaag. Mijn directe buren zijn ook Spanjaarden en nemen bij de pauze de gelegenheid waar om een tukkie te doen. Wij Nederlanders zijn dat niet gewend maar is misschien wel een optie als je laat naar bed gaat. Succes morgen

 8. Hoi Rob, wat een leuke ervaring op de boerderij.
  Hier krijgen de boeren, die met een robot melken, een bericht op de mobiele telefoon als een koe langere tijd niet gemolken is.
  Als ik het goed begrijp is dat bij “ jouw” boer niet.
  Succes!

  • Hoi Petra,

   Had jij vast niet gedacht dat ik ook in de koeien zou gaan. De robot geeft wel meldingen als er iets niet goed gaat. Maar het is er een van ongeveer 20 jaar oud en of die ook een koe alarm geeft weet ik niet. Ik ben er toch en op het scherm is te zien wie al een tijdje niet geweest is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *