Eerste Vrije Blog Avond

Tijdens mijn eerste vrije blog avond werk ik over. Tja, zo schiet ik er niets mee op. Maar er was iets wat ik wilde zien. Afgelopen zaterdag, tijdens de middagdienst, was de vader van Pablo ook aan het werk. Hij doet zijn ding en ik doe mijn ding. Maar hij had even hulp nodig. Hij was in de andere stal bezig met koeien en medicijnen. Hij riep mij op een gegeven moment omdat hij koe 1233 niet kon vinden. Of ik even mee kon helpen zoeken. We gaan de wei in en lopen ieder een andere kant uit. Niet veel later roep ik hem dat ik de koe gevonden heb. Dood. Die avond doen wij verder niets met de koe, zondags, als hij er is om te werken, gaat hij de dode koe met de tractor halen.

Als ik maandag ga werken, ligt de koe klaar bij de poort om opgehaald te worden door het destructiebedrijf. ‘s Avonds, als ik weer aan het werk ben, komt Pablo. Ik ben eigenlijk klaar met de werkzaamheden. We maken een praatje en hij vraagt of ik blijf kijken als er een veearts komt van de verzekering om autopsie te doen op de koe. Nou, nog nooit gezien, dus laat ik mijn vrije blog avond daar maar voor opofferen. 

De arts kleed zich helemaal in het plastic als Pablo en ik de koe met de traktor verplaatsen naar een droge plaats. Het komt namelijk regelmatig met bakken uit de lucht. Als de koe op een geschikte plaats ligt, steekt de arts er een paar gaten in. De inmiddels aardig opgezwollen koe zakt in elkaar als de lucht er uit ontsnapt. Dan begint hij te snijden en gaat de echte autopsie van start. Ik bespaar jullie de details, maar neem van mij aan dat de lucht niet te harden is! Ik heb een mondkapje op gedaan en met een hand hield ik daar gedroogd gras tegen zodat ik alleen het gras rook. De lucht is een beetje te vergelijken met een kliko die al een week niet is geleegd en waar uien in zitten die aan het rotten zijn. Ik heb foto’s gemaakt, maar die plaats ik niet in deze post. Wil je ze zien, klik dan hier op FOTO. De koe bleek een ernstige longontsteking te hebben gehad.

In de middag tijdens de siësta wat gewerkt aan het kastje van de buren. Na het helemaal geschuurd te hebben, toch nog wat plekjes gevonden die bijgewerkt moeten worden. Daarna ook nog even het tuingereedschappen hok opgeruimd. Dat was iets wat al een tijdje nodig was. Nu is het dus weer netjes en overzichtelijker.

Dinsdag, vandaag, krijgen we visite van Wim en Anja, zij zijn al een keer eerder geweest afgelopen jaar. Nu zijn  ze weer in Galicië om te kijken waar ze zouden willen wonen en komen even op de koffie. Sol heeft ‘s morgens al een cake gebakken voor bij de koffie. Het was een gezellige middag. Als de visite weer richting Ribadavia gaat, ga ik even later weer richting de boerderij. 

Jullie Verhalen doorMieke Mertens VERHALEN

17 reacties

 1. Hola,

  Soms is overwerken niet leuk maar deze keer was langer blijven om een utopsie mee te maken zeker de moeite waard. Lijkt me best spannend om zoiets voor het eerst live mee te maken en moet je de stank maar op de koop toe nemen.
  Dat je tuingereedschaps hok “enige” opruiming mocht ondergaan is wel duidelijk als je de foto’s ziet.
  Leuk dat jullie weer Nederlands sprekende gasten op de koffie hadden. Nog “even” en er ontstaat een Nederlandse enclave in Galicie (-).
  Via dit kanaal wil ik ook Mieke feliciteren met hun verworven stuk land. Het lijkt me nogal een uitdaging om van een penthouse naar het platte land te gaan maar heerlijk om zo’n nieuwe uitdaging aan te gaan.
  Rob je weet hoe ik ben om soms ver vooruit te werken met routeplanningen. Onze aanrij route voor het najaar staat inmiddels op papier. Voordat we bij jullie zijn hebben we er dan al wel ca. 2 weken opzitten en los van daguitstapjes tussendoor hebben we ca. 3.000 km nodig om bij jullie te komen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Misschien gek, maar het was leuk om te zien. Je kent eigenlijk alleen autopsies van tv. Gelukkig was het niet zo’n soort stank die na 3 uur nog in je neus zit.
   Nou, er blijken al verschillende clubs te zijn in Galicië. Maar ons plan is niet om gezamelijk koningsdag of iets te gaan vieren. Nederlandse visite, of op visite bij Nederlanders is leuk. Maar bij een club…. nee.

   Die route naar Galicië heb je vast al helemaal gereden met google earth 🙂

 2. Hoi Rob en Sol,
  Nou dat is mij het weekend wel, ik heb natuurlijk naar de foto’s gekeken valt best mee ,ik had dit ook nog nooit gezien. Hoe komt zón koe nou aan een longontsteking?
  Gezellig dat jullie weer visite hadden. Ik hoop dat het slechte weer nu wat voorbij is. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   Ik heb ook niet zo’n moeite met de foto’s maar kan me voorstellen dat iemand bij het ontbijt liever iets anders ziet. Daarom had ik ze appart gezet.
   Hoe een koe longontsteking krijgt kun je beter aan Petra vragen denk ik. Ik weet het ook niet.

 3. Tjonge Rob, jij durft. Een autopsie bijwonen!!!
  Ik vind het heel dapper. Ooit was ik voor mijn werk bij het Nederlands Forensisch Instituut en mocht ik ook een autopsie bijwonen. Het betrof in dit geval een baby van nog geen jaar. Ik ben daar niet gaan kijken. Het leek bij vreselijk. Een andere collega die wel is gaan kijken, vertelde mij later dat zij het enorm interessant vond. Ik dacht het zal wel.
  Ik was nu ook reuze blij dat jij de foto’s apart had gezet, want ik was al met half dichtgeknepen ogen naar beneden aan het scrollen, maar gelukkig kwamen daar de foto’s van je schuur. Ik vond de foto’s van de opgeruimde schuur wel heel mooi.
  Dit is wat men noemt vóór en na de behandeling. Je hebt in ieder geval eer van je werk gehad.
  En wel fijn voor jou dat je, nu je het blog niet meer dagelijks schrijft wat meer tijd over hebt om dit soort klusjes op te knappen.
  Groet en fijne dag!

  • HAllo Yvonne,

   Zo eng is het niet hoor. Ooit ook eens bij de slacht gestaan van een varken bij de buren. Dachten dat ik het vies en eng zou vinden. Maar het doet me niet veel hoor. Misschien dat het er mee te meken heeft hoe de relatie met het onderwerp op tafel is. Dan me voorstellen dat idd een baby anders is dan een koe

 4. Goedenmorgen , geweldig weer een blog en de week weer doormidden ! Nou dat soort “overwerk” moet er niet te vaak zijn. Wel heel interessant om te zien hoe dat gaat . Toch heel anders natuurlijk dan op mensen , daar moet je je geest uitzetten anders gaat je fantasie met je aan de haal. Keurig weer dichtgemaakt en dat was het dan. Toch weer een verlies voor de boer ! Dank dat je de mogelijkheid van kijken hebt geboden
  , vond het interessant . Kan me voorstellen dat het stonk , z’n uitwerpselen zijn al erg , laat staan waar het gemaakt wordt.
  Het gereedschaphok weer netjes op orde , geeft weer een voldaan gevoel. Komt ook door drukte hè dat het rommelig wordt . Je zet/gooit het snel van je af want je moet verder .
  Leuk dat je visite hebt gehad . ff Hollands “lullen” is ook wel weer eens fijn. Wat die “clubs-bijeenkomsten” betreft daar blijven wij ook ver vandaan ! Weet precies wat je bedoelt .
  Ze mogen je van de Provincie Galicië wel een bonus geven , want ik denk dat er mede door jou blog veel mensen in Galicië gaan kijken met emigratie-plannen .
  Alweer een stukje verder met het kastje , zo vordert het gestaag en wordt vast ook weet heel erg mooi .
  Misschien dat je in het Najaar , als het klaar is en weinig of geen werk meer op de akker….je misschien weer tijd hebt voor je eigen hobby’s o.a.mooie lampen enz. Succes met alles .
  Groet .😂😉👊👍👋🙋‍♂️🙋‍♀️

  • Hallo Antoinette,

   Hoe het bij mensen gaat weet ik niet, die worden zeker niet dicht gemaakt met een stuk touw 🙂 De autopsie is voor de verzekering, zo is het verlies wat minder groot. Geen idee hoeveel de schade is en hoe veel de verzekering uitkeerd voor de koe. Volgens een Nederlander die in het noorden van Galicië gekocht heeft en ook bij ons is geweest, blijk ik daar een bekende Nederlander te zijn 😉 Er zijn ook mensen die hier eens zijn gaan kijken met de vakantie van wege het blog.

 5. Hoihoi Mieke , Van Harte Gefeliciteerd ! wat een “STAP” om te nemen ! Knap hoor , wel jammer dat het weer te ver is om eens te komen gluren . Misschien een idee ook een BLOG 😇te starten !? Kun je mooi de lege dagen opvullen in de week . Je eerste heb je hierbij al geschreven , dus de start is er al 😉
  Heel veel succes en wij willen het hele proces graag volgen .
  Groet .👊👍👋🙋‍♀️🙋‍♂️

 6. Weer een enerverende dag geweest met ook nog een autoptie meemaken spannend hoor en de foto’s waren best interresant. De schuur ziet er ook weer opgeruimd uit en kun je waarschijnlijk de spullen weer gemakkelijk vinden. Vind de reactie op mijn verhaal leuk en zal zeker een vervolg krijgen hoor maar nog even geduld. Zo pa en ma jullie hebben weer een hele reis voor de boeg maar wel een prachtig vooruitzicht. Tot de volgende blog allemaal en fijne dagen

 7. OP woensdagmiddag even een antwoordje plaatsen, maar alles is al gezegd dus wat moet ik nu toevoegen. Prima slachting, opgeruimd hok, zelfs het regenachtige weer hebben wij ook en is niets nieuws. Waar ik wel naar uitkijk is zonnig weer en wil ik ook graag weten hoe nu verder met moeder ik (poes)kinderen. Hebben ze allemaal een huisje gevonden en wat blijft er nog inwonen? Fijne dag verder.

  • Hallo Lady Wieser,

   We hebben nu nog 3 kittens in huis en de moeder. De katertjes en de moeder blijven bij ons en een poesje gaat naar iemand in de buurt als het poesje helemaal in orde is.
   De regen vinden we niet zo’n probleem. Alleen zou het wat gespreider moeten vallen. Nu is alles ineens in een stortbui en dat is niet goed voor de plantjes op de akker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *