Een Eigen Huis, Een Plek Onder De Zon…

Plan voor vandaag: de keuken, en de akker

In de keuken ga ik verder met het plafond als ik bij OP1 een boer heb zien praten die denkt al een bekenden Nederlander te zijn nu hij voor de derde keer op TV komt. Even over die boeren trouwens. Dat er iets moet gebeuren lijkt me duidelijk, dat is zelfs bij de boeren duidelijk. Ik heb ook niet alle antwoorden, maar het lijkt me duidelijk het niet aan Nederlandsche politiek over te laten, die zijn namelijk erger dan alcohol waarvan gezegd wordt dat het meer kapot maakt dan je lief is. De politiek maakt dus ook (veel) meer kapot dan je lief is, ik noem Groningen en de toeslag affaire en dan nu de boeren. Alles moet blijkbaar kapot. Maar goed, ik moet me bezig gaan houden met het laatste stuk isolatie van het dak van de keuken om die warmer te houden en zo minder stikstof uit te stoten in de winter.

Buiten rol ik de rol isolatie uit en knip een eerste stuk op maat wat ik daarna met aluminium tape dicht plak aan de zijkanten. Nu kan het eerste stuk tegen het dak geniet worden. Als dat er tegen zit eerst even koffie en daarna een herhaling van zetten. Daarna spijker ik er nog twee latten tegen die ervoor zorgen dat de isolatie zeker niet meer los komt. 

De muur met de ruimte die straks bijkeuken moet gaan worden is tegen het dak open. Dus als je muis bent en je wil even wat uit de keuken halen, dan klim je gewoon even over de muur. Omdat klimmende muizen iets is wat wij niet willen en zeker niet in de keuken moet de muur zoveel mogelijk tot tegen het dak dicht gemaakt worden. Mijn idee is om aan de keuken kant platen MDF er tegen aan te maken en dan aan de bijkeuken kant alles dicht te maken met purschuim. Dat purschuim is voor later, de MDF platen is voor vandaag. Als ik in de stal aan huis, die al lang dienst doet als timmerwerkplaats en later woonkamer moet worden, een grote MDF plaat aan stukken ga zagen hoor ik geritsel. Dat daar muizen hun ding doen is ons bekend. Dat komt namelijk omdat daar ook zakken koeienvoer staan op een pallet. Als ik kijk zie iets waar op je onmogelijk boos kan worden. In een van de zakken zit een gaatje en als ik kijk zie ik eerst een kopje en daarna een tweede. Meneer en mevrouw muis hebben hun intrek genomen in de zak met voer. Een beter eigen huis is er volgens mij niet.

Na wat zagen en wat gaten boren in de muur kan ik de MDF platen tegen de muur bevestigen. Voor het grootste deel is de muur nu afgesloten en zit ook de isolatie goed vastgeklemd tegen de muur. Een allerlaatste stuk moet ik nog doen. Maar daarvoor moet eerst de stroomkabel van de waterpomp omgelegd worden. Daar moet ik wat voor kopen en doen we straks bij de Leroy Merlin.

Nu even wat werk op de akker. Gisteren had ik hopen vuil bij elkaar geharkt en die ga ik nu van de akker af halen en ergens aan de rand van een weiland dumpen. Er is namelijk een plak waar de koeien een keer de rand, ongeveer een anderhalve meter hoog, gebruikt hebben als krap wand. Gevolg, een heel stuk van de wand weg en berm van de weg die smaller is geworden. Als ik daar het vuil, onkruid, grond en stenen dump dan is er vast onkruid en gras wat weer aanslaat en zo dat weggevallen stuk verstevigt. Als ik daar mee bezig ben zie ik ook dat het water niet goed meer doorstroomd. Tijd om ook even wat aan watermanagement te doen.

Dan heb ik nog een allerlaatste klein karweitje voor ik stop voor vandaag om 14 uur. In onze achtertuin, nu hondenren, staat een vijgenboom. Die moet ooit weg, want wij lusten toch geen vijgen. Voor nu geeft hij schaduw in de ren. De boom staat aan de rand tegen de muur, de afscheiding met een weiland van ons waar de koeien van de buren lopen. Als koe wil je ook wel eens wat anders eten dan gras, dus doe je je tegoed aan de bladeren van die boom. Prima. Maar als ze, de 3 koeien, er niet meer bij kunnen proberen ze wat hoger te komen door met de voorpoten op de muur te klimmen. Zo vallen stenen uit de muur en dat wil ik niet. Beter snoei ik de boom wat, als ze er echt niet bij kunnen gaan ze het ook niet proberen. Met de kettingzaag snoei ik wat takken weg en gooi dat gelijk in het weiland. De koeien komen gelijk kijken en binnen no time zijn de takken kaal.

16 reacties

 1. Hola,

  Natuurlijk mag je overal een mening of zienswijze op en over hebben maar om nu te zeggen dat de politiek ALLES kapot maakt gaat mij te ver. Natuurlijk zijn er dingen die, zeker achteraf bezien, gandioos verkeerd gaan maar om met een boerenspreekwoord te spreken ” het is gemakkelijk om van achter een koe in de kont te kijken”. Je zult maar voor je boterham op de weg zitten en boerengeschut (tractoren) je de weg zien versperren. Hoe vrolijk word je dan. Of je zal maar onderweg zijn naar het vliegveld om je geliefde in bijv. Chili op te zoeken en je mist door tratorversperringen je vliegtuig. Hoe vrolijk word je dan en hoeveel medeleven heb je dan nog. Uiteindelijk zal er toch via de tafel overlegd moeten worden hoe dat je o.a. het stikstof probleem denkt op te lossen maar goed daar hebben ze in en rond Frean nog geen last van. Trouwens wel van bergen plastic in de grond ook afkomstig van boeren.
  Maar zoals ik ook kan zien heb je schitterende huisgenoten die je verlieft of verschrikt aankijken. Wat een prachtige foto trouwens.
  Succes met het vervolg in de keuken.

  Houdoe

 2. Hallo Rob. Vóór je ooit de vijgenboom verwijderd, wil ik je toch aanraden om eens vijgenjam te maken. Ikzelf ben ook niet dol op vijgen, maar het heeft me verbaasd, dat vijgenjam een heel andere smaak heeft en écht lekker!!!! Toevallig vandaag weer de eerste vijgen kunnen plukken en jam van gemaakt.

  • Hallo Hester,

   De boom hoeft ook nog niet weg, dat is voor in de toekomst. Omdat er jaren niets aan de boom gedaan is komen er niet veel vijgen meer aan de boom. En vogels blijker er eerder bij te zijn dan wij.

 3. Zonde van die mooie vijgenboom en als je er idd. vijgenjam van maakt is heel lekker bij stukje( oude ) kaas en ook nog eens super gezond , de koeien weten wat lekker is😁
  Gauw dat muizen gezin de vrijheid gunnen want in een mum van tijd heb je ze overal
  maar dat weet je natuurlijk zelf.
  Groetjes,
  José

  • Hallo José,

   Veel vijgen komen er niet aan die boom. Jaren niets aan gedaan aan die boom. En voor er een vijg aan hangt komen er vogels en zijn ze weg. Muizen… die zitten al overal.

 4. Goedemorgen weer . Wat een geweldige foto van je
  “muizenechtpaar” , die is zeker een prijs waard . Jammer dat ze zullen moeten verhuizen , de buren zullen met zulke bewoners niet blij zijn .
  Wijze woorden van je Vader maar , kan me eigenlijk meer bij de jouwe voegen . Zo’n “kl…zooi” als het nu is heb ik nog nooit gezien. Je zult je kind maar kwijt zijn en niet weten of je het ooit terug krijgt .
  Sterkte voor alle inwoners van Nederland ! (Ik hoef niet iedereen over me heen , zo voel ik het)
  Hele fijne dag in Frean samen .
  Groet. 👊👍👋🙋‍♀️

  • Hallo Antoinette,

   Meneer en mevrouw muis mogen blijven zitten hoor. De buren moeten maar kijken wat ze met hun voer doen wat bij ons staat. Ze hebben zat boerderij katten lopen, we hebben om 2 poezen gevraagt om de muizen uit de stal en het voer te verjagen…. maar ja… er gebeurt maar niets.

 5. Dat WEF-kabinet is bezig met de complete afbraak van Nederland. Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik er niet meer woon. Ik was in januari 2018 voor de laatste keer in NL. Vier dagen maar en vond het meer dan genoeg.

 6. Wat een schattige foto van het echtpaar muis. Je hebt weer veel werk verricht en dat geeft voldoening. Fijne woensdag samen.

 7. Leuk die muisjes maar zo heb je er 2 en zo heb je er 20 en dan krijg je het probleem van keutels e.d. in je koeienvoer. Ik weet niet of dat ook schadelijk kan zijn. Fijne dag

  • Hallo Lady Wieser,

   20 muizen zitten hier al lang. En de buren, van wie het koeienvoer is, weten er van. Wij hebben liever dat die muizen in de zakken voer zitten dan dat ze bij ons binnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *